ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ  ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ  ΠΟΛΗ  ΣΤΟΝ  ΚΟΣΜΟ


Το Προϊστορικό Παυλοπέτρι της Ελαφονήσου και η τροπική Πούντα.
Πλοίο αγκυροβολεί πάνω ακριβώς από το θαλάσσιο χώρο που κείται η αρχαιότερη βυθισμένη  πόλη  στον  κόσμο (παλαιότερη φωτογραφία αρκετά προβεβλημένη στα ΜΜΕ). Ασύγγνωστη πολιτιστική και οικολογική καταστροφή για πάνω από  δέκα χρόνια, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας.
ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ
ΠΡΟΣ: ΥΠΕΡΥΠΥΡΓΟΥΣ, ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ, ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ, ΜΜΕ  Κ.Α.

Θέμα: Περί της αγκυροβολίας πλοίων στον όρμο των Βατίκων

Όπως πληροφορηθήκαμε το Λιμεναρχείο Νεάπολης Βοιών συνέταξε Σχέδιο Ειδικού Κανονισμού Λιμένα με το οποίο αποπειράται να νομιμοποιήσει την ως σήμερα ανεξέλεγκτη αγκυροβολία πλοίων στον όρμο των Βατίκων.
Η δημόσια διαβούλευση την οποία η τοπική Λιμενική Αρχή όφειλε να διεξάγει, δε μπορεί παρά να κριθεί ως εντελώς ανεπαρκής.  Δεν έχει ζητηθεί η άποψη σημαντικών και δραστήριων συλλογικών φορέων της περιοχής και έχουν περιφρονηθεί οι δυναμικοί αγώνες των κατοίκων της περιοχής της Ελαφονήσου και των Βατίκων για ένα πρόβλημα μείζονος σημασίας.
Η θέση του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου είναι, από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του, εντελώς ξεκάθαρη: Δε συμμετέχουμε σε καμία συζήτηση που σκοπό έχει να επικυρώσει και να νομιμοποιήσει τη συντελούμενη καταστροφή του τόπου μας. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην αγκυροβολία πλοίων στον όρμο των Βατίκων και σε οποιαδήποτε παρόμοια ή παρεμφερή δραστηριότητα αλλοιώνει την φυσιογνωμία της περιοχής μας, απαξιώνει την πολιτισμική διαδρομή της και απειλεί το ευαίσθητο και προστατευόμενο περιβάλλον της (Βλέπε: http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_15.html.)

Κύριοι Υπουργοί Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, θα επιτρέπατε ποτέ ο ιερός βράχος της Ακρόπολης να γίνει parking αυτοκινήτων για να λυθεί το πρόβλημα της αυξημένης κυκλοφορίας αυτοκινήτων στο κέντρο της πρωτεύουσας ; Σίγουρα όχι.
Και όμως, τη στιγμή αυτή που μιλάμε, ο επισκέπτης της αρχαιότερης βυθισμένης πολιτείας στον κόσμο, στο Παυλοπέτρι Ελαφονήσου, αντί ενός προστατευόμενου και προβεβλημένου αρχαιολογικού χώρου ή μουσείου, αντικρίζει στο βάθος, δεκάδες αγκυροβολημένα φορτηγά πλοία που με την παρουσία τους προσβάλλουν (ή ακόμα και απειλούν) τον πολιτισμικό μας θησαυρό.

Κύριοι Υπουργοί Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα επιτρέπατε ποτέ να γίνει ρυπαρή βιομηχανική ζώνη μια δασική έκταση, πνεύμονας οξυγόνου με πλούσια χλωρίδα και πανίδα ;  Σίγουρα όχι.
Και όμως, τη στιγμή αυτή που μιλάμε, οι άγκυρες δεκάδων πλοίων καταστρέφουν καθημερινά τον πυθμένα των θαλασσών μας, αφανίζουν την Ποσειδωνία, αποδεκατίζουν τα θαλάσσια είδη, και απειλούν το ευαίσθητο και προστατευόμενο από την συνθήκη Natura 2000 οικοσύστημα της περιοχής της Ελαφονήσου και των Βατίκων.

Κύριοι Υπουργοί Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, θα επιτρέπατε ποτέ να αλλοιωθεί βάναυσα η ταυτότητα ενός τουριστικά ανεπτυγμένου νησιού (πχ της Σαντορίνης), να καταστραφούν τουριστικές επενδύσεις και υποδομές και να στερούσατε με αυτό τον τρόπο τεράστια έσοδα στο κράτος, σε μια εποχή που συζητάμε όλοι την υιοθέτηση ενός βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης;  Σίγουρα όχι;
Και όμως, τη στιγμή αυτή που μιλάμε, η διαρκής παρουσία εμπορικών πλοίων στον όρμο των Βατίκων και η συστηματική υποβάθμιση που επιφέρουν, απειλούν έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς αιμοδότες της χώρας.
Η τοπική οικονομία της Ελαφονήσου βασίζεται στην ήπια τουριστική δραστηριότητα και την αλιεία. Ο συνδυασμός των εξωτικής ομορφιάς παραλιών του νησιού μας (Σίμος, Σαρακήνικο, Παραλία της Παναγίας, Πούντα κ.ά.) και της αλιευτικής παράδοσης των Ελαφονησιωτών (η Ελαφόνησος κατέχει το μεγαλύτερο στην Ελλάδα αλιευτικό στόλο αναλογικά με τον πληθυσμό της), έχει τοποθετήσει το νησί μας στις πρώτες θέσεις των τουριστικών προορισμών, με διεθνή μάλιστα αναγνώριση. Εκατοντάδες μικρές, ως επί το πλείστον οικογενειακές επιχειρήσεις ζουν αποκλειστικά από τον τουρισμό και την αλιεία.
Η αγκυροβολία πλοίων στον όρμο των Βατίκων υποβαθμίζει την εικόνα της Ελαφονήσου και της ευρύτερης περιοχής, αποχρωματίζει βάναυσα τη ναυτική πολιτισμική ταυτότητα της και συντελεί στον οικονομικό μαρασμό  χιλιάδων οικογενειών που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.
Η συστηματική καταστροφή της θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας έχει συρρικνώσει επικίνδυνα τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα των αλιευμάτων και έχει οδηγήσει τους επαγγελματίες αλιείς στην απόγνωση.

Πρόταση του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου – Πρόσκληση σε διάλογο

Για τη Ν.Α Πελοπόννησο και για τη Λακωνία αποτελεί επιτακτική αναγκαιότητα η διαμόρφωση ενός προτύπου οικονομικό – πολιτιστικού μοντέλου διαχείρισης με θεσμικά και νομικά χαρακτηριστικά που θα αίρει τις ανιστόρητες και χρόνιες στρεβλώσεις του Νότου. 
Δεν αποτελεί μόνο ένα ιστορικό και πολιτισμικό μας χρέος, αλλά το πρώτο σημαντικό βήμα διάσωσης της προβληματικής οικονομίας της εγκαταλελειμμένης περιφέρειας της Λακωνίας και της Ν. Ελλάδας, απαρέγκλιτο όρο για ένα βιώσιμο και δυναμικό πρόπλασμα για την αξιοποίηση των προκλητικών δυνατοτήτων που μας παρέχει ο Πολιτισμός της Λακωνικής, της Ελαφονήσου και των Κυθήρων- Αντικυθήρων.

Προτείνουμε την έναρξη δημοκρατικού, ανοικτού διαλόγου που θα εδράζει στους εξής πυλώνες :
·        Ανάδειξη του ιστορικού και πολιτισμικού κεφαλαίου της Ελαφονήσου και των Βατίκων
·        Προστασία του ευαίσθητου περιβάλλοντος, ανάδειξη του απολιθωμένου Δάσους του Κάβο Μαλιά, προβολή του φανταστικού Σπηλαίου της Καστανιάς, προστασία και ανάδειξη του σπάνιου Προϊστορικού οικισμού στο Παυλοπέτρι, άρτια σύνδεση με τον πολιτιστικό πλούτο της Μονεμβασιάς, πολιτισμική χαρτογράφηση της λακωνικής περιοχής,  θεσμοποίηση των κυρίαρχων ναυτικών ιστορικών γεγονότων και πάνω απ’ όλα ανάδειξη και ενίσχυση της ενιαίας Πολιτισμικής φυσιογνωμίας των νησιών και των απολήξεων της Λακωνικής που αποτελούν τη μεγάλη πρόκληση για το Νομό Λακωνίας και τα νησιά της περιοχής.
·        Σεβασμό στην τοπική ταυτότητα και σχεδιασμό μιας άρτιας πολιτιστικής διαχείρισης
·        Ανάπτυξη υπηρεσιών και υποδομών και εφαρμογή ήπιων νησιωτικών πολιτικών
·        Επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων της περιοχής όπως:
1.  Διαγραφή του Σίμου και Σαρακήνικου από το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ
2.  Οριστικό τέλος στο σενάριο κατασκευής Εργοστασίου Ηλεκτροπαραγωγής στα Ασπρούσια (απέναντι από την Ελαφόνησο)
3.  Καμία εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Βάτικα
4.  Κατάργηση του αγκυροβολίου πλοίων στον όρμο των Βατίκων
       Δ.Σ του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου
Ι. ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ : http:// sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr
ΙΙ. FACEBOOK : https:// www.facebook.com/sepistimonwnelafonisou,   ΙΙΙ. EMAIL: sepistimonwnelafonisou@gmail.com 
      
Προς
1. Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ Αριστείδης Μπαλτάς
2. Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, κ. Νίκος Ξυδάκης
3. Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, κ. Γιώργος Σταθάκης
4. Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας, κ Θοδωρής Δρίτσας
5. Αναπληρωτής Υπουργός Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά
6. Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ Παναγιώτης Λαφαζάνης
7. Αναπληρωτής Υπουργός  Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ Γιάννης Τσιρώνης

Κοινοποίηση
1. Λιμεναρχείο Νεάπολης Βοιών
2. Δήμος Ελαφονήσου
3. Δήμος Κυθήρων
4. Δήμος Μονεμβασίας
5. Περιφέρεια Πελοποννήσου
6. Σύλλογοι Ελαφονήσου, Βατίκων και Λακωνίας
7. Βουλευτές Λακωνίας
8. Βουλευτές   Α΄ Πειραιά  και νήσων
9. Συλλόγους ελαφονήσου, Βατίκων  και Λακωνίας

10. ΜΜΕ
ΤΟ   ΒΗΜΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=706132Επιστήμονες: Ανεξέλεγκτο αγκυροβόλιο πλοίων στο Παυλοπέτρι

Στην αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία στον κόσμο

news.in.
http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231409540

Υπόμνημα σε υπουργούς και φορείς

Παυλοπέτρι: Ανεξέλεγκτο αγκυροβόλιο πλοίων η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη

Παυλοπέτρι: Ανεξέλεγκτο αγκυροβόλιο πλοίων η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη
Νεάπολη
Το ανεξέλεγκτο αγκυροβόλιο πλοίων στο Παυλοπέτρι, την αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία στον κόσμο, καταγγέλλει ο σύλλογος επιστημόνων Ελαφονήσου με υπόμνημα που έστειλε στους αρμόδιους υπουργούς, τους φορείς και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ο σύλλογος καταγγέλλει ότι το λιμεναρχείο Νεάπολης Βοιών συνέταξε Σχέδιο Ειδικού Κανονισμού Λιμένα, με το οποίο αποπειράται να νομιμοποιήσει την αγκυροβολία πλοίων στον όρμο των Βατίκων.

Παράλληλα, ο σύλλογος χαρακτηρίζει «ανεπαρκή» την δημόσια διαβούλευση, λέγοντας ότι δεν ζητήθηκε η άποψη συλλογικών φορέων της Ελαφονήσου και των Βατίκων και τονίζει: «Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην αγκυροβολία πλοίων στον όρμο των Βατίκων και σε οποιαδήποτε παρόμοια ή παρεμφερή δραστηριότητα αλλοιώνει την φυσιογνωμία της περιοχής μας, απαξιώνει την πολιτισμική διαδρομή της και απειλεί το ευαίσθητο και προστατευόμενο περιβάλλον της».

Απευθυνόμενος στους αρμόδιους υπουργούς, ο σύλλογος αναρωτιέται εάν θα επέτρεπαν ποτέ να γίνει ο ιερός βράχος της Ακρόπολης πάρκινγκ αυτοκινήτων για να λυθεί το πρόβλημα της κυκλοφορίας στο κέντρο της πρωτεύουσας.

«Και όμως, τη στιγμή αυτή που μιλάμε, ο επισκέπτης της αρχαιότερης βυθισμένης πολιτείας στον κόσμο, στο Παυλοπέτρι Ελαφονήσου, αντί ενός προστατευόμενου και προβεβλημένου αρχαιολογικού χώρου ή μουσείου, αντικρίζει στο βάθος, δεκάδες αγκυροβολημένα φορτηγά πλοία που με την παρουσία τους προσβάλουν (ή ακόμα και απειλούν) τον πολιτισμικό μας θησαυρό» τονίζει η ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι οι άγκυρες δεκάδων πλοίων αποδεκατίζουν τα θαλάσσια είδη και απειλούν το προστατευμένο από τη συνθήκη Natura 2000 οικοσύστημα της περιοχής της Ελαφονήσου και των Βατίκων.

Επιπλέον, ο σύλλογος αναφέρει: «Η αγκυροβολία πλοίων στον όρμο των Βατίκων υποβαθμίζει την εικόνα της Ελαφονήσου και της ευρύτερης περιοχής, αποχρωματίζει βάναυσα τη ναυτική πολιτισμική ταυτότητα της και συντελεί στον οικονομικό μαρασμό για χιλιάδες οικογένειες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό».

Ο Σύλλογος προτείνει την έναρξη ανοικτού διαλόγου πάνω στους εξής πυλώνες :

 • Ανάδειξη του ιστορικού και πολιτισμικού κεφαλαίου της Ελαφονήσου και των Βατίκων
 • Προστασία του ευαίσθητου περιβάλλοντος, ανάδειξη του απολιθωμένου Δάσους του Κάβο Μαλιά, προβολή του φανταστικού Σπηλαίου της Καστανιάς, προστασία και ανάδειξη του σπάνιου Προϊστορικού οικισμού στο Παυλοπέτρι, άρτια σύνδεση με τον πολιτιστικό πλούτο της Μονεμβασιάς, πολιτισμική χαρτογράφηση της λακωνικής περιοχής, θεσμοποίηση των κυρίαρχων ναυτικών ιστορικών γεγονότων και πάνω απ’ όλα ανάδειξη και ενίσχυση της ενιαίας Πολιτισμικής φυσιογνωμίας των νησιών και των απολήξεων της Λακωνικής.
 • Σεβασμό στην τοπική ταυτότητα και σχεδιασμό μιας άρτιας πολιτιστικής διαχείρισης.
 • Ανάπτυξη υπηρεσιών και υποδομών και εφαρμογή ήπιων νησιωτικών πολιτικών.
 • Παράλληλα, ο σύλλογος ζητά επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων της περιοχής όπως:
1. Διαγραφή του Σίμου και Σαρακήνικου από το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ.

2. Οριστικό τέλος στο σενάριο κατασκευής Εργοστασίου Ηλεκτροπαραγωγής στα Ασπρούσια (απέναντι από την Ελαφόνησο).

3. Καμία εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Βάτικα.

4. Κατάργηση του αγκυροβολίου πλοίων στον όρμο των Βατίκων.

Το υπόμνημα εστάλη στον υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδη Μπαλτά, στον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη, στον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, στον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, στην αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη και στον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Τσιρώνη, ενώ κοινοποιήθηκε σε δήμους, βουλευτές και συλλόγους.

Τι είναι το Παυλοπέτρι

Η προϊστορική πόλη βρίσκεται σε βάθος τεσσάρων μέτρων και περιλαμβάνει ανέπαφα κτίρια, αυλές, δρόμους, καθώς και μεταγενέστερους τάφους που πιστεύεται ότι ανήκουν στη Μυκηναϊκή περίοδο.

