Όχι ανεμογεννήτριες στο 


              Μυθοπλάνητο     Κάβο-Μαλιά 


porosnews

Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2015 

Κάλεσμα του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου προς όλα τα κόμματα καθώς και στους εκπροσώπους και τους υποψηφίους των κομμάτων


Copy and WIN : http://bit.ly/copy_win

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ
Copy and WIN : http://bit.ly/copy_win
Όχι ανεμογεννήτριες στο Κάβο-Μαλιά και στη βιομηχανοποίηση μιας από τις σημαντικότερες περιοχές φυσικού και πολιτιστικού κάλλους της χώρας μας  

Όχι στη μεθοδευμένη επέλαση για τη βιομηχανοποίηση του Σμιγοπέλαγου Νότου, σε μια χώρα που δείχνει όχι μόνον να μην αναγνωρίζει τα απόλυτα πλεονεκτήματα της και τα δομικά υλικά της για τον οικονομικό, τουριστικό και πολιτιστικό σχεδιασμό της… αλλά και να μην τα γνωρίζει! Οι αντιδράσεις των κατοίκων, των συλλογικών φορέων και διακεκριμένων Βατικιωτών αποτέλεσαν τον κυματοθραύστη των επιβουλευτών και έφεραν τα πρώτα απτά αποτελέσματα. (Βλέπε: http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_16.html  και  http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_40.html )

Copy and WIN : http://bit.ly/copy_win


http://porosnews.blogspot.gr/2015/01/blog-post_820.htmlΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ  ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ 

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ:2015 


Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ...
...Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη δικαίωση του όσων ξεκίνησαν εδώ και χρόνια έναν δικαστικό αγώνα εναντίον των παραβάσεων στις οποίες προέβη ο "επενδυτής" Παναγιώτης Αμπέρτος, κατά την υλοποίηση του σχεδιασμού του για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Κούνο, του Δήμου Μονεμβασίας.
Μετά από αγώνες 7 ετών, "αγώνες Δαυίδ εναντίον Γολιάθ", όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Γιάννης ο Ψαρράκης παρακάτω, τελεσιδίκως επεβλήθησαν ποινές φυλάκισης και πρόστιμα, τόσο στον επενδυτή όσο και στον εργολάβο του έργου.
Το μεγαλύτερο κέρδος: οι ανεμογεννήτριες δεν εγκαταστάθηκαν ΠΟΤΕ.
Μετά από 7 χρόνια αγώνες ΔαυΪδ εναντίον Γολιάθ, ταλαιπωρίες, έξοδα, αναβολές, πρωτοδικεία και εφετεία, επιτέλους η δικαίωση.
Τελεσίδικα καταδικαστικές αποφάσεις για την περιβαλλοντική υποβάθμιση στον ΚΟΥΝΟ και την καταστροφή του σπηλαίου.
Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014


Το Δίκτυο Λακωνίας καλεσμένο στην εκπομπή του V media "Συντροφιά του Περιβάλλοντος"Την Παρασκευή, 17/1/2014 5-6 μ.μ ο Μωυσής Λίτσης και ο Μιχάλης Μπούργος από την εκπομπή
Η Συντροφιά του Περιβάλλοντος στο 
V media είχαν καλεσμένους τα μέλη του Δικτύου Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας, Μαργαρίτα Καρλαύτη Αντιπρόεδρο του "Περιβαλλοντικού Πολιτιστικού Ομίλου Μάνης" και Γιάννη Ψαρράκη Γραμματέα του Συλλόγου «Τουλίπα Γουλιμή» από τα Βάτικα Νεάπολης Λακωνίας για να συζητήσουν με θέμα  "Πολιτικές για την ενέργεια στην Ελλάδα: Η περίπτωση της Λακωνίας" (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, ΑΠΕ, Β.ΑΠΕ κ.ά. ενεργειακά).
Την επόμενη Παρασκευή 24/1/14 θα ακολουθούσε και δεύτερη σχετική εκπομπή με καλεσμένους μέλη του Παγκρήτιου Δικτύου κατά των βΑΠΕ και θέμα 
"Πολιτικές για την ενέργεια στην Ελλάδα: Η περίπτωση της Κρήτης".
  Παρότι το θέμα είναι μεγάλο και απαιτεί χρόνο και αρκετές τεχνικές γνώσεις στην προσέγγιση του, ώστε να μπορεί να καλυφθεί επαρκώς μέσα στο λίγο χρόνο της εκπομπής, όποιος δει και τις δύο εκπομπές, θα μπορέσει να αντιληφθεί, νομίζουμε, τουλάχιστον, τα τεράστια μεγέθη και την ατελή ως επικίνδυνη νομοθεσία και χωροθέτηση, που επιτρέπει τέτοιους γιγάντιους σχεδιασμούς, καθώς και να μάθει αρκετές πληροφορίες σχετικά με τις χωροθετήσεις και τις αδειοδοτήσεις σε Λακωνία και Κρήτη. 
 

Στην εκπομπή για τη Λακωνία, αναπτύχθηκε επαρκώς από τον Γιάννη Ψαρράκη ο ενεργειακός σχεδιασμός για το ένα πόδι της Λακωνίας (στην περιοχή του Πάρνωνα - Μαλέα) που έχει μεγάλη επιβάρυνση όσον αφορά σε αδειοδοτημένους αιολικούς σταθμούς, εργοστάσια και καλώδια, χωρίς ωστόσο να προλάβουμε να μιλήσουμε για τον ενεργειακό σχεδιασμό στη Μάνη όσον αφορά αιολικούς σταθμούς και καλώδια και τον τεράστιο φωτοβολταϊκό σταθμό στις Κροκεές - Σκάλα.

Δυστυχώς στον λίγο χρόνο που είχαμε παρότι θέλαμε και είχαμε να πούμε πολλά, δεν προλάβαμε ούτε καν να παρουσιάσουμε - τεκμηριώσουμε, το μη αποδοτικό, μη οικονομικό, μη προσοδοφόρο των ασταθών στοχαστικών μορφών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή, αλλά ούτε και να μιλήσουμε για την αλλαγή που συμβαίνει στην Ευρώπη και εκφράζεται με πολλές πλέον επιφυλάξεις για τους αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς, αλλά και αλλαγή στάσης και πολιτικής.


Την εκπομπή της "συντροφιάς του περιβάλλοντος" για τη Λακωνία με καλεσμένους από το Δίκτυο Λακωνίας και θέμα τον ενεργειακό σχεδιασμό στην περιοχή, μπορείτε να δείτε πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο: "Εκπομπή V media για ενεργειακό σχεδιασμό στη Λακωνία" 

Πάντως, έστω και επιγραμματικά, αναφερθήκαμε σε πολλά από όσα έχουμε μάθει κατά την πολυετή ενασχόλησή μας με το θέμα των ΑΠΕ και φυσικά όποιος επιθυμεί περισσότερη ανάλυση τεκμηρίωση, μπορεί να βρει πλούσιο υλικό σε παλαιότερες αναρτήσεις μας στο ιστολόγιό μας εδώ, καθώς και στην ομάδα μας στο Facebook που καθημερινά ενημερώνουμε με πλήθος πληροφοριών που αφορούν στον τόπο μας και έχουμε την ευκαιρία της πιο άμεσης επικοινωνίας με τα μέλη και τους φίλους μας. 

Αν έχετε λογαριασμό στο Facebook, θα χαρούμε να μας κάνετε αίτημα φιλίας εδώ:Προφίλ Δικτύου Λακωνίας ή/και

να επισκεφθείτε την ομάδα μας και να γίνετε μέλη μας: Ομάδα Δικτύου Λακωνίας 
http://diktyolakonias.blogspot.gr/2014/02/v-media.htmlΑνεμο-γεννήτριες προβλημάτων


                        απειλούν τα Βάτικα

Εκτύπωση
E-mail

Αξιολόγηση χρήστη: / 12 
ΦτωχόΑριστο 

Γράφει ο/η Delacovias Ioannis   
03.07.12
2012-07-03_1177_dscn2204

“Η ενημερωτική εκδήλωση για τον ενεργειακό σχεδιασμό στα Βάτικα έφερε στη δημοσιότητα άγνωστες, στο ευρύ κοινό, επιπτώσεις από την εγκατάσταση ΑΠΕ”Πολύτιμα συμπεράσματα και αποκαλύψεις, που θα συζητηθούν και θα απασχολήσουν την τοπική κοινωνία το προσεχές διάστημα, περιελάμβανε η εκδήλωση με θέμα «Ενεργειακός σχεδιασμός στα Βάτικα - Β.ΑΠΕ και Ανάπτυξη / Περιβάλλον / Πολιτισμός - αποφασίζουμε για τον τόπο μας», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 30 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο Limira Mare, στη Νεάπολη Λακωνίας.
Την ενδιαφέρουσα εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Ομοσπονδία των Βατικιώτικων Συλλόγων Λακώνων Αττικής, ο Σύλλογος «Τουλίπα Γουλιμή» και η Επιτροπή Ελέγχου της Ενεργειακής Πολιτικής του Δήμου Μονεμβασίας.
Η ενημερωτική εκδήλωση ξεκίνησε λίγο πριν από τις 8 το βράδυ με χαιρετισμό του αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας των Βατικιώτικων Συλλόγων κ. Γιάννη Δερτιλή, ο οποίος ήταν και ο γενικός συντονιστής της εκδήλωσης.
Το παρόν, από πλευράς Δήμου Μονεμβασίας, έδωσαν οι κ.κ. Παν. Πριφτάκη, Στ. Χριστάκος, Παν. Σταθάκης, Γεωργ. Μέντης, Αντ. Χαραμής, Πετ. Τσάκος, καθώς και ο πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής Ανάπτυξης του Δήμου Μονεμβασίας κ. Ρήγας. Στην εκδήλωση, επίσης, παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Αγίου Γεωργίου, κ. Μάρκος, ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Φαρακλού, καθώς και οι πρόεδροι των κοινοτήτων Αγίων Αποστόλων και Άνω Καστανιάς του Δήμου Μονεμβασίας.
Γιαν. Ψαρράκης: «Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών θα αλλοιώσει ριζικά την εικόνα των Βατίκων»
Πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο γραμματέας του συνδέσμου «Τουλίπα Γουλιμή» κ. Γιάννης Ψαρράκης, ο οποίος προέβη σε αναλυτική παρουσίαση του ιστορικού που χαρακτηρίζει τον ενεργειακό σχεδιασμό στα Βάτικα. Ο κ. Ψαρράκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του κάνοντας λόγο για έντονο ανταγωνισμό των εταιρειών που επιθυμούν να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες στην ευρύτερη περιοχή των Βατίκων, γεγονός που, όπως είπε, οδηγεί σε βαριά βιομηχανοποίηση με άμεσες βαρύτατες συνέπειες τόσο στο περιβάλλον όσο και στα ιστορικά μνημεία της ευρύτερης περιοχής. Ο γραμματέας του «Τουλίπα Γουλιμή» επεσήμανε ότι η απαρχή της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή των Βατίκων τοποθετείται πριν από περίπου μια δεκαετία, καθώς παρά την σχετική αρνητική απόφαση του Νομαρχιακού Συλλόγου Λακωνίας, σύντομα μεγάλος αριθμός ανεμογεννητριών έκανε την εμφάνισή του στο όρος Πάρνωνα, ενώ κατά τη διετία 2006-2007 οι αιτήσεις για εγκατάσταση ανεμογεννητριών παρουσίασαν ραγδαία άνοδο. Στην ίδια κατεύθυνση, ο κ. Ψαρράκης άφησε αιχμές για τη στάση που τήρησε η 5η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, η οποία ενώ το 2006 είχε απορρίψει το αίτημα εταιρειών για το σχέδιο εγκατάστασης μικρού αιολικού σταθμού στην περιοχή, πρόσφατα ενέκρινε σχέδιο εγκατάστασης μεγάλου φωτοβολταϊκού σταθμού.
Στη συνέχεια, τόνισε ότι στην περιοχή διακυβεύονται ισχυρά συμφέροντα συγκεκριμένων εταιρειών που εκμεταλλεύονται τις ΑΠΕ, οι οποίες πιέζουν προς τα κέντρα αποφάσεων για να προχωρήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια. «Ο τόπος βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλου ενεργειακού σχεδιασμού που φέρνει κοινωνικό-οικονομικές αλλαγές. Αυτό που έρχεται θα αλλάξει δραματικά τον τόπο και αυτό που ζήσαμε θα είναι ανάμνηση» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ψαρράκης.


Βατικιώτες: Βροντερό "όχι" στις ανεμογεννήτριες...
Δευ, 23/04/2012 - 17:04

Νέο βροντερό "όχι" στις ανεμογεννήτριες είπε η συντονιστική επιτροπή αγώνα Αγίου Νικολάου μετά τη χθεσινή λαϊκή συνέλευση καθώς και στους ενεργειακούς σχεδιασμούς για τα Βάτικα που σχετίζονται με την εγκατάσταση ΑΠΕ βιομηχανικής κλίμακας και γενικά την εκβιομηχάνιση της περιοχής.
Επίσης αποφασίστηκε να γίνουν διάφορες δράσεις με πρώτη τη λαϊκή παράσταση που θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη 26 Απριλίου στο Δημοτικό Συμβούλιο Μονεμβασιάς στους Μολάους, αφού υπήρξε άρνηση από το Δήμαρχο να συζητηθεί το θέμα και να ληφθεί απόφαση.
 Ακόμα θα  επεκτείνει τη δράση της στο συνολικό έλεγχο της αναπτυξιακής πολιτικής του Δήμου μας για τον τόπο, που ως τα τώρα κρατείται "μυστική" .
"Το θέμα αφορά εξίσου όλη την περιοχή των Βατίκων και είναι εξαιρετικά σοβαρό!
Αν δεν θέλουμε να ζήσουμε ανάμεσα σε εκατοντάδες σιδερένιους ελικοφόρους γίγαντες απ' τη μια και ξάρτια, φουγάρα και καδένες, που οργώνουν τους βυθούς της θάλασσας μας απ' την άλλη, η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων συμπολιτών μας έχει τεράστια σημασία"! τονίζει η συντονιστική επιτροπή αγώνα και δηλώνει πως δεν θα σταματήσει αν δεν λυθεί το θέμα
Tags:
http://www.lakoniaportal.gr/news/735/batikiotes-brontero-ohi-stis-anemogennitries

Παραδόθηκε στο Δήμο το ψήφισμα για τις ανεμογεννήτριες
MONDAY, 30 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012 ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ
Α Ι Τ Η Σ Η
1. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΜΑΣΤΟΡΟΠΟΥΛΟΥ του Μιλτιάδη, κατοίκου Μονεμβασίας Λακωνίας
2. ΣΤΑΥΡΟΥ ΧΡΙΣΤΑΚΟΥ του Ηλία, κατοίκου Μονεμβασίας Λακωνίας
3. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ του Παναγιώτη, κατοίκου Λιρών Μονεμβασίας Λακωνίας
4. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΥ του Νικολάου, κατοίκου Μολάων Λακωνίας
5. ΠΕΤΡΟΥ ΤΣΑΚΟΥ του Γεωργίου, κατοίκου Νεαπόλεως Βοιών Λακωνίας
6. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΧΑΡΑΜΗ του Παναγιώτη, κατοίκου Νεαπόλεως Βοιών Λακωνίας,
όλων δημοτικών συμβούλων του Δήμου Μονεμβασιάς Λακωνίας.
"Ανεμογεννήτριες προβλημάτων απειλούν τα Βάτικα"0 σχόλιαΑναδημοσίευση από το www.notospress.gr
“Η ενημερωτική εκδήλωση για τον ενεργειακό σχεδιασμό στα Βάτικα έφερε στη δημοσιότητα άγνωστες, στο ευρύ κοινό, επιπτώσεις από την εγκατάσταση ΑΠΕ”

Πολύτιμα συμπεράσματα και αποκαλύψεις, που θα συζητηθούν και θα απασχολήσουν την τοπική κοινωνία το προσεχές διάστημα, περιελάμβανε η εκδήλωση με θέμα «Ενεργειακός σχεδιασμός στα Βάτικα - Β.ΑΠΕ και Ανάπτυξη / Περιβάλλον / Πολιτισμός - αποφασίζουμε για τον τόπο μας», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 30 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο Limira Mare, στη Νεάπολη Λακωνίας.
Την ενδιαφέρουσα εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Ομοσπονδία των Βατικιώτικων Συλλόγων Λακώνων Αττικής, ο Σύλλογος «Τουλίπα Γουλιμή» και η Επιτροπή Ελέγχου της Ενεργειακής Πολιτικής του Δήμου Μονεμβασίας. 
Η ενημερωτική εκδήλωση ξεκίνησε λίγο πριν από τις 8 το βράδυ με χαιρετισμό του αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας των Βατικιώτικων Συλλόγων κ. Γιάννη Δερτιλή, ο οποίος ήταν και ο γενικός συντονιστής της εκδήλωσης.
Το παρόν, από πλευράς Δήμου Μονεμβασίας, έδωσαν οι κ.κ. Παν. Πριφτάκη, Στ. Χριστάκος, Παν. Σταθάκης, Γεωργ. Μέντης, Αντ. Χαραμής, Πετ. Τσάκος, καθώς και ο πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής Ανάπτυξης του Δήμου Μονεμβασίας κ. Ρήγας. Στην εκδήλωση, επίσης, παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Αγίου Γεωργίου, κ. Μάρκος, ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Φαρακλού, καθώς και οι πρόεδροι των κοινοτήτων Αγίων Αποστόλων και Άνω Καστανιάς του Δήμου Μονεμβασίας.
Γιαν. Ψαρράκης: «Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών θα αλλοιώσει ριζικά την εικόνα των Βατίκων»
Πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο γραμματέας του συνδέσμου «Τουλίπα Γουλιμή» κ. Γιάννης Ψαρράκης, ο οποίος προέβη σε αναλυτική παρουσίαση του ιστορικού που χαρακτηρίζει τον ενεργειακό σχεδιασμό στα Βάτικα. Ο κ. Ψαρράκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του κάνοντας λόγο για έντονο ανταγωνισμό των εταιρειών που επιθυμούν να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες στην ευρύτερη περιοχή των Βατίκων, γεγονός που, όπως είπε, οδηγεί σε βαριά βιομηχανοποίηση με άμεσες βαρύτατες συνέπειες τόσο στο περιβάλλον όσο και στα ιστορικά μνημεία της ευρύτερης περιοχής. Ο γραμματέας του «Τουλίπα Γουλιμή» επεσήμανε ότι η απαρχή της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή των Βατίκων τοποθετείται πριν από περίπου μια δεκαετία, καθώς παρά την σχετική αρνητική απόφαση του Νομαρχιακού Συλλόγου Λακωνίας, σύντομα μεγάλος αριθμός ανεμογεννητριών έκανε την εμφάνισή του στο όρος Πάρνωνα, ενώ κατά τη διετία 2006-2007 οι αιτήσεις για εγκατάσταση ανεμογεννητριών παρουσίασαν ραγδαία άνοδο. Στην ίδια κατεύθυνση, ο κ. Ψαρράκης άφησε αιχμές για τη στάση που τήρησε η 5η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, η οποία ενώ το 2006 είχε απορρίψει το αίτημα εταιρειών για το σχέδιο εγκατάστασης μικρού αιολικού σταθμού στην περιοχή, πρόσφατα ενέκρινε σχέδιο εγκατάστασης μεγάλου φωτοβολταϊκού σταθμού.
Στη συνέχεια, τόνισε ότι στην περιοχή διακυβεύονται ισχυρά συμφέροντα συγκεκριμένων εταιρειών που εκμεταλλεύονται τις ΑΠΕ, οι οποίες πιέζουν προς τα κέντρα αποφάσεων για να προχωρήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια. «Ο τόπος βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλου ενεργειακού σχεδιασμού που φέρνει κοινωνικό-οικονομικές αλλαγές. Αυτό που έρχεται θα αλλάξει δραματικά τον τόπο και αυτό που ζήσαμε θα είναι ανάμνηση» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ψαρράκης.
Δημ. Πολλάλης: «Έχουμε κληρονομήσει το καλύτερο οικόπεδο στον πλανήτη και οφείλουμε να το προστατεύσουμε»
Τον κ. Ψαρράκη διαδέχθηκε στο βήμα ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας κ. Δημήτρης Πολλάλης, ο οποίος ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε κληρονομήσει το καλύτερο οικόπεδο στον πλανήτη. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου. Αυτόν τον πλούτο έχουμε χρέος να τον προστατεύσουμε». Ο πρόεδρος των ξενοδόχων τόνισε, επίσης, ότι η «επενδυτική δραστηριότητα απειλεί να μετατρέψει τη Λακωνία σε βιομηχανική επιχείρηση παραγωγής ενέργειας. Αυτό είναι κάτι που απέχει κατά πολύ από την πράσινη ανάπτυξη. Ποιος ξένος θα θέλει να βλέπει ένα τέτοιο αλλοιωμένο τοπίο» αναρωτήθηκε ο κ. Πολλάλης, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις επιπτώσεις που θα έχει η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ΑΠΕ στον τουρισμό, αλλά και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων: «Θα πλήξει ολοκληρωτικά τον τουριστικό τομέα και την τουριστική ανάπτυξη, ενώ θα έχει συνέπεια και τη μείωση στις τιμές των ακινήτων». Όσον αφορά την άποψη που επικρατεί περί δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και συνακόλουθη αντιμετώπιση της ανεργίας, ο κ. Πολλάλης κατέρριψε με συντριπτικά στοιχεία την παραπάνω θέση: «Για κάθε 6.000.000 ευρώ κόστος επένδυσης δημιουργείται μόνο μία(!) θέση εργασίας», υποστήριξε ο πρόεδρος των ξενοδόχων, ο οποίος στη συνέχεια παρέθεσε μια σειρά από παραδείγματα επενδύσεων που απέφεραν μηδαμινές νέες θέσεις εργασίας. «Απόρροια της εγκατάστασης ΑΠΕ θα είναι να εγκαταληφθεί ο τόπος και οι τουριστικές επιχειρήσεις θα κλείσουν οριστικά» τόνισε ο κ. Πολλάλης, ο οποίος προσέθεσε ένα ακόμα αρνητικό στοιχείο των ΑΠΕ. Όπως είπε, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, οι ανεμογεννήτριες μπορούν να επηρεάσουν τα όργανα και τα ραντάρ των αεροσκαφών με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ομαλή διεξαγωγή των πτήσεων. «Να δημιουργήσουμε πυρήνα δράσης για να αντιμετωπίσουμε το θέμα» απηύθυνε, τέλος, κάλεσμα ο κ. Πολλάλης.
Γ. Πλαγιαννάκος: «Μετά από 20 χρόνια οι ανεμογεννήτριες θα είναι τα κειμήλια της βλακείας και της αδηφαγίας»
Επόμενος ομιλητής ήταν ο κ. Γεώργιος Πλαγιαννάκος, πρόεδρος του Συνδέσμου Πολυαραβιτών και εκπρόσωπος των 32 μανιάτικων φορέων και συλλόγων που προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της εγκατάστασης Β.ΑΠΕ στη Μάνη. Ο κ. Πλαγιαννάκος τόνισε ότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών είναι εξαιρετικά ασύμφορη και ως απόδειξη των λεγόμενών του ανέφερε τα εξής: «Μια ανεμογεννήτρια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 3 ΜW ζυγίζει 370 τόνους, ενώ για τη δημιουργία της βάσης στήριξής της απαιτούνται 480-500 κυβικά μέτρα οπλισμένου σκυροδέματος» είπε ο πρόεδρος των Πολυαραβιτών, ο οποίος επεκτάθηκε και στις επιπτώσεις που επιφέρει η διαδικασία στο περιβάλλον: «Για να περάσουν τα οχήματα που θα εμπλακούν στην εγκατάσταση θα πρέπει να ανοίξουν δρόμους, έτσι θα “ξεκοιλιάσουν” τα βουνά. Ο δε συνολικός χώρος που απαιτείται για την εγκατάσταση μιας ανεμογεννήτριας είναι της τάξης ενός γηπέδου ποδοσφαίρου». Ο κ. Πλαγιαννάκος υποστήριξε ότι η κατάσταση που δημιουργεί η εγκατάσταση ΑΠΕ είναι μή αναστρέψιμη: «Οι ανεμογεννήτριες απειλούν μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και σπήλαια. Μετά από ένα κύκλο ζωής 15-20 χρόνων θα είναι τα κειμήλια της βλακείας και της αδηφαγίας, καθώς κανένας δε θα αναλάβει να τις απομακρύνει». Αναφορικά με τα υποτιθέμενα οφέλη, ο κ. Πλαγιαννάκος σημείωσε: «Είναι ψεύδος και προπαγάνδα τα οφέλη που επικαλούνται οι εταιρείες. Στη Γερμανία 5.000 ανεμογεννήτριες απέδωσαν μόνο 1% της ενέργειας! Δεν προσφέρουν ούτε στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Πλαγιαννάκος, ο οποίος έκανε λόγο και για μείωση της τάξης 30-40% στον τουρισμό, σύμφωνα με έρευνες.
Δ. Παυλάκης: «Οι ανεμογεννήτριες δε λύνουν κανένα ενεργειακό πρόβλημα. Προωθούνται μόνο λόγω επιδοτήσεων.»
Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Παυλάκης, σύμβουλος επιχειρήσεων και μηχανικός εξειδικευμένος σε θέματα Ενέργειας τόνισε με έμφαση ότι οι ΑΠΕ δε λύνουν το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας, ενώ άφησε αιχμές για το λόγο προώθησής τους: «Πουθενά η αιολική ενέργεια δεν έχει υποκαταστήσει τη συμβατική παραγωγή ενέργειας. Οι ΑΠΕ προωθούνται μόνο λόγω των επιδοτήσεων και χωρίς αυτές δεν υπάρχουν. Επίσης, τα αιολικά πάρκα δεν μειώνουν την παραγωγή του διοξειδίου του άνθρακα. Σύμφωνα με έρευνες, όσο περισσότερα αιολικά πάρκα υπάρχουν, τόσο λιγότερη ενέργεια μπορούν να καλύψουν». Ο κ. Παυλάκης έδωσε στοιχεία για το κόστος εγκατάστασης ανεμογεννητριών, ενώ αναφέρθηκε και στα πιθανά οφέλη: «Κάθε ανεμογεννήτρια έχει 1,5 εκ. ευρώ αρχικό κόστος. Και τζάμπα, το αιολικό ρεύμα δε συμφέρει, αντίθετα κάνει ζημιά στο δίκτυο». Ο σύμβουλος επιχειρήσεων υποστήριξε ότι «η αιολική ενέργεια είναι “βιτρίνα” για να πάμε στο φυσικό αέριο», καθώς όπως είπε οι επιχειρηματίες μιλούν και για εργοστάσιο φυσικού αερίου και για αιολικά πάρκα. Ο κ. Παυλάκης έθιξε και το θέμα με τους υπόηχους που προκαλεί η λειτουργία των ανεμογεννητριών, με επιπτώσεις σε ζώα και ανθρώπους. Υπάρχει όμως πιθανότητα ανακοπής της επέκτασης των ΑΠΕ; Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη «τους αιολικούς θα διώξει η φτώχεια. Στην Ευρώπη έχει, ήδη, μειωθεί η αιολική ενέργεια. Η Τρόικα έχει πει: Κόψτε τις επιδοτήσεις, όμως η ΕΕ είναι η πηγή του κακού» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αφρ. Σορώτου: «Επιπτώσεις στην Πολιτιστική κληρονομιά, τη Φύση και το Τοπίο»
Στη συνέχεια, λόγω ξαφνικού κωλύματος της κ. Αφροδίτης Σορώτου από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο, την εισήγησή της με θέμα «Επιπτώσεις στην Πολιτιστική κληρονομιά, τη Φύση και το Τοπίο» διάβασε η δημοσιογράφος και αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Βατικιώτικων Συλλόγων, κα Καλλιόπη Λιβανού. Μεταξύ άλλων, η κα Σορώτου επικαλείται έκθεση της WWF στην οποία αναφέρεται ότι δεν υπάρχει εγκεκριμένο σχέδιο για την εγκατάσταση ΑΠΕ, ενώ χαρακτηρίζεται ως βίαιη και αυθαίρετη η καταπάτηση του τοπίου. Επίσης, σύμφωνα με την κα Σορώτου, περιοχές με υψηλή καλλιεργησιμότητα μετατρέπονται σε ζώνες ανεμογεννητριών. «Τρομακτικό» είναι το αποτέλεσμα και στον τομέα τις πολιτιστικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς. «Η αλλοίωση του τοπίου οπτικά και αισθητικά είναι μη αναστρέψιμη», τονίζει η κα Σορώτου. Ολοκληρώνοντας, η εκπρόσωπος του Μεσογειακού Ινστιτούτου προτείνει την αναθεώρηση του πολεοδομικού σχεδιασμού για καλύτερη χωροθέτηση των ανεμογεννητριών στο τοπίο.
Χρ. Περιβολάρης: «Χρειάζεται παρέμβαση του Δήμου για την προστασία του φυσικού τοπίου»
Στο θέμα των κινήσεων που έχουν συντελεστεί σε νομικό επίπεδο, αναφορικά με τη νομική αντιμετώπιση των θεμάτων αναφέρθηκε ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Βατικιώτικων Συλλόγων κ. Χρόνης Περιβολάρης. Όπως εξήγησε ο κ. Περιβολάρης οι μηνυτήριες αναφορές που κατατέθηκαν κατά της εγκατάστασης ΑΠΕ αποτέλεσαν φράγμα για το μεγάλο αιολικό πάρκο του Κούνου. Σύμφωνα με το νομικό εκπρόσωπο απαιτείται παρέμβαση του Δήμου Μονεμβασίας ή Συλλόγου της περιοχής, έτσι ώστε να υπάρξει αιτιολογικό για την προστασία του φυσικού πλούτου. Ο κ. Περιβολάρης αναφέρθηκε και στους ανασταλτικούς παράγοντες που καθιστούν την εγκατάσταση ΑΠΕ ανεπιθύμητη: «Πρόκειται για ακριβή μορφή ενέργειας, ενώ έχει επιβάρυνση και με τους υπόηχους. Σε περιοχές της Λακωνίας που έχουν εγκατασταθεί ανεμογεννήτριες αναφέρθηκαν προβλήματα στον ύπνο» σημείωσε ο δικηγόρος και προσέθεσε τα εξής: «Η οπτική ρύπανση είναι, επίσης, πρόβλημα καθώς υπάρχει έλλειψη νομοθετικής ρύθμισης για την απομάκρυνση των ανεμογεννητριών στο τέλος του κύκλου ζωής τους. Τέλος, δεν υπάρχουν ανταποδοτικά οφέλη, παρά μόνο συνεχής ανταγωνισμός μικρών και μεγάλων εταιρειών». Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Περιβολάρης έθιξε και το θέμα που εγείρει το παράνομο αγκυροβόλιο πλοίων στον όρμο των Βατίκων: «Πρέπει κάποτε να σταματήσει αυτό που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Λόγω ενός μικρού ατυχήματος του επόμενου ομιλητή κ. Στάθη Βελιώτη, τέως Δημοτικού Συμβούλου του πρώην Δήμου Βοιών, την εισήγησή του ανέλαβε να παρουσιάσει ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Αγίου Νικολάου και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου Αναπτυξιακής Επιτροπής του Δήμου Μονεμβασίας κ. Παναγιώτης Παυλάκης. Αναφερόμενος στο ιστορικό των αντιδράσεων που έχουν προηγηθεί, ο κ. Παυλάκης επεσήμανε ότι κάτοικοι του Αγίου Νικολάου τάχθηκαν ομόφωνα κατά των ανεμογεννητριών, σε λαϊκή συνέλευση που έλαβε χώρα στα μέσα Απριλίου 2012. Παράλληλα, όπως τόνισε, συγκροτήθηκε η Επιτροπή Ελέγχου Αναπτυξιακής Πολιτικής για τα Βάτικα, η οποία ανέλαβε να φέρει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Μονεμβασίας. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Παυλάκης, «παρά τις δεσμεύσεις του Δημάρχου κ. Ηρακλή Τριχείλη, το θέμα δεν έχει συζητηθεί και ενώ έχει μεσολαβήσει διάστημα πλέον των δύο μηνών». «Ονειρευόμαστε έναν άλλο τόπο και δε θα κάνουμε πίσω για κανέναν» διεμήνυσε ο κ. Παυλάκης.
Το δικό του προβληματισμό για το θέμα εξέφρασε, μέσω επιστολής του, και ο πολιτευτής ΠΑΣΟΚ Λακωνίας κ. Μανώλης Αντωνάκος, ενώ μικρή παρέμβαση έκανε και ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Αριστείδης Μανωλάκος.
Τη θέση του Δήμου για το θέμα εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Νεάπολης Βοιών κ. Χαράλαμπος Κουτσονικολής, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι συμφωνεί απόλυτα με τις τοποθετήσεις των προηγούμενων ομιλητών, ενώ συμπλήρωσε ότι υπάρχει συνεργασία με τους φορείς για την αντιμετώπιση του θέματος. Μάλιστα, ο κ. Κουτσονικολής σημείωσε ότι πρόθεση του Δήμου είναι να καθυστερήσει όσο μπορεί την εγκατάσταση ΑΠΕ στην περιοχή. Στο σημείο αυτό παρενέβη, εκ νέου, ο κ. Μανωλάκος ο οποίος σε υψηλούς τόνους και απευθυνόμενος προς τον κ. Κουτσονικολή είπε: «Γιατί δεν αναλαμβάνετε εσείς την πρωτοβουλία να αντιδράσετε ως Δήμος, εκφράζοντας τη θέση των κατοίκων; Και εμείς θα είμαστε στο πλευρό σας», χωρίς να λάβει απάντηση.
Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Ζάρακα κα Παναγιώτα Πριφτάκη υποστήριξε ότι ο Δήμος δεν αδιαφορεί για το θέμα, ενώ σημείωσε ότι έχουν δρομολογηθεί όλες εκείνες οι ενέργειες για την αποτροπή των επενδυτικών σχεδίων ΑΠΕ στην περιοχή. Παράλληλα, κάλεσε σε συστράτευση φορείς και κατοίκους, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η δυναμική διεκδίκηση των αιτημάτων της τοπικής κοινωνίας.
Στο σημείο εκείνο παρενέβη μια πολίτης, η οποία είπε χαρακτηριστικά: «Ποιες οι ενέργειες της Περιφέρειας για το θέμα; Ας χαρακτηριστούμε “Ούννοι” και “Βλάχοι” επειδή αντιδρούμε έτσι. Οι εκλογές είναι πρό των πυλών…». «Αφήστε μας να το οργανώσουμε (σσ την αντίδραση)» απάντησε η κα Πριφτάκη. Ο κ. Αρ. Μανωλάκος προέτρεψε: «Να βγούμε όλοι στους δρόμους» ορμώμενος από σχετική φράση της κας Πριφτάκη.
Το λόγο πήρε, έπειτα, ο πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας κ. Δημήτρης Δημητριάδης ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας μιας λακωνικής κίνησης, η οποία θα έχει ως ρόλο τη συνεχή συλλογή και ροή πληροφοριών για το πολύκροτο ζήτημα. Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι συγκροτείται το Δίκτυο Περιβαλλοντικής - Πολιτιστικής Προστασίας Λακωνίας, η προσωρινή διοικούσα επιτροπή του οποίου αποτελείται από τους: Δημητριάδης Δ. (Πρόεδρος), Γράφος Π. (Μονεμβάσια), Ψαρράκης Γ. (Τουλίπα Γουλιμή), Λιβανού Κ. (Ομοσπονδία Βατικιώτικων Συλ. Λακ. Αττικής), Λαδακάκος Θ. (ΠΕΡΙΠΟΛΟ Μάνης) και Μιχαλακάκος Π. («ΠΡΩΤΑΣ»).
Τη θέση της αντιπολίτευσης του Δήμου Μονεμβασίας εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Πέτρος Τσάκος. Ο κ. Τσάκος εξαπέλυσε πυρά κατά του Δημάρχου κ. Τριχείλη κατηγορώντας τον ότι «είναι απών από το θέμα», ενώ τον κάλεσε να φέρει άμεσα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος τόνισε ότι «υπάρχει ενορχηστρωμένο σχέδιο κατά της περιοχής. Απαιτείται συγκεκριμένη θέση και απόφαση του Δήμου προς την Κεντρική Εξουσία».
Κατά τη διάρκεια της τρίωρης εκδήλωσης δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης, κυρίως μεταξύ εκπροσώπων του Δήμου και κατοίκων οι οποίοι αντιδρούν στην εγκατάσταση ΑΠΕ, που γρήγορα, όμως, εκτονώθηκαν χάρη σε εκατέρωθεν δεσμεύσεις.
Ρεπορτάζ: Χρήστος Πετρούλιας, cpetroulias@gmail.com
«Δε θελουμε τις ανεμογεννητριες»
Posted date: 22 Απριλίου, 2012 In: ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώνεται την Κυριακή στις 6.00 το απόγευμα στο
Οι πολίτες της νοτιοανατολικής Λακωνίας, εναντιώνονται στην ανάπτυξη μεγάλων αιολικών πάρκων στην περιοχή. Μάλιστα σε λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, αποφάσισαν να αντιδράσουν με κινητοποιήσεις, «στους σχεδιασμούς για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στον τόπο μας, αλλά και στους ευρύτερους ενεργειακούς σχεδιασμούς για τα Βάτικα, που αφορούν την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας βιομηχανικής κλίμακας και την εν γένει εκβιομηχάνιση του τόπου». 
Εκτός από την αυριανή συγκέντρωση, οργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη, 26 Απριλίου στο δημοτικό συμβούλιο Μονεμβασίας, στους Μολάους και την επόμενη Κυριακή 29 Απριλίου θα πραγματοποιήσουν νέα συγκέντρωση στην πλατεία της Νεάπολης, στις 11:00 το πρωί.
Στην περιοχή των Βατίκων οι κάτοικοι αντιδρούν εντονότατα και στην εγκατάσταση και λειτουργία εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στην θέση Ασπρούδια απέναντι από την Ελαφόνησο, για το οποίο γίνονται συζητήσεις τα τελευταία τέσσερα περίπου χρόνια.  
Πηγή:enikos

Βάτικα-Λακωνίας. 


Ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου


ΕκτύπωσηE-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 5 
ΦτωχόΑριστο 
Γράφει ο/η Anna Bachtis   
26.01.09
NeapolisΓια την Προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Βάτικα.
Στα πλαίσια του προγράμματος για την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών έχει υποβάλλει αιτήσεις στην Ρ.Α.Ε. για την χορήγηση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας Αιολικών πάρκων στην περιοχή των Βατίκων.
Ωστόσο πίσω από τον όρο «Αιολικό πάρκο» κρύβεται ένα βιομηχανικό πάρκο και μια βαριά βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με αποτέλεσμα καταστροφικά για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Οι τεράστιες ανεμογεννήτριες που απαιτούνται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τον άνεμο, το μόνο που μπορούν να μας εγγυηθούν είναι η μετατροπή των Βατίκων σε βαριά βιομηχανική ζώνη.
Σε χώρες όπως η Αγγλία η Γερμανία και η Δανία που από το 1992 έχει αρχίσει η ανέγερση και η χρήση ανεμογεννητριών, αλλά και σε περιοχές της Ελλάδας (βλέπε Ν. Εύβοια), τα προβλήματα που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες απλοί πολίτες με το πρόσχημα της "οικολογικής" παραγωγής Ηλεκτ. Ενέργειας από τον άνεμο, είναι πολύ σοβαρά για να τα αγνοήσουμε.

Η βιομηχανική εκμετάλλευση της Αιολικής Ενέργειας στηρίζεται σε ένα είδος τεχνολογίας που επιβαρύνει και καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον σε τέτοιο βαθμό ώστε δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για παραγωγή ενέργειας με τρόπο φιλικό προς τον άνθρωπο και τη φύση. Έρευνες στην Αγγλία και Γερμανία αποδεικνύουν ότι σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στις ανεμογεννήτριες, οι άνθρωποι υποφέρουν από αρρυθμίες και καταστάσεις άγχους, συμπτώματα που χαρακτηρίζονται ως "σύνδρομο των υπόηχων". Οι ακουστικές και οι οπτικές επιδράσεις από τις ανεμογεννήτριες κάνουν την ζωή των ανθρώπων ανυπόφορη.
Παράλληλα η πτώση της αξίας των ακινήτων και η δραματική μείωση του τουρισμού (στην Δανία ως και 40%) επιφέρει σημαντικές αλλαγές όχι μόνο στην υγεία και στην ψυχολογία των κατοίκων που ζουν κοντά σε αιολικά πάρκα αλλά και στην οικονομική τους κατάσταση.
Τα προβλήματα όμως που συνοδεύουν τις ανεμογεννήτριες δεν εξαντλούνται εδώ. Η όλη διαδικασία της ανέγερσης 70μ. ανεμογεννητριών προκαλεί ρωγμές στο υπέδαφος και επηρεάζει σοβαρά τις φυσικές λεκάνες στις οποίες συγκεντρώνονται τα νερά της βροχής με αποτέλεσμα αυτά να αλλάζουν πορεία ή να εξαφανίζονται.

Αλλά και οι επιπτώσεις στην χλωρίδα και στην πανίδα των περιοχών που βρίσκονται κοντά στα αιολικά πάρκα δεν είναι μικρότερες. Οι επιδράσεις είναι καταστροφικές και οδηγούν στην πλήρη μεταμόρφωση του τοπίου σε γη "Ερημική και άνυδρη".
Αν υπολογίσουμε ότι τα Βάτικα υποφέρουν από χρόνια λειψυδρία λόγω των κλιματολογικών συνθηκών της περιοχής και παράλληλα αν λάβουμε υπόψη ότι πολλοί συμπολίτες μας ασχολούνται με την κτηνοτροφία, την μελισσοκομία και την γεωργία ειδικά στις περιοχές που έχουν επιλέξει για Αιολικά πάρκα (βλέπε Αγ. Νικόλαος, Βελανίδια, υψώματα Λαχίου, Αγ. Μαρίνα, Ακρ. Κάβο - Μαλέας), εύκολα καταλαβαίνουμε όλοι ότι το κόστος που καλούμαστε να πληρώσουμε από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών είναι υπερβολικό και άδικο.
Από την άλλη κανένας δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι η Αιολική Ενέργεια παράγει ηλεκτρισμό φθηνότερα ή αποδοτικότερα από τους συμβατικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Μια απρόβλεπτη και διαλειμματική πηγή ενέργειας όπως ο άνεμος δεν μπορεί να συνεισφέρει στην ηλεκτρική ενέργεια παρά μόνο το 10% χωρίς να προκαλέσει σημαντικές διαταραχές στο δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος με διακοπές και πτώσεις τάσης.
Μια ανεμογεννήτρια μπορεί να παράγει μόνο το 25% του ηλεκτ. ρεύματος από αυτό που θεωρητικά έχει την δυνατότητα να παράγει. Και αυτό γιατί σε αντίθεση με άλλες γεννήτριες νερού, ατμού ή αερίου, όταν ο άνεμος δυναμώνει και η πραγματική αιολική δύναμη είναι διαθέσιμη οι ανεμογεννήτριες αυτόματα θέτονται εκτός λειτουργίας ειδάλλως θα ταξιδέψουν πολύ μακριά.
Η αιολική ενέργεια λοιπόν σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από συμβατικό σταθμό. Για τον απλό λόγο ότι όταν ο αέρας δεν φυσάει οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ηλεκτρισμό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χρειάζονται πάντα υποστήριξη από τους συμβατικούς σταθμούς για να αποφεύγεται ο κίνδυνος των black - out.
Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι τα βιομηχανικά πάρκα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο, όχι μόνο στερούνται κάθε οικολογικού χαρακτηριστικού αλλά αντίθετα αποτελούν ένα επιπρόσθετο περιβαλλοντικό φορτίο στον ήδη επιβαρημένο χώρο από τα εναέρια καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος και από όλα τα άλλα προβλήματα που συνεπάγονται την χρήση ηλεκτ. ενέργειας. Προκειμένου να πειστεί η κοινή γνώμη να δεχτεί τα αφόρητα προβλήματα που συνοδεύουν τα "πάρκα" αυτά, αποκρύπτεται το γεγονός ότι η αιολική ενέργεια δημιουργεί μια αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από συμβατικούς σταθμούς και όχι μια αντικατάσταση του συμβατικού τρόπου παραγωγής από κάποιον άλλο "οικολογικό".

Τις επιπλέον ανάγκες από την αυξανόμενη ζήτηση της ηλεκ. ενέργειας στα μεγάλα κέντρα (βλέπε Αθήνα εν' όψει των Ολυμπιακών Αγώνων) καλούνται να τις καλύψουν περιοχές παρθένες και γραφικές, οι κάτοικοι των οποίων συνειδητά αποφεύγουν τον βιομηχανικό τρόπο ανάπτυξης και ασχολούνται με την Γεωργία, την Κτηνοτροφία και τον Τουρισμό.
Η τακτική των εταιρειών αιολικής ενέργειας πολλές εκ των οποίων είναι θυγατρικές εταιρειών συμβατικής παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος είναι απλή και αποτελεσματική.
Επιλέγουν τις πιο ειδυλλιακές περιοχές φυσικής ομορφιάς με λίγους σχετικά κατοίκους που δεν έχουν τα πολιτικά μέσα ή και την γνώση για να αλλάζουν αποφάσεις που επηρεάζουν καταστροφικά τον τρόπο ζωής τους.
Παρουσιάζουν την αιολική ενέργεια ως πιο φιλική για το περιβάλλον και πιο οικονομική σε σχέση με την συμβατικά παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια. Χορηγούν υψηλό ενοίκιο σε περιοχές που ανήκουν σε μεμονωμένους ιδιώτες και που επιλέγονται για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Με τον τρόπο αυτό διχάζεται η τοπική κοινωνία και ενώ οι κάτοικοι αλληλοτρώγονται, ξεφυτρώνουν από παντού ανεμογεννήτριες μετατρέποντας την περιοχή σε βιομηχανική ζώνη.
Παράλληλα οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στα μέρη εκείνα που τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια παραγόμενη από τον άνεμο, είναι αυξημένες κατά 116% έως 440% σε σχέση με τις τιμές του συμβατικά παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό συμβαίνει ως συνέπεια της μεταβλητής και μη ελεγχόμενης συμπεριφοράς του ανέμου.
Η αιολική ενέργεια είναι ανεπικερδής εξαιτίας της χαμηλής απόδοσης ενέργειας αλλά και λόγω του μεγάλου κόστους επένδυσης και συντήρησης των ανεμογεννητριών. Αυτό προκύπτει από την χρήση της αιολικής ενέργειας σε χώρες πρωτοπόρους στον τομέα αυτό όπως η Γερμανία. Η εμπειρία της Γερμανίας από την χρήση της αιολικής ενέργειας σε ευρεία κλίμακα καταγράφεται στο Darmstadt Μανιφέστο.
Στο μανιφέστο αυτό, όπου μέχρι σήμερα έχει υπογραφεί από πλήθος καθηγητών Πανεπιστημίου και άλλων καταξιωμένων προσωπικοτήτων της Γερμανίας σε διάφορους τομείς Γνώσης και Τεχνολογίας, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η εκμετάλλευση της Αιολικής Ενέργειας προωθεί εκείνο το είδος της Τεχνολογίας το οποίο δεν έχει καμιά απολύτως σημασία για το σκοπό της παροχής ενέργειας, της εξοικονόμησης πρώτης ύλης και της προστασίας του κλίματος».
Στην ερώτηση εφ' όσον δεν συμφέρει κανέναν γιατί υπάρχει, η απάντηση είναι εξαιτίας των τεράστιων οικονομικών επιδοτήσεων οι οποίες δίνουν την δυνατότητα σε αδίστακτους επενδυτές να προωθούν μια παράλογη και καταστροφική τεχνολογία τόσο από οικονομική όσο και από οικολογική άποψη.
*Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται σε έρευνα της Αγγλικής εφημερίδας Country Guardion, η οποία από το 1992 εξετάζει τα αποτελέσματα από την χρήση αιολικής ενέργειας στην Αγγλία.
Η μαρτυρία των 160 και πλέον Γερμανών καθηγητών στο προαναφερόμενο μανιφέστο είναι αποκαλυπτική και σαφής:
«Ιδιαιτέρως ζητάμε την απόσυρση όλων των άμεσων και έμμεσων επιχορηγήσεων σε αυτή την μορφή τεχνολογίας».
Και ενώ αυτά συμβαίνουν στην Ευρώπη αλλά και στην Ν. Εύβοια, (όπου αγανακτισμένοι πολίτες αντιδρούν δυναμικά στις ήδη εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες εκεί), οι Βατικιώτες πληροφορούνται ότι η περιοχή τους επιλέχτηκε λόγω του Αιολικού δυναμικού της να γίνει βορά στα χέρια κάποιων επιτήδειων που στοχεύουν ακριβώς στα τεράστια ποσά των επιδοτήσεων, τα οποία ξοδεύονται αφειδώς από τα ευρωπαϊκά ταμεία προκειμένου να στηρίξουν αντιοικονομικές επενδύσεις.
Πενήντα τέσσερις εταιρείες αιολικής ενέργειας έχουν υποβάλλει σωρηδόν αιτήσεις στην Ρ.Α.Ε. και στο Δήμο Βοιών για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Βάτικα. Ωστόσο ο Δήμος Βοιών και οι πολίτες του θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με σοβαρή δυσπιστία εταιρείες που υποβάλλουν προτάσεις για εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε περιοχές μέγιστης πολιτισμικής και φυσικής αξίας για τα Βάτικα, όπως ο παραδοσιακός οικισμός Παραδείσι και το απολιθωμένο δάσος στην Αγ. Μαρίνα.
Το φαινόμενο είναι γνωστό από παλιά στην Ελλάδα της "ρεμούλας" και της "αρπαχτής". Κινητοποίηση όλων των υπογείων καναλιών και μιζάρισμα επιλεγμένων προσώπων προκειμένου να εγκριθούν ενέργειες και να παρθούν εντελώς παράνομες αποφάσεις που αντιβαίνουν στην αρχή του δικαιώματος των πολιτών να αποφασίζουν για την μοίρα του τόπου τους, των παιδιών τους και την δική τους.
Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι μέσα στα σχέδια των εταιρειών εντάσσεται και ο κατοικημένος οικισμός "Προφήτης Ηλίας", αλλά και το μεγαλύτερο μνημείο θρησκευτικής κι ιστορικής μνήμης του τόπου μας καθώς και τοπίο σπάνιας ομορφιάς, το μικρό Άγιο Όρος : Ο ΚΑΒΟ -ΜΑΛΕΑΣ.
Αλλά και η θέση Αγ. Κυριακή στα υψώματα του Λαχίου έχει επιλεχτεί από τις εταιρείες. Μήπως θα πρέπει να γκρεμίσουμε την Εκκλησία ή να κάνουμε συμφωνία έτσι ώστε να διακόπτεται η λειτουργία του σταθμού κάθε φορά που θα τελείται θεία Λειτουργία στην εν λόγω εκκλησία;
Όλα τα παραπάνω στοιχεία υποδηλώνουν σαφέστατα ότι καμιά από αυτές τις εταιρείες δεν θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει μια σοβαρή χωροταξική και περιβαλλοντική μελέτη της περιοχής μας προτού ζητήσει άδεια έγκρισης ή αλλιώς "Γη και Ύδωρ".
Και ενώ οι προθέσεις των εταιρειών κάθε άλλο από αγαθές φαίνονται να είναι, ένα δημοσίευμα της Κυριακάτικης Καθημερινής της 11ης Μαρτίου 2001 έρχεται να επιτείνει τις ανησυχίες μας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Άγγλος επιδημιολόγος Σερ Ρίτσαρντ Ντολ, που πρώτος ανακάλυψε την σύνδεση του καπνίσματος με τον Καρκίνο το 1960, έπειτα από έρευνα που πραγματοποίησε για την Βρετανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει σύντομα ότι παιδιά που ζουν κοντά σε πυλώνες υψηλής τάσης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο Λευχαιμίας.
Λαμβάνοντας υπόψη την απόσταση της περιοχής μας από τους τόπους κατανάλωσης δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να κατανοήσει ο καθένας από εμάς ότι απαιτούνται εκατοντάδες πυλώνες υψηλής τάσης και αμέτρητα χιλιόμετρα καλωδίων για να μεταφερθεί το παραγόμενο ρεύμα.
Μήπως θα είχαν την καλοσύνη οι εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την περιοχή μας να μας υποβάλλουν την μελέτη εκείνη που με ακρίβεια ορίζει σε ποια μέρη και πόσο κοντά σε σπίτια ή οικισμούς θα βρίσκονται αυτοί οι πυλώνες;
Ο κίνδυνος για την μεταμόρφωση των Βατίκων σε βιομηχανικό κέντρο Γ’ κατηγορίας (βλέπε Κερατσίνι, Δραπετσώνα) είναι προ των πυλών. Μόνο μια ενημερωμένη και ομόφωνη κοινή γνώμη μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει σαν αντίδοτο στην αισχροκέρδεια από την βιομηχανική εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού της περιοχής μας.
Δήμος και τοπική κοινωνία δεν πρέπει να συμφωνήσει σε οποιαδήποτε εγκατάσταση ανεμογεννητριών, όσο μικρός και αν είναι ο αριθμός αυτών, στα Βάτικα. Αντίθετα, είναι χρέος όλων μας να αντιδράσουμε δυναμικά σε κάθε πίεση που θα μας ασκηθεί από την Νομαρχία, την Περιφέρεια ή το ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να δεχτούμε τις ανεμογεννήτριες.
Κανένας υψηλά ιστάμενος απρόσωπος Οργανισμός δεν μπορεί να μας στερήσει το κατοχυρωμένο συνταγματικά δικαίωμα μας να έχουμε άποψη στην διαμόρφωση του περιβάλλοντος που ζούμε.
Υ.Γ. Μήπως οι Λάκωνες θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα δεν κατοικείται μόνο από Εφιάλτες; Υπάρχουν και οι Λεωνίδες.

http://www.agiosnikolaos.net/index.php?option=com_content&task=view&id=154&Itemid=7

http://www.agiosnikolaos.net/index.php?option=com_content&task=view&id=510&Itemid=2
Παράσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Μονεμβασιάς την Πέμπτη 26 Απριλίου

Την επόμενη Κυριακή 29 Απριλίου δε οργανώνεται συγκέντρωση στην πλατεία της Νεάπολης, στις 11:00 το πρωί. Μια μουσική παράσταση από τους νέους κυρίως του Αγίου Νικολάου, με πανό, στην οποία θα μοιραστούν φυλλάδια και ενημερωτικό υλικό, προκειμένου να πάρουν τα θέματα  την πραγματική τους διάσταση

Η Επιτροπή Ελέγχου Αναπτυξιακής Πολιτικής των Βατίκων παρέδωσε στις 26 Απριλίου στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μονεμβασίας το Ψήφισμα της Πανβατικιώτικης Λαϊκής Συνέλευσης, το Ψήφισμα της Ομοσπονδίας και την επιστολή του καθηγητή, κ. Ευάγγελου Βελιτζέλου κατά των Α/Γ στα Βάτικα.
Υπήρξε θετική αντιμετώπιση από τον Δήμαρχο, κ. Τριχείλη, ο οποίος τοποθετήθηκε δημοσίως κατά της τοποθέτησης Α/Γ στην περιοχή μας και δεσμεύθηκε να τεθεί το θέμα σύντομα στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και μάλιστα να αποτελεί το μοναδικό αντικείμενο της συνεδρίασης.
Κατά της εγκατάστασης Α/Γ στα Βάτικα τοποθετήθηκαν και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης και σύσσωμη η αντιπολίτευση. Μάλιστα, η μείζων αντιπολίτευση κατέθεσε αίτημα προκειμένου να συζητηθεί το θέμα άμεσα σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο και παραθέτουμε:
------------------------------------------
Κύριε Πρόεδρε
Όπως έχουμε εγκύρως πληροφορηθεί αυτές τις ημέρες έχει ξεκινήσει διαδικασία από διάφορες εταιρίες για τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην περιοχή της δημοτικής ενότητας Βοιών και ειδικότερα από την περιοχή του Κάβομαλιά μέχρι και την περιοχή της Ελίκας (Αγία Μαρίνα, Προφήτης Ηλίας Φαρακλού, Ελίκα κ.λ.π.).
Επειδή το θέμα αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό για την αναπτυξιακή, τουριστική, οικονομική και περιβαλλοντική ανάπτυξη της περιοχής της δημοτικής ενότητας Βοιών και επειδή δεν έχει τεθεί θέμα του Δημοτικού μας Συμβουλίου παρά τις επανειλημμένες προφορικές αιτήσεις και οχλήσεις δημοτών μας που έχουν γίνει, ΖΗΤΑΜΕ όπως το θέσετε άμεσα και μάλιστα ως μοναδικό θέμα του Δημοτικού μας Συμβουλίου προκειμένου να προλάβουμε δυσάρεστες και ανεπανόρθωτες καταστάσεις.
Επίσης σας δηλώνουμε ότι όλοι εμείς οι αιτούντες δημοτικοί σύμβουλοι είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην περιοχή της
δημοτικής ενότητας Βοιών και πιστεύουμε ότι η τοποθέτησή τους πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο όπου τις αποδέχεται η τοπική κοινωνία.
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο το οποίο αναφέρθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον Δήμαρχο είναι το γεγονός ότι βάσει νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο ο εκάστοτε Δήμος γνωμοδοτεί επί της εγκατάστασης ΑΠΕ στην περιφέρειά του, αρμοδιότητα που είχε αφαιρεθεί από τους Δήμους το 2002. Η γνωμοδότηση δεν είναι δεσμευτική, αλλά για να υπερπηδηθεί θα πρέπει να υπάρξει σοβαρή τεκμηρίωση, γεγονός που δυσκολεύει την εγκατάσταση ΑΠΕ σε περίπτωση αρνητικής γνωμοδότησης του εκάστοτε Δήμου.
πηγή: www.agiosnikolaos.net
http://www.news.935radio.gr/%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%B1/%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7/26350-%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B4%CF%8E%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%94%CE%AE%CE%BC%CE%BF-%CF%84%CE%BF-%CF%88%CE%AE%CF%86%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%BD%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%82.html

http://omospondiavatikon.blogspot.gr/2012_07_01_archive.html

δημοτικό σχολείο Αγίου Νικολάου Βοιών Λακωνίας, με την συμμετοχή κατοίκων από την ευρύτερη περιοχή της Νεάπολης και των Βατίκων.
http://www.larisanew.gr/website/%CE%B4%CE%B5-%CE%B8%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%82/


ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΥΘΟΙ ΠΕΡΙ ΑΥΤΩΝ

Συχνά ακούμε να αναγορεύονται οι ΑΠΕ σαν τις κύριες τεχνολογίες για την κάλυψη των ηλεκτρικών αναγκών της χώρας. Αυτό είναι μία υπερβολή καθώς οι ΑΠΕ μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά σε ένα ηλεκτρικό σύστημα, και πρέπει να συνυπάρχουν με συμβατικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, έτοιμα να τροφοδοτήσουν με ρεύμα το ηλεκτρικό δίκτυο όταν οι ΑΠΕ δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω καιρικών συνθηκών.

Η παρουσία των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα δεν μειώνει σημαντικά τις ανάγκες για θερμικά εργοστάσια, αλλά απλά μειώνει τις ώρες λειτουργίας τους. Για το λόγο αυτό σε χώρες με μεγάλη ανάπτυξη ΑΠΕ, παρόλα αυτά κανένας συμβατικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής δεν καταργήθηκε. Ένα από τα επιχειρήματα των υποστηρικτών της ανάπτυξης των ΑΠΕ, είναι η ενέργεια που “τζάμπα” μας παρέχουν.

Κανένας όμως δεν μας μίλησε για την ενέργεια που χρειάζεται να ξοδευτεί για την εγκατάσταση ενός αιολικού ή φωτοβολταϊκού σταθμού. Για την ενέργεια που χρειάζεται να παραχθούν οι χιλιάδες τόνοι σίδηρος, τα χιλιάδες κυβικά τσιμέντου, για τις δαπανηρές εκχερσώσεις και αποβραχισμούς ορεινών όγκων, και την κατασκευή όλων αυτών που χαρακτηρίζονται “συνοδευτικά έργα”. Και αυτοί που τα υπολογίζουν λένε ότι μία φωτοβολταϊκή μονάδα σε όλη τη διάρκεια ζωής της, δεν θα καταφέρει να παράξει την ενέργεια που χρειάστηκε για να εγκατασταθεί. Το ίδιο και οι μικρές ανεμογεννήτριες, ενώ οι μεγάλες (άνω του 1,2 ΜW ) έρχονται ίσα - ίσα.

Οι τεχνολογίες αυτές χαρακτηρίζονται ως τεχνολογίες καθαρής ενέργειας. Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Πράγματι δεν εκλύουν CO2 κατά τη λειτουργία τους, όμως οι ποσότητες CO2 που παρήχθησαν για την κατασκευή και εγκατάστασή τους δεν είναι αμελητέες ποσότητες. Η διαφορά είναι ότι ενδεχομένως κάποιες ποσότητες του CO2 παρήχθησαν αλλού (Κίνα κ.λπ). Το ισχυρότερο όμως επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι οι τεχνολογίες αυτές παρέχουν δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα.

Ας δούμε αυτό το δωρεάν, πόσο δωρεάν είναι. Η ΔΕΣΜΗΕ αγοράζει από τα θερμικά εργοστάσια της ΔΕΗ ηλεκτρικό ρεύμα με περίπου 35 Ευρώ τη MWhr. Για το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από τις ανεμογεννήτριες, επειδή παράγουν λίγο και επομένως είναι πιο ακριβό, το επιδοτεί και το πληρώνει 75 ευρώ τη MWhr, ενώ για τα φωτοβολταϊκά που είναι ακόμη πιο ασύμφορα το πληρώνει με 550 ευρώ τη MWhr. Και καταλαβαίνει κανείς ποίος πληρώνει αυτές τις επιδοτήσεις.

Θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι με διάφορους τρόπους ακόμη και με ειδικό τέλος στους λογαριασμούς της ΔΕΗ πληρώνουμε για την ανάπτυξη ΑΠΕ, και ότι οι επιδοτήσεις προς τους επενδυτές για την εγκατάστασή τους φθάνει στο 60% της δαπάνης (με τις συνήθεις υπερτιμολογήσεις ανεβαίνει ακόμη παραπάνω). Ένας έξυπνος τρόπος για να μεταφέρεται νόμιμα το χρήμα από τις τσέπες του κοσμάκη στα λίγα φουσκωμένα πορτοφόλια.

Πληρώνουμε και τους φτιάχνουμε σχεδόν τζάμπα μονάδες παραγωγής, και ξαναπληρώνουμε πάλι επιδοτώντας για να αγοράσουμε ακριβό ρεύμα.

Αυτοί φωνάζουν για όλο και περισσότερο ρεύμα από τις ΑΠΕ, και όσο περισσότερο ρεύμα παράγεται από αυτές τόσο εμείς περισσότερο θα πληρώνουμε επιδοτώντας με τον ένα και με τον άλλο τρόπο.

Γιάννης Ψαράκης
Εφημερίδα ''ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ'' Ιούλιος 2008
πηγή : vatika2000.com
http://elafonisoslakonias.blogspot.gr/2011/01/blog-post_8280.html


ΒΛΕΠΕ  ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ -  ΒΑΤΙΚΑ – ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ  -  ΚΥΘΗΡΑ
ΤΑ ΖΕΟΝΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ  ΤΟΥ ΣΜΙΓΟΠΕΛΑΓΟΥ ΝΟΤΟΥ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΑΣ  ΖΩΗΣ
ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΠΑΝΙΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ … ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΤΑΛΑΝΙΖΟΥΝ
ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΑ  ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ  ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ
ΔΕΙΤΕ  ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΕΞ ΑΥΤΩΝ:

ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 25-01- 2015. ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ ΚΑΙ ΕΠΙΛΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΡΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ

Συμβολή στην Ιστορία και τον Πολιτισμό της Ελαφονήσου και του Σμιγοπέλαγου Νότου– Δημοσιεύματα

Όχι στο ξεπούλημα Σμιγοπέλαγης Ελαφονήσου, του τροπικού Σίμου και του σμιλεμένου Σαρακίνικου

Να κλείσει οριστικά το θέμα για το  Εργοστάσιο
 Ηλεκτροπαραγωγής στα Ασπρούδια (απέναντι
από την Ελαφονησο) σε  περιοχή NATURA

Προσπάθεια Υφαρπαγής του Δήμου Ελαφονήσου
Αγκυροβόλιο πλοίων στην αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου –στο Παυλοπέτρι της Ελαφονήσου-, στον όρμο των Βατίκων και στο Μπογάζι του Τσιρίγου (των Κυθήρων)


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ  ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ 

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ:


Όχι ανεμογεννήτριες στο Μυθοπλάνητο Κάβο-Μαλιά και στη βιομηχανοποίηση μιας από τις σημαντικότερες περιοχές φυσικού και πολιτιστικού κάλλους της χώρας μας

 Όχι στη μεθοδευμένη επέλαση για τη βιομηχανοποίηση του Σμιλεμένου και Σμιγοπέλαγου Νότου, σε μια χώρα που δείχνει όχι μόνον να μην αναγνωρίζει τα απόλυτα πλεονεκτήματα της και τα δομικά υλικά της για τον οικονομικό, τουριστικό και πολιτιστικό σχεδιασμό της… αλλά και να μην τα γνωρίζει!! Οι αντιδράσεις των κατοίκων, των συλλογικών φορέων και διακεκριμένων Βατικιωτών αποτέλεσαν τον κυματοθραύστη των επιβουλευτών και έφεραν τα πρώτα απτά αποτελέσματα. (Βλέπε: http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_16.html  και  http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_40.html )

εκλογες 2015, υπομνημα του συλλογου επιστημονων ...
 1. neakeratsiniou.blogspot.com › ΕΛΛΑΔΑ

  Πριν από 6 ημέρες - ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ, ΕΠΙΛΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΡΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΩΝ ...

εκλογες 2015, υπομνημα του συλλογου επιστημονων ...
 1. vlahatasamis.gr/.../11388-ekloges-2015-ypomnima-tou-syllogou-epistim...

  Πριν από 6 ημέρες - ΕΚΛΟΓΕΣ 2015, ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ. