ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΗΧΗΣΗ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ .. ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΒΡΙΣΚΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑΣ ΠΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ, ΔΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ.. ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ  ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΩΓΩΝ

ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ..... ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
Το «γάντι» στα κόμματα για το ξεπούλημα της Ελαφονήσου
Γενναίες πρωτοβουλίες ζητεί ο Σύλλογος Επιστημόνων του νησιού
 

ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ, ΕΠΙΛΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΡΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΟΜΙΚΟ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΓΟΝΙΜΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ


Ο Σμιγοπέλαγος Σίμος της Ελαφονήσου
ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΣΙΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ
ΕΠΟΝΕΙΔΙΣΤΗ ΚΑΤΑΝΤΙΑ: ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΙΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ... ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΕΙΝΑΙ ... ΕΛΛΗΝΙΚΟ ... ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ (Occupy Elafonissos: contro la vendita e la, http://atenecalling.blogspot.gr/2014/06/occupy-elafonissos-contro-la-vendita-e.html
ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΠΑΓΕΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΟ ΣΙΜΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ


Η αρπαγή του σπάνιου φυσικού πλούτου της Ελαφονήσου από το ΤΑΙΠΕΔ και τη συγκυβέρνηση, χωρίς καμιά διαβούλευση

Το Νοέμβριο του 2013 η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, δηλαδή όλη η ελληνική κυβέρνηση, μεταβίβασε χωρίς αντάλλαγμα στην εταιρία ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. ) πλήθος ακινήτων κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου (βλ. ΦΕΚ 2883/2013). Ανάμεσα τους, όλη η έκταση του Σίμου – Σαρακήνικου Ελαφονήσου, της ομορφότερης παραλίας της Μεσογείου. Το ΤΑΙΠΕΔ, δημιούργημα των τελευταίων μνημονιακών κυβερνήσεων κατ' εντολή της τρόικας των δανειστών, εντάσσει άμεσα στο χαρτοφυλάκιο των ακινήτων του το Σίμο – Σαρακήνικου.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι υπεύθυνοι του ΤΑΙΠΕΔ προτείνουν στους υποψήφιους επενδυτές να αξιοποιήσουν μια περιοχή υψηλής περιβαλλοντικής αξίας, μοναδικού φυσικού πλούτου, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, χαρακτηρισμένη ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας του δικτύου NATURA 2000 (GR2540002), ανεγείροντας ... εξοχικές κατοικίες και ξενοδοχεία! Πού; Μα μέσα στο μοναδικό κεδρόδασος και τους αμμόλοφους του Σίμου και του Σαρακήνικου.
Ακολούθησε βομβαρδισμός δημοσιευμάτων και διαμαρτυριών από το Επιστημονικό μας Σωματείο και οι δημότες, οι φορείς οι σύλλογοι και οι φίλοι της Ελαφονήσου ξεκίνησαν ανένδοτο αγώνα με τα αλιευτικά σκάφη του νησιού να προμαχούν. Σάλος στα ΜΜΕ και τα Γαλλικά, Γερμανικά κ.α. κανάλια (πλην των γνωστών Ελληνικών) κάλυψαν τη Διαμαρτυρία.
Το ΤΑΙΠΕΔ αναδιπλώθηκε, αναζητώντας προφανώς τον κατάλληλο χρόνο για να εκπληρώσει το θεάρεστο έργο του! Δεν κατανοούν όμως έστω και αδέξια (ποιος διορατικός μάνατζερ θα ξεκίναγε από την Ελαφόνησο και την ωραιότερη παραλία της Μεσογείου;) ότι: Επιχειρούν να ξεπουλήσουν - για πρώτη φορά- κατοικημένο νησί της Ελλάδας

Η Υφαρπαγή του Σίμου, του Δήμου και της Ψήφου της Ελαφονήσου

 • Το χρονικό της προσπάθειας για την υφαρπαγή ενός νησιωτικού Καλλικρατικού Δήμου και για το Διαμελισμό του Δήμου της Μονεμβάσιας χωρίς καμία Διαβούλευση
Στις 28-08-2012 ο βουλευτής της Λακωνίας κος Γρηγοράκος Λεωνίδας με υπ’ αρ. 1082 ερώτηση του στη Βουλή ζητά τη «Συγχώνευση του Καλλικρατικού δήμου Ελαφονήσου με τον τέως Καποδιστριακό δήμο Βοιών» (http://grigorakos.webs.com/erotiseis2012-11-2). Την ίδια πρόταση επαναφέρει στη Βουλή (ουσιαστικά την επικαιροποιεί) με την υπ αρ. 608/13.08.2013, ερώτησή της η βουλευτής της Λακωνίας κα Πατριανάκου Φεβρωνία (http://vatika-news.blogspot.gr/2013/03/blog-post_22.html). Στις 3 Απριλίου 2013 είχε προηγηθεί συνάντηση των τριών Λακώνων βουλευτών του Νομού (και της Συγκυβέρνησης) με τον τότε Υπουργό Εσωτερικών κο Ευριπίδη Στυλιανίδη, για το ίδιο θέμα.
Στις 6 και στις 14 Μαρτίου 2014, Μαρτίου η κα Πατριανάκου, αποπειράθηκε μέσω της κατάθεσης τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια, να διαλύσει το μοναδικό Νησιώτικο Δήμο της Πελοποννήσου, το Δήμο της Ελαφονήσου.
Η δυναμική παρέμβαση του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου, του Δήμου, του Φιλόπατρι και των λοιπών συλλογικών φορέων του νησιού (ψαράδων, πολιτιστικού, γονέων και κηδεμόνων κ.α.) απέτρεψε αυτό τον πρωτοφανή και καινοφανή για τα πολιτικά χρονικά της χώρας μας κίνδυνο εκ των έσω.
Σε ερώτηση του Αχαιού βουλευτή κου Νικόλαου Νικολόπουλου στη Βουλή, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών κος Μιχελάκης, με το υπ’ αρ. 610/05-05-2014 έγγραφό του προς τη Βουλή, (Βλέπε: http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_17.html), «άδειασε» τους πρωτεργάτες βουλευτές και απαντώντας προς το Σύλλογο Επιστημόνων Ελαφονήσου διεμήνυσε μεταξύ άλλων τα εξής: «οιεσδήποτε αλλαγές αποφασιστούν να ενσωματωθούν σε ένα Σχέδιο Νόμου» … «σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε πρωτοβουλία ήθελε αναληφθεί για τέτοιου είδους θέματα θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς, … καθώς και τις τοπικές κοινωνίες».. κάτι που ασφαλώς δεν έπραξαν οι εν λόγω βουλευτές.
 • Η προσπάθεια Υφαρπαγής του Δήμου και του Σίμου, σχετίζονται μεταξύ τους;
Εκδηλώθηκαν εντός του ίδιου χρονοπλαισίου και με κάποια λογική αλληλουχία, απέφυγαν και οι δυο τις διαβουλεύσεις με την τοπική κοινωνία και θα πρέπει να αποσαφηνιστεί πολιτικά, για να μην πλανάται ως ένα μεγάλο ερωτηματικό στην πολιτική ζωή του ιστορικού Νομού της Λακωνίας.
 • Μείζον δημοκρατικό θέμα η αναντιστοιχία μεταξύ πολιτικού λόγου και εφαρμοστικής πολιτικής
Οι πολιτικοί διατείνονται ότι εκφράζουν τη λαϊκή εντολή. Αλήθεια πότε οι Λάκωνες πολιτικοί είπαν στους Ελαφονησιώτες, ότι θα τους Υφαρπάξουν το Σίμο, το Σαρακήνικο και το Δήμο και ότι δεν θα λύσουν κανένα από τα ζέοντα προβλήματα που ταλανίζουν το νησί και έλαβαν την ψήφο τους και την υποστήριξη τους; Και πως ψήφισαν τις μνημονιακές πολιτικές (ναι σε όλα), που ξεπουλούν ακόμη και το μαγευτικό και διάσημο νησί της Λακωνικής εκφράζοντας κατά δημοκρατικό τρόπο τη βούληση των Ελαφονησιωτών και των Λακώνων; Δυστυχώς η πρακτική αυτή διέπει εν πολλοίς ολόκληρο το Κυρίαρχο Πολιτικό Σύστημα και οι Έλληνες πολίτες είναι συνηθισμένοι στις προεκλογικές υποσχέσεις ν’ ακούν: «τα πάντα στους πλείστους.. και τίποτα στους ελαχίστους... αλλά ισχυρούς». Και πράγματι μετεκλογικά να διαπιστώνουν ότι εφαρμόζονται επακριβώς όλες αυτές οι προεκλογικές υποσχέσεις, αλλά … αντιστρόφως ανάλογα !

Η ανάπτυξη δεν έρχεται χωρίς υπηρεσίες και υποδομές ακόμη και σε περιοχες –όπως η Ελαφονησος- που αποτελούν ζωντανή διαφήμιση για τη χωρα μας και πρότυπο για την εφαρμογή ηπίων αναπτυξιακών πολίτικων