Τα υποθαλάσσια ερείπια εντοπίστηκαν και χαρτογραφήθηκαν το 1968 από ομάδα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ με επικεφαλής τον δρα Νίκολας Φλέμινγκ.
Newsroom ΔΟΛ
ΖΟΎΓΚΛΑ  GR 


http://www.zougla.gr/zouglaport/port_various/article/ikologiki-vomva-apili-ton-ormo-vatikon


Οικολογική βόμβα απειλεί τον όρμο Βατίκων
Αγκυροβόλιο πλοίων στην αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου –στο Παυλοπέτρι της Ελαφονήσου-, στον όρμο των Βατίκων και στο Μπογάζι του Τσιρίγου (των Κυθήρων) Φωτογραφία:Αγκυροβόλιο πλοίων στην αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου –στο Παυλοπέτρι της Ελαφονήσου
news247.gr

http://news247.gr/eidiseis/psixagogia/politismos/pros-nomimopoihsh-to-agkyrovolio-ploiwn-sthn-arxaioterh-vythismenh-polh-ston-kosmo-sth-lakwnia.3488783.html


Προς νομιμοποίηση το αγκυροβόλιο πλοίων στην αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο, στη Λακωνία

Επισκεφτείτε την Ταϊλάνδη
Διαβάστε κριτικές ταξιδιωτών και βρείτε προσφορές για ξενοδοχεία
tripadvisor.com.gr
Τι καταγγέλλει ο Σύλλογος Επιστημόνων Ελαφονήσου για την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο, στον όρμο των Βατίκων. "Θα επιτρέπατε ο βράχος της Ακρόπολης να γίνει πάρκινγκ;", αναρωτιούνται

Την έντονη αντίδραση της κοινωνίας στην Ελαφόνησο Λακωνίας έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες ότι το λιμεναρχείο Νεάπολης Βοιών προτίθεται, με Σχέδιο Ειδικού Κανονισμού Λιμένα που συνέταξε, να νομιμοποιήσει την αγκυροβολία πλοίων στον όρμο των Βατίκων, όπου υπάρχει η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο.
Με υπόμνημα του προς όλους τους εμπλεκόμενους, ο Σύλλογος Επιστημόνων Ελαφονήσου, δηλώνει κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε παρόμοια δραστηριότητα αλλοιώνει την φυσιογνωμία της περιοχής, απαξιώνει την πολιτιστική διαδρομή της και απειλεί το ευαίσθητο και προστατευόμενο περιβάλλον της.
"Θα επιτρέπατε ο βράχος της Ακρόπολης να γίνει πάρκινγκ;"
"Κύριοι Υπουργοί Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, θα επιτρέπατε ποτέ ο ιερός βράχος της Ακρόπολης να γίνει parking αυτοκινήτων για να λυθεί το πρόβλημα της αυξημένης κυκλοφορίας αυτοκινήτων στο κέντρο της πρωτεύουσας ; Σίγουρα όχι.
Και όμως, τη στιγμή αυτή που μιλάμε, ο επισκέπτης της αρχαιότερης βυθισμένης πολιτείας στον κόσμο, στο Παυλοπέτρι Ελαφονήσου, αντί ενός προστατευόμενου και προβεβλημένου αρχαιολογικού χώρου ή μουσείου, αντικρίζει στο βάθος, δεκάδες αγκυροβολημένα φορτηγά πλοία που με την παρουσία τους προσβάλλουν (ή ακόμα και απειλούν) τον πολιτισμικό μας θησαυρό.
Κύριοι Υπουργοί Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα επιτρέπατε ποτέ να γίνει ρυπαρή βιομηχανική ζώνη μια δασική έκταση, πνεύμονας οξυγόνου με πλούσια χλωρίδα και πανίδα ;  Σίγουρα όχι.
Και όμως, τη στιγμή αυτή που μιλάμε, οι άγκυρες δεκάδων πλοίων καταστρέφουν καθημερινά τον πυθμένα των θαλασσών μας, αφανίζουν την Ποσειδωνία, αποδεκατίζουν τα θαλάσσια είδη, και απειλούν το ευαίσθητο και προστατευόμενο από την συνθήκη Natura 2000 οικοσύστημα της περιοχής της Ελαφονήσου και των Βατίκων.
Κύριοι Υπουργοί Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, θα επιτρέπατε ποτέ να αλλοιωθεί βάναυσα η ταυτότητα ενός τουριστικά ανεπτυγμένου νησιού (πχ της Σαντορίνης), να καταστραφούν τουριστικές επενδύσεις και υποδομές και να στερούσατε με αυτό τον τρόπο τεράστια έσοδα στο κράτος, σε μια εποχή που συζητάμε όλοι την υιοθέτηση ενός βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης;  Σίγουρα όχι;
Και όμως, τη στιγμή αυτή που μιλάμε, η διαρκής παρουσία εμπορικών πλοίων στον όρμο των Βατίκων και η συστηματική υποβάθμιση που επιφέρουν, απειλούν έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς αιμοδότες της χώρας" αναφέρεται χαρακτηριστικά στο υπόμνημα.
Παράλληλα, ο Σύλλογος προτείνει στους αρμόδιους να ανοίξει ο διάλογος για τα εξής θέματα:
* Ανάδειξη του ιστορικού και πολιτισμικού κεφαλαίου της Ελαφονήσου και των Βατίκων
* Προστασία του ευαίσθητου περιβάλλοντος, ανάδειξη του απολιθωμένου Δάσους του Κάβο Μαλιά, προβολή του φανταστικού Σπηλαίου της Καστανιάς, προστασία και ανάδειξη του σπάνιου Προϊστορικού οικισμού στο Παυλοπέτρι, άρτια σύνδεση με τον πολιτιστικό πλούτο της Μονεμβασιάς, πολιτισμική χαρτογράφηση της λακωνικής περιοχής,  θεσμοποίηση των κυρίαρχων ναυτικών ιστορικών γεγονότων και πάνω απ’ όλα ανάδειξη και ενίσχυση της ενιαίας Πολιτισμικής φυσιογνωμίας των νησιών και των απολήξεων της Λακωνικής που αποτελούν τη μεγάλη πρόκληση για το Νομό Λακωνίας και τα νησιά της περιοχής.
* Σεβασμό στην τοπική ταυτότητα και σχεδιασμό μιας άρτιας πολιτιστικής διαχείρισης
* Ανάπτυξη υπηρεσιών και υποδομών και εφαρμογή ήπιων νησιωτικών πολιτικών
* Επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων της περιοχής όπως:
- Διαγραφή του Σίμου και Σαρακήνικου από το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ
- Οριστικό τέλος στο σενάριο κατασκευής Εργοστασίου Ηλεκτροπαραγωγής στα Ασπρούσια (απέναντι από την Ελαφόνησο)
- Καμία εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Βάτικα
- Κατάργηση του αγκυροβολίου πλοίων στον όρμο των Βατίκων


ΑΡΚΑΔΙΚΟ   ΒΗΜΑ

ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ  //  ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ  


Το Προϊστορικό Παυλοπέτρι της Ελαφονήσου και η τροπική Πούντα.
Πλοίο αγκυροβολεί πάνω ακριβώς από το θαλάσσιο χώρο που κείται η αρχαιότερη βυθισμένη  πόλη  στον  κόσμο (παλαιότερη φωτογραφία αρκετά προβεβλημένη στα ΜΜΕ). Ασύγγνωστη πολιτιστική και οικολογική καταστροφή για πάνω από  δέκα χρόνια, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας.

 ~~~

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ
ΠΡΟΣ: ΥΠΕΡΥΠΥΡΓΟΥΣ, ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ, ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ, ΜΜΕ  Κ.Α.


Θέμα: Περί της αγκυροβολίας πλοίων στον όρμο των Βατίκων


ΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ  //  ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ  


Το Προϊστορικό Παυλοπέτρι της Ελαφονήσου και η τροπική Πούντα.
Πλοίο αγκυροβολεί πάνω ακριβώς από το θαλάσσιο χώρο που κείται η αρχαιότερη βυθισμένη  πόλη  στον  κόσμο (παλαιότερη φωτογραφία αρκετά προβεβλημένη στα ΜΜΕ). Ασύγγνωστη πολιτιστική και οικολογική καταστροφή για πάνω από  δέκα χρόνια, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας.

 ~~~

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ
ΠΡΟΣ: ΥΠΕΡΥΠΥΡΓΟΥΣ, ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ, ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ, ΜΜΕ  Κ.Α.


Θέμα: Περί της αγκυροβολίας πλοίων στον όρμο των Βατίκων
ΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ // ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ Το Προϊστορικό Παυλοπέτρι της Ελαφονήσου και η τροπική Πούντα. Πλοίο αγκυροβολεί πάνω ακριβώς από το θαλάσσιο χώρο που κείται η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο (παλαιότερη φωτογραφία αρκετά προβεβλημένη στα ΜΜΕ). Ασύγγνωστη πολιτιστική και οικολογική καταστροφή για πάνω από δέκα χρόνια, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. ~~~ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΠΡΟΣ: ΥΠΕΡΥΠΥΡΓΟΥΣ, ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ, ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ, ΜΜΕ Κ.Α. Θέμα: Περί της αγκυροβολίας πλοίων στον όρμο των Βατίκων


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΟ  ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΟΡΜΟ ΤΩΝ ΒΑΤΙΚΩΝ

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ... ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ, ΤΩΝ ΒΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ 

ΑΠ’  ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΩΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Περίπου 15.700 αποτελέσματα (0,50 δευτερόλεπτα)  • SOS για την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο ...

  peristerinews.gr/.../sos_gia_tin_arxaioteri_bu8ismeni_poli_ston_kosmo.h...

  21 Μαΐ 2015 - Να μπει τέλος στο "πειρατικό" αγκυροβόλιο πλοίων στον όρμο των Βατίκων.
 • Τεχνολογία - Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων

  www.anovrilissia.gr/technology/

  ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Το Προϊστορικό Παυλοπέτρι της Ελαφονήσου και η τροπική Πούντα. Πλοίο ...
 • Ανεξέλεγκτο αγκυροβόλιο πλοίων η αρχαιότερη βυθισμένη ...

  matiastanea.gr/.../Παυλοπέτρι:%20Ανεξέλεγκτο%20αγκυροβόλιο%20πλο...

  21 Μαΐ 2015 - Το ανεξέλεγκτο αγκυροβόλιο πλοίων στο Παυλοπέτρι, την αρχαιότερηβυθισμένη πολιτεία στον κόσμο, καταγγέλλει ο σύλλογος επιστημόνων ... Παυλοπέτρι: Ανεξέλεγκτο αγκυροβόλιο πλοίων η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη.
 • αγκυροβολιο πλοιων στην αρχαιοτερη βυθισμενη πολη στον ...

  www.axortagos.gr/agkirovolio-ploion-stin-arxaioteri-vithismeni-poli-sto...

  21 Μαΐ 2015 - πλοιωναρχαιοτερη, βυθισμενη, αγκυροβολιο ... Αναζητήσεις -αγκυροβόλιο πλοίων στην αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο.
 • Paranormap.net / Βάση αναφορών / Τελευταίοι σχολιασμοί

  www.paranormap.net/articles/last_commented

  Στην αναφορά Ήταν οι Hav-musuvs αρχαίοι Έλληνες με ιπτάμενα σκάφη; ....ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ... που μιλάμε, ο επισκέπτης της αρχαιότερης βυθισμένης πολιτείας στον κόσμο, στο ...
  Επισκεφθήκατε αυτήν τη σελίδα στις 29/5/2015.
 • ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΝΙΤΣΑΣ: Εκδήλωση για την μνήμη τη...

  palairosnews.blogspot.com/2015/05/blog-post_87.html

  25 Μαΐ 2015 - ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ... Πλήθος κόσμου στη γιορτή Αλόγου στη Βόνιτσα (ΦΩΤΟ:.
 • τοπικα νεα - notosportnews.gr

  www.notosportnews.gr/index.webman?section=localnews

  ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. Το Προϊστορικό Παυλοπέτρι της Ελαφονήσου και η τροπική Πούντα. Πλοίο ...
 • ΕΛΛΑΔΑ | ΠΑΛΜΟΣ

  www.palmosnews.gr/frmViewCategory.aspx?CategoryID=e60dae87...

  ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Το Προϊστορικό Παυλοπέτρι της Ελαφονήσου και η τροπική Πούντα. Πλοίο ...
 • Η βυθισμένη πόλη τρέμει τις... άγκυρες | Η Εφημερίδα των ...

  https://www.efsyn.gr/arthro/i-vythismeni-poli-tremei-tis-agkyres

  22 Μαΐ 2015 - Η χρήση του λιμένα ως σημείου καταφυγής για πλοία, τα οποία ... βάθος έως 2,5 μέτρα υπάρχει η «αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου», όπως ... ο όρμος και η περιβάλλουσα περιοχή ως επίσημο αγκυροβόλιο και όχι σαν ...
 • "Να φέρουμε το πρώτο πρωτάθλημα" - olaPAOK.gr - Όλα τα ...

  olapaok.gr › Βόλεϊ

  20 Απρ 2015 - Θέλαμε τη νίκη για εμάς, για τον κόσμο και όλη την οικογένεια του ΠΑΟΚ. ... αγκυροβόλιο πλοίων στην αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο, ..

 • Να μπει τέλος στο "πειρατικό" αγκυροβόλιο - Η Αυγή Online

  www.avgi.gr/article/5545004/na-mpei-telos-sto-peiratiko-agkurobolio

  17 Μαΐ 2015 - Να μπει τέλος στο "πειρατικό" αγκυροβόλιο ... του λιμενάρχη Νεάπολης να νομιμοποιήσει το παράνομο αγκυροβόλιο πλοίων. ... Στον ίδιο όρμο, μια ανάσα από τη στεριά, βρίσκεται η αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία στον κόσμο, το Παυλοπέτρι .... συνέλευση στο ΣΕΦ · Δις πρωταθλητής στο πόλο ο Ολυμπιακός.
 • Η αποθέωση των παικτών από τους οπαδούς - Πράσινα νέα ...

  prasinanea.gr/multimedia/videos/article3416612.ece
  16 Απρ 2015 - STYLE U.S. Polo Pascal ... Πολιτισμός Προς νομιμοποίηση τοαγκυροβόλιο πλοίων στην αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο, στη Λακωνία ...
 • Karditsa Blogs » May 24, 2015 » Τα επιλεγμένα μπλογκ του ...

  www.karditsablogs.gr/2015/05/24/

  24 Μαΐ 2015 - ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. » Νομός Καρδίτσας. Το Προϊστορικό Παυλοπέτρι της ...
 • Σε τουρκικά χέρια ο τουρισμός του ανατολικού Αιγαίου ...

  www.hellas-now.com/2015/05/blog-post_354.html

  Πριν από 6 ημέρες - Τα σημαντικότερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Ετικέτες ... Πολλά τουρκικά επιβατηγά πλοία έχουν αποσυρθεί από τις εσωτερικές γραμμές του ....ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
 • karditsa-city

  karditsa-city.blogspot.gr/?m=1

  ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. › Το Προϊστορικό Παυλοπέτρι της Ελαφονήσου και η τροπική Πούντα. Πλοίο ...
 • «Τούμπανο» και topless η Ελίζαμπεθ Όλσεν! (ΦΩΤΟ ... - αρχικη

  eidiseis24.gr/τούμπανο-και-topless-η-ελίζαμπεθ-όλσεν-φω/

  6 Μαΐ 2015 - ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΣΤΟΝΚΟΣΜΟ. 21/05/2015. 1432155976- ...
 • ο πουτιν δωριζει στην ελλαδα το μεγαλυτερο πλοιο-φυλακη ...

  www.e-sterea.gr/.../kosmos/9298-o-poutin-dorizei-stin-ellada-to-megalyt...

