Η ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΟ 

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΌ ΠΛΑΊΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ

 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ

 ΔΗΜΟΣΙΟ, ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ 

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ







ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399


Επιστημονική Επιμέλεια : Μαρία Αρώνη του ΓεωργίουΠρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσουτ. Αντιδήμαρχος του Δήμου Ελαφονήσου




ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΗΣ
Σκοπός του παρόντος νόμου είναι η προώθηση της ισόρροπης ανάπτυξης με σεβασμό στους περιβαλλοντικούς πόρους και την υποστήριξη λιγότερο ευνοημένων περιοχών της χώρας, η αύξηση της απασχόλησης, η βελτίωση της συνεργασίας και η αύξηση του μέσου μεγέθους των επιχειρήσεων, η τεχνολογική αναβάθμιση, η διαμόρφωση μιας νέας εξωστρεφούς εθνικής ταυτότητας (branding), η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης, η μετακίνηση στην αλυσίδα παραγωγής της αξίας για την παραγωγή πιο σύνθετων προϊόντων, η εξοικονόμηση των φυσικών πόρων στην προοπτική μιας κυκλικής οικονομίας, η προσφορά καλύτερων υπηρεσιών, η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και εν τέλει η εξασφάλιση καλύτερης θέσης της χώρας στο Διεθνή Καταμερισμό Εργασίας.

ΓΕΝΙΚΑ
ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ΑΡΙΘΜ. 4399/2016
Θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας
ΕΝΩΣΙΑΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
Γενικός Απαλλακτικός Κανονισμός (ΓΑΚ): ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 651/2014 της  Ευρωπαϊκής  Επιτροπής  της  17ης  Ιουνίου  2014  για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων 2014 ¬ 2020: Κρατική Ενίσχυση αριθ. S.A. (21014/N) – Ελλάδα (C233 18¬7¬2014)
ΔΟΜΗ ΝΟΜΟΥ
Η δομή του Νόμου διακρίνεται σε δύο μέρη:
  • Στο Γενικό μέρος περιέχονται οι βασικές ρυθμίσεις του νόμου σε συμφωνία, με το Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό [ΓΑΚ: ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 651/2014 της Ευρωπαϊκής   Επιτροπής   της  17ης   Ιουνίου   2014],  που  αφορούν  σε  όλα  τα καθεστώτα.
  • Στο  Ειδικό  μέρος, το οποίο  διαρθρώνεται  σε πέντε κεφάλαια και περιγράφονται  τα οκτώ (8) επιμέρους καθεστώτα ενισχύσεων.
Καθεστώτα:
  1. Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού
  2. Γενική Επιχειρηματικότητα
  3. Νέες ανεξάρτητες ΜΜΕ
  4. Ενισχύσεις Καινοτομικού Χαρακτήρα για ΜΜΕ
  5. Συνέργειες και Δικτυώσεις
  6. Ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί – Ταμεία Συμμετοχών
  7. Ολοκληρωμένα Χωρικά και Κλαδικά Σχέδια - Αλυσίδες Αξίας
  8. Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους
Κάθε    καθεστώς    (εκτός    του    καθεστώτος    “Ενδιάμεσοι    χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί”) βασίζεται στα άρθρα των περιφερειακών ενισχύσεων. Τα καθεστώτα διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τη στόχευση, τους δικαιούχους, τις ενισχυόμενες δαπάνες, τα είδη των ενισχύσεων, τα ποσοστά των ενισχύσεων και τη διαδικασία εφαρμογής. Κάθε καθεστώς προκηρύσσεται αυτοτελώς με Υπουργική απόφαση.
ΣΤΟΧΟΙ