 • Ξαρμάτωτη η μαγευτική Ελαφόνησος
Ακόμη και η 3η χιλιετία βρίσκει το μοναδικό κατοικημένο νησί της Λακωνίας και της Πελοποννήσου, τη βιτρίνα της Ν. Ελλάδος, τη μαγευτική και φημισμένη Ελαφόνησο χωρίς καμιά στοιχειώδη υποδομή.
Χωρίς νέους οικισμούς και επέκταση του παλιού και κορεσμένου οικισμού, χωρίς Μουσείο (παρότι διαθέτει την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο στο Παυλοπέτρι), χωρίς λιμάνι, χωρίς αλιευτικό καταφύγιο, χωρίς βιολογικό καθαρισμό και δίκτυα αποχέτευσης, χωρίς σύγχρονη ύδρευση, χωρίς ουσιαστική ακτοπλοΐα, χωρίς επαρκή συγκοινωνία από το νησί, χωρίς καμιά συγκοινωνία μέσα στο νησί, χωρίς σύγχρονο λιμάνι στο Αντινόγναθο (Υπόστεγο Πούντας), χωρίς καμιά Δημόσια Υπηρεσία, χωρίς προστασία των Αρχαιολογικών της χώρων και του σπάνιου φυσικού περιβάλλοντος, χωρίς περιφερειακό δρόμο και χώρους στάθμευσης, χωρίς κανένα σύγχρονο Αθλητικό χώρο και παιδότοπο, χωρίς μια πλατεία, χωρίς πνευματικό κέντρο, χωρίς σύγχρονο ιατρείο, χωρίς την επέκταση του δικτύου της ΔΕΗ, χωρίς επαρκείς Διοικητικές και Επιστημονικές θέσεις εργασίας, και τόσα άλλα!
Δεν υπάρχει ούτε ένα νησί στην Ελλάδα με τις προδιαγραφές της Ελαφονήσου που να διαθέτει αυτή την άθλια υποδομή.
Η Ελαφόνησος σύμφωνα με την απογραφή του 2011 (ΦΕΚ 3465/28-12-2012) έχει 1041 κατοίκους και σύμφωνα με την ίδια απογραφή και τα στοιχεία του Ε.Ε.Τ.Α.Α. έχει νόμιμο πληθυσμό 1169 κατοίκους και η υψηλή επισκεψιμότητά της ξεπερνά σε ετήσια βάση ολόκληρο τον πληθυσμό της Δυτικής Μακεδονίας ή των Ιονίων Νήσων.
Πολλά νησιά (σχεδόν όλα) με μικρότερο πληθυσμό και πολύ λιγότερο τουρισμό, διαθέτουν πολύ καλύτερες υποδομές (και αξίζουν ακόμη καλύτερες και περισσότερες).
Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα εξ αυτών που διαθέτουν Καλλικρατικούς Δήμους (χωρίς καμιά προσπάθεια υφαρπαγής) και υποδομές και υπηρεσίες τις οποίες δεν διαθέτει η Ελαφόνησος.
 • Οι Οινούσες με πληθ. 826 κατ. Διαθέτουν λιμάνι, ακτοπλοΐα, Αστυνομία, λιμεναρχείο, ΕΛΤΑ, ΟΤΕ, Μουσεία, Μνημεία, Πνευματικό Κέντρο, Ναυτικό Λύκειο, Ακαδημία εμπορικού Ναυτικού κ.α.
 • Οι Λειψοί με πληθ. 790 κατ. Διαθέτουν Μεγάλο και σύγχρονο λιμάνι, ακτοπλοΐα, Μουσείο, Μνημεία, Δημοτικό πάρκο, Λιμεναρχείο, Αστυνομία, ΕΛΤΑ, Λύκειο κ.α.
 • Η Τήλος με πληθ. 780 κατ. Διαθέτει 2 οικισμούς, λιμάνι, ακτοπλοΐα, Μουσείο, Μνημεία, Θέατρο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, Λιμεναρχείο, Αστυνομία, ΕΛΤΑ, Λύκειο κ.α.
 • Το Καστελόριζο (Δ. Μεγίστης) με πληθ. 492 κατ. Διαθέτει λιμάνι, ακτοπλοΐα, Μουσείο, Μνημεία, Λιμεναρχείο, Αστυνομία, ΕΛΤΑ, κ.α.
 • Η Χάλκη (πλησίον της Ρόδου) με πληθ. 478 κατ. Διαθέτει 2 οικισμούς, λιμάνι, ακτοπλοΐα, Διεθνείς εκδηλώσεις για τους νέους, θερινό πανεπιστήμιο, Μνημεία, Λιμεναρχείο, Αστυνομία, ΕΛΤΑ, κ.α.
 • Η Σίκινος με πληθ. 273 κατ. Διαθέτει 2 οικισμούς, λιμάνι, ακτοπλοΐα, συγκοινωνία, Μουσείο κ.α
 • Ο Άη Στράτης με πληθ. 270 κατ. Διαθέτει λιμάνι, ακτοπλοΐα, πλατεία, ελικοδρόμιο, Μνημεία, Λιμεναρχείο, Λύκειο και ένα περίστυλο Μέγαρο Δημοσίων Υπηρεσιών με πάνω από 6 υπηρεσίες (τράπεζες, ΚΕΠ κ.α.), Μνημεία, Πολιτιστικό Κέντρο, Αστυνομία, ΕΛΤΑ, λύκειο κ.α.
 • Το Αγαθονήσι με πληθ. 185 κατ. Διαθέτει 3 οικισμούς, λιμάνι, Αστυνομία, πιλοτικά ηλεκτρονικά προγράμματα εκπαίδευσης κ.α.
 • Η Γαύδος με πληθ. 152 κατ. Διαθέτει 5 οικισμούς, λιμάνι, ακτοπλοΐα, Λιμεναρχείο, Αστυνομία, Κέντρο υγείας κ.α.
 • Ακόμη και οι σχεδόν ακατοίκητοι Αντίπαξοι διαθέτουν λιμάνι που δεν διαθέτουν οι πολυσύχναστες παραλίες του Σίμου και της Νησοστέφανης Παναγιάς στο Κάτω Νησί.


 • Ακυρώθηκε ο περιφερειακός δρόμος Παναγίτσα-Σίμος;
Ποιο κράτος του κόσμου- ακόμη και τριτοκοσμικό- θα διέθετε νησί με υψηλή επισκεψιμότητα και με δυο από τις ωραιότερες παραλίες της Μεσογείου που απέχουν μεταξύ τους 2-3χλμ βατής διαδρομής και δεν θα τις είχε συνδέσει οδικά, όταν μάλιστα αυτή η σύνδεση ολοκλήρωνε και τον περιφερειακό δρόμο του εν λόγω πολυσύχναστου νησιού; Κι’ όμως, παρότι είχε προγραμματιστεί, η Περιφέρεια της Πελοποννήσου τον έχει ακυρώσει;
 • Χωρίς Πνευματικό Κέντρο και Λειτουργική Δημοτική Βιβλιοθήκη η Ελαφόνησος
Τραυματίζει την τουριστική και πολιτιστική εικόνα της Ελαφονήσου η έλλειψη ενός Πνευματικού Κέντρου και θα πρέπει ο Δήμος, οι Συλλογικοί φορείς οι κάτοικοι και ο Απόδημος πληθυσμός του νησιού, να το εντάξουν στους κυρίαρχους στόχους τους.
 • Ψηφιακή βιβλιοθήκη στην Ελαφόνησο
Το νεοσύστατο Επιστημονικό μας Σωματείο, παρότι αριθμεί μόνο κάποιους μήνες ζωής και παρά τις διατοπικές και ετεροτοπικές δράσεις και ενασχολήσεις του, προετοιμάζει πληροφοριακό και ηλεκτρονικό πρόγραμμα για τη λειτουργία Ψηφιακής Βιβλιοθήκης με κυρίαρχο στόχο την στήριξη μαθητών, που φοιτούν σε απόμακρα σχολεία, όπως η Ελαφόνησος.
 • Αποχρωματίζουν ακόμη και την Ναυτική Πολιτισμική ταυτότητα της Ελαφονήσου
Οι αρμόδιοι φορείς για πάνω από μισό αιώνα δεν έχουν επιλέξει την Ελαφόνησο για τις εκδηλώσεις της Ναυτικής εβδομάδας, δεν την προτιμούν για την Εορτή των Θεοφανείων και προπαντός δεν έχουν επεξεργαστεί ένα πρόγραμμα που θα αναδεικνύει την Νησοστέφανη και Σμιγοπέλαγη ταυτότητά της.

Πολιτιστική και περιβαλλοντική υποβάθμιση και απαξίωση της Ελαφονήσου και του Σμιγοπέλαγου Νότου

Η Ελαφόνησος διαθέτει την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου στο Παυλοπέτρι, Προϊστορικά Αρχαιολογικά Ευρήματα… αλλά δεν διαθέτει Αρχαιολογικό Μουσείο. Σε ποια άλλη χώρα –ακόμη και τριτοκοσμική- θα μπορούσε να συμβεί κάτι ανάλογο;
Η Ελαφόνησος αποτελεί: «Σπάνιο Ευρωπαϊκό Μνημείο Σύνθεσης Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος».
Η πολιτιστική, οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του νησιού θα αποφέρει σημαντικά δημόσια έσοδα στο κράτος (Βλέπε: http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_2903.html).
Το 1968 το πανεπιστήμιο του Cambridge τοπογράφησε και ανέδειξε τον σπάνιο προϊστορικό οικισμό, εποχής του Χαλκού, στο Παυλοπέτρι της Ελαφονήσου.
Οι Άγγλοι, οι τελευταίοι κατακτητές της Ελαφονήσου, παρέδωσαν με υποδειγματικό τρόπο τα προϊστορικά αρχαιολογικά ευρήματα ... που από τότε παραμένουν στα «αζήτητα» (βλ. BSA 1969, σ. , Δρ. Μέντης Κωνσταντίνος, 1993: Ελαφονήσι το Σμιγοπέλαγο Νησί, Πειραιάς, Εκδόσεις Λαφονησιώτικης Βιβλιοθήκης, Παυλοπέτρι σ. 1, 15, 20, 22, 26, 27 και 28). Αντ’ αυτού το Ελληνικό Κράτος, νοίκιαζε τον αρχαιολογικό χώρο του Παυλοπετρίου, αντί πινακίου φακής, για πολλές δεκαετίες με αποτέλεσμα να καταστραφούν αρκετοί τάφοι της εποχής του χαλκού. Σε ποια άλλη χώρα θα μπορούσε να συμβεί κάτι ανάλογο; Και έρχεται το ίδιο το Ελληνικό κράτος να ολοκληρώσει αυτή τη βέβηλη πολιτιστική καταστροφή με μια ανήκουστη οικολογική και οικονομική καταστροφή!
Ακόμη και πρόσφατα η Ελαφόνησος με τις υποβρύχιες έρευνες (με τα πλέον σύγχρονα μέσα) από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ (το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας, το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, Βλέπε: http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_2903.html) απασχολεί την παγκόσμια Επιστημονική Κοινότητα, γίνεται η πρώτη ψηφιακά αναπαριστώμενη υδρόλυτη προϊστορική πόλη στον κόσμο από το ΒΒC (http://www.dailymotion.com/video/x1h5e0d_b-b-c) και προβάλλεται διεθνώς για το Σπάνιο Πολιτιστικό και Φυσικό της Περιβάλλον (πανευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο προστασίας Natura 2000, Υγροβιότοποι Διεθνούς Σημασίας - Σύμβαση Ραμσάρ, Πανεπιστήμια Cambridge, Nottingham κ.α., BBC, Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, BSA, BCH, Guardian, TripAdvisor, Geo Saison κ.α.).
Οι νέες έρευνες εμπλούτισαν και τα προϊστορικά αρχαιολογικά ευρήματα της Ελαφονήσου.
Είναι απορίας άξιον γιατί ο ΕΟΤ δεν επέλεξε ποτέ να διαφημίσει την Ελλάδα με ένα νησί που αποτελεί ζωντανή (φυσική και πολιτιστική) διαφήμιση για τη χώρα μας.
 • Αγκυροβόλιο πλοίων στην αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου –στο Παυλοπέτρι της Ελαφονήσου-, στον όρμο των Βατίκων και στο Μπογάζι του Τσιρίγου (των Κυθήρων). Καταστροφή και της θαλάσσιας χλωρίδας (Ποσειδωνίας)
Ασύγγνωστη πολιτιστική και οικολογική καταστροφή που ταλανίζει ολόκληρη την Ν.Α. Ελλάδα. Επιτέλους τί απαντούν οι αρμόδιοι φορείς γι' αυτή την συστηματική υποβάθμιση, όταν υπάρχουν καταγγελίες και δημοσιεύματα ακόμη και για επισκευαστικές εργασίες και υφαλοκαθαρισμούς των πλοίων σε μια περιοχή σπάνιου φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, που αποτελεί πρότυπο για ήπια οικονομική και τουριστική ανάπτυξη;
 • Να κλείσει οριστικά το θέμα για το Εργοστάσιο Ηλεκτροπαραγωγής στα Ασπρούδια (απέναντι από την Ελαφόνησο) και σε περιοχή NATURA.
Η βιώσιμη και αειφόρος ανάπτυξη είναι πολιτισμός. Επιτέλους με τη δέσμευση όλων των κομμάτων, να μπει οριστικά ταφόπετρα σ’ αυτό το θέμα που ταλάνισε επί μακρόν την κοινωνία των Βατίκων και της Ελαφονήσου και αποτέλεσε ορατό κίνδυνο για την οικολογική, πολιτιστική και οικονομική καταστροφή του τόπου μας.
Ευρωπαϊκή χώρα δεν γίνεσαι μόνο με το ευρώ (όταν οι πιο αναπτυγμένες χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά δεν το έχουν επιλέξει ως νόμισμα), αλλά και με το σεβασμό προς Ευρωπαϊκά προγράμματα υψίστης περιβαλλοντικής σημασίας.
 • Όχι ανεμογεννήτριες στο Κάβο-Μαλιά και στη βιομηχανοποίηση μιας από τις σημαντικότερες περιοχές φυσικού και πολιτιστικού κάλλους της χώρας μας
Όχι στη μεθοδευμένη επέλαση για τη βιομηχανοποίηση του Σμιγοπέλαγου Νότου, σε μια χώρα που δείχνει όχι μόνον να μην αναγνωρίζει τα απόλυτα πλεονεκτήματα της και τα δομικά υλικά της για τον οικονομικό, τουριστικό και πολιτιστικό σχεδιασμό της… αλλά και να μην τα γνωρίζει! Οι αντιδράσεις των κατοίκων, των συλλογικών φορέων και διακεκριμένων Βατικιωτών αποτέλεσαν τον κυματοθραύστη των επιβουλευτών και έφεραν τα πρώτα απτά αποτελέσματα. (Βλέπε: http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_16.html και http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_40.html )

Για ένα βιώσιμο Πελαγοστάσι του Νότου

Η Νότια Πελοπόννησος διαθέτει πανέμορφα νησιά αλλά δεν διαθέτει καμιά νησιώτικη πολιτική γι’ αυτά και κανέναν προγραμματισμό ακόμη και για την επιβίωσή τους.
Αλλά και για το νομό Λακωνίας σύγχρονα ισχυρά όπλα για τη διάσωση της οικονομίας αποτελούν η Πολιτισμική ανάπτυξη, ο άρτιος σχεδιασμός της Πολιτιστικής Διαχείρισης και η ανάδειξη του ξεχασμένου μέχρι σήμερα Θαλασσοκεντρικού, Σμιγοπέλαγου και Νησοστέφανου πολιτισμού της (Σμιγοπέλαγα νησιά, Ναυτικά Βάτικα και Καστρονησούπολη Μονεμβασιά).
Κυρίες/οι εκπρόσωποι της Πολιτικής Εξουσίας τολμήστε επιτέλους σε μια κοινωνία και σε μια οικονομία που καταρρέει να δημιουργήσετε «πρότυπα και ρεαλιστικά μοντέλα ανάπτυξης».
Για την προβληματική Ν. Πελοπόννησο η λύση μπορεί να προέλθει μόνο από τα διαχρονικά εργαλεία της Ιστορικής σκέψης και από τα αποκρυσταλλωμένα πολιτισμικά στάδια εξέλιξης της περιοχής.
Η πολιτιστική παρακαταθήκη ενός τόπου αποτελεί πηγή της συλλογικής του μνήμης και συνείδησης, σηματοδότη της ιστορικής του διαδρομής και φυσιογνωμίας και κυρίαρχο συστατικό του πλαισίου διαμόρφωσης της Τοπικής του ταυτότητας.