  Λεπτομέρειες: Κατηγορία: ΚΟΣΜΟΣ. 17 Μαρ 2015 ... ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΗΝΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Κυριακή, 24 Μαΐου 2015
 • ΤΣΟΥΝΑΜΙ | top10news

  top10news.gr/source/tsoynami

  ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. Τρίτη 26 Μάιος. 2015 - 12:13 από ΤΣΟΥΝΑΜΙ. Το Προϊστορικό Παυλοπέτρι ...
 • Η Νέσοβιτς του Ολυμπιακού με strιng στην παραλία! - ΑΡΧΙΚΗ

  www.eperiodiko.gr/η-νέσοβιτς-του-ολυμπιακού-με-strιng-στην-πα/

  3 Μαΐ 2015 - ... Και φροντίζει να μας το επιβεβαιώνει πολύ συχνά τόσο στο γήπεδο, όσο ... ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
 • Παρενέργειες στα μάτια από τους λαμπτήρες LED

  thesecretrealtruth.blogspot.dk/2015/02/led.html

  20 Φεβ 2015 - Είναι αλήθειες και μυστικά που αφορούν την Ελλάδα και τον κόσμο. ...ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΣΤΟΝ  • αρχαιολογία - Κρητίστωρ - Pathfinder Blogs

  vivi.pblogs.gr/tags/archaiologia-gr.html

  Κρημνιώτη Πόλυ. Μια διαφορετική ανάγνωση ... Στην αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία στον κόσμο. Επιστήμονες: Ανεξέλεγκτο αγκυροβόλιο πλοίων στο Παυλοπέτρι.
 • Βλάχος: Σεβόμενοι τον κόσμο μας… - Redplanet.gr

  www.redplanet.gr/polo/...polo/vlaxos-sevomenoi-ton-kosmo-mas.3177055....
  3 Δεκ 2014 - Ο Βλάχος σχολίασε πως ο Ολυμπιακός έπαιξε πόλο σε υψηλό ρυθμό, ... το αγκυροβόλιο πλοίων στην αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο, ...
 • Ισοπαλία ή πρόκριση; - Ειδήσεις - SPORT 24

  www.sport24.gr › ΜΠΑΣΚΕΤ › EUROLEAGUE
  23 Απρ 2015 - Είχαμε πάρα πολύ ωραία παιχνίδια και το καθένα είχε πολλές νέες ... τοαγκυροβόλιο πλοίων στην αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο, στη ...
 • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΝΟΜΟΥ ΕΒΡΟΥ: Medcezir 74 ...

  www.info1058fm.com/2015/05/medcezir-74bolum-74.html

  Πριν από 7 ημέρες - Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα ....Αγκυροβόλιο πλοίων στην αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου –στο ...
 • E-sterea.gr - PISINA CAFE ΣΤΗ ΘΗΒΑ

  www.e-sterea.gr/index.php/nea/katigories/.../10271-pisina-cafe-sti-thiva

  15 Ιουν 2014 - Τηλέφωνο: 2262021701. Πόλη: Θήβα ... ΚΟΣΜΟΣ · IMAGE ....ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
 • Η Βυθισμένη Πόλη τρέμει ....τις Άγκυρες - ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ ΝΕΑ

  www.kithiraikanea.com/showthread.php?t=3481

  13 Μαΐ 2015 - Η χρήση του λιμένα ως σημείου καταφυγής για πλοία, τα οποία ... βάθος έως 2,5 μέτρα υπάρχει η «αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου», όπως ... ο όρμος και η περιβάλλουσα περιοχή ως επίσημο αγκυροβόλιο και όχι σαν ...
 • karditsa-city

  karditsa-city.blogspot.gr/?m=1

  ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. › Το Προϊστορικό Παυλοπέτρι της Ελαφονήσου και η τροπική Πούντα. Πλοίο ...
 • «Τούμπανο» και topless η Ελίζαμπεθ Όλσεν! (ΦΩΤΟ ... - αρχικη

  eidiseis24.gr/τούμπανο-και-topless-η-ελίζαμπεθ-όλσεν-φω/

  6 Μαΐ 2015 - ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΣΤΟΝΚΟΣΜΟ. 21/05/2015. 1432155976- ...
 • ΤΣΟΥΝΑΜΙ | top10news

  top10news.gr/source/tsoynami

  ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. Τρίτη 26 Μάιος. 2015 - 12:13 από ΤΣΟΥΝΑΜΙ. Το Προϊστορικό Παυλοπέτρι ...
 • Η Νέσοβιτς του Ολυμπιακού με strιng στην παραλία! - ΑΡΧΙΚΗ

  www.eperiodiko.gr/η-νέσοβιτς-του-ολυμπιακού-με-strιng-στην-πα/

  3 Μαΐ 2015 - ... Και φροντίζει να μας το επιβεβαιώνει πολύ συχνά τόσο στο γήπεδο, όσο ... ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

 • Παρενέργειες στα μάτια από τους λαμπτήρες LED

  thesecretrealtruth.blogspot.dk/2015/02/led.html

  20 Φεβ 2015 - Είναι αλήθειες και μυστικά που αφορούν την Ελλάδα και τον κόσμο. ...ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ...
 • Όσο πλησιάζουμε την Ρωσία τόσο θα καίνε τα 'στρατιωτάκια ...

  thesecretrealtruth.blogspot.dk/2015/04/blog-post_453.html

  9 Απρ 2015 - BLOG ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Πριν από 17 δευτερόλεπτα Νέα και ειδήσεις Ελλάδος ...
 • Σίδηρος: Ποιες είναι οι συνέπειες της έλλειψής του

  thesecretrealtruth.blogspot.dk/2015/02/blog-post_170.html

  15 Φεβ 2015 - Η χορτοφαγία, κάτι πολύ διαδεδομένο στο σύγχρονο κόσμο, είναι μια .... BLOG ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ...
 • Ρεβανί το γλυκό του Ξηρομέρου. | to-radar.gr

  www.to-radar.gr/external.php?id=1059552

  3 Ιαν 2012 - ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ .... ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ - ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ · Οι «Γέφυρες στον Κόσμο» έκοψαν τη πίτα ...
 • «Ξεκίνησε» το γλέντι για την 25η Μαρτίου στο Σύνταγμα ...

  livester.gr/.../Ξεκίνησε-το-γλέντι-για-την-25η-Μαρτίου-στο-Σύνταγμα-Βρ...

  Ανακλήθηκε το πρόγραμμα voucher για ανέργους 29 έως 64 ετών · ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. πρίν από 1 ...
 • Νέα μέθοδος αντιμετώπισης του συνδρόμου καρπιαίου ...

  cvlev.emranxaman.appspot.com/.../20657-nea-methodos-antimetopisis-t...

  5 Φεβ 2015 - Ένα πολύ ενδιαφέρον κοινωνικό πείραμα πραγματοποίησε η ActionAid ... «Έκτυπα»: Ανακαλύπτoντας τον μαγικό κόσμο του printmaking ... ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (0)
 • EFPALINOS

  manolis-vasileias.blogspot.nl/search?updated-max...

  19 Νοε 2013 - ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ · ΕΠΑΜ ΣΑΜΟΥ... Ο Δ. Καζάκης στο kontra channel με τον ...
 • Browse the Latest Snapshot - Rssing.com

  naxos80.rssing.com/chan-22529433/latest.php

  05/20/15--13:57: ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ... κείται η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο (παλαιότερη φωτογραφία αρκετά ...
  Επισκεφθήκατε αυτήν τη σελίδα στις 4/6/2015.
 • Με Αγάπη για τις Ανθρώπινες Αξίες

  agapiaxies.blogspot.ca/search?updated-min...01...

  Αναφέρει ότι υπάρχουν ουσιαστικά 6.000 άτομα που ελέγχουν τον κόσμο ......ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.


 • Το Ξέφωτο: 04/01/2014 - 05/01/2014

  xsefoto.blogspot.cz/2014_04_01_archive.html

 • Το πολύ αλάτι επηρεάζει την αναπαραγωγική υγεία ...

  www.senaria.gr/2015/05/blog-post_523.html
  Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν πως και η πολύ μικρή κατανάλωση αλατιού μπορεί ... ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ...
 • Με Αγάπη για τις Ανθρώπινες Αξίες

  agapiaxies.blogspot.ro/search?updated-max=2014...
  21 Φεβ 2014 - Και στο Harvard, αλλά και παντού όπου γυρίζω ανά τον κόσμο, πολλοί ...... ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ .

 • Οικολογική βόμβα απειλεί τον όρμο Βατίκων - Zougla.gr

  www.zougla.gr/zouglaport/.../ikologiki-vomva-apili-ton-ormo-vatikon
  Πριν από 1 ημέρα - «Σήμα κινδύνου» εκπέμπει ο Σύλλογος Επιστημόνων Ελαφονήσου για τη μετατροπή του όρμου των Βατίκων σε αγκυροβόλιο πλοίων! Σευπόμνημά του ο ...
 • ΕΙΔΗΣΕΙΣ | pakialakonias

  pakialakonias.gr/category/ειδησεισ/
  Πριν από 4 ημέρες - Το Προϊστορικό Παυλοπέτρι της Ελαφονήσου και η τροπική Πούντα. Πλοίο ... ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥΠΡΟΣ: ...
  Επισκεφθήκατε αυτήν τη σελίδα στις 26/5/2015.
 • pakialakonias | Ειδήσεις – Νέα – Μουσική | Page 2

  pakialakonias.gr/page/2/
  Πριν από 1 ημέρα - Το Προϊστορικό Παυλοπέτρι της Ελαφονήσου και η τροπική Πούντα. Πλοίο ... ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥΠΡΟΣ: ...
 • Πελοποννησιακά Θέματα: ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΗΝ ...

  morias-news.blogspot.com/2015/06/blog-post.html
  Πριν από 2 ημέρες - ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ... Η θέση του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου είναι, από την πρώτη στιγμή της ...
  Επισκεφθήκατε αυτήν τη σελίδα στις 4/6/2015.
 • πολιτισμός - πολιτισμός - Το Βήμα Online

  www.tovima.gr/culture/articlelist/?pg=7
  Πριν από 3 ημέρες - Επιστήμονες: Ανεξέλεγκτο αγκυροβόλιο πλοίων στο Παυλοπέτρι ... καταγγέλλει ο σύλλογος επιστημόνων Ελαφονήσου με υπόμνημα που έστειλε στους αρμόδιους ...

  www.paranormap.net/articles/last_commented
  Πριν από 2 ημέρες - ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥΠΡΟΣ: ... Η θέση του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου είναι, από την πρώτη στιγμή της ...
  Επισκεφθήκατε αυτήν τη σελίδα στις 29/5/2015.

  1. Λακωνία

   lakonia-gr.blogspot.com/
   Πριν από 5 ημέρες - ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ. Θέμα: Περί ... Η θέση του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου είναι, από την πρώτη στιγμή της ...
  2. Αιγεύς - Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας | ΕΙΔΗΣΕΙΣ

   www.aegeussociety.org/gr/index.php/news
   Πριν από 4 ημέρες - Υπόμνημα σε υπουργούς και φορείς ... καταγγέλλει ο σύλλογος επιστημόνων Ελαφονήσου με υπόμνημα που έστειλε στους αρμόδιους υπουργούς, τους φορείς ...
  3. ΟΥ ΤΙ ΔΑΝΟΣ

   utidanos.blogspot.com/
   Πριν από 2 ημέρες - ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ... Η θέση του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου είναι, από την πρώτη στιγμή της ...
  4. Όλες οι αναρτήσεις | www.moriasnow.gr

   moriasnow.gr/topics
   Πριν από 2 ημέρες - Την επόμενη μέρα σκέφτονται τα μέλη του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών .... όρμο των Βατίκων, καταθέτει ο σύλλογος επιστημόνων Ελαφονήσου. Το υπόμνημα ...
  5. αρχικη

   www.portcity.gr/
   Πριν από 6 ώρες - «Σήμα κινδύνου» εκπέμπει ο Σύλλογος Επιστημόνων Ελαφονήσου για τη μετατροπή του όρμου των Βατίκων σε αγκυροβόλιο πλοίων! Σευπόμνημά του ο ...
  6. Κύθηρα: Νέες έρευνες στο θρυλικό ναυάγιο (!) του Ελγίνου

   kithiraikanea.blogspot.com/2015/05/blog-post_970.html
   Πριν από 6 ημέρες - Σύσσωμη η Ελαφόνησος ενάντια στο αγκυροβόλιο στον . ...ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ · Προκήρυξη για την εισαγωγή στις ...
  7. Η Αυστραλία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα

   kithiraikanea.blogspot.com/2015/05/blog-post_804.html
   Πριν από 5 ημέρες - Γιατί η Ελαφόνησος δεν πήρε ούτε μια γαλάζια σημαί. ...ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ · Προκήρυξη για την εισαγωγή στις ...
  8. Εφορία: Σοκ σε χιλιάδες φορολογούμενους - Γιατί θα...

   kithiraikanea.blogspot.com/2015/05/blog-post_875.html
   Πριν από 5 ημέρες - Γιατί η Ελαφόνησος δεν πήρε ούτε μια γαλάζια σημαί. ...ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ · Προκήρυξη για την εισαγωγή στις ...
  9. Ζητούσαν χρήματα αν και συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ...

   kithiraikanea.blogspot.com/2015/05/blog-post_147.html
   Πριν από 4 ημέρες - Ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων μάλιστα καλεί τους ασθενείς αν διαπιστώνουν παράβαση να .... ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ...
  10. Γλέζος και Σάντας κατεβάζουν τη σβάστικα από την Α...

   kithiraikanea.blogspot.com/2015/05/30-1941.html
   Πριν από 5 ημέρες - Γιατί η Ελαφόνησος δεν πήρε ούτε μια γαλάζια σημαί. ...ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ · Προκήρυξη για την εισαγωγή στις ...


  στην αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου –στο Παυλοπέτρι της Ελαφονήσου-, στον όρμο των Βατίκων και στο Μπογάζι του Τσιρίγου (των Κυθήρων). Καταστροφή και της θαλάσσιας χλωρίδας (Ποσειδωνίας)

  Ασύγγνωστη πολιτιστική και οικολογική καταστροφή που ταλανίζει ολόκληρη την Ν.Α. Ελλάδα. Επιτέλους τί απαντούν οι αρμόδιοι φορείς  γι' αυτή την συστηματική υποβάθμιση,   όταν υπάρχουν καταγγελίες και δημοσιεύματα ακόμη και για επισκευαστικές εργασίες και υφαλοκαθαρισμούς των πλοίων σε μια περιοχή σπάνιου φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, που αποτελεί πρότυπο για ήπια οικονομική και τουριστική ανάπτυξη;
  (Βλέπε: http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_15.html   και  https://www.facebook.com/sepistimonwnelafonisou   6ος – 12ος  μήνας του 2014)

  http://epirus-tv-news.blogspot.gr/2015/01/2015_17.html
  ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ  ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

  ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ  ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ

  ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ....

  Ο Δήμος Ελαφονήσου σθεναρά αντίθετος στο αγκυροβόλιο πλοίων στον όρμο των Βατίκων

  Πάγια θέση του Δήμου Ελαφονήσου αποτελεί ο σεβασμός της πλούσιας ιστορίας, η ανάδειξη του μοναδικού πολιτισμού μας και η προστασία της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς του τόπου. Στεκόμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε ενέργεια υποβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον και αλλοιώνει το χαρακτηριστικά της περιοχής (ήπια τουριστική ανάπτυξη και αλιεία).Κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Ελαφονήσου εργάζεται στην κατεύθυνση της πλήρους κατάργησης του αγκυροβολίου στον όρμο των Βατίκων. Σε αυτά τα πλαίσια γνωστοποιεί την θέση του σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

  http://elafonisos.gov.gr/2013/08/%CE%BF-%CE%B4%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CF%86%CE%BF%CE%BD%CE%AE%CF%83%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%B8%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CF%81%CE%AC-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%82/

  Παυλοπέτρι: η Ατλαντίδα της Λακωνίας εκπέμπει SOS

   Δεν θα επιτρέψουμε στα συμφέροντα να επελάσουν στην περιοχή μας για να τη μετατρέψουν σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη 
  12 Σεπ 08:42
  Γράφει ο Παναγιώτης Γεωργουδής / Εφημερίδα των Συντακτών
  Κάτοικοι και φορείς στα Βάτικα αντιδρούν στη δημιουργία αγκυροβολίου πλοίων στον μικρό όρμο της Νεάπολης, για να μην καταστραφεί η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο.

