Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

σαν σήμερα....

άγνωρα ιστορικά γεγονότα

Αφιέρωμα στο Ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη

από το Συγγραφέα - Καθηγητή Δρ. Μέντη Κων/νο


Η ΓΕΝΙΚΗ ΝΑΥΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΙΑΟΥΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟ
ΣΤΙΣ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟΥ 1822

Η ναυαρχίδα του Α. Μιαούλη     «ΑΡΗΣ»
(Ναυτικό Μουσείο της Ελλ.)

Το χρονικό την συνένωσης του στόλου στην Ελαφόνησο υπό τη Γενική Ναυαρχία του Α.Μιαούλη


3 Φεβρουαρίου

Το Μπαρούτι του Ναυτικού Αγώνα στο Λαφονήσι: "3 και 4 Φεβρουαρίου του 1822 είμαστε στην 'Ύδρα, όπου ο Αποστόλης Γεώργιος μας ει­δοποιεί: ...ότι τα μπαρούτια όπου είχε στείλη ο Πατριώτης μας Βαρβάκης αριβάρισαν εις Λαφονήσι..." (ημερολόγιο της Ψαριανής μοιραρχίδος "Φιλοκτήτης").

5 Φεβρουαρίου

Ο Φιλοκτήτης στο Λαφονήσι 5/2/1822: "...εις τας 9 ώρας εβιζιτάραμεν ένα καράβι Ζακύνθιο παντιέρα ίγκλέζικη. Ήρχετο από Μονοβάσια. Είδομεν ένα καράβι και ήτον αραγμένον εις τον άγιον Ηλίαν εβραδυάσθημεν εις το Λαφονήσιον όλη την νύκτα το εβαστούσαμεν αλλά όρτζα και την επιούσαν αράξαμεν εις Μαραθωνήσι (Γύθειο)".

7 Φεβρουαρίου

7/2/1822: "...Προς την 1 ώραν της νυκτός εμαϊνάραμεν πανιά και εξημερώθημεν εις Λαφονήσιον

7 Φεβρουαρίου

Ο Στόλος των Ψαριανών με τον ναύαρχο Ν. Αποστόλη και το Κ. Κανάρη στην Ελαφόνησο: "...Εστίλαμεν δύο ανθρώπους εις την γην και έκαμαν βάρδια και μας έφεραν την είδησιν ότι ο στόλος ο Ελληνικός εφάνη έξω του Λαφονησίου. Αμέσως εσηκώθηκεν εις τα πανιά, ο αέρας μαΐστρος, και τας 11 ώρας ανταμόθημεν με τον στόλον τον Ψαριανόν εις Λαφονήσι (ερχόταν από 'Ύδρα ο στόλος) οπού επήγαν και άραξαν εις Λαφονήσιον. Αράξαμεν και εμείς και επεριμέναμεν τους συμμάχους μας Υδραίο-σπετζιώτες".

11 Φεβρουαρίου

Η συνέλευση των Ψαριανών στο Λαφονήσι: "...εις τας 11 του τρέχοντος (11/2/1822) εκάμαμεν Συνέλευσιν όλοι οι καπετάνοι προς τον Αρχιναύαρχον (Α. Μιαούλη) και εψηφήσαμεν και τρίτον ναύαρχον τον Ανδρέα Γιαννίτζην..."

Ελληνικός Στόλος (Ναυτικό Μουσείο της Ελλ.)

11 Φεβρουαρίου

Ο Στόλος της Ύδρας με Ναυάρ­χους τον Α. Μιαούλη, Λ. Πινότση και Ι. Βούλγαρη και ο Στόλος των Σπετσών με ναύαρχο το Γκίκα Τσούπα, στην Ελαφόνησο (11/2/1822): "...Εφάνησαν και οι σύμμαχοι μας οι Ύδραιοσπετζιώταις εις Καβομαλέα και προς το εσπέρας ανταμόθημεν όλος ο στόλος και άραξεν και αυτός".

Ο Ανδρέας Μιαούλης (Ναυτικό Μουσείο της Ελλ.)

11 Φεβρουαρίου

Ο Ανδρέας Μιαούλης αναλαμβάνει τη Γενική Ναυαρχία του Ελληνικού Στόλου στις 11 Φεβρουαρίου του 1822 στην Ελαφόνησο

12 Φεβρουαρίου

Η αναχώρηση του Ελληνικού Στόλου από την Ελαφόνησο: «Εκάμαμεν πανιά όλος ο στόλος και ήμεθα εις τάς 12 ώρα ανάμεσα Τζιρίγο και Ματαπά, ο άνεμος 'Όστρια, με μπόρες και βροχήν.»Θα ακολουθήσει η Ναυμαχία της Πάτρας (Η πρώτη με ενωμένο ολόκληρο τον στόλο, στην πιο κρίσιμη στιγμή της Ελληνικής Επανάστασης)

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Γι' αυτό το κρίσιμο και σημαντικό ιστορικό γεγονός - για την πορεία ολόκληρου του Ελληνικού έθνους-, δεν έχει στηθεί ούτε μια επιτύμβια στήλη στην περιοχή (που στοιχίζει λιγότερο για την Πολιτική - και εν πολλοίς Κομματική - Εξουσία, από το κολατσιό μιας ολιγάριθμης μικροπαραγοντικής συνάντησης σε καθημερινή βάση. 
Βέβαια και η Τοπική Κοινωνία έχει αναλογικά τις ευθύνες της). 

Η κρίση δεν είναι οικονομική. Η Ελλάδα κατατάσσεται στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου Πρόσφατα το 2010, πριν μπει η Ελλάδα στα μνημόνια, κατατάχθηκε στις 32 πλουσιότερες χώρες του κόσμου, με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα- υπάρχει και έκθεση του ΔΝΤ γι' αυτό-, και σύμφωνα με το UNDI στις 22 πιο αναπτυγμένες χώρες παγκοσμίως (βλέπε σχετική αναφορά και στην ιστοσελίδα του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου) και όλα αυτά ...... χωρίς να έχει αξιοποιήσει καν τα πετρέλαια της και γενικότερα τον σπάνιο ορυκτό της πλούτο!

Η κρίση λοιπόν δεν είναι οικονομική
Είναι βαθύτατη κρίση ηθικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και δημοκρατικών αξιών που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν και στην οικονομική κρίση και σήψη. ​






ΠΗΓΕΣ

Α. ΒΙΒΛΙΑ
4. Μέντης Κωνσταντίνος, 1994: S. PELOPONNESUS -. KITHIRA – ELAFONISOS, Μendis Editions, Πειραιάς (στα Αγγλικά) 
S. PELOPONNESUS ele sue isole «smigopelaga», Πειραιάς (Ιταλικά)


Β. ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ KΑΙ ΣΥΛΛΟΓΕΣ

1. ΔΡ. ΜΕΝΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΣΜΙΓΟΠΕΛΑΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ

2. ΔΡ. ΜΕΝΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΝΗΣ


Σχετικά

Από το Blogger.