Κρίσιμα ερωτήματα και δομικοί προβληματισμοί ανακύπτουν πλέον για τις Σμιγοπέλαγες περιοχές.

Πώς χαρτογραφούνται πολιτισμικά η Ελαφόνησος, τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα και τα Βάτικα;
Διατηρούν και ενισχύουν τα χαρακτηριστικά ενός ενιαίου πολιτισμικού τουρισμού και μιας ενιαίας πολιτισμικής ελκυστικής τουριστικής περιοχής και πώς συνδέονται με τα σημαντικά πολιτισμικά δίκτυα της Πελοποννήσου (Ολυμπία, Επίδαυρο, Ναύπλιο κ.α.) της Κρήτης και της Ελλάδας (τι γίνεται και με το πολυθρύλητο αεροδρόμιο της Λακωνίας);
Ποια η χωρική περιφερειακή ανάλυση των περιοχών και πως μελετάται η μορφοποίηση ταξινόμησης και διασύνδεσής τους με το Οικονομικό και Πολιτισμικό Διαπεριφερειακό περιβάλλον;
Ποια η προσπάθεια συγκρότησης ενός θεσμικού πλαισίου στον προγραμματισμό της τουριστικής ανάπτυξης και πώς αυτό εντάσσεται στον Κοινωνικοοικονομικό και Περιβαλλοντικό χώρο;
Ποια η εννοιολογική οριοθέτηση του τουρισμού των εν λόγω περιοχών;
Πώς αναπτύσσεται ο Θαλάσσιος Πολιτισμικός Τουρισμός του Νότου και τι προσπάθειες καταβάλλονται για την αρτιότερη διασύνδεση της περιοχής με τις κρουαζιέρες της Μεσογείου;
Τι προγράμματα καταρτίζονται και τι προσπάθειες καταβάλλονται για την συγκοινωνιακή ένωση του Σμιγοπέλαγου Πολιτισμού με την Κρήτη (Βάτικα - Κρήτη με μεγάλο ενδιάμεσο σταθμό, τα Κύθηρα) όταν σύνδεση, επικοινωνία και επιρροή των ως άνω περιοχών προϋπήρχαν και από την περίοδο ακόμη του Μινωικού Πολιτισμού;

Για τη Ν.Α. Πελοπόννησο και για τη Λακωνία αποτελεί επιτακτική αναγκαιότητα:

Η διαμόρφωση ενός πρότυπου (όχι μόνον για την περιοχή αλλά και για ολόκληρη τη χώρα μας – επιτέλους τολμήστε) Οικονομικό-πολιτιστικού μοντέλου Διαχείρισης με θεσμικά και νομικά χαρακτηριστικά που θα επιτρέπει τη σύσταση της «Σμιγοπέλαγης Συμπολιτείας του Νότου» και θα διαμορφώνει το Δυναμικό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των εξής Δήμων:
α. του Δήμου Μονεμβασίας β. του Δήμου της Ελαφονήσου, γ. του Δήμου των Κυθήρων
Το ως άνω Πολιτισμικο-οικονομικό Μοντέλο Διαχείρισης δεν αίρει μόνο τις ανιστόρητες και χρόνιες στρεβλώσεις του Νότου (πρόσφατες και παλαιότερες όπως η ένταξη των Κυθήρων στην περιφέρεια της Αττικής!), δεν αποτελεί μόνο ένα ιστορικό και πολιτισμικό μας χρέος, αλλά το πρώτο σημαντικό βήμα διάσωσης της προβληματικής οικονομίας της εγκαταλελειμμένης περιφέρειας των γλαυκών οριζόντων της Λακωνίας και της Ν. Ελλάδας, απαρέγκλιτο όρο για ένα Βιώσιμο Πελαγοστάσι του Νότου και δυναμικό πρόπλασμα για την αξιοποίηση των προκλητικών δυνατοτήτων που μας παρέχει ο Πολιτισμός της Λακωνικής, της Ελαφονήσου και των Κυθήρων- Αντικυθήρων.
Η προστασία του σπάνιου φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος των νησιών, η προστασία και ανάδειξη του απολιθωμένου δάσους του Καβο-Μαλιά, η προβολή του φανταστικού Σπηλαίου της Καστανιάς, η προστασία και ανάδειξη του σπάνιου Προϊστορικού οικισμού στο Παυλοπέτρι, η άρτια σύνδεση με τον πολιτιστικό πλούτο της Μονεμβασιάς, η πολιτισμική χαρτογράφηση των σμιγοπέλαγων περιοχών, η θεσμοποίηση των κυρίαρχων ναυτικών ιστορικών γεγονότων και πάνω απ’ όλα η ανάδειξη και ενίσχυση της ενιαίας Πολιτισμικής φυσιογνωμίας των νησιών και των απολήξεων της Λακωνικής αποτελούν τη μεγάλη πρόκληση για το Νομό Λακωνίας και τα νησιά της περιοχής.

Η σκιαγράφηση των πολιτισμικών και ιστορικών γνωρισμάτων του Σμιγοπέλαγου Πολιτισμού και η προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντός του, αποτελούν το δομικό και αναπόσπαστο στοιχείο της Αειφόρου περιφερειακής ανάπτυξης και του Βιώσιμου πολιτισμικού τουρισμού για ολόκληρη τη Νότια Χερσαία Ελλάδα και τα Σμιγοπέλαγα νησιά της

Η Πλούσια Ελλάδα περιφέρεται και διασύρεται διεθνώς μέσα στο Δούρειο Ίππο της «ψωροκώσταινας»

Η ανάπτυξη μιας χώρας εξαρτάται κυρίως από το «φυσικό, πολιτισμικό και ορυκτό» της Πλούτο.
Η Ελλάδα διαθέτει και τα τρία στον υπέρτατο βαθμό, δίνοντας στη χώρα μας μοναδικές προοπτικές ανάπτυξης.
Το 2010, πριν μπει στα μνημόνια, κατατάχθηκε στις 32 πλουσιότερες χώρες του κόσμου, με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα, και σύμφωνα με το UNDI στις 22 πιο αναπτυγμένες χώρες παγκοσμίως (βλέπε σχετική αναφορά και στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ).
Αν όμως αναλογιστεί κανείς ότι τις τελευταίες κυρίως δεκαετίες, καταστρέφεται ο σπάνιος φυσικός πλούτος της χώρας μας, απαξιώνεται ο λαμπρός πολιτισμός της (χαρακτηριστική η περίπτωση της Ελαφονήσου και των Βατίκων που αναφέραμε) και κατά τρόπο περίεργο αγνοείται ο σπάνιος ορυκτός της πλούτος, εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι με μια Εθνική Πολιτική, με μια Σύγχρονη Στρατηγική, μ’ έναν άρτιο Πολιτικο-οικονομικό σχεδιασμό και με το κατάλληλο Πολιτικό προσωπικό, η Πατρίδα μας θα μπορούσε να καταταχτεί σύντομα στις 15 τουλάχιστον πλουσιότερες χώρες του κόσμου!!
Και μ’ ένα δίκαιο κοινωνικό σύστημα (διότι ως γνωστόν το ισχύον εμφανίζει τεράστιες και αναχρονιστικές εισοδηματικές ανισότητες) θα μπορούσε και πάλι να αποτελέσει πρότυπο Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Δημοκρατίας.
Παρά ταύτα, ακόμη και σήμερα, ο πολιτικός και δημοκρατικός μας διάλογος ευτελίζεται και εξαντλείται σε στείρες και άκομψες «πολιτικές» οξύνσεις, σε στημένες και αντιαισθητικές κοκορομαχίες και σε μιντιοεκτρεφόμενους και παρατεταμένους διαγωνισμούς της «πολιτικής ατάκας».
Απουσιάζει έντονα η συστηματική και διεπιστημονική θεώρηση των προβλημάτων, οι Δομικές πολιτικές αναλύσεις, ο σχεδιασμός, ο αναστοχασμός, τα χρονοπλαίσια δράσης, ο αξιόπιστος πολιτικός λόγος, οι συνθετικές και αναλυτικές διαδικασίες προσέγγισης των προβλημάτων … ακόμη και η ίδια η γνώση της ύπαρξης των προβλημάτων … καθώς και η γνώση των απολύτων πλεονεκτημάτων της οικονομίας μας για την επίλυσή των προβλημάτων αυτών.
Χαρακτηριστικά και συνοπτικά αναφέρουμε τα εξής ζωτικά θέματα, που δεν κυριαρχούν ... ή και απουσιάζουν ακόμη και σήμερα από τον «πολιτικό» μας διάλογο και από τον πολιτικό πολιτισμό μας.
 • ΑΟΖ. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις μεγάλες ενεργειακές δυνάμεις του πλανήτη.
Οι πολιτικοί της Τουρκίας την έβγαλαν από το ΔΝΤ, την οδήγησαν στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου και παρά ταύτα διεκδικούν (εδώ και δεκαετίες- βλέπε υφαλοκρηπίδα Αιγαίου) … ακόμη και τα ελληνικά πετρέλαια. Οι ελληνικές κυβερνήσεις πότε θα τα διεκδικήσουν και γιατί δεν τα διεκδίκησαν δυναμικά μέχρι τώρα; Ποιο το περιβαλλοντικό κόστος της πιθανής εξόρυξης, ποιο το αναμενόμενο κέρδος και για ποιον; Τί ρόλο θα έχει το κράτος και το δημόσιο στη διαχείριση; Θα ξεπουληθούν και αυτά έναντι πινακίου φακής ;


- «Οφ-σορ» (Offshore) εταιρείες στην Ελλάδα.
Ξεπουλούν ακόμη και τους τελευταίους Επίγειους παράδεισους της ελληνικής γης (όπως την Ελαφόνησο)… για να διατηρήσουν τους ελληνικούς φορολογικούς παραδείσους. Πόσες είναι, ποιες είναι, τι τζίρο πραγματοποιούν, είναι όλες εξωχώριες και υπεράκτιες (ή υπάρχουν και εσοχώριες και ενδοάκτιες;) και ποια δραστικά μέτρα λήφθησαν για τον έλεγχο του υπερφυσικού αυτού φορολογικού παράδεισου; Σε μια Δημοκρατία, ο θυσιαζόμενος και θυματοποιημένος λαός δεν πρέπει να ενημερώνεται και να γνωρίζει;


- Οι καταχραστές του δημοσίου χρήματος, οι αεριτζήδες, οι φοροφυγάδες, οι φοροαποφυγάδες, οι φοροαπαλλαγέντες, οι εισφοροφυγάδες, οι εξαγωγείς αφορολόγητων κεφαλαίων, οι εξαγωγείς κεφαλαίων που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες κ.α. πως αντιμετωπίστηκαν και ποια αποδοτικά μέτρα πάρθηκαν για την ανακούφιση του θυσιαζόμενου και θυματοποιημένου ελληνικού λαού;


- Η Νέα Κοινωνία, η Νέα Ελλάδα: «Των Κροίσων.. και των Κρισόπληκτων»
Το Σύνταγμα της Ελάδος για τα «Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα» προβλέπει στο Άρθρο 4, παρ. 5 τα εξής: «Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους». Εισάγει τοιουτοτρόπως τον αναλογικό και τον προοδευτικό τρόπο επιβάρυνσης και φορολόγησης (με βάση τη φοροδοτική ικανότητα έκαστου), επιβαρύνοντας περισσότερο τους «έχοντες και κατέχοντες» πολύ υψηλά εισοδήματα και πολυτελέστατα τεκμήρια διαβίωσης.