Κεντρικοί   στόχοι   του    νέου    Αναπτυξιακού    Νόμου    είναι:   η   επενδυτική επανεκκίνηση, ιδιαίτερα μέσω της επανεκβιομηχάνισης της χώρας σε κατευθύνσεις υποσχόμενες  για άμεσα και σταθερά   αποτελέσματα,  η προώθηση  της ισόρροπης ανάπτυξης μέσω της ενίσχυσης λιγότερο ευνοημένων περιοχών, η υποβοήθηση, οριοθέτηση και καθοδήγηση της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας σε χωρικό και κλαδικό επίπεδο, η   αύξηση της απασχόλησης με τη στήριξη νέων και υφιστάμενων  επιχειρήσεων,  που  απασχολούν  ειδικευμένο  ανθρώπινο  δυναμικό, ώστε να αναστραφεί η τάση φυγής ιδίως των νέων επιστημόνων.
Μέσα για την επίτευξη των στόχων αυτών είναι η εξωστρέφεια και η καινοτομικότητα, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας με έμφαση στην απασχόληση εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού, προκειμένου να αναστραφεί το ρεύμα φυγής νέων επιστημόνων, η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, η υψηλή προστιθέμενη αξία, η βελτίωση του τεχνολογικού επιπέδου και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, η έξυπνη εξειδίκευση, η ανάπτυξη δικτύων, συνεργειών, συνεταιριστικών πρωτοβουλιών και εν γένει η στήριξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, η ενθάρρυνση συγχωνεύσεων, τομές και παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα για την ενίσχυση της υγιούς και στοχευμένης επιχειρηματικότητας με ειδική έμφαση στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η επανεκβιομηχάνιση της χώρας, η υποστήριξη περιοχών με μειωμένη αναπτυξιακή δυναμική και τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων.
ΕΙΔΗ ΕΝΙΣΧΎΣΕΩΝ
  • Επιχορήγηση, η οποία συνίσταται στη δωρεάν παροχή από το Δημόσιο χρηματικού ποσού για την κάλυψη τμήματος των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου.
  • Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης, η οποία συνίσταται στην κάλυψη τμήματος των καταβαλλόμενων δόσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), για την απόκτηση καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού, όπου και η μέγιστη διάρκεια δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 7 έτη.
  • Φορολογική απαλλαγή, που συνίσταται στην απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιημένων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης αφαιρουμένων του φόρου που αναλογεί στα κέρδη που διανέμονται ή αναλαμβάνονται από τους εταίρους, κατά μέγιστο εντός 15 φορολογικών ετών, από την πιστοποίηση της υλοποίησης του 50% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου.
  • Επιδότηση του κόστους της δημιουργημένης απασχόλησης, η οποία συνίσταται στην κάλυψη του μισθολογικού κόστους των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται και συνδέονται με το επενδυτικό σχέδιο.
  • Σταθεροποίηση συντελεστή φορολογίας εισοδήματος.
  • Χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου μέσω ταμείων συμμετοχών, με τα εξής είδη:
  • Ίδια κεφάλαια ή οιονεί ίδια κεφάλαια, ή επενδυτική χορηγία για την παροχή επενδύσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου.
  • Δάνεια για την παροχή επενδύσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου.
Όλες οι παραπάνω μορφές ενισχύσεων παρέχονται μεμονωμένα ή συνδυαστικά ανάλογα με τα καθεστώτα ενισχύσεων των νόμων.
ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΔΥΝΗΤΙΚΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
Επιλέξιμες για ενίσχυση από τα καθεστώτα του νόμου είναι οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα στην Ελλάδα κατά την έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου και έχουν μία από τις ακόλουθες μορφές:
  • Ατομική επιχείρηση,
  • Εμπορική εταιρεία,
  • Συνεταιρισμός,
  • Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις,
  • Αγροτικοί συνεταιρισμοί,
  • Ομάδες Παραγωγών,
  • Αγροτικές εταιρικές συμπράξεις του Ν. 4015/2011,
  • υπό ίδρυση ή υπό συγχώνευση εταιρείες, με την υποχρέωση να έχουν συσταθεί ή συγχωνευθεί πριν από την έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου,
  • επιχειρήσεις που λειτουργούν με την μορφή κοινοπραξίας με την προϋπόθεση καταχώρησής τους στο ΓΕΜΗ.
  • δημόσιες ή δημοτικές επιχειρήσεις υπό προϋποθέσεις.
Οι παραπάνω φορείς των οποίων τα επενδυτικά σχέδια υπάγονται στις διατάξεις του νόμου, οφείλουν να τηρούν από το χρόνο έναρξης εργασιών του επενδυτικού σχεδίου βιβλία Γ’ κατηγορίας, καθώς και διακριτή λογιστική παρακολούθηση των μεγεθών που σχετίζονται με την υλοποίηση του σχεδίου.
ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΥΨΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ
Το ελάχιστο ύψος της επένδυσης, ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα:
  • για μεγάλες επιχειρήσεις στο ποσό των 500.000 ευρώ,
  • για μεσαίες επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς και επιχειρηματικές συστάδες, (clusters) στο ποσό των 250.000 ευρώ,
  • για μικρές επιχειρήσεις στο ποσό των 150.000 ευρώ,
  • για πολύ μικρές επιχειρήσεις στο ποσό των 100.000 ευρώ,
  • για Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, Ομάδες Παραγωγών και Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις στο ποσό των  50.000 ευρώ.


ΚΛΑΔΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
Επιλέξιμοι  κλάδοι οικονομικής  δραστηριότητας,  είναι εκείνοι της μεταποίησης και μεγάλο μέρος των κλάδων παροχής διεθνώς εμπορεύσιμων υπηρεσιών και προϊόντων υπό την προϋπόθεση της συμβατότητάς τους με τον ΓΑΚ.
ΕΠΙΛΕΞΙΜΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
Τα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στα καθεστώτα ενίσχυσης του παρόντος νόμου, θα πρέπει να έχουν τον χαρακτήρα αρχικής επένδυσης και συγκεκριμένα να πληρούν μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
  • Δημιουργία νέας μονάδας.
  • Επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας.
  • Διαφοροποίηση της παραγωγής μίας μονάδας σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παραχθεί ποτέ σε αυτήν, με τον όρο ότι οι επιλέξιμες δαπάνες υπερβαίνουν τουλάχιστον κατά 200% τη λογιστική αξία των στοιχείων ενεργητικού που χρησιμοποιούνται εκ νέου, όπως έχει καταγραφεί στον προηγούμενο της έναρξης εργασιών της επένδυσης, οικονομικό έτος.
  • Θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας, με τον όρο ότι οι επιλέξιμες δαπάνες υπερβαίνουν τις αποσβέσεις των στοιχείων ενεργητικού που συνδέονται με τη δραστηριότητα, κατά τη διάρκεια τριών προηγούμενων ετών.
  • Απόκτηση του συνόλου στοιχείων ενεργητικού, που ανήκουν σε επιχειρηματική εγκατάσταση που έχει κλείσει και η οποία αγοράζεται από επενδυτή που δεν σχετίζεται με τον πωλητή, αποκλειόμενης της απλής εξαγοράς των μετοχών της επιχείρησης.




ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΦΟΡΕΑ
Η συμμετοχή του φορέα στο κόστος του επενδυτικού σχεδίου δύναται να γίνει είτε μέσω ιδίων κεφαλαίων, είτε με εξωτερική χρηματοδότηση, με την προϋπόθεση ότι το 25% του συνολικού επενδυτικού κόστους δεν περιέχει καμία κρατική ενίσχυση, στήριξη ή παροχή. Μπορεί να καλύπτεται με τους ακόλουθους τρόπους: α) με αύξηση του μετοχικού ή εταιρικού κεφαλαίου από νέες εισφορές σε μετρητά, β) με αύξηση του μετοχικού ή εταιρικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών και με την προϋπόθεση επαρκούς ρευστότητας της επιχείρησης, γ) με την ανάλυση υφιστάμενων αποθεματικών, τα οποία δεσμεύονται σε ειδικό λογαριασμό και δεν μπορούν να διανεμηθούν πριν την παρέλευση πέντε ή τριών ετών για ΜΜΕ από την ολοκλήρωση και έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης, δ) με τραπεζικό δάνειο ή δάνειο από άλλους χρηματοδοτικούς οργανισμούς ή ομολογιακό δάνειο εκδιδόμενο με δημόσια ή μη εγγραφή τριετούς τουλάχιστον διάρκειας.
ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
  1. Επιλέξιμες δαπάνες περιφερειακών ενισχύσεων


Α1. Επενδυτικές δαπάνες σε ενσώματα στοιχεία ενεργητικού:
  • Δαπάνες κατασκευής, επέκτασης, εκσυγχρονισμού κτιριακών εγκαταστάσεων καθώς και ειδικών και βοηθητικών. Οι δαπάνες δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 45% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών περιφερειακών ενισχύσεων ή το 60% για τις επενδύσεις τουρισμού, ή το 80% για επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται σε διατηρητέα κτίρια, ή το 70% για τις επενδύσεις logistics.
  • Αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων και των τεχνικών εγκαταστάσεων και των μεταφορικών μέσω που κινούνται εντός του χώρου της μονάδας.
  • Τα μισθώματα της χρηματοδοτικής μίσθωσης καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού.
  • Οι δαπάνες εκσυγχρονισμού ειδικών εγκαταστάσεων (πλην κτιριακών) και μηχανολογικών εγκαταστάσεων.
  • Η αγορά του συνόλου των υφιστάμενων παγίων στοιχείων (κτήρια, μηχανήματα, λοιπός εξοπλισμός) ή και μέρους που συνδέονται άμεσα με μία παραγωγική μονάδα, εφόσον σωρευτικά ισχύουν τα ακόλουθα: η μονάδα έχει παύσει τη λειτουργία της, η απόκτηση πραγματοποιείται από τον φορέα της επένδυσης που δεν σχετίζεται με τον πωλητή, τα μηχανήματα και ο λοιπός εξοπλισμός δεν δύναται να είναι παλαιότερα των 7 ετών από την ημερομηνία κτήσης τους και να μην έχουν επιχορηγηθεί στο παρελθόν.


Α2. Επιλέξιμες δαπάνες σε άυλα στοιχεία ενεργητικού:


  • Μεταφορά τεχνολογίας μέσω της αγοράς δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αδειών εκμετάλλευσης, ευρεσιτεχνιών, τεχνογνωσίας και μη κατοχυρωμένων τεχνικών γνώσεων.
  • Συστήματα διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας, πιστοποιήσεων, προμήθειας και εγκατάστασης λογισμικού και συστημάτων οργάνωσης της επιχείρησης.
Το ανώτατο ποσοστό των άυλων δαπανών δεν πρέπει να υπερβαίνει το 75% του συνολικού κόστους της επένδυσης για τις ΜΜΕ και το 50% για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Στις μεγάλες επιχειρήσεις για επενδύσεις στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, Στερεάς Ελλάδας, Αττικής και Νοτίου Αιγαίου, οι ενισχύσεις χορηγούνται μόνο για αρχική επένδυση για νέα οικονομική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή. Για το τμήμα της δαπάνης μέχρι 50 εκατομμύρια ευρώ παρέχεται το 100% της ανώτατης επιτρεπόμενης ενίσχυσης. Για το τμήμα της δαπάνης που υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ και μέχρι τα 100 εκατομμύρια ευρώ, παρέχεται το 50% του ανώτατου περιφερειακού ορίου. Για το τμήμα της δαπάνης που υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ δεν παρέχεται κανένα ποσοστό ενίσχυσης.
Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο δεν δύναται να υπερβεί το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στον νόμο. Οι παρεχόμενες σε κάθε φορέα ενισχύσεις, δεν μπορούν να υπερβούν σωρευτικά τα 10.000.000 ευρώ για μεμονωμένη επιχείρηση και τα 20.000.000 ευρώ για το σύνολο των συνεργαζόμενων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων.