  Στη διαδήλωση των κατοίκων κυριάρχησαν τα συνθήματα με τα σχετικά πανό: «Οχι αγκυροβόλιο στα Βάτικα – SOSτε το Παυλοπέτρι»
  Μπορεί η κυβέρνηση να επενδύει το πολιτικό και εθνικιστικό υπερεγώ της στα πολυσήμαντα ευρήματα της Αμφίπολης, από την άλλη πλευρά όμως ένα αρχαιολογικό μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας, το Παυλοπέτρι στη Νεάπολη Λακωνίας, απέναντι από την Ελαφόνησο, την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο -πέντε χιλιάδων χρόνων περίπου- την αφήνει να φθαρεί με πλήρη απαξίωση, δημιουργώντας αγκυροβόλιο φορτηγών πλοίων στον μικρό όρμο των Βατίκων.
  Πρόκειται για μια υποθαλάσσια Κνωσό, με διώροφα σπίτια, με άρτιο ρυμοτομικό σχέδιο, πλατείες, τουαλέτες, υποδειγματικό αποχετευτικό και οδικό δίκτυο πριν από την ανάπτυξη της Κνωσού!
  Η αρχαιολογική έρευνα του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, το οποίο έχει δημιουργήσει ξεχωριστό ιστότοπο για το Παυλοπέτρι, καθώς και της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων με τη χρήση πρωτοποριακής τεχνολογίας είναι συγκλονιστική.
  Εχουν μάλιστα τεράστια απήχηση στις δημοσιεύσεις των ξένων μεγάλων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης πάνω στα μοναδικά ευρήματα της αρχαιότερης βυθισμένης πολιτείας στον κόσμο, η οποία ήταν το διαμετακομιστικό κέντρο μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
  Ο τοπικός Τύπος, που υπερασπίζεται το σπάνιο αυτό μνημείο μαζί με το οικοσύστημα υψηλού κάλλους της περιοχής ενάντια στην καταστροφική επιλογή του αγκυροβολίου, δέχεται επιθέσεις, με κορυφαία περίπτωση τον πυροβολισμό με μονόβολα κατά του αναμεταδότη του ραδιοφωνικού σταθμού «Μουσικός Παλμός», γεγονός εξαιρετικά ανησυχητικό για τα ήπια ήθη των Βατίκων.
  Οι εμπλεκόμενες θεσμικά αρχές έχουν τεράστιες ευθύνες τόσο για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής και του μνημειακού πλούτου όσο και για το γεγονός της μη διαλεύκανσης της ταυτότητας αυτών που επιτέθηκαν με όπλο κατά του ραδιοφωνικού σταθμού.
  Πριν από μερικές ημέρες, πολίτες των Βατίκων ανέλαβαν την πρωτοβουλία να διαδηλώσουν στην παραλία της Πούντας κοντά στο Παυλοπέτρι, απέναντι από την κοσμοπολίτικη Ελαφόνησο, φτιάχνοντας συμβολικά έναν κύκλο προστασίας από ανθρώπινη αλυσίδα στον αρχαιολογικό χώρο, χερσαίο και θαλάσσιο, διατρανώνοντας την άποψή τους ότι θα υπερασπιστούν ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτόχρονα το εξαιρετικό οικοσύστημα που το περιβάλλει, υπόβαθρο για μια ποιοτική τουριστική και οικολογική αγροτική ανάπτυξη που θα βασίζεται στην Ιστορία και στην ομορφιά της φύσης.
  Η προστασία και ανάδειξη της αρχαιότερης βυθισμένης πολιτείας στον κόσμο αντιμετωπίζεται από τους πολίτες ως εφαλτήριο πνευματικής και κοινωνικής ανύψωσης του τόπου, στοιχείο το οποίο αντιστρατεύονται ιδιωτικά συμφέροντα και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, ιδιαιτέρως το Λιμεναρχείο Νεάπολης. Στη διαδήλωση των κατοίκων κυριάρχησαν τα συνθήματα με τα σχετικά πανό «όχι αγκυροβόλιο στα Βάτικα – SOSτε το Παυλοπέτρι».
  Στο μεταξύ, σε διακήρυξη που μοίρασαν οι ενεργοί πολίτες των Βατίκων, τονίζουν εμφατικά: «Ο τόπος μας είναι το Παυλοπέτρι: η αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία της Εποχής του Χαλκού, το σπήλαιο της Καστανιάς, το κάστρο των Βατίκων που αναστηλώνεται, το απολιθωμένο δάσος στον Κάβο Μαλιά, ο υγροβιότοπος της λίμνης Στρογγύλης, οι βυζαντινές εκκλησιές, οι δαντελένιες ακτές, η απεραντοσύνη της θάλασσας, οι “σκυφτοί”, τίμιοι άνθρωποι του μόχθου. Λέμε όχι στο αγκυροβόλιο των καραβιών στον όρμο Βατίκων, γιατί είναι παράνομο, αφού καταστρατηγεί διεθνείς συμβάσεις, ενώ μεγάλος είναι και ο κίνδυνος της ρύπανσης σε μια περιοχή που ζει από τον τουρισμό. Ο τόπος μας, για να συνεχίσει να αποτελεί τουριστικό προορισμό και να τιμά την Ιστορία του, πρέπει να μείνει καθαρός από οχλούσες και επικίνδυνες δραστηριότητες. Να μη γίνει Πέραμα και Ελευσίνα».
  Την πρωτοβουλία των πολιτών υποστήριξαν ενεργά δημοτικοί σύμβουλοι από τους Δήμους Μονεμβασίας και Ελαφονήσου. Συγκεκριμένα, η δημοτική σύμβουλος Ελαφονήσου, Σταυρούλα Αλεβίζου, είπε στη διάρκεια της συγκέντρωσης πως «δεν θα επιτρέψουμε στα συμφέροντα να επελάσουν στην περιοχή μας για να τη μετατρέψουν σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη».
  Ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Νεάπολης, Παναγιώτης Μπιλλίνης, τόνισε πως «το κοινοτικό συμβούλιο της Νεάπολης είναι αντίθετο στο αγκυροβόλιο γιατί αποτελεί βιασμό της «νύφης του Λακωνικού κόλπου»», ενώ η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο Μονεμβασίας, Σοφία Δουμάνη, δήλωσε «δεν θα επιτρέψουμε να καταστραφεί ο τόπος μας».
  Ενας από τους πλέον ενεργούς πολίτες της περιοχής με κοινωνικούς αγώνες, εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Τουλίπα Γουλιμή», ο Γιάννης Ψαράκης, ανέφερε: «Ζητάμε να σταματήσει το παράνομο αγκυροβόλιο και να συνεχιστούν οι αρχαιολογικές έρευνες στο Παυλοπέτρι για να αναδειχθεί αυτή η μεγάλη ιστορική κληρονομιά του τόπου μας».
  Τέλος, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου, Παναγιώτης Μάρκος, υποστήριξε σχετικά:«Συνεργάστηκα δύο χρόνια με τους αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ. Οι έρευνες πρέπει να συνεχιστούν και να προστατευτεί η βυθισμένη πολιτεία».
  Είναι σαφές πως η ευθύνη της κυβέρνησης και των αρμόδιων κρατικών θεσμών είναι τεράστιες για το τι διακυβεύεται στην περιοχή. Το βάρος των κινητοποιήσεων και της προστασίας του παγκόσμιου αυτού μνημείου και του περιβάλλοντος που το περικλείει πέφτει στους ώμους των νέων δημοτικών αρχών της Μονεμβασίας και της Ελαφονήσου, που πρέπει να πρωτοστατούν στην υπεράσπιση των συμφερόντων της περιοχής.
  Μάλιστα, έγκυροι γνώστες του αντικειμένου, όπως εμποροπλοίαρχοι που αρθρογραφούν στην τοπική εφημερίδα «Τα Βάτικα» αλλά και σε προσωπικές συζητήσεις που είχαμε μαζί τους, έχουν επισημάνει τους πολλαπλούς κινδύνους που εγκυμονεί το αγκυροβόλιο πλοίων στον μικρό όρμο των Βατίκων, όπως τυχόν πυρκαγιά σε πλοίο το οποίο, αν δεν προλάβει να εξέλθει του όρμου, θα μεταβάλει την περιοχή σε παρανάλωμα πυρός.
  Οι εργασίες που γίνονται τακτικά στα ύφαλα των αγκυροβολημένων πλοίων απαγορεύονται, ενώ οι ρύποι καταλήγουν στο φυτό ποσειδωνία, που αφθονεί στον θαλάσσιο βυθό και στα λιβάδια του εναποθέτουν τον γόνο τους οι θαλάσσιοι οργανισμοί.
  Οι ειδικοί θέτουν και άλλα σημαντικά θέματα που μια ευνομούμενη πολιτεία θα είχε λύσει. Μια περιοχή που την επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο, την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, τη Νεάπολη, τα Κύθηρα και την Ελαφόνησο, ιδιωτικά συμφέροντα θέλουν να τη μετατρέψουν σε κρανίου τόπο που θα δεχτεί τα εκδιωχθέντα πλοία από την Πύλο μετά τη λειτουργία του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Costa Navarino».
   Ανεπηρέαστη από μια τέτοια εξέλιξη δεν θα μείνει ούτε η Μονεμβασιά. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως στον ιδιοκτήτη του ραδιοφωνικού σταθμού, Φώτη Κοντραφούρη, που φωτογράφιζε το λιμάνι της Νεάπολης πριν από δύο χρόνια, το τοπικό Λιμεναρχείο επέβαλε τριακόσια ευρώ πρόστιμο, αντί το ίδιο να υπερασπιστεί την περιβαλλοντική ακεραιότητα της περιοχής.
  Στον ίδιο δημοσιογράφο, που του χτύπησαν «άγνωστοι» με 8 μονόβολα φυσίγγια τον αναμεταδότη της κεραίας του ραδιοφωνικού σταθμού, τώρα πέντε ιδιοκτήτες λαντζών της περιοχής κατέθεσαν αγωγή σε βάρος του ζητώντας 175.000 ευρώ για συκοφαντική δυσφήμηση!
  Οι Ενεργοί Πολίτες στην ανακοίνωσή τους όμως προειδοποιούν: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, στην Ελλάδα και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, για να σταματήσει η δράση των συμφερόντων, μικρών και μεγάλων, που πληγώνουν βαθιά τον τόπο μας. Για να αναδειχθεί η μεγάλη ιστορική κληρονομιά της περιοχής μας. Τον τόπο μας τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας και έχουμε χρέος να τον παραδώσουμε ζωντανό με όλο του τον πλούτο, που είναι πρώτα από όλα οι φυσικές του ομορφιές και τα μνημεία που μας κληροδότησε στο διάβα της η Ιστορία».
  http://www.notospress.gr/article.php?id=18974


  ΤΟ  ΒΗΜΑ

  Ανθρώπινη αλυσίδα για το Παυλοπέτρι

  Στα Βάτικα οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για το αγκυροβόλιο καραβιών στον όρμο όπου είναι βυθισμένη η αρχαία πολιτεία
  Ανθρώπινη αλυσίδα για το Παυλοπέτρι
  4
  εκτύπωση    2  φωτογραφίες
  Αθήνα 
  Μια ανθρώπινη αλυσίδα προστασίας δημιούργησαν την περασμένη Κυριακή 17 Αυγούστου οι Ενεργοί Πολίτες των Βατίκων μαζί με κατοίκους της περιοχής και τουρίστες για το Παυλοπέτρι, διαμαρτυρόμενοι για  το αγκυροβόλιο των καραβιών στον όρμο των Βατίκων. Το Παυλοπέτρι είναι μια αρχαία βυθισμένη πολιτεία που χρονολογείται από την Eποχή του Xαλκού και βρίσκεται ανάμεσα στην Ελαφόνησο και στη Νοτιοανατολική Λακωνία. Στο πλευρό των Ενεργών Πολιτών βρέθηκαν και δημοτικοί σύμβουλοι από τους δήμους Ελαφονήσου και Μονεμβασίας υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την κίνηση διαμαρτυρίας.
  «Ο τόπος μας είναι όμορφος, ξεχωριστός, έχει ιστορία, παρόν και μέλλον, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που περνά. Αρκεί να μην επιτρέψουμε να τον πληγώνουν άνθρωποι που βάζουν το προσωπικό τους συμφέρον πάνω από το γενικό συμφέρον και την προοπτική των Βατίκων»αναφέρουν οι Ενεργοί Πολίτες σε σχετική ανακοίνωσή τους.
  Ιστορία 5.000 ετών
  Η ηλικία της βυθισμένης αυτής πόλης φθάνει τα 5.000 χρόνια, ανακαλύφθηκε το 1967 από τον Νίκολας Φλέμινγκ και χαρτογραφήθηκε την επόμενη χρονιά από ομάδα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Τα τελευταία δύο χρόνια οι αρχαιολογικές έρευνες έχουν σταματήσει λόγω της γραφειοκρατίας και των διαφωνιών ανάμεσα στους ερευνητές που ασχολούνται με την αποκάλυψη των ευρημάτων. Αυτό δεν είναι όμως το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Παυλοπέτρι. Λίγα μέτρα από τη βυθισμένη πολιτεία πλοία αγκυροβολούν με την ανοχή των Αρχών.
  Το Παυλοπέτρι έγινε γνωστό σε όλον τον κόσμο μέσα από ένα εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ του BBC.
  Μέσω της ανθρώπινης αυτής αλυσίδας 400 κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής κρατώντας πανό είπαν το δικό τους μεγάλο «όχι» εκφράζοντας έτσι τη διαφωνία τους στη μετατροπή μιας όμορφης τουριστικής περιοχής σε αγκυροβόλιο πλοίων. «Λέμε "όχι" στο αγκυροβόλιο των καραβιών στον όρμο των Βατίκων γιατί είναι παράνομο, αφού καταστρατηγεί τις διεθνείς συμβάσεις, ενώ μεγάλος είναι και ο κίνδυνος της ρύπανσης. Ο τόπος μας για να συνεχίσει να αποτελεί τουριστικό προορισμό πρέπει να μείνει καθαρός από οχλούσες και επικίνδυνες δραστηριότητες. Να μη γίνει Πέραμα ή Ελευσίνα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.


  Η ιστορική κληρονομιά της περιοχής
  Επίσης επισημαίνεται ότι «ο τόπος μας είναι το Παυλοπέτρι, η αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία της Εποχής του Χαλκού, το σπήλαιο της Καστανιάς, το κάστρο των Βατίκων, το απολιθωμένο δάσος στον Καβομαλιά, η λίμνη Στρογγύλη, οι βυζαντινές εκκλησιές, οι δαντελένιες ακτές, η απεραντοσύνη της θάλασσας, οι "σκυφτοί", τίμιοι και εργατικοί άνθρωποι. Αυτή την ιστορία οφείλουμε να προστατέψουμε από την αλόγιστη δράση ορισμένων που βάζουν πάνω από όλα τα μικροσυμφέροντά τους αγνοώντας το γενικό συμφέρον της περιοχής μας».
  Οπως αναφέρουν οι Ενεργοί Πολίτες, το Παυλοπέτρι αποτελεί το πιο πολύτιμο πετράδι της ιστορίας του τόπου τους. «Αυτή η ύβρις πρέπει να σταματήσει. Ταυτοχρόνως ζητάμε να συνεχιστούν οι αρχαιολογικές έρευνες στο Παυλοπέτρι για να αναδειχθεί αυτή η μεγάλη ιστορική κληρονομιά του τόπου μας. Προειδοποιούμε τις Αρχές πως θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, στην Ελλάδα και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, για να σταματήσει η δράση των συμφερόντων, μικρών και μεγάλων, που πληγώνουν βαθιά τον τόπο μας. Για να αναδειχθεί η μεγάλη ιστορική κληρονομιά της περιοχής μας» τονίζεται στην ανακοίνωση.
  http://www.tovima.gr/society/article/?aid=624832  Έντυπη Έκδοση 

  Ανθρώπινη αλυσίδα στη Λακωνία κατά της δημιουργίας αγκυροβόλιου

  Αλυσίδα προστασίας για το Παυλοπέτρι και τον όρμο των Βατίκων στη Λακωνία έφτιαξαν κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής, ζητώντας την άμεση απομάκρυνση των πλοίων που παράνομα, με την ανοχή των Αρχών, αγκυροβολούν στον κόλπο της Νεάπολης.

  «Οχι αγκυροβόλιο στα Βάτικα, SOSτε το Παυλοπέτρι» ήταν τα συνθήματα των συγκεντρωμένων στην εκδήλωση διαμαρτυρίας της περασμένης Κυριακής. Οπως αναφέρουν οι ενεργοί πολίτες των Βατίκων που πήραν την πρωτοβουλία στην ανακοίνωσή τους: «Λέμε όχι στο αγκυροβόλιο στον όρμο των Βατίκων, γιατί είναι παράνομο αφού καταστρατηγεί τις διεθνείς συμβάσεις, ενώ μεγάλος είναι και ο κίνδυνος της ρύπανσης σε μια περιοχή που ζει από τον τουρισμό».
  Το κοινοτικό συμβούλιο Νεάπολης Βοιών, όπως δήλωσε ο πρόεδρός του Παναγιώτης Μπιλλίνης, είναι αντίθετο στο αγκυροβόλιο «γιατί αποτελεί βιασμό της νύφης του Λακωνικού Κόλπου», ενώ η δημοτική σύμβουλος Ελαφονήσου Σταυρούλα Αλεβίζου τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε στα συμφέροντα να επελάσουν στην περιοχή μας για να τη μετατρέψουν σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη».
  Στο ίδιο μήκος κύματος και η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο Μονεμβασίας Σοφία Δουμάνη, που υπογράμμισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να καταστραφεί ο τόπος μας», ενώ ο Γιάννης Ψαράκης από την περιβαλλοντική οργάνωση «Τουλίπα Γουλιμή» συμπλήρωσε ότι οι κάτοικοι ζητούν «να σταματήσει το παράνομο αγκυροβόλιο και να συνεχιστούν οι αρχαιολογικές έρευνες στο Παυλοπέτρι για να αναδειχθεί αυτή η μεγάλη ιστορική κληρονομιά του τόπου μας».
  Να θυμίσουμε ότι στον όρμο της Νεάπολης, στο Παυλοπέτρι, απέναντι από την Ελαφόνησο βρίσκεται η αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία που έχει εντοπιστεί στον κόσμο, γεγονός που αναδείχτηκε διεθνώς από το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ του BBC που αξιοποίησε τα ευρήματα των ερευνών των αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, ενώ την περιοχή -συμπεριλαμβανομένης της Ελαφονήσου και των Κυθήρων- επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι περισσότεροι από 200.000 τουρίστες, οι οποίοι πλέον βρίσκονται «αντιμέτωποι» με δεκάδες πλοία που αγκυροβολούν μονίμως στον όρμο, μετά την... εκδίωξή τους από την Πύλο...
  Περιμένοντας τις παρεμβάσεις των δημοτικών αρχών Ελαφονήσου και Μονεμβασίας που οφείλουν να αποτρέψουν τη μετατροπή μιας μοναδικού κάλλους περιοχής σε... επισκευαστήριο πλοίων, κρατάμε μια άλλη αναφορά των Ενεργών Πολιτών των Βατίκων: «Τον τόπο μας τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας και έχουμε χρέος να τον παραδώσουμε ζωντανό με όλο του τον πλούτο, που είναι πρώτα απ' όλα οι φυσικές του ομορφιές και τα μνημεία που μας κληροδότησε στο διάβα της η Ιστορία».
  Δ.Β.  Σήμα κινδύνου από τη βυθισμένη πολιτεία: SΟSτε το Παυλοπέτρι