- Ποια όμως αποτελεσματικά μέτρα πάρθηκαν: για τα πολύ πλούσια εισοδήματα, για κατόχους σύγχρονων παλατιών, θαλαμηγών, ελικοπτέρων, ιδιωτικών αεροπλάνων, λοιπών τεκμηρίων προκλητικού πλούτου κ.α. Ούτε ένα μέτρο ακόμη και για τα Νησιά τα οποία κατέχουν Έλληνες Κροίσοι διεθνούς φήμης!
Απεναντίας. Καταιγισμός μέτρων για τις χαμηλές και μεσαίες εισοδηματικά κοινωνικές τάξεις! Κατάργησαν φοροαπαλλαγές πλέον και σε τέκνα, σε μικροδανειστές, ανέργους, αδύνατους, αρρώστους, καρκινοπαθείς, παραπληγικούς, κ.α. και διατηρούν 58 φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές με το Νόμο 27/1975.

- Ποια όμως αποτελεσματικά μέτρα πάρθηκαν (ή θα παρθούν) για: την αξιοποίηση του τεράστιου πλούτου των κρατικών ακινήτων, για τη στήριξη των ελληνικών προϊόντων και των θέσεων εργασίας, για το υπέρογκο κόστος που αφορά τη δυσλειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης (και όχι των θέσεων εργασίας), για την ορθολογικοποίηση της άκριτης και άκρατης στήριξης των τραπεζών, για την πάταξη της παραοικονομίας και της λαθρεμπορίας των καυσίμων, για την διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων, για τα κλαπέντα Ελληνικά πολιτισμικά αγαθά, για της πάσης φύσεως ασυλίες (υπουργικές, βουλευτικές κ.α.) και φοροασυλίες για … για… τόσα και… τόσα άλλα !


- Ποιο είναι το τεράστιο ύψος του Δημόσιου Δανεισμού (και όχι Χρέους που αποτελεί το υπόλοιπο του Δανείου), πού πήγε και γιατί δεν κατευθύνθηκε πρώτιστα στις Παραγωγικές Δομές και Υποδομές της Χώρας; Ή όταν είναι να επιστρέψουμε τα χρέη… και αδυνατούμε, ψάχνουμε για τις Παραγωγικές Δομές και Υποδομές … και για την ανάπτυξη;

- Ίσως περιμένουμε τους Επενδυτές (ελπίζουμε … όχι με την Καβαφική παρήχηση). Ποιος θα επενδύσει σε μια χώρα που της στέρησαν την αγοραστική της δύναμη; Εσείς θα το κάνατε αυτό… αν είσαστε επενδυτές;

 • Πώς είναι Βιώσιμο το Χρέος… όταν διογκώνεται … και η Οικονομία εξαϋλώνεται;
Στο διοικητικό μάνατζμεντ η υλοποίηση των στόχων κατά 50 με 60% θεωρείται αποτυχία.
Και όμως η Ελλάδα αναζητά (ευτυχώς ή δυστυχώς άραγε;) ένα επαρκές πολιτικό προσωπικό, που αν αξιοποιήσει μόλις το 5 με 6% των ως άνω εισοδηματικών μεταβλητών και παραμέτρων που αναφέραμε (τα συνολικά μεγέθη είναι μετρήσιμα σε τρισεκατομμύρια ευρώ) μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μας από την τραγωδία στην ευημερία.

- Η αναζήτηση των διαχρονικών πολιτισμικών, κοινωνικών, ηθικών και δημοκρατικών αξιών του Ελληνικού Πολιτισμού, το πλάτεμα των κρουνών της ιστορικής μνήμης και συνείδησης και το βάθεμα των κοινωνικών και δημοκρατικών θεσμών, θα αποτελέσουν την πολύτιμη πυξίδα διαφυγής από τον «ιέρειο» χώρο των σπονδών προς τους Κέρβερους της σύγχρονης Νομισματικής Πολιτικής και από το ασφυκτικό πλαίσιο των οργανωμένων Οικονομικών Αγορών.

Οι εκλογές και το μήνυμα του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου

Η ανατολή του 2015 βρήκε την Ελλάδα, τη μικρή με οικονομικά και πληθυσμιακά κριτήρια αλλά με τεράστια συμβολική αξία για το δυτικό πολιτισμό χώρα, στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Οι χειμαζόμενοι από τις ακραίες μνημονιακές συμφωνίες πολίτες, παρακολουθώντας καθημερινά τη χώρα τους να ταλαιπωρείται ως άβουλο πειραματόζωο, παραδομένη στα νύχια τοκογλυφικών εργαστηρίων, καλούνται να εκφραστούν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Η εκλογική αυτή αναμέτρηση ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της, τις προσωπικές, πολιτικές ή ιδεολογικές τοποθετήσεις, αναμφισβήτητα εμπεριέχει έναν έντονο συμβολισμό για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.
Η βραχεία προεκλογική περίοδος που διανύουμε έχει επιφέρει μία αναμενόμενη πολιτική όξυνση και κομματική πόλωση. Ωστόσο ο πολιτικός διάλογος δεν έχει ως τώρα αναδείξει τα εγγενή προβλήματα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, δεν έχει αποτυπώσει τις ιστορικές παθογένειες της πολιτικής και πολιτειακής εκπροσώπησης, δεν έχει κρούσει αισθητά τον κώδωνα του κινδύνου για την ασθμαίνουσα δημοκρατία μας και βέβαια δεν έχει τεκμηριώσει ολοκληρωμένες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προτάσεις.
Η Ελαφόνησος, το μοναδικό κατοικημένο νησί της Πελοποννήσου, διαθέτει το σύνολο των χαρακτηριστικών που μας επιτρέπει, δίχως υπερβολές, να τη θεωρήσουμε ως μικρογραφία της ταλαιπωρημένης Ελλάδας. Η καταγραφή των χρόνιων προβλημάτων της Ελαφονήσου, η αποκρυστάλλωση των ιδιαιτεροτήτων της και η τεκμηρίωση πολυδιάστατων ρεαλιστικών προτάσεων, δεν επιδιώκει την όξυνση του κακώς εννοούμενου ανταγωνισμού με γειτονικές περιοχές ή με άλλα ελληνικά νησιά. Άλλωστε τέτοιες κοντόθωρες πρακτικές αποτελούσαν πάντοτε προϊόντα μικροπολιτικών συμφερόντων, είναι παντελώς αντι-επιστημονικές και αντικοινωνικές και έχουν καταγραφεί ως μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Προτάσεις που εδράζουν στη λογική «Ο θάνατός σου - η ζωή μου» είναι εν τη γενέσει τους απορριπτέες και στηλιτεύονται. Αντιθέτως, η παραπάνω ανάλυση θα μπορούσε να αποτελέσει «μελέτη περίπτωσης», εφαλτήριο παρόμοιων «αποκεντρωμένων» συλλογιστικών, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και αθροιζόμενες να συνθέσουν μια συνολική πρόταση που απουσιάζει από τον σύγχρονο πολιτικό διάλογο.


Κάλεσμα του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου προς όλα τα κόμματα καθώς και στους εκπροσώπους και τους υποψηφίους των κομμάτων

Ο Σύλλογός μας καλεί όλα τα κόμματα να μην προχωρήσουν στην σπίλωση και στην κατακρεούργηση του «Σπάνιου Ευρωπαϊκού Μνημείου Σύνθεσης Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος» και να δεσμευτούν για την άμεση διαγραφή της Ελαφονήσου από το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ και για την μη εκποίηση όλων των ελληνικών παραλιών.
Επίσης τους καλεί να ενημερωθούν πρώτιστα για όλα τα προβλήματα της Ελαφονήσου και του Σμιγοπέλαγου Νότου, να επιδιώξουν δομικό και γόνιμο διάλογο και να στηρίξουν το αγώνα μας για: Οικολογία, Ιστορία, Πολιτισμό, Ποιότητα Ζωής, Αξιοπρέπεια, Αισθητική, Δικαιώματα, Δημοσιά Αγαθά και Ελευθερία.
Και η Ελαφόνησος πλέον να αποτελέσει για όλους έναν προορισμό προς τους σπάνιους και θαλασσοπλάνητους ιριδισμούς των κυματιστών ονείρων τους, προς το λιοπερίβλητο άρμα του Φαέθοντα και προς το άπλετο και Απολλώνιο Ελληνικό Φως που δαμάζει το έρεβος του Πλούτωνα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο
του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου
Ι. ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ : http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr

ΒΛΕΠΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ -  ΒΑΤΙΚΑ – ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ  -  ΚΥΘΗΡΑ
ΤΑ ΖΕΟΝΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ  ΤΟΥ ΣΜΙΓΟΠΕΛΑΓΟΥ ΝΟΤΟΥ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΑΣ  ΖΩΗΣ
ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΠΑΝΙΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ … ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΤΑΛΑΝΙΖΟΥΝ
ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΑ  ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ  ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ
ΔΕΙΤΕ  ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΕΞ ΑΥΤΩΝ:

Όχι στο ξεπούλημα Σμιγοπέλαγης Ελαφονήσου, του τροπικού Σίμου και του σμιλεμένου Σαρακίνικου


Συμβολή στην Ιστορία και τον Πολιτισμό της Ελαφονήσου και του Σμιγοπέλαγου Νότου– Δημοσιεύματα


Να κλείσει οριστικά το θέμα για το  Εργοστάσιο
 Ηλεκτροπαραγωγής στα Ασπρούδια (απέναντι
από την Ελαφονησο) σε  περιοχή NATURA

Προσπάθεια Υφαρπαγής του Δήμου Ελαφονήσου
Αγκυροβόλιο πλοίων στην αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου –στο Παυλοπέτρι της Ελαφονήσου-, στον όρμο των Βατίκων και στο Μπογάζι του Τσιρίγου (των Κυθήρων)

Όχι ανεμογεννήτριες στο
              Μυθοπλάνητο     Κάβο-Μαλιά
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣhttp://epirus-tv-news.blogspot.gr/2015/01/2015_17.html
ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΗΧΗΣΗ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ .. ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΒΡΙΣΚΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑΣ ΠΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ, ΔΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ.. ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ  ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΩΓΩΝ


ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ..... ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ


Το «γάντι» στα κόμματα για το ξεπούλημα της Ελαφονήσου


Γενναίες πρωτοβουλίες ζητεί ο Σύλλογος Επιστημόνων του 

νησιούhttp://www.lakonikos.gr/plus/item/114815-to-ganti-sta-kommata-gia-to-ksepoylima-tis-elafonisou

 

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΤΕΝΝΑ Ν. ΕΛΛΑΔΑΣ

Δευτέρα, 19 Ιανουάριος 2015 10:33
Η Αρπαγή του Σπάνιου Φυσικού πλούτου της Ελαφονήσου από το ΤΑΙΠΕΔ και τη Συγκυβέρνηση, χωρίς καμιά διαβούλευση
ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ - ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ- ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΠΑΓΕΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΟ ΣΙΜΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΙΩΤΕΣ, ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ
ΕΠΙΛΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΡΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΜΙΓΟΠΕΛΑΓΟΥ ΝΟΤΟΥ

Διαγραφή Από Το ΤΑΙΠΕΔ Ζητά Για Την Ελαφόνησο Ο Σύλλογος Επιστημόνων

Η αρπαγή του σπάνιου φυσικού πλούτου της Ελαφονήσου από το ΤΑΙΠΕΔ και τη συγκυβέρνηση, χωρίς καμιά διαβούλευση
   Το Νοέμβριο του 2013 η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, δηλαδή όλη η ελληνική κυβέρνηση, μεταβίβασε χωρίς αντάλλαγμα στην εταιρία ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. ) πλήθος ακινήτων κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου (βλ. ΦΕΚ 2883/2013). Ανάμεσα τους, όλη η έκταση του Σίμου – Σαρακήνικου Ελαφονήσου, της ομορφότερης παραλίας της Μεσογείου. Το ΤΑΙΠΕΔ, δημιούργημα των τελευταίων μνημονιακών κυβερνήσεων κατ' εντολή της τρόικας των δανειστών, εντάσσει άμεσα στο χαρτοφυλάκιο των ακινήτων του το Σίμο – Σαρακήνικου.ΚΟΝΤΑΚΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ του Χαράλαμπου, Bachelor of Engineering (BEng) Μηχανολόγων Μηχανικών (πρόσφατα πτυχιούχος), AngliaRuskinUniversity


ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ.ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΊ ΤΗΝ -ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΝΕΝΗ- ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΕΊ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΥΨΗΛΟ ...ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΩΣ ΑΝΑΛΟΓΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΤΟΝ ΧΩΡΊΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΈΤΕΙΡΑ ΤΟΥ.
ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ (ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ) ΤΑΡΑΞΕ ΤΑ ΛΙΜΝΑΖΟΝΤΑ ΥΔΑΤΑ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΟΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΥ ΛΑΚΩΝΙΚΟΥ ΝΟΤΟΥ.
ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΣΥΝΑΔΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ... ΓΙ' ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΟΥ ΡΙΣΚΟΥ (ΟΜΩΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Ο "ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΚΑ" ΔΡΩΝ .. ΚΑΙ Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ)
ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ (ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ) ΤΑΡΑΞΕ ΤΑ ΛΙΜΝΑΖΟΝΤΑ ΥΔΑΤΑ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΟΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΥ ΛΑΚΩΝΙΚΟΥ ΝΟΤΟΥ.
ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΣΥΝΑΔΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ... ΓΙ' ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΟΥ ΡΙΣΚΟΥ (ΟΜΩΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Ο "ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΚΑ" ΔΡΩΝ .. ΚΑΙ Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ)ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ (ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ) ΤΑΡΑΞΕ ΤΑ ΛΙΜΝΑΖΟΝΤΑ ΥΔΑΤΑ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΟΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΥ ΛΑΚΩΝΙΚΟΥ ΝΟΤΟΥ.ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΣΥΝΑΔΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ... ΓΙ' ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΟΥ ΡΙΣΚΟΥ (ΟΜΩΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Ο "ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΚΑ" ΔΡΩΝ .. ΚΑΙ Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ)
Η σταδιοδρομία μου στα επαγγελματικά, ακαδημαικά, εθελοντικά και επικοινωνιακά δρώμενα.
GRIGORIOSKONTAKOS.GRΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ... ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ ΥΠΕΡΥΠΟΥΡΓΟΣ Το υπερυπουργείο Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού ανέλαβε ο Γιώργος Σταθάκης

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΚΑΠΤΑ-ΜΗΝΑ


Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ - ΓΝΩΣΤΟΣ ΩΣ ΚΑΠΤΑ-ΜΗΝΑΣ ( ΣΤΗ ΦΩΤ. ΚΑΤΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ) ΚΑΤΑΓΟΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΚΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΝΙΑ  ΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΆ ΠΛΟΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΑ ΑΡΧΙΚΑ ΣΜ (ΣΤΑΘΑΚΗΣ - ΜΑΝΟΥΣΟΣ, ΒΛΕΠΕ ΣΤΗ ΦΩΤ. ΚΑΤΩ ΤΟ ΚΑΝΑΡΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΟΝΙΟ ) ΣΥΝΈΔΕΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ-ΕΛΑΦΟΝΗΣΟ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΣΑΝ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΒΑΤΙΚΙΩΤΕΣ (ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΊΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΛΟΊΑ). ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ - ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΔΙΈΘΕΤΑΝ ΚΑΙ ΠΛΟΊΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΆ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΤΛΑΤΙΚΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ... ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΗ ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΨΑΡΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΤΟΡΙΑ. ΠΡΙΝ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ ΣΥΝΔΕΟΤΑΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΩς ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ, ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ, ΝΕΑΠΟΛΗ, ΚΥΘΗΡΑ, ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ, ΚΡΗΤΗ Κ.Α.... ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΦΗΜΙΣΜΕΝΗ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ ΔΕΝ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ... ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΑ ΓΕΙΤΟΝΙΚΆ ΚΥΘΗΡΑ .... ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ ΟΤΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ .... ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ ΤΟΥΣ!!!!! ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟΝ ΣΥΜΠΑΤΡΙΏΤΗ (ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΒΑΤΙΚΙΩΤΕΣ ΦΙΛΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙΌ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ) ΥΠΕΡΥΠΟΥΡΓΟ·          


ΜΗΝΑΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ - ΓΝΩΣΤΟΣ ΩΣ ΚΑΠΤΑ-ΜΗΝΑΣ                                 Γιώργος Σταθάκης

 

ΠΛΟΙΑ  ΚΑΝΑΡΗΣ ΚΑΙ  ΙΟΝΙΟ

ΠΡΙΝ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ Η ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ ΣΥΝΔΕΟΤΑΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΩς ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ, ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ, ΝΕΑΠΟΛΗ, ΚΥΘΗΡΑ, ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ, ΚΡΗΤΗ Κ.Α


Η ΧΑΜΈΝΗ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ ΤΟΥ                     ΣΜΙΓΟΠΕΛΑΓΟΥ ΝΟΤΟΥ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΚΑΠΤΑ-ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΠΤΑ – ΒΑΣΙΛΗ
ΠΟΥ ΓΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ ΜΕ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΓΡΑΜΜΗ: Πειραιά-Κυπαρίσσι-Γέρακα-Μονεμβάσια-Νεάπολη- Ελαφόνησο-Αγία Πελαγία-Γύθειο-Καψάλι-Αντικύθηρα-Καστέλλι Κρήτης.

Ο ΚΑΠΤΑ-ΜΗΝΑΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΠΤΑ – ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ, ΣΤΗΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ, ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ.
Ο ΚΑΠΤΑ-ΜΗΝΑΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΗΤΑΝ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ (ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣ) ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΟΤΑΝ ΣΥΧΝΑ ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ.
ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ ΔΙΕΜΕΝΑΝ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ.
ΜΕΓΑΛΟ ΤΟΥΣ ΠΡΌΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟ ΤΟΥΣ ΜΕΛΗΜΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΠΕΙΡΑΙΑ-ΒΑΤΙΚΑ, ΠΑΡΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΏΝ ΤΩΝ ΚΥΚΛΆΔΩΝ, ΔΩΔΕΚΑΝΉΣΩΝ ΚΑΙ ΡΌΔΟΥ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΟ.
ΟΙ ΕΠΩΝΥΜΙΕΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΤΩΝ ΕΚΟΣΜΟΥΝΤΟ ΑΠΟ ΒΑΤΙΚΙΩΤΙΚΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ, ΟΠΩΣ ΜΑΛΕΑΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΑΕ. Ο ΟΜΙΛΟΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΏΝ ΤΩΝ ( ΜΑΛΕΑΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΑΕ, ΚΑΝΑΡΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΑΕ, ΛΙΝΔΟΣ Α.Ε, ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ Α.Ε. - ΞΙΦΙΑΣ Ι ΚΑΙ ΞΙΦΙΑΣ ΙΙ-,
LEMESSOS COMPANIA NAVIERA S.A., STAMARE NAVIGATION S.A.) ΕΛΑΒΕ ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΘΗΣΗ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ '70 ΚΑΙ ΜΈΧΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗς ΔΕΚΑΕΤΊΑς ΤΟΤ 80'. ΕΔΡΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΏΝ ΤΟΥΣ ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ Η ΑΚΤΗ ΤΖΕΛΕΠΗ 4, ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΟΥ ΤΥΠΑΛΔΟΥ ( Η παλιά πιάτσα της ακτοπλοΐας, ΠΛΗΣΙΟΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΤΙΚΙΩΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ ΤΟΥ ΣΚΟΔΡΑ) ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΛΕΧΙΑΚΌ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΟΥΣ ΑΠΑΡΤΙΖΌΤΑΝ ΚΥΡΙΩΣ (ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 65%) ΑΠΟ ΒΑΤΙΚΙΩΤΕΣ. ΜΑΛΙΣΤΑ Σ΄ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΝΤΑΣΣΌΤΑΝ ΚΑΝΕΝΑΣ ΧΑΝΙΩΤΗΣ Ή ΚΑΣΤΕΛΙΩΤΗΣ (Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ, ΔΩΡΟΘΈΑ ΧΑΡΙΤΑΚΗ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΙ ΚΙΣΣΑΜΟΥ).
ΑΡΚΕΤΟΙ ΒΑΤΙΚΙΩΤΕΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΝΙΜΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΤΟΥ ΟΠΩς: Ο ΠΑΝΤΑΖΗΣ Ο ΜΠΙΛΛΙΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ-ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, Ο ΧΡΟΝΗΣ Ο ΔΕΡΜΑΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ- ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ Α.Ε. - ΞΙΦΙΑΣ Ι ΚΑΙ ΞΙΦΙΑΣ ΙΙ, Η ΜΑΤΙΝΑ Η ΛΑΛΟΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟ-ΠΡΟΪΣΤΆΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ Α.Ε., Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ Ο ΜΕΝΤΗΣ (Ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΣ ) ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟ- ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, Ο ΛΑΜΠΗΣ Ο ΣΤΕΛΛΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΡΑ (ΚΑΙ ΣΥΖΥΓΟ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ) ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΣΤΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ.
Η ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΕΚΤΙΝΑΞΕ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ "ΣΤΑΘΑΚΗ- ΜΑΝΟΥΣΟΣ" ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΚΤΟΠΛΟΙΑΣ ΚΑΙ ΕΒΑΛΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥΣ Σ' ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΠΛΟΙΑ.
TO 1977 ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΤΟ ΠΛΟΙΟ PENNETA ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΤΣΗ (ΝΑΥΠΗΓΗΘΗΚΕ ΤΟ 1953 ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΑΡΧΙΚΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ DEUTSCHLAND) ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΟΝΟΜΑΖΟΥΝ ΣΕ NΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ. ΤΟΤΕ ΙΔΡΥΣΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΙΝΔΟΣ Α.Ε.
ΕΝΑ ΑΠΡΟΣΜΕΝΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΜΩΣ ΕΜΕΛΛΕ ΝΑ ΜΠΕΙ ΦΡΑΓΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ.
ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 1978 ΤΟ ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ ΚΑΗΚΕ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ, ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ, ΑΠΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ (ΤΟΤΕ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕ ΩΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΙΩΤΗΣ Ο Λ. ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΙΔΗΣ, ΑΛΛΑ ΛΟΓΩ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΑΡΟΝ Σ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ). ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΟΥ ΔΙΕΞΑΓΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΚΥΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΛΟΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΕΣΩΣΑΝ.
ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΕΧΑΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΑΛΛΑΣΣΩΝ .
ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΣΑ ΕΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΙΑ ΣΤΑΘΑΚΗ-ΜΑΝΟΥΣΟΥ Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ «ΜΗΛΟΣ ΕΞΠΡΕΣ’ ΤΟ 1988 (ΠΡΩΗΝ “VORTIGERN ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ) ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΤΕ ΣΤΗ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ, Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΜΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΑΝΑΚΑΜΨΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1999 ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΦΗΝΙΑ (ΠΟΥ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ ΠΗΔΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ 6Ο ΟΡΟΦΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ, ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ ΚΟΝΔΥΛΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ ΣΑΜΙΝΑ ΤΟ 2001).
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟ 1992 ΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟ ΙΟΝΙΟ ΕΙΧΕ ΥΠΟΣΤΕΙ ΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΑΡΑΣΥΡΟΜΕΝΟ ΣΤΑ ΑΙΧΜΗΡΑ ΒΡΑΧΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΒΟΥΣΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ.
ΤΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ ΑΥΤΑ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΙΑ ΣΤΑΘΑΚΗ-ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΕΙΛΙ ΤΗΣ.
ΕΚΤΟΤΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΤΑ ΜΗΝΑ ΟΜΩΣ Η ΑΚΤΟΠΛΟΙΑ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΠΑΝΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΙΣΩΣ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΑΝΕΚΠΛΗΡΩΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ.
ΦΩΤ. ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΝΕΑΠΟΛΙΤΩΝ. ΑΡΙΣΤΕΡΑ Ο ΜΗΝΑΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣ (ΚΑΙ ΠΙΟ ΔΙΠΛΑ Ο ΜΙΧ. ΜΗΝΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΝΕΑΠΟΛΙΤΩΝ, ΦΩΤ ΑΠΟ ΠΑΝ ΣΤΑΘΑΚΗ).
ΚΑΤΩ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΙΟΝΙΟ ΣΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ (ΑΠΟ ΚΥΘΗΡΑΊΚΑ ΝΕΑ)
ΒΛΕΠΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:
https://www.facebook.com/sepistimonwnelafonisou
28-29/01/2015ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ  ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ 

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ:
ΡΟΔΟΣυλλέκτης ΡΟΔΟΣ - Google+

Η Σμιγοπέλαγη Ελαφόνησος δεν πωλείται, ΣΕΕ | Facebook 1. https://el-gr.facebook.com/pages/Η-Σμιγοπέλαγη.../1489376287961499

  ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ ΚΑΙ ΕΠΙΛΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΡΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ...

MagazinoS

Αποτελέσματα αναζήτησης

(ΕΛΛΑΔΑ)ΕΚΛΟΓΕΣ 2015, ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ... 1. epirus-tv-news.blogspot.com/2015/01/2015_17.html
  Πριν από 6 ημέρες - Η αρπαγή του σπάνιου φυσικού πλούτου της Ελαφονήσουαπό το ΤΑΙΠΕΔ και τη συγκυβέρνησηχωρίς καμιά διαβούλευση. Το Νοέμβριο του ...

Φ Ι Λ Ο Τ Ι Μ Ι Α: Η Ελαφόνησος ΔΕΝ είναι για πούλημα 1. filotimia.blogspot.com/2015/01/blog-post_86.html
  Πριν από 6 ημέρες - Η αρπαγή του σπάνιου φυσικού πλούτου της Ελαφονήσουαπό το ΤΑΙΠΕΔ και τη συγκυβέρνησηχωρίς καμιά διαβούλευση. Το Νοέμβριο του ...

ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΗΣ Ο ΛΟΓΟΣ: Η λύρα και η μουσική στην Εποχή ... 1. peritexnisologos.blogspot.com/2015/01/blog-post_21.html
  Πριν από 3 ημέρες - Η απεικόνιση της γυμνής γυναίκας χωρίς τον για την εποχ. ... Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου Η αρπαγή του σπάνιου φυσικού πλούτου τηςΕλαφονήσου από το ΤΑΙΠΕΔ και τη συγκυβέρνησηχωρίς καμιά διαβούλευση.

Τοπικά Νέα - Antenna Νότιας Ελλάδας 1. ant1south.gr/topika-nea.html
  Η αρπαγή του σπάνιου φυσικού πλούτου της Ελαφονήσου από το ΤΑΙΠΕΔ και τησυγκυβέρνησηχωρίς καμιά διαβούλευση Το Νοέμβριο… Διαβάστε περισσότερα ...

Διαγραφή από το ΤΑΙΠΕΔ ζητά για την Ελαφόνησο ο ... 1. www.citylocalnews.gr › Λακωνία
  Πριν από 2 ημέρες - Η αρπαγή του σπάνιου φυσικού πλούτου της Ελαφονήσουαπό το ΤΑΙΠΕΔ και τη συγκυβέρνησηχωρίς καμιά διαβούλευση Το Νοέμβριο του ...

Κίνημα Δεν Πληρώνω Κεφαλονιάς | Facebook 1. https://el-gr.facebook.com/pages/Κίνημα-Δεν.../373889472701359
  Η Αρπαγή του Σπάνιου Φυσικού πλούτου της Ελαφονήσου από το ΤΑΙΠΕΔ και τηΣυγκυβέρνησηχωρίς καμιά διαβούλευση. Το Νοέμβριο του 2013 η ...

Ἡ Ἐλαφόνησος ζητᾶ διαγραφὴ ἀπὸ τὸ ΤΑΙΠΕΔ ... 1. filonoi.gr/.../h-elafonhsos-zhta-diagrafh-apo-to-taiped-ypomnhma-toy-s...
  Πριν από 4 ημέρες - Η αρπαγή του σπανίου φυσικού πλούτου της Ελαφονήσουαπό το ΤΑΙΠΕΔ και την συγκυβέρνησηχωρίς καμμιά διαβούλευση. Τον Νοέμβριο ...
  Επισκεφθήκατε αυτήν τη σελίδα στις 23/1/2015.

Άμεση διαγραφή της Ελαφονήσου από το χαρτοφυλάκιο του ... 1. www.axortagos.gr/amesi-diagrafi-tis-elafonisou-apo-to-xartofilakio-tou-t...
  Πριν από 6 ημέρες - ... ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ 'Η αρπαγή του σπάνιου φυσικού πλούτουτης Ελαφονήσου από το ΤΑΙΠΕΔ και τη συγκυβέρνησηχωρίς καμιά διαβούλευση ...

  serraikomagazino.blogspot.com/

  Μυρίζουν κάλπες: Τι λένε οι δημοσκοπήσεις και το πολιτικό παρασκήνιο .... (Ὑπόμνημα τοῦ συλλόγου ἐπιστημόνων) - ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔΕΠΙΛΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΡΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΟΜΙΚΟ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ .

Rhodes Blogs » ΡΟΔΟΣυλλέκτης » Η Αρπαγή του Σπάνιου ... 1. www.rhodesblogs.gr/ΡΟΔΟΣυλλέκτης/.../Η_Αρπαγή_του_Σπάνιου_Φυσι...

  Πριν από 2 ημέρες - ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔΕΠΙΛΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΡΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΟΜΙΚΟ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ... Ο Σμιγοπέλαγος Σίμος της Ελαφονήσου ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΣΙΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ...

«Να σταματήσει η πώληση της Ελαφονήσου» | ΛΙΜΕΝΙΚΑ ... 1. https://www.bloglovin.com/.../na-stamathsei-h-pwlhsh-ths-elafonhsoy-41...

  Πριν από 2 ημέρες - δημοσιεύτηκε από ΠΑΣΣΑΚΟΣ Σ. Γ.Γ ΠΕΑΛΣ ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔΕΠΙΛΥΣΗ ...

ΑΝΕΔΕΙΞΕ - Αποτελέσματα για: ΑΝΕΔΕΙΞΕ | Palo.gr 1. www.palo.gr/search/?kwd=ΑΝΕΔΕΙΞΕ

  ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ,ΕΠΙΛΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΡΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ...

ΕΚΛΟΓΕΣ 2015, ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ... - Blog.gr 1. www.blog.gr/.../EKLOGES-2015-UPOMNIMA-TOU-SULLOGOU-EPIS...

  Πριν από 2 ημέρες - ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔΕΠΙΛΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΡΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΩΝ ...


Γιατί αυτήν τη διαφήμιση
εκλογες 2015, υπομνημα του συλλογου επιστημονων ...


 1. neakeratsiniou.blogspot.com › ΕΛΛΑΔΑ

  Πριν από 6 ημέρες - ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ, ΕΠΙΛΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΡΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΩΝ ...

εκλογες 2015, υπομνημα του συλλογου επιστημονων ...


ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ... 1. epitropesdiodiastop.blogspot.com/2015/01/blog-post_82.html

  Πριν από 4 ημέρες - Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ… ΧΩΡΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ –ΟΠΩΣ Η ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ- ΠΟΥΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΖΩΝΤΑΝΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ .... στόχο την στήριξη μαθητών, που φοιτούν σε απόμακρα σχολεία, όπως ηΕλαφόνησος.


ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ...  1. epitropesdiodiastop.blogspot.com/2015/01/blog-post_82.html

   Πριν από 4 ημέρες - Η Αρπαγή του Σπάνιου Φυσικού πλούτου της Ελαφονήσου από το ΤΑΙΠΕΔ και τη .... ΞΑΡΜΑΤΩΤΗ Η ΤΡΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟ.


 1. vlahatasamis.gr/.../11388-ekloges-2015-ypomnima-tou-syllogou-epistim...

  Πριν από 6 ημέρες - ΕΚΛΟΓΕΣ 2015, ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ. Διαβάστε το υπόμνημα στα "συνημμένα αρχεία" word ...

ΕΚΛΟΓΕΣ 2015, ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ... - Νέα ...


 1. https://www.facebook.com/permalink.php?id=202448216529334...

  ΕΚΛΟΓΕΣ 2015, ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ. See Translation. ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ ΝΕΑ. kithiraikanea.blogspot.com.

Πελοποννησιακά Θέματα: ΕΚΛΟΓΕΣ 2015, ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ


 1. athens-press.blogspot.com/2015/01/2015.html
  Πριν από 6 ημέρες - 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015 - Η ώρα της κάλπης και της Ελπίδας. ... Θέματα: ΕΚΛΟΓΕΣ 2015, ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛ. ... ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ, ...
  Έχετε επισκεφθεί αυτήν τη σελίδα 2 φορές. Τελευταία επίσκεψη: 23/1/2015

εκλογες 2015, υπομνημα του συλλογου επιστημονων ...


 1. www.axortagos.gr/ekloges-2015-ipomnima-tou-sillogou-epistimonon-el...

  Πριν από 6 ημέρες - ελαφονησου, συλλογου, υπομνημα, επιστημονων ... Εκλογές2015-Αλέξης Μητρόπουλος: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματευθεί με πυγμή ...

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ...


 1. www.rhodesblogs.gr/.../2015/.../ΥΠΟΜΝΗΜΑ_ΤΟΥ_ΣΥΛΛΟΓΟΥ_ΕΠ...

  Πριν από 6 ημέρες - Ρόδος, 18.01.2015 · Μόνιμη Διεύθυνση για 'ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥΣΥΛΛΟΓΟΥ ... ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ...

Ειδήσεις - Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων


 1. www.anovrilissia.gr/the-news/

  2015-01-21 16:19. Νομιμοποιείται μια ... Φοιτητικό επίδομα 2015: Ποιοι το δικαιούνται ... Εκλογές 2015, υπόμνημα του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου.

Νέα και Ανακοινώσεις των Κυθήρων & Αντικυθήρων


 1. kithiraikanea.blogspot.gr/?m=1

  Το απόγευμα του Σαββάτου 17 Ιανουαρίου ο Τοποκός Σύλλογος "ο Όμορφος ... ΕΚΛΟΓΕΣ 2015, ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ.

Πελοποννησιακά Θέματα: ΕΚΛΟΓΕΣ 2015, ΥΠΟΜΝΗΜΑ ...


 1. athensblogs.gr/.../2015/.../Πελοποννησιακά_Θέματα:_ΕΚΛΟΓΕΣ_2015,...

  Πριν από 6 ημέρες - Πελοποννησιακά Θέματα: ΕΚΛΟΓΕΣ 2015, ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛ...: ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΑΠΟ ...
  Επισκεφθήκατε αυτήν τη σελίδα στις 23/1/2015.


gavdos fm 88,8 (@gavdosfm) | Twitter


 1. kastri gavdos. © 2015 Twitter; About · Help · Ads info ..... @gavdosfm · Jan 18. ΕΚΛΟΓΕΣ 2015, ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ...

Το Βόιο: Tovoion TV


 1. tovoio.blogspot.com/p/tovoion-news-channel.html

  Γκερεχτές Λάζαρος - Monday, January 19, 2015 ... ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ - Sunday, January 18, 2015; Και με τη βούλα ...

Drama Blogs » Δοξατινά Νέα » Τα επιλεγμένα μπλογκ του ...


 1. www.dramablogs.gr/Δοξατινά_Νέα/

  ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΔΟΞΑΤΟΥ - 21 ΙΑΝ 2015 - ΦΩΤΟ. » Δοξατινά Νέα ... ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ.

Μεϊμαράκης: Συνεννόηση για την εκλογή Προέδρου της ...


 1. www.matiastanea.gr/.../Μεϊμαράκης:%20Συνεννόηση%20για%20την%20...

  ΕΚΛΟΓΕΣ 2015, ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ. 18-1-2015 7:00 AM | neakeratsiniou | σχετικά νέα. ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ...
  Έχετε επισκεφθεί αυτήν τη σελίδα 2 φορές. Τελευταία επίσκεψη: 23/1/2015

Να σταματήσει η πώληση της Ελαφονήσου - Pireas2Day


 1. www.pireas2day.gr/02,10,13530,00.aspx

  Ημερομηνία δημοσίευσης: 21/01/2015 ... Ο Σύλλογος σε ένα αναλυτικό υπόμνημα- παρέμβαση (για να το διαβάσετε ολόκληρο πατήστε εδώ) αναφέρει το ... Καταλήγοντας ο Σύλλογος Επιστημόνων Ελαφονήσου «καλεί όλα τα κόμματα να μην ...

ΡΟΔΟΣυλλέκτης ΡΟΔΟΣ - Google+


 1. https://plus.google.com/112071778145014335251

  Τον Φεβρουάριο 2015 η μαύρη κωμωδία του Λάκη Μιχαηλίδη «Black Humor» Το Θέατρο ... ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης | myblogs.gr


 1. myblogs.gr/source/ροδοσυλλέκτης-ρουβήμ

  Το Θέατρο Νοτίου Αιγαίου θα παρουσιάσει τον Φεβρουάριο 2015 την μαύρη κωμωδία του ... ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ.

Στο Επιμελητήριο Πιερίας πολυπληθής επιχειρηματική ...


 1. dionisos892.gr/στο-επιμελητήριο-πιερίας-πολυπληθής/

  ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ .... του ΣυλλόγουΑλκυονίδα στον ξενώνα Ερατώ Ιανουαρίου 16, 2015; 5η Εθελοντική Αιμοδοσία ...

Ο αόρατος εραστής - SAHIEL


 1. www.sahiel.gr/2015/01/o-aoratos-erastis.html

  Πέμπτη, Ιανουαρίου 22, 2015 | Ετικέτες : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | Δεν υπάρχουν σχόλια : Ανθρωποι που είναι μόνοι, είτε από επιλογή είτε επειδή δεν βρήκαν ακόμη τον ...

Δείτε τι μπορεί να πάθετε από ένα μπουκαλάκι νερού | Νέα ...


 1. www.521news.com/δείτε-τι-μπορεί-να-πάθετε-από-ένα-μπουκαλάκι-νερού

  Πριν από 7 ημέρες - ΕΚΛΟΓΕΣ 2015, ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ · Άρθρο του ΥΕΘΑ Ν. Δένδια στην Εφημερίδα “Αξία”με τίτλ

- Ο Χρόνος 1. www.xronos.gr/detail.php?ID=40709&phrase_id=430617


  ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ πριν από .... Καρά Χουσείν - Πρόεδρος Σκοπευτικού Κυνηγετικού Συλλόγου Πολιτών Κυνηγών Ν.

189 - Karditsa Blogs » Τα επιλεγμένα μπλογκ του νομού ... 1. www.karditsablogs.gr/2008/https?page=188


  20 Μαρ 2014 - ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ...... πρώτος συμμετοχικός προϋπολογισμός για το 2015 του Δήμου Καρδίτσας.

119 - Karditsa Blogs 1. www.karditsablogs.gr/Αα_-_Ωω/2103311652?page=118


  20 Μαρ 2014 - ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥΔιαμαρτυρία για τη ..... Το Διοικητικό Συμβούλιοτου Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου Ι. ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ..... Τελευταία Ανανέωση: 10.01.2015 10:22:22

120 - Karditsa Blogs 1. karditsablogs.gr/Αα_-_Ωω/210-6985173?page=119


  20 Μαρ 2014 - ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥΔιαμαρτυρία για τη ..... Το Διοικητικό Συμβούλιοτου Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου Ι. ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ...... Τελευταία Ανανέωση: 11.01.2015 22:22:26

ΘΗΒΑ GR 1. www.ebookxp.org/thivagr.blogspot.com/search?b=4


  εκοψε την Πιτα ο Πολιτιστικος Εξωραιστικος Συλλογος Λουτουφιου ... στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 και στην Εισαγγελία του Αρείου ...... ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ · Νέα από το Δήμο ...
Ο ΕΝΗΜΕΡΟΣ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΣ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΦΟΒΙΚΟΣ) ΠΟΛΙ-ΤΗΣ
ΩΣ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟ ΔΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ … ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΩΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΑΠΟ ΤΗ ΦΑΥΛΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΜ-ΜΑΤ-ΟΚΡΑΤΙΑ … ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΟΛΙ-Σ ΚΡΑΤΟΣ
ΠΟΛΙ-ΤΗΣ, ΠΟΛΙ-ΤΕΙΑ, ΠΟΛΙ-ΤΟΤΗΤΑ, ΠΟΛΙ-ΤΙΣΜΟΣ, ΠΟΛΙ-ΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ, ΠΟΛΥ-ΠΟΛΙ- ΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙ-ΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ

H έννοια της πολιτότητας και η εκπαίδευση του πολίτη
Χρίστου Ευθυμία
…………….. Η ιστορία της πολιτότητας
Ο Πέτρου (2007) για να φωτίσει την έννοια του αγαθού της πολιτότητας στρέφεται στις απαρχές της πολιτικής σκέψης και πιο συγκεκριμένα στην αριστοτελική.
Ποιες είναι λοιπόν οι προϋποθέσεις για την απόκτηση του αγαθού της πολιτότητας κατά τον Αριστοτέλη; Πρώτα – πρώτα η συνειδητοποίηση του καθήκοντος της ατομικής ευθύνης. Επίσης η συμμετοχή στα κοινά και ακόμα η ισοπολιτεία που πρέπει να πηγάζει από το πολιτικό σύστημα.
Τι εισηγείται ο Αριστοτέλης; Μια κοινή εκπαιδευτική πολιτική που να αποσκοπεί στη διαμόρφωση ενεργών πολιτών με στόχο τόσο τη βελτίωση της ζωής όλων των πολιτών όσο και του κάθε πολίτη ξεχωριστά. Ένας τέτοιος πολίτης κατά τον Αριστοτέλη γίνεται «αγαθός, σπουδαίος και φρόνιμος». Τελικά αυτός ο πολίτης φτάνει στην ευτυχία.
Ο Αριστοτέλης στα «Ηθικά Νικομάχεια» απαντά και στο ερώτημα της συνύπαρξης της ατομικής με την κοινωνική ευδαιμονία λέγοντας πώς η ιδιωτική εκπαίδευση βοηθά το άτομο να πειθαρχήσει σε ιδιωτικά ζητήματα όχι όμως και στα κοινά. Γι’ αυτό πρέπει η δημόσια εκπαίδευση να διαφυλάσσει την πολιτική κοινότητα ως μια κοινότητα ελευθέρων πολιτών υπό του νόμου. Έτσι οι φιλόδοξοι πολίτες που καθίστανται αυτάρκεις συμπορεύονται με την αρετή της πολιτότητας.

Η τέλεια ευδαιμονία κατά τον Αριστοτέλη δεν αποκτάται μέσα στα πλαίσια του πολιτικού βίου αλλά από το «μέσον» όπου βρίσκεται η αρετή. Ο φρόνιμος γίνεται ο κανόνας και το μέτρο της αρετής για τους άλλους ανθρώπους. Η αρετή της
πολιτότητας προσεγγίζεται με τη φρόνηση και τη σοφία γιατί η πρώτη καθορίζει το σκοπό και η δεύτερη βοηθά τον άνθρωπο που είναι ενάρετος να εκτελέσει σωστά τους στόχους του. Το «ευ πράττειν» διατηρεί τη νόηση καθαρή. Οι εκλεκτοί μόνο έχουν την ικανότητα να φτάσουν στην τελειότητα. Η μεγάλη μάζα του λαού, που δεν έχει αρετή πειθαρχεί στους νόμους από φόβο.

Ποιος όμως κατέχει το αγαθό της πολιτότητας; Απαντά ο Αριστοτέλης: εκείνος που έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στην απονομή της δικαιοσύνης, στα δημόσια αξιώματα, στην κυβερνητική και δικαστική εξουσία. Όποιος δεν συμμετέχει σ’ όλα αυτά στερείται του αγαθού της πολιτότητας. Η ενεργός πολιτότητα κατά τον Αριστοτέλη είναι η συνέργεια μεταξύ των ενεργών πολιτών και των κοινωνικών και πολιτικών θεσμών. Βασικό ρόλο για όλα αυτά παίζει η αγωγή. Όσοι ανήκουν στην πόλη χωρίς να κατέχουν το αγαθό της πολιτότητας σύμφωνα με τον Αριστοτέλη μπορούν να οδηγηθούν στην αρετή αν εκπαιδευτούν κατάλληλα από την παιδική ηλικία.

Στις σύγχρονες κοινωνίες τα συμφέροντα φέρνουν σε αντιπαράθεση τους πολίτες με την πόλη. Οι ηθικοί κανόνες παραβιάζονται στο όνομα της μαζικής κουλτούρας όπως γράφει ο Νικολόπουλος (2000). Οι δυσλειτουργίες είναι πολλές και η ταυτότητα των πολιτών επηρεάζεται αρνητικά. Υπάρχουν δυσκολίες ώστε να εξευρεθούν τρόποι περιορισμού των διαφορών (Πέτρου, 2007).