  1. Επιλέξιμες δαπάνες εκτός περιφερειακών ενισχύσεων


  1. Επενδυτικές δαπάνες για συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ΜΜΕ. Ενισχύονται μέχρι ποσοστού 5% επί του συνολικού ενισχυόμενου κόστους περιφερειακών ενισχύσεων και έως του ποσού των 50.000 ευρώ, με ποσοστό ενίσχυσης 50%.
  2. Δαπάνες εκκίνησης για τις υπό ίδρυση μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ενισχύονται μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ ή μέχρι 200.000 ευρώ για τις καινοτόμες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μέχρι το ποσοστό 10% ή 20% αντίστοιχα του ενισχυόμενου κόστους των περιφερειακών ενισχύσεων.
  3. Δαπάνες καινοτομίας για ΜΜΕ ενισχύονται με ποσοστό 50% και δύναται να ανέλθουν έως 1% του συνόλου του ενισχυόμενου κόστους περιφερειακών ενισχύσεων και έως 100.000 ευρώ. Δαπάνες καινοτομίας θεωρούνται:
  • Οι  δαπάνες για την απόκτηση, επικύρωση και προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και λοιπών άυλων στοιχείων ενεργητικού.
  • Οι δαπάνες μισθοδοσίας προσωπικού υψηλής ειδίκευσης για δραστηριότητες ανάπτυξης και καινοτομίας που αποσπάται από οργανισμό έρευνας και διάδοσης γνώσεων ή από μεγάλη επιχείρηση.
  • Οι δαπάνες για συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες στον τομέα της καινοτομίας.
4. Δαπάνες για διαδικαστικά και οργανωτική καινοτομία για ΜΜΕ, όπως: δαπάνες προσωπικού δαπάνες οργάνων, εξοπλισμού, κτιρίων και γηπέδων για όσο χρόνο χρησιμοποιούνται δαπάνες για γνώσεις και διπλώματα ευρεσιτεχνίας πρόσθετα γενικά έξοδα και λοιπές λειτουργικές δαπάνες
5. Δαπάνες για συνεργατικούς σχηματισμούς καινοτομίας:
  • επενδυτικές δαπάνες σε άυλα ενσώματα στοιχεία ενεργητικού,
  • δαπάνες προσωπικού και διοικητικές για τη διαχείριση και την προβολή του συνεργατικού σχηματισμού, την οργάνωση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, εργαστηρίων και συνεδρίων για διάστημα που να μην υπερβαίνει τα 10 έτη.
Ενισχύονται με ποσοστό 50% και αυξάνεται στο 65% για clusters καινοτομίας εγκατεστημένα σε περιοχές των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου, ενώ ενισχύονται στο 55% για τα clusters καινοτομίας που είναι εγκατεστημένα σε περιοχές των Περιφερειών Αττικής, Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας και Νοτίου Αιγαίου. Για τις δαπάνες λειτουργίας των clusters η ενίσχυση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% των συνολικών επιλέξιμων δαπανών κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου χορήγησης της ενίσχυσης.
6. Επενδυτικές δαπάνες για μέτρα για την επίτευξη υψηλότερου επιπέδου ενεργειακής απόδοσης.
Ενισχύονται σε ποσοστό έως των 45% των επιλέξιμων δαπανών για μεγάλες επιχειρήσεις, 55% για μεσαίες και 65% για μικρές για επενδύσεις στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου ενώ η ενίσχυση κυμαίνεται σε ποσοστό 35% για μεγάλες επιχειρήσεις, 45% για μεσαίες και 55% για μικρές, για επενδύσεις στις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, και Νοτίου Αιγαίου. Οι δαπάνες δύναται να ανέλθουν έως ποσοστό 5% επί του συνολικού ενισχυόμενου κόστους περιφερειακών ενισχύσεων
7. Επενδυτικές δαπάνες για την συμπαραγωγή ενέργειας υψηλής απόδοσης από ΑΠΕ, που αντιστοιχούν σε παραγωγής θερμότητας που αξιοποιείται για θέρμανση διεργασιών ή χώρων.
Ενισχύονται σε ποσοστό έως 60% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 70% για τις μεσαίες επιχειρήσεις και έως 80% για τις μικρές επιχειρήσεις για επενδύσεις στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας , Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου, ενώ η ενίσχυση κυμαίνεται σε ποσοστό έως 50% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 60% για τις μεσαίες επιχειρήσεις και 70% για τις μικρές επιχειρήσεις για επενδύσεις στις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας , Ιονίων Νήσων, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου.
8. Δαπάνες για αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή θερμότητας από ΑΠΕ καθώς και για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μικρά υδροηλεκτρικά έργα για επενδυτικά σχέδια παραγωγής θερμότητας/ ψύξης από ΑΠΕ και παραγωγής αειφόρων βιοκαυσίμων που δεν βασίζονται σε εδώδιμα φυτά.
Ενισχύονται οι δαπάνες σε ποσοστό 45% ή 60% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 55% ή 70% για τις μεσαίες και 65% ή 80% για τις μικρές επενδύσεις στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου, ενώ η ενίσχυση κυμαίνεται σε ποσοστό 35% ή 50% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 45% ή 60% για τις μεσαίες επιχειρήσεις και 55% ή 70% για τις μικρές επιχειρήσεις για επενδύσεις στις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας , Ιονίων Νήσων, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου. Οι δαπάνες δύναται να ανέλθουν έως ποσοστό 15% επί του συνολικού ενισχυόμενου κόστους του επενδυτικού σχεδίου.
9. Δαπάνες για την εγκατάσταση αποδοτικών συστημάτων τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης.
Ενισχύονται οι δαπάνες σε ποσοστό 60% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 70% για τις μεσαίες και 80% για τις μικρές επενδύσεις στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου, ενώ η ενίσχυση κυμαίνεται σε ποσοστό 50% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 60% για τις μεσαίες επιχειρήσεις και 70% για τις μικρές επιχειρήσεις για επενδύσεις στις Περιφέρειες Αττικής, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου.


  1. Μισθολογικό Κόστος


Μισθολογικό Κόστος των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου, υπολογιζόμενο για περίοδο δύο ετών από την δημιουργία κάθε θέσης.
Το μισθολογικό κόστος αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη μόνο αυτοτελώς και όχι σε συνδυασμό με τα προηγούμενα είδη δαπανών. Για τη χρήση της συγκεκριμένης ενίσχυσης πρέπει σωρευτικά να ισχύουν τα ακόλουθα: Το επενδυτικό έργο συνεπάγεται καθαρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων (σε Ε.Μ.Ε.) στη συγκεκριμένη επιχειρηματική εγκατάσταση, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του προηγούμενου δωδεκάμηνου με διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Η πλήρωση όλων των θέσεων εργασίας θα πραγματοποιηθεί εντός τριών ετών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης. Κάθε θέση εργασίας που δημιουργείται μέσω της επένδυσης, διατηρείται στη συγκεκριμένη περιοχή για περίοδο τουλάχιστον 5 ετών για τις μεγάλες επιχειρήσεις ή 3 ετών για τις μικρομεσαίες, από την ημερομηνία δημιουργίας τους.
ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ
Η έναρξη υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου πριν την έκδοση της απόφασης υπαγωγής μπορεί να πραγματοποιηθεί κατόπιν της υποβολής της αίτησης υπαγωγής στις διατάξεις ενίσχυσης του επενδυτικού νόμου. Η ολοκλήρωση του οικονομικού και φυσικού αντικειμένου της επένδυσης και η έναρξη παραγωγικής λειτουργίας πρέπει να πραγματοποιηθούν εντός 3 ετών από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης υπαγωγής. Δύναται η ημερομηνία ολοκλήρωσης να παραταθεί κατά 2 έτη εφόσον υλοποιηθεί εντός της αρχικής 3ετίας το 50% του εγκριθέντος έργου και υποβληθεί σχετικό αίτημα συνοδευμένο με εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση, πριν από τη λήξη της αρχικής προθεσμίας ολοκλήρωσης.