  Σήμα κινδύνου από τη βυθισμένη πολιτεία: SΟSτε το Παυλοπέτρι

  Μια βυθισμένη πολιτεία 5.000 χρόνων, μια παραμυθένια παραλία, κυνηγοί του κέρδους, ένας πιστολέρο που με μονόβολα βάλλει κατά του αναμεταδότη ραδιοφωνικού σταθμού, αξιωματούχοι σε λήθαργο κι ένα κρυφό σχέδιο κρυμμένο κάτω από τις ρυτίδες της Ιστορίας. Θα μπορούσε να είναι το θρίλερ του καλοκαιριού, από αυτά που καταναλώνονται αφειδώς στις παραλίες. Κι όμως δεν είναι. Μάλλον πρόκειται για θρίλερ που μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη. Το όνομα αυτού Παυλοπέτρι: η αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία στον κόσμο, που έγινε διάσημη μετά το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ του ΒBC (γκουγκλάρετε "ΠαυλοπέτριBBC" για να ταξιδεύσετε σε έναν μαγικό κόσμο). Οι αρχαιολογικές έρευνες για δεύτερη χρονιά έχουν κολλήσει κάπου μεταξύ των δαιδάλων της γραφειοκρατείαςκαι των διαφωνιών των αρχαιολόγων του πανεπιστημίου του... Νότιγχαμ, που έκαναν τις έρευνες επί δύο χρόνια με ό,τι πιο σύγχρονο μέσο διέθετε η τεχνολογία, και της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων. Την ίδια ώρα λίγα μέτρα πιο πέρα από τη βυθισμένη πολιτεία αγκυροβολούν πλοία με την ανοχή των αρχών, οι οποίες, διάπράξεων και παραλείψεων, φαίνεται πως μεθοδεύουν τη νομιμοποίηση του παράνομου αγκυροβολίου στον όρμο των Βατίκων. Ο αστάθμητος παράγοντας, που μπορεί να ανατρέψει την προδιαγεγραμμένη πορεία, είναι οι εκατοντάδες πολίτες, που έκαναν την περασμένη Κυριακή ανθρώπινη αλυσίδα προστασίας στοΠαυλοπέτρι, την αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία στον κόσμο, που βρίσκεται απέναντι από την Ελαφόνησο στη νοτιοανατολική Λακωνία. Κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής των Βατίκων, που μαζί με την Ελαφόνησο και τα Κύθηρα συγκεντρώνουν τους καλοκαιρινούς μήνες περισσότερους από 200.000 επισκέπτες, βρίσκονται αντιμέτωποι με δεκάδες πλοία τα οποία με την ανοχή των λιμενικών αρχών έχουν μετατρέψει τον όρμο των Βατίκων σε μόνιμο αγκυροβόλιο μια ανάσα από τη βυθισμένη πολιτεία κι από την ακτή όπου κολυμπούν κάθε μέρα χιλιάδες άνθρωποι.
  Την πρωτοβουλία για την πρωτότυπη διαμαρτυρία πήραν ενεργοί πολίτες των Βατίκων, οι οποίοι εκφράζουν με κάθε τρόπο τη διαφωνία τους στη μετατροπή μιας όμορφης και παρθένας τουριστικής περιοχής σε αγκυροβόλιο πλοίων, που θα επιφέρει την υποβάθμισή της. "Όχι αγκυροβόλιο στα Βάτικα. SOSτε το Παυλοπέτρι" ήταν τα συνθήματα των συγκεντρωμένων οι οποίοι στο κάλεσμά τους ανέφεραν: "Ο τόπος μας είναι το Παυλοπέτρι: η αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία της εποχής του χαλκού, το σπήλαιο της Καστανιάς, το κάστρο των Βατίκων που αναστηλώνεται, το απολιθωμένο δάσος στον Κάβο Μαλιά, ο υγροβιότοπος της λίμνης Στρογγύλη, οι βυζαντινές εκκλησιές, οι δαντελέντιες ακτές, η απεραντοσύνη της θάλασσας, οι 'σκυφτοί', τίμιοι, άνθρωποι του μόχθου.Λέμε 'όχι' στο αγκυροβόλιο των καραβιών στον όρμο των Βατίκων" συνεχίζουν,"γιατί είναι παράνομο, αφού καταστρατηγεί τις διεθνείς συμβάσεις, ενώ μεγάλος είναι και ο κίνδυνος της ρύπανσης σε μια περιοχή που ζει από τον τουρισμό. Ο τόπος μας, για να συνεχίσει να αποτελεί τουριστικό προορισμό και να τιμά την ιστορία του, πρέπει να μείνει καθαρός από οχλούσες και επικίνδυνες δραστηριότητες. Να μη γίνει Πέραμα ή Ελευσίνα...
  "Υποστήριξη στην πρωτοβουλία των ενεργών πολιτών εξέφρασαν με παρεμβάσεις τους στη συγκέντρωση δημοτικοί σύμβουλοι από τους Δήμους Ελαφονήσου και Μονεμβασίας. "Δεν θα επιτρέψουμε στα συμφέροντα να επελάσουν στην περιοχή μας για να τη μετατρέψουν σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη" τόνισε η Σταυρούλα Αλεβίζου, δημοτική σύμβουλος Ελαφονήσου. Το κοινοτικό συμβούλιο της Νέαπολης είναι αντίθετο στο αγκυροβόλιο γιατί αποτελεί βιασμό της "νύφης του Λακωνικού Κόλπου" είπε ο πρόεδρός του Παναγιώτης Μπιλλίνης. "Δεν θα επιτρέψουμε να καταστραφεί ο τόπος μας" τόνισε η Σοφία Δουμάνη, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο Μονεμβασίας. "Συνεργάστηκα δύο χρόνια με τους αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ. Οι έρευνες πρέπει να συνεχιστούν και να προστατευθεί η βυθισμένη πολιτεία" επισήμανε με παράπονο ο Παναγιώτης Μάρκος, πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου, ο οποίος αγωνίζεται χρόνια για την περιοχή του. "Ζητάμε να σταματήσει το παράνομο αγκυροβόλιο και να συνεχιστούν οι αρχαιολογικές έρευνες στο Παυλοπέτρι για να αναδειχθεί αυτή η μεγάλη ιστορική κληρονομιά το τόπου μας" είπε ο Γιάννης Ψαράκης από την "Τουλίπα Γουλιμή", μια περιβάλλοντικη οργάνωση με σημαντικό έργο στην περιοχή. "Προειδοποιούμε τις αρχές ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, στην Ελλάδα και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, για να σταματήσει η δράση των συμφερόντων, μικρών και μεγάλων, που πληγώνουν βαθιά τον τόπο μας. Για να αναδειχθεί η μεγάλη ιστορική κληρονομιά της περιοχής μας", αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι Ενεργοί Πολίτες. Οι δημοτικές αρχές της Ελαφονήσου και της Μονεμβασίας οφείλουν να αποτρέψουν την περιβαλλοντική επιβάρυνση, να αποτρέψουν τη μετατροπή της ευρύτερης περιοχής σε Πέραμα ή Ελευσίνα και, εν όψει της σύστασης του ειδικού κανονισμού του λιμανιού της Νεάπολης, να σταματήσουν τα κυοφορούμενα σχέδια για επισκευαστικές εργασίες και υφαλοκαθαρισμούς των διερχόμενων πλοίων, που εκδιώχθηκαν από την Πύλο λόγω του "Costa Navarino" και απειλούν τώρα έναν όμορφο, ξεχωριστό και παρθένο τόπο, τα Βάτικα, την Ελαφόνησο αλλά και τα Κύθηρα. SOSτε το Παυλοπέτρι. ´Εξω τα καράβια από τον όρμο της Νεάπολης. Μια πρωτοβουλία που μπορεί να γίνει κίνημα. "Τον τόπο μας τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας και έχουμε χρέος να τον παραδώσουμε ζωντανό με όλο του τον πλούτο, που είναι πρώτα από όλα οι φυσικές του ομορφιές και τα μνημεία που μας κληροδότησε στο διάβα της η Ιστορία" αναφέρουν στην πρωτοβουλία τους οι Ενεργοί Πολίτες των Βατίκων.
  Ο Τσόρτσιλ έλεγε πως ορισμένες χώρες παράγουν περισσότερη ιστορία από όση μπορούν να καταναλώσουν. Αν ζούσε, θα διαπίστωνε έκπληκτος ότι στη σημερινή Ελλάδα ορισμένοι (αν)αρμόδιοι την πετούν στη θάλασσα... Νέα αγωγή από τους λατζέρηδες που ζητούν 175.000 ευρώ! Μια ημέρα μετά τη συγκέντρωση των κατοίκων οι πέντε ιδιοκτήτες λατζών, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, κατέθεσαν αγωγή κατα του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού Μουσικός Σταθμός ζητώντας 175.000 ευρώ για συκοφαντική δυσφήμιση σε εκπομπές που έγιναν πέρυσι πριν και μετά τη μαφιόζικου τύπου επίθεση κατά του αναμεταδότη του σταθμού με οκτώ μονόβολα φυσίγγια, που είχε σαν αποτέλεσμα να περιοριστεί δραστικά η εμβέλειά του και να κινδυνεύει με λουκέτο. Όπως και τότε, διαπιστώνεται μια περίεργη σύμπτωση. Κάθε φορά που ο σταθμός αναφέρεται στο αγκυροβόλιο, δέχεται επίθεση ή κατατίθενται εναντίον του μηνύσεις ή αγωγές. Αξιοπερίεργη πραγματικά σύμπτωση. Τι κάνει όμως νιάου νιάου στα κεραμίδια;
  http://www.avgi.gr/article/3763479/sima-kindunou-apo-ti-buthismeni-politeia-soste-to-paulopetri


  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΟΥΡΟΥ για την ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑ στα ΒΑΤΙΚΑ
   Το θέμα της παράνομης αγκυροβολίας στον όρμο των Βοιών θα τεθεί στην επόμενη τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, κατόπιν αιτήματος του Δημάρχου Κυθήρων, κ. Στράτου Χαρχαλάκη, προς την Περιφερειάρχη, κ. Ρένα Δούρου. Όλο το ρεπορτάζ στα "ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ ΝΕΑ":
   http://kithiraikanea.blogspot.gr/2014/11/24112014.html   


  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΓΙ' ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΣΥΓΓΝΩΣΤΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ (ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ - ΦΩΤ. ΠΛΟΙΟΥ ΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ) ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΛΛΑΔΑΣ???


  Υπόμνημα για το Αγκυροβόλιο στον όρμο των Βατίκων
  Οι Φορείς και τα φυσικά πρόσωπα που συγκρότησαν την επιτροπή Αγώνα
  Ομοσπονδία των εν Αττική Βατικιώτικων Συλλόγων

  http://omospondiavatikon.blogspot.gr/2011/03/blog-post.html
  ΑΝΤΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟ ΚΑΙ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΤΟ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ .....ΑΡΓΥΡΟΒΟΛΙΟ ΠΛΟΙΩΝ ... ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ????? ΤΟ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ, ΕΊΝΑΙ Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΕΔΩ ΚΑΙ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΗΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΕΝΤΟΝΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ, ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ…ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΝΟΙΚΑΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΠΙΝΑΚΙΟΥ ΦΑΚΗΣ … ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ!!!!!!! ΣΗΜΕΡΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΜΑΓΕΥΤΙΚΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ
   ΠΟΣΑ ΘΑ ΚΕΡΔΙΖΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΣΠΑΝΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΓΙΑ ΜΙΣΟ ΑΙΩΝΑ .. ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ Σ’ ΕΝΑ «ΕΠΕΝΔΥΤΗ»??
  ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΛΟΓΙΣΤΕΣ- ΔΑΙΧΕΙΡΙΣΤΕΣ (ΔΙΟΤΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΣΠΑΝΙΟΣ ΦΥΣΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Σ’ ΕΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟ ..ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ) ..Ή ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΟΔΙ??
  - ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ Ο ΠΕΡΙΒΟΗΤΟΣ «ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ» ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΤΗΣ Ή ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ????
  11 Οκτωβρίου 2014
  Diktyo Prostasias Lakonias
  ΓΙΑΤΙ δεν έχουμε υποστεί ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΡΑΚΡΟΥΣΗ κ. ΥΠΟΥΡΓΕ...
   

       
  φωτ.   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

  Αλυσίδα προστασίας για το Παυλοπέτρι και τον όρμο των Βατίκων

  Η απάντηση της εφημερίδας "ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ" προς στην επιστολή του Αρχιπλοίαρχου Λ.Σ. κ. Παρασκευά Παναγιώτη, αναφορικά με την παράνομη αγκυροβολία στον όρμο των Βατίκων. Μια επιστολή που, όπως σημειώνει ο κ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης, "μας προβλημάτισε σοβαρά γιατί δεν απάντησε στην ουσία...". Και η ουσία είναι ότι γίνονται υφαλοκαθαρισμοί στον όρμο, που απαιτούν δεξαμενισμό των πλοίων και ειδικές εγκαταστάσεις, αλλά και άλλες παράνομες εργασίες, με την επίσημη Πολιτεία να κοιτάζει ΑΛΛΟΥ.
   

  Λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης, στην απάντηση της εφημερίδας "ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ" (http://www.tabatika.gr/?p=920)
   "Τα διαλαμβανόμενα πιο κάτω γράφονται στηριζόμενα σε 2 παραδοχές: Οι υπάρχοντες Νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται από Πολίτες και Πολιτεία με σεβασμό. Ακόμη περισσότερο, η κάθε είδους και επιπέδου ηγεσία πρέπει να δείχνει το παράδειγμα. Μόνο οι μη σοβαροί εφοπλιστές, τα «λαμόγια» της θάλασσας παραβαίνουν τους Νόμους, ιδιαίτερα τους περιβαλλοντικούς που καταστρέφουν την Πατρίδα! Οι Βατικιώτες που έχουν ωφεληθεί από τον εφοπλισμό τις προηγούμενες δεκαετίες κουβαλώντας εξαιρετικά εισοδήματα από όλα τα μήκη και πλάτη του Πλανήτη νιώθουν πολύ άσχημα, πικραίνονται όταν αντιλαμβάνονται να γίνονται παρανομίες στο σπίτι τους, στην πατρίδα τους ενώ αυτοί υπηρέτησαν με αυτοθυσία την πρόοδο της Ναυτιλίας…
  Λάβαμε επιστολή του Αρχιπλοίαρχου Λ.Σ. κ. Παρασκευά Παν. και μας προβλημάτισε σοβαρά γιατί δεν απάντησε στην ουσία αλλά σε μερικές παρατηρήσεις και εμπειρίες του καπετάνιου κ. Χ Βαρβαρέσσου… Η επιστολή (δες σελ.2) κοινοποιήθηκε στον Υπουργό, ο οποίος τελευταία ανέλαβε το Υπουργείο και φυσικά δεν γνωρίζει τα εξής:
   1. Στον όρμο εκτελούνται διάφορες εργασίες. Μεταξύ αυτών και υφαλοκαθαρισμοί!!! Υπάρχουν φωτογραφίες συνεργείων και το γνωρίζουν όλοι οι Βατικιώτες που παρακολουθούν τις κινήσεις στο λιμάνι… Γιατί δεν αναφέρεται ο κ. Αρχιπλοίαρχος; Γιατί απλούστατα το γνωρίζει… Γιατί το αποκρύπτει; Ποιος είναι ο λόγος; Εμείς τι πρέπει να σκεφτούμε όταν γνωρίζουμε πως αυτές οι εργασίες απαιτούν δεξαμενισμό με τεράστια κόστη χρόνου και χρήματος; Ζούμε ή δεν ζούμε σε εποχή που δεν εμπιστευόμαστε ακόμα και την «μητέρα»μας;
   2. Πολλές φορές παραμένουν πλοία για εβδομάδες στον όρμο με καιρούς μπονάτσας… «Τα τελευταία χρόνια η παρουσία εμπορικών πλοίων (TRANSIT) που αγκυροβολούν για αρκετές ημέρες στον όρμο των Βατίκων είναι έντονη και ο αριθμός αυτών διαρκώς αυξάνεται. Το επιχείρημα που προσπαθεί να συνδέσει το αγκυροβόλιο με τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα, καταρρέει. Ο αριθμητικός μέσος όρος και η χρονική διάρκεια της παραμονής των πλοίων στην περιοχή, μεγέθη διαρκώς αυξανόμενα, είναι ασυσχέτιστα με την ένταση και διεύθυνση των ανέμων που πνέουν στη θάλασσα των Κυθήρων. Ελαφονησιώτες αλιείς μπορούν να πιστοποιήσουν την παρουσία πλοίων στην περιοχή και σε περιόδους νηνεμίας.»
  Από την επιστολή διαμαρτυρίας του πρώην Δημάρχου Δήμου Ελαφονήσου Παν. Ψαρομμάτη προς το Λιμεναρχείο Νεάπολης. Αυτά για τις δικαιολογίες του κ. αρχιπλοιάρχου κ. Παρασκευά ο οποίος προσπαθεί να μπαλώσει «κακήν κακώς» τα αδικαιολόγητα. Γιατί όμως να προσπαθεί να παραπλανά τον προϊστάμενό του Υπουργό; Για ποιο λόγο ο Λιμενάρχης Νεάπολης δεν είναι τυπικός και προσεκτικός αλλά αντίθετα λειτουργεί σαν να μην ελέγχεται… Επειδή είναι ντόπιος και παρόλα αυτά προϊστάμενος μιας πολύ σοβαρής υπηρεσίας που διαχειρίζεται μεγάλα συμφέροντα και φθάνει στο σημείο να μην υπολογίζει τη γνώμη και την βούληση της Τοπικής Κοινωνίας; Θα συμμετέχει ο Δήμαρχος στην επιτροπή για την κατάρτιση του Ειδικού κανονισμού Λιμένα; Η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας μήπως; Ο Περιφερειάρχης ίσως;
  Όλοι σχεδόν οι τοπικοί φορείς έχουν εκφράσει παράπονα και διαμαρτυρίες…
  Μια συνετή συμβουλή που είχε διατυπώσει ο Ευάγγελος Παπανούτσος είναι η ακόλουθη, «απ’ όλα τα βάρη μπορούν να απαλλαγούν οι ώμοι του ανθρώπου, εκτός από ένα, το βάρος της ευθύνης». Αυτό το βάρος είναι μεγαλύτερο για όσους έχουν δώσει όρκο στην Πατρίδα! Ο Σαίξπηρ υποπτευόταν πως κάτι σάπιο υπάρχει στην Δανιμαρκία. Εμείς, οι Πολίτες έχουμε πειστεί πως είναι εντελώς σάπια «H ΔΑΝΙΜΑΡΚΙΑ»… Η αιτία του κακού είναι ολοφάνερη. Κυκλοφόρησε πολύ χρήμα τα τελευταία χρόνια… Και η παιδεία του λαού έχει οπισθοχωρήσει στην βαρβαρότητα, όπως και των περισσότερων ηγετών.
   3. Η περιοχή του όρμου Βοιών βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας από το Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης. Με το ΠΔ 16/2009 «περί απαγόρευσης στη θαλάσσια περιοχή όρμου Βατίκων του Λακωνικού Κόλπου» με βιντζότρατα. Σύμφωνα με τον κανονισμό Αρ.1967/2006 της Ευρώπης με σκοπό την προστασία σε ευαίσθητες περιοχές όπως ο Λακωνικός Κόλπος που περιορίζει τα Γρι – Γρι. Έχει ήδη συντελεσθεί καταστροφή της θαλάσσιας χλωρίδας (Ποσειδωνίας) και πανίδας, γενικότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση, (έκθεση του ΕΛΚΕΘΕ που σας έχει αποσταλεί ήδη στο Υ.Ε.Ν. από το δίκτυο Περιβαλλοντικής προστασίας Λακωνίας). Ο Δήμος Μονεμβασίας έχει ήδη συμβληθεί με το ΕΛΚΕΘΕ προκειμένου να διερευνηθεί και πάλι ο βυθός του όρμου για τις καταστροφές που έχει υποστεί.
  Ο πρώην Υπουργός Ε.Ν. κ. Παπoυτσής: «σε απάντηση της αριθ. 21073/01-8-2011 ερώτησης του Βουλευτή κ. Β. Αποστολάτου, η οποία μας διαβιβάστηκε με το αριθ. 5974 Β/18-8-2011 έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, και της αριθ. 21776/24-8-2011 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Λ. Γρηγοράκου, οι οποίες κατατέθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: 1. Στον όρμο Βατίκων πραγματοποιούνται αφίξεις πλοίων «IN TRANZIT», σύμφωνα με τα άρθρα 9-12 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα Νεάπολης Βοιών, τον Γενικό Κανονισμό Λιμένα 17 «Περί λεμβουχικών εργασιών» και το άρθρο 141 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου, με σκοπό την παραλαβή τροφοεφοδίων, αλλαγή πληρωμάτων κ.λπ. Η δυνατότητα παραμονής των πλοίων αυτών στο αγκυροβόλιο δεν υπερβαίνει τις (24) εικοσιτέσσερις ώρες. Επίσης, με απόφαση του Λιμενάρχη Νεάπολης Βοιών έχει απαγορευτεί η αγκυροβολία των πλοίων που εκτελούν λεμβουχικές εργασίες σε απόσταση μικρότερη των 2 ν.μ. από τις ακτές του όρμου Βατίκων.» Απορίας άξιον! Πως είναι δυνατόν να συμβαίνει το παραπάνω αφού η απόσταση των ακτών της Ελαφονήσου από τις απέναντι είναι κάτι λιγότερο από 4 μίλια;
   Στις 25 Ιουνίου 2013 η Ομοσπονδία Βατικιώτικων Συλλόγων διαμαρτυρόταν «Με το πέρασμα του χρόνου το πρόβλημα όχι μόνον δεν επιλύθηκε, αλλά εντάθηκε, λαμβάνοντας νέες διαστάσεις, διότι εκτός από τους εφοδιασμούς, όλο και περισσότερα πλοία, και μάλιστα μεγάλου τονάζ, αγκυροβολούν στον όρμο και παραμένουν εκεί καταχρηστικά, χωρίς κανένα λόγο, για πολλές ημέρες. Πολλά απ’ αυτά τα πλοία εκτελούν επισκευαστικές εργασίες και υφαλοκαθαρισμούς, που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το θαλάσσιο περιβάλλον. Η ασύδοτη αυτή κατάσταση, που συνεχώς κλιμακώνεται και μετατρέπει μέρα με τη μέρα τον όρμο σε βιομηχανική ζώνη, υποβαθμίζοντας το θαλάσσιο και χερσαίο περιβάλλον, πρέπει ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ.»
   Κε Υπουργέ, οι Βατικιώτες δεν έχουν υποστεί ομαδική παράκρουση. Το Υπουργείο που προΐσταστε μας έχει απογοητεύσει με συνέπεια να ντρεπόμαστε για το κράτος που έχουμε. Κατανοούμε την δύσκολη θέση σας… Που να στηριχθείτε; που να βρείτε σταθερά σημεία για να διοικήσετε; Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας δεκαετίες πριν βρισκόταν ήδη σε μεγάλες φουρτούνες… Τα συμφέροντα ήταν και είναι τεράστια… Αλλά όποιος έχει τα γένια έχει τα χτένια… Οι ηγέτες κάθε επιπέδου από τον στρατηγό μέχρι τον δεκανέα οφείλουν να αγωνίζονται μέχρι αυτοθυσίας… Διαφορετικά δεν είναι ηγέτες! Ανυπομονούμε να αισθανθούμε περήφανοι στο παρόν και στο μέλλον από την πολιτική ηγεσία της Πατρίδας μας. Από όλη την πολιτική ηγεσία κάθε επιπέδου και βαθμού. Και βέβαια ανυπομονούμε να αισθανθούμε περηφάνια για τον ίδιο το λαό μας που κάποτε, (πρόσφατα, πριν 70 έτη) θυσίαζε την ζωή του για την Πατρίδα και τα τελευταία χρόνια (η μεγάλη, η συντριπτική πλειοψηφία!) κατάντησε έρμαιο των κομματικών συμφερόντων για την βολή της, για τον αναπαυτικό καναπέ της…
   ΜΠΙΛΛΙΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΤ."
   7 Οκτωβρίου 2014
  Σήμα κινδύνου, από την αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία στον κόσμο, που βρίσκεται απέναντι από την Ελαφόνησο στη νοτιοανατολική Λακωνία, στέλνουν για μια ακόμη φορά το Δίκτυο Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της περιοχής και ο δήμαρχος Κυθήρων καθώς το Παυλοπέτρι, παρά τις διαμαρτυρίες, «κινδυνεύει να καταστραφεί, εάν δεν καταστρέφεται καθημερινά, ακριβώς λόγω της παράνομης αγκυροβολίας των πλοίων και των εργασιών που διενεργούνται εκεί».
  http://www.avgi.gr/article/4320730/to-agkurobolio-katastrefei-tin-arxaioteri-buthismeni-politeia-ston-kosmo  3 Οκτωβρίου 2014

  Ανθρώπινη αλυσίδα για το Παυλοπέτρι… Να μην χαθεί η Αρχαία Πολιτεία.

  5

  Μια ανθρώπινη αλυσίδα προστασίας δημιούργησαν την περασμένη Κυριακή 17 Αυγούστου οι Ενεργοί Πολίτες των Βατίκων μαζί με κατοίκους της περιοχής και τουρίστες για το Παυλοπέτρι, διαμαρτυρόμενοι για  το αγκυροβόλιο των καραβιών στον όρμο των Βατίκων. Το Παυλοπέτρι είναι μια αρχαία βυθισμένη πολιτεία που χρονολογείται από την Eποχή του Xαλκού και βρίσκεται ανάμεσα στην Ελαφόνησο και στη Νοτιοανατολική Λακωνία. Στο πλευρό των Ενεργών Πολιτών βρέθηκαν και δημοτικοί σύμβουλοι από τους δήμους Ελαφονήσου και Μονεμβασίας υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την κίνηση διαμαρτυρίας.

  «Ο τόπος μας είναι όμορφος, ξεχωριστός, έχει ιστορία, παρόν και μέλλον, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που περνά. Αρκεί να μην επιτρέψουμε να τον πληγώνουν άνθρωποι που βάζουν το προσωπικό τους συμφέρον πάνω από το γενικό συμφέρον και την προοπτική των Βατίκων» αναφέρουν οι Ενεργοί Πολίτες σε σχετική ανακοίνωσή τους.
  Ιστορία 5.000 ετών
  Η ηλικία της βυθισμένης αυτής πόλης φθάνει τα 5.000 χρόνια, ανακαλύφθηκε το 1967 από τον Νίκολας Φλέμινγκ και χαρτογραφήθηκε την επόμενη χρονιά από ομάδα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Τα τελευταία δύο χρόνια οι αρχαιολογικές έρευνες έχουν σταματήσει λόγω της γραφειοκρατίας και των διαφωνιών ανάμεσα στους ερευνητές που ασχολούνται με την αποκάλυψη των ευρημάτων. Αυτό δεν είναι όμως το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Παυλοπέτρι. Λίγα μέτρα από τη βυθισμένη πολιτεία πλοία αγκυροβολούν με την ανοχή των Αρχών.

  Μέσω της ανθρώπινης αυτής αλυσίδας 400 κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής κρατώντας πανό είπαν το δικό τους μεγάλο «όχι» εκφράζοντας έτσι τη διαφωνία τους στη μετατροπή μιας όμορφης τουριστικής περιοχής σε αγκυροβόλιο πλοίων. «Λέμε “όχι” στο αγκυροβόλιο των καραβιών στον όρμο των Βατίκων γιατί είναι παράνομο, αφού καταστρατηγεί τις διεθνείς συμβάσεις, ενώ μεγάλος είναι και ο κίνδυνος της ρύπανσης. Ο τόπος μας για να συνεχίσει να αποτελεί τουριστικό προορισμό πρέπει να μείνει καθαρός από οχλούσες και επικίνδυνες δραστηριότητες. Να μη γίνει Πέραμα ή Ελευσίνα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

  Η ιστορική κληρονομιά της περιοχής

  Επίσης επισημαίνεται ότι «ο τόπος μας είναι το Παυλοπέτρι, η αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία της Εποχής του Χαλκού, το σπήλαιο της Καστανιάς, το κάστρο των Βατίκων, το απολιθωμένο δάσος στον Καβομαλιά, η λίμνη Στρογγύλη, οι βυζαντινές εκκλησιές, οι δαντελένιες ακτές, η απεραντοσύνη της θάλασσας, οι “σκυφτοί”, τίμιοι και εργατικοί άνθρωποι. Αυτή την ιστορία οφείλουμε να προστατέψουμε από την αλόγιστη δράση ορισμένων που βάζουν πάνω από όλα τα μικροσυμφέροντά τους αγνοώντας το γενικό συμφέρον της περιοχής μας».

  Οπως αναφέρουν οι Ενεργοί Πολίτες, το Παυλοπέτρι αποτελεί το πιο πολύτιμο πετράδι της ιστορίας του τόπου τους. «Αυτή η ύβρις πρέπει να σταματήσει. Ταυτοχρόνως ζητάμε να συνεχιστούν οι αρχαιολογικές έρευνες στο Παυλοπέτρι για να αναδειχθεί αυτή η μεγάλη ιστορική κληρονομιά του τόπου μας. Προειδοποιούμε τις Αρχές πως θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, στην Ελλάδα και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, για να σταματήσει η δράση των συμφερόντων, μικρών και μεγάλων, που πληγώνουν βαθιά τον τόπο μας. Για να αναδειχθεί η μεγάλη ιστορική κληρονομιά της περιοχής μας» τονίζεται στην ανακοίνωση.

  http://www.report24.gr/anthrwpini-alisida-gia-to-pavlopetri-na-min-xathi-i-arxea-politia.htm
  ΕΠΙΣΤΟΛΗ "ΒΟΜΒΑ" ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ προς ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ για την ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑ στα ΒΑΤΙΚΑ
  Επιστολή "βόμβα" απέστειλε ο Δήμαρχος Κυθήρων στον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Μ. Βαρβιτσιώτη σχετικά με την Ανεξέλεγκτη Αγκυροβολία Πλοίων στον Όρμο Βοιών και το στενό διέλευσης πλοίων μεταξύ Κυθήρων και Νεαπόλεως.
  Την εξαιρετική αυτή επιστολή τη βρίσκουμε στην ιστοσελίδα "ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ ΝΕΑ": http://kithiraikanea.blogspot.gr/2014/10/2102014.html
   http://diktyolakonias.blogspot.gr/2013/10/stop.htmlDiktyo Prostasias Lakonias  Ο υπουργός Ναυτιλίας είναι ενήμερος και από την επιστολή του Δικτύου προς αυτόν, από τις 10 Οκτωβρίου 2013... http://diktyolakonias.blogspot.gr/2013/10/stop.html
    Σύλλογος Επιστημόνων Ελαφονήσου
  12 Σεπτεμβρίου 2014
  ΜΑΊΝΕΤΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ ΣΤΟΝ ΟΡΜΟ ΤΩΝ ΒΑΤΙΚΩΝ
  ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΉΠΟΤΕ ΆΛΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΈΝΗ ΧΩΡΆ ΤΟ ΚΑΥΤΌ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΤΑΛΑΝΊΖΕΙ ΤΟ ΝΌΤΟ ... ΘΑ ΕΊΧΕ ΛΥΘΕΊ ΠΑΡΑΥΤΑ!!!!!!!!!!!!!!
   


  ΠΟΛΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΤΟ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ: ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ-ΧΑΒΟΥΖΑ Ο ΟΡΜΟΣ ΒΑΤΙΚΩΝ- ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ-ΚΥΘΗΡΩΝ! (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

  Γράφει ο Κ.Π.
  Αγαπητό Fimotro,
  Μια άκρως συγκινητική εκδήλωση διαμαρτυρίας έγινε πριν λίγες μέρες στον όρμο των Βατίκων του τέως δήμου Βοιών  Νεάπολη Λακωνίας, η επονομαζόμενη και «νύφη του Λακωνικού». Περισσότεροι από...
  2000 κάτοικοι της περιοχής και πολλοί τουρίστες από διάφορα μέρη της Ελλάδας και όλο τον κόσμο, δημιούργησαν μια αλυσίδα προστασίας για το «Παυλοπέτρι». Οι φωτογραφίες είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας.
  Στην παραλία της Πούντας απέναντι από την Ελαφόνησο εντός και εκτός θάλασσας και γύρω από τη νησίδα, σε ακτίνα περίπου 2 χιλιομέτρων, βροντοφώναξαν με συνθήματα και πανώ, όχι στο αγκυροβόλιο των εμπορικών πλοίων και του θαλάσσιου αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής.
  Σύμφωνα με έρευνες Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων, στο «Παυλοπέτρι» βρίσκεται θαμμένη η αρχαιότερη πόλη στον κόσμο. Το BBC ευαίσθητο σε τέτοια θέματα, σε συνεργασία με το βρετανικό πανεπιστήμιο Νότινγκχαμ και μετά από άδεια του υπουργείου πολιτισμού, διέθεσε όλα τα αναγκαία μέσα πριν από τρία χρόνια και γύρισε ένα καταπληκτικό ντοκιμαντέρ, διάρκειας μιας ώρας με τίτλο: «Παυλοπέτρι: πόλη κάτω από τα κύματα» με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Χάντερσον. Το  ντοκιμαντέρ βρίσκεται στο διαδίκτυο.
  Για την παραγωγή του χρησιμοποιήθηκε ελικόπτερο υποβρύχιες κάμερες δύτες αρχαιολόγοι καθώς και η τελευταία λέξη της τεχνολογίας δίνοντας ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα. Μετά από ειδική μελέτη των ευρημάτων αρχαιολόγοι και επιστήμονες, με τη βοήθεια γραφικών έκαναν αναπαράσταση της βυθισμένης πολιτείας σε τρισδιάστατη εικόνα.
  Βυθισμένη ελάχιστα μέτρα κάτω από την επιφάνεια βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την νησίδα η αρχαία πόλη των Βοιών που περιγράφει ο Παυσανίας στα Λακωνικά τον 2ο μ.χ. αιώνα. Φέρεται να ποντίσθηκε το 375 μ.Χ. από τον ίδιο σεισμό που κατέστρεψε και το Γύθειο. Σύμφωνα με έρευνα των Ιάκωβου Σταμούλη και Ηλία Κρούπη ο σεισμός αυτός ήταν άνω των 7 με 8 ρίχτερ. Πιθανότερο να ήταν και μεγαλύτερος αφού το ίδιο φαινόμενο συντελέστηκε ταυτόχρονα στον Γέρακα, την Μονεμβασιά και την Πλύτρα, αλλά πιθανόν και στα Κύθηρα). Το μέγεθος αυτό του σεισμού συντέλεσε στο φαινόμενο της ταχείας αμμόθεσης επί του παραθαλάσσιου εδάφους μετατρέποντας τεράστια έκταση εδάφους, σε μια στιγμή, σε λιμνοθάλασσα κινούμενης άμμου. Αποτέλεσμα αυτού ήταν και η αποκοπή της γης της χερσονήσου Όνου Γνάθος και η δημιουργία της σημερινής Ελαφόνησου.
  Το τρισδιάστατο μοντέλο της βυθισμένης πολιτείας, δημιούργημα του Πανεπιστημίου του Νότινγκχαμ παρουσιάσθηκε σε ντοκιμαντέρ του BBC στη Βρετανία.
  «Είναι ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο όπου μπορείς κυριολεκτικά να κολυμπήσεις κατά μήκος ενός βυθισμένου δρόμου μιας αρχαίας πόλης ή να κοιτάξεις μέσα σε έναν τάφο», δηλώνε ο δρ Τζον Χέντερσον επικεφαλής των θαλασσίων ερευνών που διεξάγονται από το Κέντρο Υποβρύχιων Αρχαιολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Νότινγκχαμ. Η ομάδα του έχει μέχρι στιγμής επισημάνει δεκάδες κτίρια, έξι μεγάλους δρόμους και ακόμη θρησκευτικά ιερά και τάφους.
  Αυτός λοιπόν ο αρχαιολογικός πλούτος των Βατίκων τείνει να γίνει «χαβούζα» των εμπορικών πλοίων που βρήκαν παράνομο αγκυροβόλειο στον όρμο των Βατίκων μεταξύ Κυθήρων, Νεαπόλεως Βοιών και Ελαφονήσου! Σε απόσταση, που πολλές φορές είναι λιγότερο και του ενός χιολιομέτρου από τις πανέμορφες ακτές και παραλίες.
  Ο μοναδικός πλούτος των Βατίκων, με τα πλοία να αγκυροβολούν, δεν καταστρέφουν μόνο τον βυθό, αλλά παραμένοντας μέρες στον όρμο για ανεφοδιασμό τροφίμων πληρωμάτων, και διαφόρων υποβρυχίων εργασιών, η περιοχή, από θέρετρο λουομένων και τουριστών, μέσα από τα απόβλητα και τους καθαρισμούς των πλοίων οι ακτές γεμίζουν-πολλές φορές- πίσσες και απόβλητα.
  Οι κάτοικοι της περιοχής ρίχνουν τις ευθύνες στις τοπικές αρχές και τα τοπικά συμφέροντα κάποιων ολιγαρχών που εμπορεύονται το παράνομο αγκυροβόλιο μεταφέροντας πληρώματα και εμπορεύματα στα πλοία, ενώ ένα υποτυπώδες τελωνείο είναι αδύνατον να ελέγξει «παράνομες» δραστηριότητες. Ο ΣΚΑΙ έχει αναδείξει πολλές φορές το θέμα για τις παράνομες δραστηριότητες και παράβαση καθήκοντος των τοπικών αρχόντων. Οι έρευνα όμως συνεχίζονται. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εντοπιστεί και πρόσωπα.
  Το θέμα είναι πολύ μεγάλο και θα επανέλθουμε σύντομα. Θα δείτε τι γίνεται στην περιοχή της Ελαφονήσου, τις καταπατήσεις του δημοσίου, και πως πολιτικοί και τοπικοί άρχοντες βάφτισαν το κρέας ψάρι και με τον «Καλλικράτη» έκαναν την Ελαφόνησο δήμο-365 μέτρα απόσταση από τη στεργιά-με το απέναντι χωριό τα Βιγκλάφια, το μισό να ανήκει στο δήμο Ελαφονήσου και το άλλο μισό στην Μονεμβάσια!!!
  http://fimotro.blogspot.gr/2014/09/blog-post_185.html  Diktyo Prostasias Lakonias
  ΤΟ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ ΣΤΑ ΒΑΤΙΚΑ ΠΑΕΙ ΒΟΥΛΗ ΞΑΝΑ...
   ...Με την από 29ης Αυγούστου ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνας Ξηροτύρη. Η οποία αναφέρεται ευθαρσώς σε "ΠΑΡΑΝΟΜΟ αγκυροβόλιο" και ανάγκη ανάδειξης και προστασίας του αρχαιολογικού χώρου του Παυλοπετρίου. Η ερώτηση είναι η εξής και απευθύνεται προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ναυτιλίας και Αιγαίου, και Τουρισμού και είναι η εξής:
   Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη
  Βουλευτής ΔΗΜΑΡ Α' Θεσσαλονίκης
  Αριστοτέλους 26,
  54623, Θεσσαλονίκη
  Τηλ. 2310273321, 2310228449
  Φαξ. 2310228447
   ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ - ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ
  ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
   28 Αυγούστου 2014
  ΕΡΩΤΗΣΗ
  Προς τους κκ. Υπουργούς:
  1. Πολιτισμού και Αθλητισμού
  2. Ναυτιλίας και Αιγαίου
  3. Τουρισμού
   Θέμα: Η βυθισμένη πολιτεία στο Παυλοπέτρι και το παράνομο αγκυροβόλιο στον όρμο Βατίκων
   Η αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία στον κόσμο των 5000 χρόνων που έγινε διάσημη μετά από το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ του BBC, κινδυνεύει τόσο από την αναβολή των αρχαιολογικών ερευνών όσο και από το παράνομο αγκυροβόλιο στον όρμο Βατίκων, απέναντι από την Ελαφόνησο στη ΝΑ Λακωνία.
  Οι αρχαιολογικές έρευνες για δεύτερη χρονιά έχουν σκαλώσει μεταξύ των γραφειοκρατικών γραναζιών και των διαφωνιών των αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, που πραγματοποίησαν τις έρευνες επί δυο χρόνια με ό,τι πιο σύγχρονο μέσο διέθετε η τεχνολογία, και της Εφορίας Ενάλιων Αρχαιοτήτων.
  Παράλληλα, λίγα μέτρα από τη βυθισμένη πολιτεία αγκυροβολούν πλοία, προδήλως με την ανοχή των αρχών, οπότε φαίνεται να μεθοδεύεται η νομιμοποίηση του παράνομου αγκυροβολίου στον όρμο των Βατίκων. Εκτιμάται δε, από παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και από περιβαλλοντικές οργανώσεις, ότι μεθοδεύεται η μετατροπή της περιοχής σε ναυπηγο-επισκευαστική ζώνη λόγω των κυοφορούμενων σχεδίων για επισκευαστικές εργασίες και υφαλοκαθαρισμούς των διερχομένων πλοίων που εκδιώχθηκαν από την Πύλο λόγω της λειτουργίας μεγάλου ξενοδοχειακού συγκροτήματος.
  Επειδή:
  Κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής Βατίκων, που μαζί με την Ελαφόνησο και τα Κύθηρα συγκεντρώνουν τους καλοκαιρινούς μήνες περισσοτέρους από 200.000 επισκέπτες, βρίσκονται αντιμέτωποι με δεκάδες πλοία τα οποία έχουν μετατρέψει τον όρμο σε μόνιμο αγκυροβόλιο, πολύ κοντά στη βυθισμένη πολιτεία και στην ακτή όπου κολυμπούν χιλιάδες άνθρωποι.
  Θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η υποβάθμιση της περιοχής από τη ρύπανση σε μια περιοχή που ζει από τον τουρισμό.
  Το αγκυροβόλιο των καραβιών στον όρμο είναι παράνομο γιατί καταστρατηγεί τις διεθνείς συμβάσεις.
  Οι αρχαιολογικές έρευνες οφείλουν να συνεχιστούν και να αναδειχθεί αυτή η μεγάλη και μοναδική ιστορική κληρονομιά της περιοχής.
   Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:
  1) Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε για να αποφευχθεί η ρύπανση και η υποβάθμιση της περιοχής και με ποιο χρονοδιάγραμμα;
  2) Σε ποιο στάδιο ακριβώς βρίσκονται οι αρχαιολογικές έρευνες και με ποιο τρόπο προτίθεσθε να τις επισπεύσετε; Σε ποιους παράγοντες οφείλεται η διαφωνία που έχει προκύψει μεταξύ του ξένου πανεπιστημίου και της Εφορίας Ενάλιων Αρχαιοτήτων;
  3) Για ποιο λόγο οι λιμενικές αρχές φαίνεται να δείχνουν ανοχή στο παράνομο αγκυροβόλιο των πλοίων;
   Η βουλευτής που ερωτά
   Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη
   ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑ ΠΛΟΙΩΝ - ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΕΛΚΕΘΕ
  Γνωρίζει μήπως κάποιος τι αφορά η τροποποίηση της σύμβασης της Περιφέρειας με το ΕΛΚΕΘΕ, που αποφασίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του απερχόμενου Περιφερειακού Συμβουλίου, στις 20 Αυγούστου, αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της αγκυροβολίας στον όρμο των Βατίκων;
  http://www.notospress.gr/article.php?id=18587  Σύλλογος Επιστημόνων Ελαφονήσου
  23 Αυγούστου 2014
  ΕΝΤΟΝΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΤΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ ΣΤΟΝ ΟΡΜΟ ΤΩΝ ΒΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ
  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
  Αλυσίδα προστασίας για το Παυλοπέτρι και τον όρμο των Βατίκων
  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=444216    S.Ο.Sτε το Παυλοπέτρι: Ανθρώπινη αλυσίδα προστασίας ενάντια στο αγκυροβόλιο στον όρμο των Βατίκων.
  Πολυάριθμη η συμμετοχή στο κάλεσμα Ενεργών Πολιτών των Βατίκων, ενάντια στο αγκυροβόλιο πλοίων στον όρμο των Βατίκων, λίγα μόλις μέτρα από την αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία στον κόσμο, το Παυλοπέτρι.
  Τη νέα Δημοτική αρχή της Ελαφονήσου εκπροσώπησε η νεοεκλεγείσα Δημ. Σύμβ. κ. Αλεβίζου Σταυρούλα. Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας συμμετείχε ο Σύλλογος Γονέων Ελαφονήσου, ο Σύλλογος Επιστημόνων Ελαφονήσου και ο Σύλλογος Ελαφονησιωτών "ο Φιλόπατρις"

    

  21 Αυγούστου 2014
  Diktyo Prostasias Lakonias

  "ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΟΛΟΙ..."
   Ένα άρθρο "καταπέλτης" του Κυθήριου δημοσιογράφου, Αντώνη Λαμπρινίδη Antonis Labrinides) αναφορικά με την αγκυροβολία των πλοίων στον όρμο των Βατίκων. Με αφορμή την πρόσφατη ρύπανση στην παραλία του Σίμου (http://elafonissos-island.blogspot.gr/…/08/blog-post_21.html) και την αγωγή εναντίον του ιδιοκτήτη του ραδιοφωνικού σταθμού "Μουσικός Παλμός" Mousikos Palmos) για 175.000 ευρώ και ένα έτος ποινή φυλάκισης (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=938598176156139&set=a.100271796655452.457.100000178955351&type=1&theater).
   Αντιγράφουμε από τα "ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ ΝΕΑ" (http://kithiraikanea.blogspot.gr/2014/08/blog-post_116.html):
   ..."Σε πρότερο δημοσίευμα μας δημοσιεύσαμε την αγωγή προς τον τοπικό σταθμό του "Μουσικού Παλμού".
  Η αγωγή αυτή αντικατοπτρίζει την ουσιαστική αδυναμία συνεννόησης αλλά και ομοθυμίας ΟΛΩΝ των πληττομένων από την κατάσταση που επικρατεί στον όρμο Βοιών.
  Αφορά όλους τους κατοίκους των Βατίκων, της Μονεμβασίας, της Ελαφονήσου και των Κυθήρων.
  Αφορά τους "αμέτοχους" νυν Δημάρχους της Μονεμβασίας της Ελαφονήσου και του τελείως αμέτοχου Δήμαρχου Κυθήρων.
   Στο βωμό του "τι με νοιάζει εμένα" οι κάτοικοι των Βατίκων αλλά και οι επίσημες λιμενικές αρχές έχουν κλείσει μάτια και αυτιά και έχουν ράψει το στόμα μπροστά σε κάποια συμφέροντα μερικών πρώην βαρκάρηδων και κάποιων πρακτόρων και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και ίσως και κάποιων μεταφορέων που απλά από το 2000 ξεκίνησαν να θησαυρίζουν θυσιάζοντας μια ολόκληρη περιοχή στο βωμό του Γιαχβέ.
   Αφορά όλες τις οργανώσεις αλλά και τους ιδιώτες που με δημοσιεύματα και αναρτήσεις προσπαθούν να εγείρουν το κοινό αίσθημα και προσκρούουν στην αδιαφορία αλλά και στα όποια συμφέροντα.
   Και αντί να εγερθούν όλοι μαζί οι ενδιαφερόμενοι και αντί να επιδιώξουν δημοσιότητα πανελλήνια αλλά και παγκόσμια απλά προσπαθεί καθένας χωριστά και καταλήγει κληματόβεργα που λυγά και όχι δεμάτι που αντιστέκεται.
   Κάποιες λίγες φωνές διαμαρτυρίας για το Παυλοπέτρι κυρίως είδαν ένα δειλό φώς δημοσιότητας. Αυτό όμως δεν αρκεί. Η σημερινή απάντηση με την πίσσα και την μόλυνση στο Σίμο είναι η απόδειξη.
   Ένα πλοίο που παραμένει αγκυροβολημένο μπορεί να κάνει αρκετές ενέργειες που μολύνουν το θαλάσσιο περιβάλλον και ένα στενό θαλάσσιο περιβάλλον όπως ο όρμος Βοιών αλλά και το στενό Κυθήρων-Νεάπολης είναι πολύ μικρός χώρος για να αποσοβηθούν αυτές οι ενέργειες.
   Εδώ και αρκετά χρόνια δημοσιεύουμε και προσπαθούμε να βοηθήσουμε στην κατανόηση του θέματος ότι η αγκυροβολία πλοίων στον όρμο Βοιών και στο στενό Κυθήρων-Νεάπολης αποτελεί ένα τρομερό βιολογικό κίνδυνο. Οι όποιες επισκευές, υφαλοκαθαρισμοί, αλλαγή έρματος αλλά και απόρριψη αποβλήτων η υδάτων κυτών (σεντινών μηχανοστασίου η αντλιοστασίου) έστω και μέσω των προβλεπομένων κανονισμών, είναι όλα εις βάρος της περιοχής και επιφέρουν ανεπίστρεπτα αποτελέσματα, μολύνοντας την χλωρίδα του βυθού αλλά και των ακτών και μεταφέροντας μορφές ζωής που είναι επικίνδυνες για την ασφάλεια της περιοχής.
   Για κάποιους άγνωστους λόγους κάποιοι θεωρούν ότι αυξάνεται η επιχειρηματική δραστηριότητα της περιοχής. Αλλά πως αυξάνεται όταν τα πάντα έρχονται τσιφ από μακρυά και εκφορτώνονται στις λάντζες κατευθείαν ;;; Και το μόνο που αυξάνεται είναι το κέρδος κάποιων μεταφορέων και κάποιων εφοπλιστών που απαλλάσσονται από περαιτέρω έξοδα με "μερικούς καφέδες"........ και φυσικά όσων τα μεταφέρουν στα πλοία....
   Αλήθεια πόσοι είναι τελικά οι ντόπιοι που κερδίζουν από όλα αυτά ;;;; 5-10-20 ;;;;; και οι υπόλοιποι τι γίνεται ;;; Αυτοί που έχουν τουριστικές μονάδες, αυτοί που έχουν βασιστεί στον τουρισμό, και είναι εκατοντάδες, τι θα πουν στους πελάτες τους που κάνουν μπάνιο δίπλα στα σεντινόνερα και δίπλα σε οργανισμούς που βρίσκονται στην Αυστραλία και στο Ειρηνικό η στις ακτές της Αμερικής ;;;;
   Και η απάντηση είναι απλή. Στο απέραντο αυτό χαμαιτυπείο που βρίσκεται όλη η χώρα ακολουθούμε τον δρόμο της Μυκόνου και με ένα καλό νομικό σύμβουλο φροντίζουμε και φιμώνουμε κάποιους αδύνατους που δεν έχουν χρήματα και δουλεύουν για το μεροκάματο, αλλά έχουν την λεβεντιά και φωνάζουν, και μετά με την ησυχία μας εκφοβίζουμε και τους υπόλοιπους με αυτό το παράδειγμα και συνεχίζουμε το έγκλημα στο τόπο μας αρκεί να γεμίζουν ευρώπουλα την τσέπη μας και μάλιστα αρκετές φορές και χωρίς κανένα εφοριακό έλεγχο.... {Αλήθεια μήπως θα έπρεπε να κάνει και ένα κάποιο έλεγχο το ΣΔΟΕ ;;;}
   Ντροπή λοιπόν σε όλους όσους δεν συμμετέχουν να απαλλαγεί ο τόπος από αυτά τα "τσιμπούρια" που ρουφάνε το αίμα και την ζωή αυτού του τόπου και ντροπή σε όσους αναπαυμένοι στο καναπέ τους φροντίζουν να μην σπάσουν τα αυγά και να κάνουν ομελέτα με άχυρα μόνον....
   Καιρός είναι να ξυπνήσουν πια όλοι και να υπερασπιστούν τις φωνές της αλήθειας. Το καλοκαίρι τελειώνει καιρός να βγάλουν κάποιοι τα κοντά παντελονάκια και τις σαγιονάρες και να φορέσουν μακριά παντελόνια και παπούτσια και να ξαναγίνουν άνδρες και άνθρωποι...".
  --------------------------------------
  Αντώνης Λαμπρινίδης
   
   
  Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΛΥΣΙΔΑ και ΣΤΑ "ΝΕΑ"
   
  Μετά τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ (http://www.skai.gr/player/TV/?mmid=251635, 30ο λεπτό περίπου), με το θέμα των κινδύνων που αντιμετωπίζει ο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος του Παυλοπετρίου λόγω κυρίως της αγκυροβολίας των πλοίων στον όρμο των Βατίκων και της πρόσφατης διαμαρτυρίας στον χώρο, ασχολείται ΚΑΙ η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" (http://www.tanea.gr/…/anthrwpinh-alysida-gia-thn-ypothala…/_)
   
  Ο Diktyo Prostasias Lakonias κοινοποίησε μια φωτογραφία στο δικό σας Χρονολόγιο.
  21 Αυγούστου 2014 ·
  ΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ" ΣΤΑ ΒΑΤΙΚΑ - για 175.000 ευρώ και φυλάκιση ενός έτους!...
   
   
  Ο Σύλλογος Επιστημόνων Ελαφονήσου πρόσθεσε 2 νέες φωτογραφίες.
  17 Αυγούστου 2014 ·
  S.Ο.Sτε το Παυλοπέτρι: Ανθρώπινη αλυσίδα προστασίας ενάντια στο αγκυροβόλιο στον όρμο των Βατίκων.
  Πολυάριθμη η συμμετοχή στο κάλεσμα Ενεργών Πολιτών των Βατίκων, ενάντια στο αγκυροβόλιο πλοίων στον όρμο των Βατίκων, λίγα μόλις μέτρα από την αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία στον κόσμο, το Παυλοπέτρι.
  Τη νέα Δημοτική αρχή της Ελαφονήσου εκπροσώπησε η νεοεκλεγείσα Δημ. Σύμβ. κ. Αλεβίζου Σταυρούλα. Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας συμμετείχε ο Σύλλογος Γονέων Ελαφονήσου, ο Σύλλογος Επιστημόνων Ελαφονήσου και ο Σύλλογος Ελαφονησιωτών "ο Φιλόπατρις"

   
   
   
  Σύλλογος Επιστημόνων Ελαφονήσου
  13 Αυγούστου 2014 ·
  http://elafonissos-island.blogspot.gr/20…/…/blog-post_8.html
   
  ελαφονησος: Υποβάθμιση και απειλή στη ρότα μας
  ELAFONISSOS-ISLAND.BLOGSPOT.COM
   
   
  Σύλλογος Επιστημόνων Ελαφονήσου
  24 Ιουλίου 2014 · Τροποποιήθηκε ·
  ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ ΣΤΑ ΒΑΤΙΚΑ
  ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΤΑΛΑΝΙΖΕΙ ΤΟ ΝΟΤΟ 
  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

  Δράση για τον όρμο Βοιών αναλαμβάνει μια από τις σημαντικότερες περιβαλλοντικές οργανώσεις, η Arch International.
   
   
  Σύλλογος Επιστημόνων Ελαφονήσου
  17 Ιουλίου 2014 ·
  ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ (ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ Κ.Α.) ΠΟΥ ΤΑΛΑΝΙΖΕΙ ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟ
  http://www.notospress.gr/article.php?id=14059
   
   
   
  Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΊΩΝ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ.. ΠΡΟΣ ΔΟΞΑΝ .. ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΈΝΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ!!
  Greenpeace Greece
  Αυτά είναι τα πλοία-τέρατα. http://grnpc.org/IgHuW Σαρώνουν και καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους: πληθυσμούς ψαριών, δελφίνια, καρχαρίες, θαλάσσιες χελώνες και μαζί με αυτά δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας μικρών, παράκτιων ψαράδων.
   
  ΠΑΡΕ ΘΕΣΗ: http://grnpc.org/IgHuW  ΒΛΕΠΕ  ΕΠΙΣΗΣ:

  ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ -  ΒΑΤΙΚΑ – ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ  -  ΚΥΘΗΡΑ
  ΤΑ ΖΕΟΝΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ  ΤΟΥ ΣΜΙΓΟΠΕΛΑΓΟΥ ΝΟΤΟΥ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΑΣ  ΖΩΗΣ
  ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΠΑΝΙΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ … ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΤΑΛΑΝΙΖΟΥΝ
  ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΑ  ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ  ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ
  ΔΕΙΤΕ  ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΕΞ ΑΥΤΩΝ:

  ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 25-01- 2015. ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ ΚΑΙ ΕΠΙΛΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΡΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ

  Συμβολή στην Ιστορία και τον Πολιτισμό της Ελαφονήσου και του Σμιγοπέλαγου Νότου– Δημοσιεύματα

  Όχι στο ξεπούλημα Σμιγοπέλαγης Ελαφονήσου, του τροπικού Σίμου και του σμιλεμένου Σαρακίνικου

  Να κλείσει οριστικά το θέμα για το  Εργοστάσιο
   Ηλεκτροπαραγωγής στα Ασπρούδια (απέναντι
  από την Ελαφονησο) σε  περιοχή NATURA

  Προσπάθεια Υφαρπαγής του Δήμου Ελαφονήσου
  Αγκυροβόλιο πλοίων στην αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου –στο Παυλοπέτρι της Ελαφονήσου-, στον όρμο των Βατίκων και στο Μπογάζι του Τσιρίγου (των Κυθήρων)

  Όχι ανεμογεννήτριες στο
                Μυθοπλάνητο     Κάβο-Μαλιά  ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ  ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

  ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ 

  ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ:

  Να κλείσει οριστικά το θέμα για το  Εργοστάσιο Ηλεκτροπαραγωγής στα Ασπρούδια (απέναντι από την Ελαφόνησο) και σε περιοχή NATURA.
   Η βιώσιμη και αειφόρος ανάπτυξη είναι πολιτισμός

  εκλογες 2015, υπομνημα του συλλογου επιστημονων ...
  1. neakeratsiniou.blogspot.com › ΕΛΛΑΔΑ

   Πριν από 6 ημέρες - ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ, ΕΠΙΛΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΡΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΩΝ ...

  εκλογες 2015, υπομνημα του συλλογου επιστημονων ...
  1. vlahatasamis.gr/.../11388-ekloges-2015-ypomnima-tou-syllogou-epistim...

   Πριν από 6 ημέρες - ΕΚΛΟΓΕΣ 2015, ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ. Διαβάστε το υπόμνημα στα "συνημμένα αρχεία" word ...

  ΕΚΛΟΓΕΣ 2015, ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ... - Νέα ...
  1. https://www.facebook.com/permalink.php?id=202448216529334...

   ΕΚΛΟΓΕΣ 2015, ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ. See Translation. ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ ΝΕΑ. kithiraikanea.blogspot.com.

  Πελοποννησιακά Θέματα: ΕΚΛΟΓΕΣ 2015, ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ
  1. athens-press.blogspot.com/2015/01/2015.html
   Πριν από 6 ημέρες - 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015 - Η ώρα της κάλπης και της Ελπίδας. ... Θέματα: ΕΚΛΟΓΕΣ 2015, ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛ. ... ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ, ...
   Έχετε επισκεφθεί αυτήν τη σελίδα 2 φορές. Τελευταία επίσκεψη: 23/1/2015

  εκλογες 2015, υπομνημα του συλλογου επιστημονων ...
  1. www.axortagos.gr/ekloges-2015-ipomnima-tou-sillogou-epistimonon-el...

   Πριν από 6 ημέρες - ελαφονησου, συλλογου, υπομνημα, επιστημονων ... Εκλογές2015-Αλέξης Μητρόπουλος: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματευθεί με πυγμή ...

  ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ...
  1. www.rhodesblogs.gr/.../2015/.../ΥΠΟΜΝΗΜΑ_ΤΟΥ_ΣΥΛΛΟΓΟΥ_ΕΠ...

   Πριν από 6 ημέρες - Ρόδος, 18.01.2015 · Μόνιμη Διεύθυνση για 'ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥΣΥΛΛΟΓΟΥ ... ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ...

  Ειδήσεις - Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων
  1. www.anovrilissia.gr/the-news/

   2015-01-21 16:19. Νομιμοποιείται μια ... Φοιτητικό επίδομα 2015: Ποιοι το δικαιούνται ... Εκλογές 2015, υπόμνημα του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου.

  Νέα και Ανακοινώσεις των Κυθήρων & Αντικυθήρων
  1. kithiraikanea.blogspot.gr/?m=1

   Το απόγευμα του Σαββάτου 17 Ιανουαρίου ο Τοποκός Σύλλογος "ο Όμορφος ... ΕΚΛΟΓΕΣ 2015, ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ.

  Πελοποννησιακά Θέματα: ΕΚΛΟΓΕΣ 2015, ΥΠΟΜΝΗΜΑ ...
  1. athensblogs.gr/.../2015/.../Πελοποννησιακά_Θέματα:_ΕΚΛΟΓΕΣ_2015,...

   Πριν από 6 ημέρες - Πελοποννησιακά Θέματα: ΕΚΛΟΓΕΣ 2015, ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛ...: ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΑΠΟ ...
   Επισκεφθήκατε αυτήν τη σελίδα στις 23/1/2015.


  gavdos fm 88,8 (@gavdosfm) | Twitter
  1. kastri gavdos. © 2015 Twitter; About · Help · Ads info ..... @gavdosfm · Jan 18. ΕΚΛΟΓΕΣ 2015, ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ...

  Το Βόιο: Tovoion TV
  1. tovoio.blogspot.com/p/tovoion-news-channel.html

   Γκερεχτές Λάζαρος - Monday, January 19, 2015 ... ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ - Sunday, January 18, 2015; Και με τη βούλα ...

  Drama Blogs » Δοξατινά Νέα » Τα επιλεγμένα μπλογκ του ...
  1. www.dramablogs.gr/Δοξατινά_Νέα/

   ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΔΟΞΑΤΟΥ - 21 ΙΑΝ 2015 - ΦΩΤΟ. » Δοξατινά Νέα ... ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ.

  Μεϊμαράκης: Συνεννόηση για την εκλογή Προέδρου της ...
  1. www.matiastanea.gr/.../Μεϊμαράκης:%20Συνεννόηση%20για%20την%20...

   ΕΚΛΟΓΕΣ 2015, ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ. 18-1-2015 7:00 AM | neakeratsiniou | σχετικά νέα. ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ...
   Έχετε επισκεφθεί αυτήν τη σελίδα 2 φορές. Τελευταία επίσκεψη: 23/1/2015

  Να σταματήσει η πώληση της Ελαφονήσου - Pireas2Day
  1. www.pireas2day.gr/02,10,13530,00.aspx

   Ημερομηνία δημοσίευσης: 21/01/2015 ... Ο Σύλλογος σε ένα αναλυτικό υπόμνημα- παρέμβαση (για να το διαβάσετε ολόκληρο πατήστε εδώ) αναφέρει το ... Καταλήγοντας ο Σύλλογος Επιστημόνων Ελαφονήσου «καλεί όλα τα κόμματα να μην ...

  ΡΟΔΟΣυλλέκτης ΡΟΔΟΣ - Google+
  1. https://plus.google.com/112071778145014335251

   Τον Φεβρουάριο 2015 η μαύρη κωμωδία του Λάκη Μιχαηλίδη «Black Humor» Το Θέατρο ... ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ

  ΡΟΔΟΣυλλέκτης | myblogs.gr
  1. myblogs.gr/source/ροδοσυλλέκτης-ρουβήμ

   Το Θέατρο Νοτίου Αιγαίου θα παρουσιάσει τον Φεβρουάριο 2015 την μαύρη κωμωδία του ... ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ.

  Στο Επιμελητήριο Πιερίας πολυπληθής επιχειρηματική ...
  1. dionisos892.gr/στο-επιμελητήριο-πιερίας-πολυπληθής/

   ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ .... του ΣυλλόγουΑλκυονίδα στον ξενώνα Ερατώ Ιανουαρίου 16, 2015; 5η Εθελοντική Αιμοδοσία ...

  Ο αόρατος εραστής - SAHIEL
  1. www.sahiel.gr/2015/01/o-aoratos-erastis.html

   Πέμπτη, Ιανουαρίου 22, 2015 | Ετικέτες : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | Δεν υπάρχουν σχόλια : Ανθρωποι που είναι μόνοι, είτε από επιλογή είτε επειδή δεν βρήκαν ακόμη τον ...

  Δείτε τι μπορεί να πάθετε από ένα μπουκαλάκι νερού | Νέα ...
  1. www.521news.com/δείτε-τι-μπορεί-να-πάθετε-από-ένα-μπουκαλάκι-νερού

   Πριν από 7 ημέρες - ΕΚΛΟΓΕΣ 2015, ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ · Άρθρο του ΥΕΘΑ Ν. Δένδια στην Εφημερίδα “Αξία”με τίτλ

  - Ο Χρόνος

  1. www.xronos.gr/detail.php?ID=40709&phrase_id=430617


   ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ πριν από .... Καρά Χουσείν - Πρόεδρος Σκοπευτικού Κυνηγετικού Συλλόγου Πολιτών Κυνηγών Ν.

  189 - Karditsa Blogs » Τα επιλεγμένα μπλογκ του νομού ...

  1. www.karditsablogs.gr/2008/https?page=188


   20 Μαρ 2014 - ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ...... πρώτος συμμετοχικός προϋπολογισμός για το 2015 του Δήμου Καρδίτσας.

  119 - Karditsa Blogs

  1. www.karditsablogs.gr/Αα_-_Ωω/2103311652?page=118


   20 Μαρ 2014 - ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥΔιαμαρτυρία για τη ..... Το Διοικητικό Συμβούλιοτου Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου Ι. ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ..... Τελευταία Ανανέωση: 10.01.2015 10:22:22

  120 - Karditsa Blogs

  1. karditsablogs.gr/Αα_-_Ωω/210-6985173?page=119


   20 Μαρ 2014 - ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥΔιαμαρτυρία για τη ..... Το Διοικητικό Συμβούλιοτου Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου Ι. ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ...... Τελευταία Ανανέωση: 11.01.2015 22:22:26

  ΘΗΒΑ GR

  1. www.ebookxp.org/thivagr.blogspot.com/search?b=4


   εκοψε την Πιτα ο Πολιτιστικος Εξωραιστικος Συλλογος Λουτουφιου ... στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 και στην Εισαγγελία του Αρείου ...... ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ · Νέα από το Δήμο ...

  Νεότερη ανάρτηση - Ελληνική Οδύσσεια

  1. www.ellhnikh-odysseia.gr/2013/10/blog-post_2569.html


   22 Οκτ 2013 - Δείτε απίστευτες φωτογραφίες - Η χαρούμενη φώκια κάνει τον γύρο του Διαδικτύου και σκορπάει χαμόγελα... Μοναδικές φωτογραφίες με μία ...

  217 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr

  1. dictyo.gr/index.php/component/k2/.../105-2014-09-03-05-50-41?start...
  Σχετικά

  Από το Blogger.