Η πολυπολιτισμικότητα ως κυρίαρχο χαρακτηριστικό στοιχείο των σύγχρονων κοινωνιών επιβάλλει τη διαμόρφωση και εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων, ώστε η πολιτισμική αυτή ποικιλότητα από τη μια να διατηρηθεί και από την άλλη να αγκαλιάσει ολόκληρη την κοινωνία, διαμορφώνοντας νέες πρακτικές διαβίωσης:
• σεβασμός της πολυτισμικής ετερότητας και ιδιαιτερότητας
• κατανόηση της πολιτιστικής αλληλοεξάρτησης και της ανάγκης για συνεργασία
• εμβάθυνση της δημοκρατίας - προώθηση της δημοκρατικής πολιτότητας
(Παναγίδης, 2007).
Η διακήρυξη της Unesco του 2001, αμέσως μετά το κτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου μας καλεί να ξανασκεφτούμε το αγαθό της πολιτότητας, δηλαδή να κατανοήσουμε την ατομική μας ευθύνη για να εξασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή μέσα στις σύγχρονες κοινωνίες που έχουν πολιτισμική ετερότητα. Αυτό προϋποθέτει δέσμευση για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων όλων των προσώπων και ιδιαίτερα εκείνων που ανήκουν οι μειονότητες…..

http://www.pek.org.cy/Proceedings_2010/pdfs/2_4.pdf
 


                                     
ΒΛΕΠΕ: https://www.facebook.com/sepistimonwnelafonisou

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ... ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΜΠΗ

Επίκαιρο όσο και τη στιγμή που δημιουργήθηκε ( Νοέμβριος 2011. Animation - Μουσική - Video Editing : Σταύρος Δεληγιαννίδης, Κείμενο : Μαρία Δεληγιαννίδου - Σταύρος Δεληγιαννίδης )


Athens 2012 από stadart

Athens 2012

Το Μάιο του 2010, η κυβέρνηση των «σοσιαλιστών» σε πλήρη συμφωνία με τη δεξιά και ακροδεξιά παράταξη, την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τους εγχώριους και διεθνείς τοκογλύφους, αποφάσισε να παραδώσει την εδώ και δεκαετίες χρεοκοπημένη Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Αυτοί που καταλήστεψαν τον ελληνικό λαό, αφού μετέφεραν τα κλοπιμαία στις τράπεζες του εξωτερικού, συνεχίζουν να εξουσιάζουν επιστρατεύοντας όλους τους μηχανισμούς που ελέγχουν: ΜΜΕ, δικαιοσύνη, όργανα καταστολής, κράτος και παρακράτος.
Ένα χρόνο μετά και αφού έχει μεσολαβήσει μια πρωτόγνωρη επίθεση στον κόσμο της εργασίας, στους άνεργους, στους συνταξιούχους και στους μετανάστες εφαρμόζοντας κατά γράμμα το δόγμα του σοκ, αφού προκλητικά άφησαν ανενόχλητη την μεγαλοαστική τάξη να μεγεθύνει τον πλούτο της, ετοιμάζουν ακόμα πιο βάρβαρες ρυθμίσεις που με μαθηματική ακρίβεια θα γκρεμίσουν ότι έχει απομείνει όρθιο.
Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής. Πρέπει, αρχικά, να τολμήσουμε να το ονομάσουμε: Ο καπιταλισμός έχει εξαντλήσει όλες τις δυνατότητές του κι έχει αρχίσει να αυτοκαταστρέφεται. Σαν οικονομικό σύστημα λειτούργησε – καλώς ή κακώς- για πάνω από δύο αιώνες. Αλλά ένα σύστημα που καταναλώνει περισσότερο από όσο παράγει, παύει να λειτουργεί αφού πλέον δεν ικανοποιεί τις ανάγκες για τις οποίες σχεδιάστηκε. Οι παραγωγικές δυνάμεις δεν είναι ανεξάντλητες, ωστόσο, οι ελάχιστοι που επωφελούνται από αυτό το σύστημα αρνούνται να το κατανοήσουν και δεν έχουν καμία διάθεση να χάσουν τα προνόμιά τους. Η Ελλάδα, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας χώρας που εφάρμοσε καπιταλιστικές πολιτικές χωρίς να έχει τα απαιτούμενα μέσα παραγωγής. Απλά δε λειτούργησε. Δε θα μπορούσε να λειτουργήσει παρά μόνο με δάνεια και ξένες επενδύσεις. Και τώρα καλείται να πληρώσει το τίμημα. Ως μείζον ζήτημα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση τίθεται η προάσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου, εις βάρος των συμφερόντων του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Η προάσπιση των συμφερόντων των λίγων, σε αντίθεση με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολλών. Η πολιτική αυτή έχει απομακρυνθεί εντελώς από τη δημοκρατία: Παραβιάζει ασύστολα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα με πρώτο αυτό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η εφαρμογή μέτρων που ως σκοπό έχουν να διατηρήσουν, με τη βία, τη δύναμη του κεφαλαίου, δείχνουν την πιο άγρια μορφή του καπιταλισμού: νομιμοποίηση της ανισότητας, εκμετάλλευση, οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση και κοινωνικός αποκλεισμός ολοένα και περισσότερων κοινωνικών ομάδων. Πρόκειται για ένα θεσμικό έγκλημα που συντελείται εις βάρος των ανέργων, των συνταξιούχων, των μισθωτών, των μεταναστών, δηλαδή του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού.
Το ίδιο το πολιτικό σύστημα έχει επίσης φτάσει στο τέλος του. Το ότι επήλθε κορεσμός έχει αρχίσει να γίνεται ορατό ακόμα κι αν οι κυβερνώντες επιμένουν ν' ακολουθούν φιλοκαπιταλιστικές πολιτικές, αγνοώντας επιδεικτικά τη φωνή του λαού. Μια φωνή που δυναμώνει όλο και περισσότερο, μια φωνή που αρχικά δήλωσε αγανακτισμένη, αλλά σύντομα φάνηκε αποφασισμένη. Αυτό που συμβαίνει στην πλατεία Συντάγματος είναι κάτι πρωτόγνωρο αλλά ταυτόχρονα ήταν αναπόφευκτο: όσο πιο βίαιη είναι η απειλή, τόσο περισσότερο ο κόσμος θα συνασπίζεται προκειμένου να την αντιμετωπίσει. Είναι προφανές ότι κάτι αλλάζει. Ο κόσμος αρχίζει να συνειδητοποιεί τη δύναμη που έχει. Αυτό που αμφισβητείται είναι ο ίδιος ο θεσμός της αντιπροσωπευτικότητας, θέτοντας το ζήτημα πιο βαθειά, αποκαλύπτοντας τη σαθρότητα ολόκληρου του πολιτικού οικοδομήματος. Τίθεται το ζήτημα της δημοκρατίας και το αν αυτή εφαρμόζεται. Γίνεται μια αναδιαπραγμάτευση αξιών, όπου το συλλογικό υπερέχει του ατομικού. Αμφισβητούνται οι ίδιες οι ιδεολογίες στο μέτρο που εκπροσωπούνταν από συγκεκριμένα κόμματα. Αναπτύσσονται αισθήματα αλληλεγγύης πέρα από ταξικές, κοινωνικές ή φυλετικές διαφορές. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που συγκεντρώνονται στο Σύνταγμα, διατηρώντας τις ιδιαιτερότητές τους, δημιουργούν μια συλλογικότητα χωρίς προκαθορισμένη – και άρα ασφυκτική- ταυτότητα. Δημιουργούν ένα σύνολο που αντιστέκεται. Παρά τις όποιες διαφωνίες, οι οποίες είναι θεμιτές κι επιθυμητές για τη δημοκρατία, συνενώνονται σε μια φωνή που δυναμώνει και ζητάει αλλαγή. Ριζική αλλαγή.

Μαρία Δεληγιαννίδου - Σταύρος Δεληγιαννίδης
http://www.stadart.gr/

ΒΛΕΠΕ: https://www.facebook.com/sepistimonwnelafonisou
ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ;
ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ... ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ .. ΚΑΙ ΝΕΑ ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ .. ΠΟΥ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ .. ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΑΣ ΥΛΗΣ!!!!
ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ... ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟ
*Κατάργηση της έκπτωσης φόρου στο ΦΠΑ που ισχύει για τα νησιά.


-Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ... ΚΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΩΦΕΛΙΜΟΤΗΤΑΣ, ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
- ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ .... ΠΟΥ ΑΠΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ "ΠΟΛΙΤΙΚΟ" ΜΑΣ ΔΙΑΛΟΓΟ!!!!!!
Ο απαίδευτος νους
Ποιος κυβερνά αυτόν τον κόσμο;
– Ο απαίδευτος νους.
– Ο απαίδευτος νους; Είναι ο πλούσιος; Είναι ο αμόρφωτος; Είναι ο..;
– Είναι ο απαίδευτος νους.
– Τι εννοείς; Τι σημαίνει αυτό;
Ο απαίδευτος νους άγεται και φέρεται. Γίνεται έρμαιο της συγκυρίας. Γίνεται αυτό που συμβαίνει- και τίποτα άλλο.
Ο απαίδευτος νους προσκολλάται πάντοτε στον εκάστοτε Δυνατό. Είναι μια αυτόματη, αντανακλαστική κίνηση. Ο απαίδευτος νους δέχεται τη δωροδοκία, την εύνοια, την υπεροπτική ανοχή του Δυνατού. Μια δουλειά, λίγα χρήματα, ένα αντάλλαγμα. Θα δεχτεί να βελτιώσει πρόσκαιρα τη θέση του και θα επιτρέψει στον βασιλιά, τον κυβερνήτη, τον πρωθυπουργό να συντηρήσει το εκάστοτε διεφθαρμένο καθεστώς του. Ο απαίδευτος νους επιτρέπει την αθλιότητα, όσο εκείνη λειτουργεί υπέρ του. Με τον καιρό θα καμαρώσει κρυφά τη δύναμη της Εξουσίας και τη βαρβαρότητα που την συντηρεί. Όταν ο Δυνατός δεν έχει πια τα μέσα- το χρήμα και την επιρροή- για να τον κρατήσει πιστό, τότε αμέσως στρέφεται στον επόμενο Δυνατό. Σβήνει ξαφνικά με απαξία τη συμμετοχή και την ανοχή του στο θλιβερό παρελθόν. Γίνεται με θρασύτητα ο πιο σκληρός πολέμιος του παλαιού κι ο πιο πιστά οργισμένος ακόλουθος του καινούριου Δυνατού. Και παράλληλα με αυτόν τον φαύλο κύκλο της εξουσίας και τα σερνόμενα πλήθη του, ο απαίδευτος νους πάντοτε εντοπίζει τον αδύναμο.
Ο απαίδευτος νους συντρίβει τον αδύναμο. Ο πλούσιος τον φτωχό. Ο φτωχός τον ακόμα πιο φτωχό. Ο πιο φτωχός τον παρία. Ο παρίας τον ανέγγιχτο («the untouchables», η έσχατη κάστα στην Ινδία). Συχνά οι εξαθλιωμένοι γίνονται ακόμα πιο σκληροί απ’ τους βασανιστές τους – έτσι η Αδικία διαιωνίζεται.
Ο απαίδευτος νους πιστεύει. Ο θεός του είναι η Ισχύς. Αυτή είναι η ιερή του δύναμη. Μόνο αυτή μπορεί να αντιληφθεί. Μπορεί να περιφέρει λεκτικά έννοιες όπως η Αγάπη και η Ελευθερία, να τις περιγράφει, να τις κορνιζάρει με μεγάλα γράμματα, αλλά ποτέ δεν τις ενσωματώνει χωρίς αντάλλαγμα στη μικρή ζωή του. Μόνο μέσα στην επιφάνεια του συγκριτικού βαθμού βρίσκει νόημα. «Είμαι πιο καλός. Ο θεός μου είναι πιο καλός. Είμαι ανώτερος».
— με την ΚΥΘΗΡΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΝΗΣΙ και 19 ακόμη.


ΖΗΤΕΊΤΑΙ ΣΉΜΕΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΌ ΚΡΑΤΟΣ ..ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ... ΥΠΗΡΧΕ... ΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ !!!!!!
"Το κράτος πρόνοιας για την εξασφάλιση ενός κατώτατου μισθού για την επιβίωση, που αναζητείται σήμερα, είναι υπαρκτό από την εποχή ακόμη του Πεισιστράτου, του Σόλωνα και του Περικλή στην αρχαία Αθήνα. Μάλιστα, όχι ως φιλανθρωπία προς «κατώτερα όντα», αλλά ως εκδήλωση συγκροτημένης πολιτικήςΗ ΩΡΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΏΝ .. ΚΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟΥ 2015
Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΜΠΗ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ
Η ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ ΠΡΟΣΜΕΤΡΑ ΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ .. ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ... ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΕΟΤΕΥΚΤΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΑ ΠΡΟΒΛΉΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΑΛΑΝΙΖΟΥΝ ΤΟ ΣΜΙΓΟΠΕΛΑΓΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΚΗΣ (ΚΑΤΩ ΦΩΤ.)
Σχετικά

Από το Blogger.