Ομηρείου 4, Νέα Σμύρνη, 17122, Αττική,   τηλ: 2107700583   fax: 2107709763   www.ycp.gr






-ΒΙΩΣΙΜΌΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ

 ΚΛΙΜΑΚΑΣ

ΠΡΟΓΡΆΜΜΑΤΑ ΕΣΠΑ 2014 - 2020

-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ (ΕΠΑνΕΚ)», ΕΣΠΑ 2014 – 2020» ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΙΩΤΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΦΟΡΕΑ

-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, 
ΕΣΠΑ 2014 – 2020»


-«Πρόγραμμα νεοφυής επιχειρηματικότητα» 

ΕΣΠΑ 2014 - 2020




Επιμέλεια Προγ/των: Μαρία Αρώνη του Γεωργίου
Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου
τ. Αντιδήμαρχος του Δήμου Ελαφονήσου






-ΛΙΑΡΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του Κυριάκου,
 Μαθηματικός του τμήματος Μαθηματικών του ΑΠΘ, με Μεταπτυχιακό στη Στατιστική και Επιχειρησιακή Έρευνα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιστημονικός Υπεύθυνος των Οικονομικών στο Σύλλογο Επιστημόνων Ελαφονήσου 





ΚΟΝΤΑΚΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ του Χαράλαμπου, 
Πτυχιουχος Bachelor of Engineering (BEng) Μηχανολόγων Μηχανικών, AngliaRuskinUniversity
Επιστημονικός Υπεύθυνος του Φυσικού Περιβάλλοντος και των Οικισμών 
στο Σύλλογο Επιστημόνων Ελαφονήσου 
Επιστημονικός Υπεύθυνος μηχανικών εφευρέσεων στο Σύλλογο Επιστημόνων Ελαφονήσου 
http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_57.html







ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ (ΕΠΑνΕΚ)», ΕΣΠΑ 2014 – 2020» ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΙΩΤΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΦΟΡΕΑ


«Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» του ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)», ΕΣΠΑ 2014 – 2020»

Δικαιούχοι της Δράσης είναι άνεργοι (Άνεργοι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.) και αυτοαπασχολούμενοι (Φυσικά πρόσωπα πτυχιούχοι τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της Πρόσκλησης, ασκούν συναφή με την ειδικότητά τους επαγγελματική δραστηριότητα και δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας1, ούτε λαμβάνουν σύνταξη γήρατος.)που ασκούν συναφή με την ειδικότητά τους επαγγελματική δραστηριότητα στις ενισχυόμενες περιφέρειες, για την έναρξη/υποστήριξη της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους και την οργάνωση αυτοτελούς επαγγελματικού χώρου . Ως αυτοτελής επαγγελματικός χώρος ορίζεται ο χώρος που αποτελεί χωριστή ιδιοκτησία, διαθέτει δικές του παροχές κοινής ωφέλειας (π.χ. ηλεκτρισμού) και δεν χρησιμοποιείται με οποιοδήποτε τρόπο ως κατοικία (κύρια ή δευτερεύουσα).
Eπιχορηγούμενος προϋπολογισμός: ενισχύονται επιχειρηματικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού από 5.000 έως 25.000€. Το ανώτατο ύψος του προϋπολογισμού των 25.000 € αυξάνεται εφόσον η πρόταση υποβάλλεται από συνεργατικό σχήμα. Ειδικότερα, στην περίπτωση συνεργασίας δύο συμμετεχόντων δικαιούχων, ο συνολικός προϋπολογισμός του επιχειρηματικού σχεδίου δύναται να ανέλθει έως 40.000 €, ενώ στην περίπτωση συνεργασίας τριών ή περισσοτέρων δικαιούχων έως 50.000 €. Το ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται στο 100% της επιλέξιμης δαπάνης.
Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους εικοσιτέσσερις (24) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης.
Ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των επενδυτικών σχεδίων στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependvseis.gr/mis) ορίζεται η 08/03/2016 με καταληκτική ημερομηνία στις 15/04/2016.
ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
Α/Α
Κατηγορία Ενέργειας - Δαπάνης
Μέγιστο επιλέξιμο ποσοστό-ποσό στον προϋπολογισμό του επιχειρηματικού σχεδίου
1
Λειτουργικά (ενοίκια επαγγελματικού χώρου, δαπάνες ηλεκτρισμού, σταθερής και κινητής επαγγελματικής τηλεφωνίας, ύδρευσης, θέρμανσης, λοιπές κοινόχρηστες δαπάνες, δαπάνες φιλοξενίας σε θερμοκοιτίδες, κα.)
60%
2
Δαπάνες για αμοιβές τρίτων (νομική, συμβουλευτική, λογιστική υποστήριξη, σύνταξη και παρακολούθηση επιχειρηματικού σχεδίου, υπηρεσίες θερμοκοιτίδας, εξειδικευμένα σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης, κα.)
20%
3
Δαπάνες προβολής, δικτύωσης και συμμετοχής σε εκθέσεις
10%
4
Προμήθεια αναλωσίμων
15%
5
Ασφαλιστικές εισφορές δικαιούχου (επιχειρηματία/εταίρων)
30%
6
Μισθολογικό κόστος για νέα/ες θέση/εις
12.000€
7
Αποσβέσεις παγίων2/ Χρηματοδοτική μίσθωση3 εξοπλισμού
20% ΕΚΤ χωρίς χρήση ρήτρας ευελιξίας
8
Αγορά4 /Χρηματοδοτική μίσθωση
εξοπλισμού5 /Διαμόρφωση εσωτερικού χώρου μικρής κλίμακας
40%
με χρήση ρήτρας ευελιξίας
Επιλέξιμες είναι οι δαπάνες που πραγματοποιούνται από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης
2 Αφορά αποσβέσεις παγίων περιουσιακών στοιχείων (ενσώματων και άϋλων) που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά εντός της χρονικής περιόδου υλοποίησης της πράξης και που υπολογίζονται με τους κατάλληλους λογιστικούς κανόνες. Διευκρινίζεται ότι είναι επιλέξιμες οι δαπάνες ολοσχερούς (100%) απόσβεσης παγίων στοιχείων τα οποία
ΠΡΟΣΟΧΗ Επισημαίνεται επίσης ότι οι δραστηριότητες του λιανικού και χονδρικού εμπορίου είναι επιλέξιμες ΜΟΝΟ αν αποτελούν συμπληρωματική δευτερεύουσα δραστηριότητα και υπό την προϋπόθεση ότι η δευτερεύουσα δραστηριότητα είναι απαραίτητη για την άσκηση της κύριας δραστηριότητας, δηλ. απαραίτητη για την παροχή της υπηρεσίας, (π.χ. πώληση φαρμάκων από κτηνίατρο).
Το συνολικό δηλωθέν εισόδημά των υποψηφίων για το φορολογικό έτος 2015 να μην υπερβαίνει, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση, τις 20.000,00€ για το ατομικό εισόδημα ή τις 35.000,00€ για το οικογενειακό εισόδημα.
Για την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης του επιχειρηματικού σχεδίου δεν απαιτείται προσκόμιση φυσικού φακέλου και δικαιολογητικών








ΠΡΟΓΡΆΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΕΣΠΑ 2014 – 2020»



«Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών», ΕΣΠΑ 2014 - 2020 (Συνεχίζεται)...
Δικαιούχοι της Δράσης είναι υφιστάμενες (οι επιχειρήσεις που έχουν δύο (2) ή περισσότερες πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις) και νέες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού. Οι Επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν συσταθεί μέχρι την 31/12/2015, να διαθέτουν επιλέξιμο για το πρόγραμμα ΚΑΔ από τότε και να απασχολούν κατά μέσο όρο τουλάχιστον μισή (0,5) ΕΜΕ μισθωτής εργασίας.
Eπιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τον συνολικό Κύκλο Εργασιών του έτους 2015 ή το ποσόν των εκατόν πενήντα χιλιάδων ευρώ (150.000€), αν ο κύκλος εργασιών είναι μεγαλύτερος από τα 150.000€ και δεν μπορεί να είναι κατώτερος των δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ (15.000€).Το ποσοστό Δημόσιας Χρηματοδότησης ανέρχεται σε 40% του προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου, (ή σε 50% στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού για τουλάχιστον μια επιπλέον (1) ΕΜΕ μισθωτής εργασίας.
Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους εικοσιτέσσερις (24) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης. Επισημαίνεται ότι δαπάνες τουλάχιστον ίσες με το 30% του εκάστοτε εγκεκριμένου επιχορηγούμενου προϋπολογισμού της επένδυσης, θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί στο πρώτο έτος υλοποίησής της, εφόσον η ημερομηνία ολοκλήρωσης της χρηματοδοτούμενης επένδυσης υπερβαίνει τους δώδεκα (12) μήνες.
Ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των επενδυτικών σχεδίων στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependvseis.gr/mis) ορίζεται η 29/03/2016 με καταληκτική ημερομηνία στις 17/05/2016.
ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
Α/Α
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΑΠΑΝΗΣ
ΜΕΓΙΣΤΟ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟ ΠΟΣΟΣΤΟ / ΠΟΣΟ ΣΤΟΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
1.
Κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος μίσθιο τουλάχιστον έξι (6) ετών για ανέγερση 12 έτη
2.
Μηχανήματα – Εξοπλισμός
Σε επενδυτικά σχέδια που έχουν ως έναν εκ των επιλέξιμων ΚΑΔ επένδυσης τον ΚΑΔ 49, τον ΚΑΔ 50, τον ΚΑΔ 77 ή αναλυτικούς αυτών, η προμήθεια αυτοκινούμενων μεταφορικών μέσων, σκαφών θαλάσσης χωρίς πλήρωμα και ποδηλάτων κάθε μορφής που προορίζονται προς εκμίσθωση, θεωρείται εξοπλισμός
3.
Εξοπλισμός και Εγκαταστάσεις Προστασίας Περιβάλλοντος και Εξοικονόμησης ενέργειας και ύδατος
4.
Πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας και περιβαλλοντικής διαχείρισης
μέχρι 3.000,00€ ανά πιστοποιητικό συμπεριλαμβανομένων των προκαταρκτικών της πιστοποίησης δαπανών.
5.
Προβολή - Προώθηση
μέχρι 15.000€
6.
Λογισμικά και Υπηρεσίες Λογισμικού
μέχρι 20.000€
7.
Μεταφορικά μέσα
μέχρι 15.000€
8.
Παρακολούθηση υλοποίησης του Επενδυτικού Σχεδίου
μέχρι 2.500 €
9.
Μελέτες / έρευνες αγοράς
5.000 € και μέχρι 2.500 €/μελέτη
10.
Μισθολογικό κόστος εργαζόμενων (υφιστάμενο ή/και νέο προσωπικό) με χρήση ρήτρας ευελιξίας, άρθρο 98 ΚΑΝ ΕΕ 1303/2014 και άρθρο 2 παρ. 3 της
ΥΑΕΚΕΔ.
40% και μέχρι 24.000€ ως ακολούθως:
12.000,00€ ανά ΕΜΕ (υφιστάμενη ή/και νέα) και
μέχρι δύο ΕΜΕ
Επιλεξιμότητα Δαπανών από την ημερομηνία προδημοσίευσης (11-02-2015)
ΠΡΟΣΟΧΗ Το άθροισμα του Π/Υ των επιλέξιμων δαπανών στις Κατηγορίες με α/α (1), (2) και (3) ανωτέρω θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι μεγαλύτερο ή ίσο του 50% του συνολικού επιχορηγούμενου Π/Υ του επενδυτικού σχεδίου. Η κάθε επένδυση πρέπει να προβλέπει δαπάνη για υποδομές ΑΜΕΑ είτε εντός ή εκτός προϋπολογισμού.












«Πρόγραμμα νεοφυής επιχειρηματικότητα» 
ΕΣΠΑ 2014 - 2020

Η ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΟ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΌ ΠΛΑΊΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ.






Το πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία πολύ μικρών και μικρών, βιώσιμων επιχειρήσεων με έμφαση σε καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια και στην ενίσχυση της απασχόλησης με τη δημιουργία βιώσιμων νέων θέσεων απασχόλησης.
Δικαιούχοι
Κατηγορία Δικαιούχων Α: Άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης.
Κατηγορία Δικαιούχων Β: Ατομικοί επιχειρηματίες παροχής υπηρεσιών οι οποίοι είναι ενεργοί επιτηδευματίες χωρίς να έχουν σχέση μισθωτής εργασίας και χωρίς να λαμβάνουν σύνταξη γήρατος κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης.
Προϋπολογισμός & επιδότηση
Στο πλαίσιο του προγράμματος θα ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης (επιχορηγούμενος π/υ) από 15.000 € έως 60.000,00€ και το ποσοστό ενίσχυσης των επενδυτικών προτάσεων ορίζεται σε 100% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης. Θα υπάρχει δυνατότητα προκαταβολής μέχρι και το 40% της αναλογούσας Δημόσιας Δαπάνης έναντι ισόποσης εγγυητικής επιστολής, από τραπεζικό ή άλλο δημόσιο χρηματοδοτικό ίδρυμα εγκατεστημένο στην Ελλάδα.
Επιλέξιμες Δραστηριότητες
Η δράση στοχεύει στην δημιουργία πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας (πλην του Τουρισμού) με έμφαση σε καινοτόμα σχέδια καθώς και στην ενίσχυση της απασχόλησης με την πρόσληψη τουλάχιστον ενός ατόμου. Προτεραιότητα εστιάζεται στους Τομείς:
Aγροδιατροφή/βιομηχανία τροφίμων
Eνέργεια
Περιβάλλον
Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)
Logistics (Εφοδιαστική Αλυσίδα)
Υγείας - Φαρμάκων
Υλικά- Κατασκευές
Πολιτιστικές και Δημιουργικές βιομηχανίες
Επιλέξιμες Δαπάνες
Λειτουργικά (ενοίκια επαγγελματικού χώρου, δαπάνες ηλεκτρισμού, σταθερής και κινητής επαγγελματικής τηλεφωνίας, ύδρευσης, θέρμανσης, λοιπές κοινόχρηστες δαπάνες, δαπάνες φιλοξενίας σε θερμοκοιτίδες, κα.) – Έως 60% του συνολικού π/υ
Δαπάνες για αμοιβές τρίτων (νομικής, συμβουλευτικής, λογιστικής υποστήριξης, υπηρεσίες θερμοκοιτίδας, σύνταξης και παρακολούθησης επιχειρηματικού σχεδίου και επαγγελματικής κατάρτισης, κ.α.) – Έως 8% του συνολικού π/υ
Δαπάνες προβολής, δικτύωσης και συμμετοχής σε εκθέσεις – Έως 15% του συνολικού π/υ
Αποσβέσεις παγίων / Χρηματοδοτική μίσθωση εξοπλισμού –Έως 30% ΕΚΤ (χωρίς χρήση ρήτρας ευελιξίας)
Αγορά /Χρηματοδοτική μίσθωση εξοπλισμού / Διαμόρφωση εσωτερικού χώρου μικρής κλίμακας - Έως 40% (με χρήση ρήτρας ευελιξίας)
Προμήθεια αναλωσίμων – Έως 15% του συνολικού π/υ
Ασφαλιστικές εισφορές δικαιούχου (επιχειρηματία/εταίρωνν) – Έως 30% του συνολικού π/υ
Μισθολογικό κόστος για νέα/ες θέση/εις (ΝΘΕ) – Έως 24.000 €
Δαπάνες προετοιμασίας, υποβολής, κατοχύρωσης ή ανανέωσης για αναγνωρισμένο τίτλο βιομηχανικής ή πνευματικής ιδιοκτησίας– Έως 20%
Ημερομηνία Επιλεξιμότητας επιχορηγούμενων δαπανών – Διάρκεια έργου
Ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης του δικαιούχου για χρηματοδότηση. Το χρονικό διάστημα υλοποίησης είναι μέχρι 24 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης.
Υποβολές ηλεκτρονικών αιτήσεων από 17/03/2016 έως 27/04/2016.






ΒΙΩΣΙΜΌΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

 ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ


ΠΡΟΓΡΆΜΜΑΤΑ ΕΣΠΑ 2014 - 2020



«Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων


 επιχειρήσεων», ΕΣΠΑ 2014 - 2020



«Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων», ΕΣΠΑ 2014 - 2020
Η δράση αφορά στην ενίσχυση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων προκειμένου να αναβαθμιστούν και να επιτευχθεί η αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους.
Δικαιούχοι
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δραστηριοποιούνται στους ακόλουθους τομείς προτεραιότητας :
1. Aγροδιατροφή/βιομηχανία τροφίμων
2. Ενέργεια
3. Περιβάλλον
4. Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)
5. Logistics (Εφοδιαστική Αλυσίδα)
6. Υγείας - Φαρμάκων
7. Υλικά- Κατασκευές
8. Πολιτιστικές και Δημιουργικές βιομηχανίες
Επιλέξιμες στο πλαίσιο της παρούσας δράσης είναι α)οι υφιστάμενες και β)οι νέες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις .
Αναλυτικά:
Υφιστάμενες θεωρούνται επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β΄ και Γ' κατηγορίας, οι οποίες μέχρι 31/12/2015 έχουν κλεισμένες δύο ή περισσότερες διαχειριστικές χρήσεις &
Νέες επιχειρήσεις θεωρούνται αυτές που δεν εμπίπτουν στην ως άνω κατηγορία των υφιστάμενων και έχουν συσταθεί μέχρι 31/12/2015.
Βασική προϋπόθεση λοιπόν είναι να έχουμε επιχείρηση που έχει ιδρυθεί μέχρι 31/12/2015.
Επίσης οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διαθέτουν μέχρι 31/12/2015 δραστηριότητα σε έναν τουλάχιστον επιλέξιμο ΚΑΔ και να διαθέτουν κατά την έγκριση του επενδυτικού σχεδίου τον ΚΑΔ που αφορά στο επενδυτικό σχέδιο, εφόσον αυτός είναι διαφορετικός από τον/ους ΚΑΔ, στους οποίους ήδη δραστηριοποιείται η επιχείρηση
Στο πρόγραμμα έχει εφαρμογή ο κανόνας de minimis, δηλαδή το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που έχει λάβει η ενιαία επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από αυτή τη Δράση, να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ (ή 100.000 ευρώ για τον τομέα των μεταφορών) μέσα σε μία τριετία (τρέχον ημερολογιακό έτος και τα δύο (2) προηγούμενα ημερολογιακά έτη) πριν από τον χρόνο χορήγησης του εννόμου δικαιώματος της ενίσχυσης).
Προϋπολογισμός & επιδότηση
Το ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται έως 40%, (θα μπορεί να φθάνει το 50% εάν συνοδευθεί με πρόσληψη νέου προσωπικού) για επενδυτικά σχέδια από 15.000 έως 200.000 ευρώ που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό κτιριακών και λοιπών υποδομών, την απλοποίηση ή αυτοματοποίηση λειτουργικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων, τον επανασχεδιασμό και την πιστοποίηση λειτουργιών και προϊόντων των επιχειρήσεων κ.ά.
Το 30% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί μέχρι το 1ο έτος του επενδυτικού σχεδίου σε περίπτωση που η διάρκειά του υπερβαίνει τους 12 μήνες.
Υπάρχει δυνατότητα καταβολής προκαταβολής μέχρι και το 40% της αναλογούσας Δημόσιας Δαπάνης έναντι ισόποσης εγγυητικής επιστολής προερχόμενηs από τράπεζα ή άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα εγκατεστημένο σε ένα εκ των κρατών μελών της ΕΕ.
Επιλέξιμες Δαπάνες
Κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος – Έως 40% του συνολικού π/υ
1. Κτιριακές υποδομές για τη λειτουργία της επιχείρησης
2. Κτιριακές υποδομές για την προστασία του Περιβάλλοντος και Εξοικονόμηση Ενέργειας
Μηχανήματα – Εξοπλισμός – Έως 90% του συνολικού π/υ
1. Μηχανολογικός Εξοπλισμός
2. Εξοπλισμός για την προστασία του Περιβάλλοντος και Εξοικονόμηση Ενέργειας
3. Τεχνολογική αναβάθμιση μέσω της αύξησης της χρήσης ΤΠΕ
4. Λοιπός Εξοπλισμός
Άϋλες Δαπάνες – Έως 100% του συνολικού π/υ και σε κάθε περίπτωση έως 100.000 €
1. Πιστοποίηση Συστημάτων, Σχεδιασμός και Τυποποίηση
2. Προβολή - Προώθηση των επιχειρήσεων σε αγορές στόχους
3. Δικαιώματα Τεχνογνωσίας και αξιοποίησή τους για την αποτελεσματικότερη παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών
4. Τεχνική και Συμβουλευτική Υποστήριξη/Καθοδήγηση επιχειρήσεων που θα συμβάλει στην βελτίωση της οργάνωσης και παραγωγικότητας των επιχειρήσεων, στην υποστήριξη καινοτομικής και τεχνολογικής επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας.
Μισθολογικό κόστος εργαζομένων (υφιστάμενο ή/και νέο προσωπικό) έως το 40% του συνολικού π/υ και μέχρι 24.000€ ως ακολούθως: 12.000,00€ ανά ΕΜΕ (υφιστάμενη ή/και νέα) και μέχρι δύο ΕΜΕ
1. Πλήρες Μισθολογικό Κόστος Υφιστάμενου Προσωπικού
2. Πλήρες Μισθολογικό Κόστος Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού
3. Σημειώνεται ότι δεν είναι επιλέξιμη η πρόσληψη συζύγων και συγγενών α’ και β’ βαθμού.
Ημερομηνία Επιλεξιμότητας επιχορηγούμενων δαπανών – Διάρκεια έργου
Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 11/2/2016. Το χρονικό διάστημα υλοποίησης είναι μέχρι 24 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης.
Υποβολές ηλεκτρονικών αιτήσεων θα γίνουν από 07/04/2016 έως 20/05/2016.




Σχετικά

Από το Blogger.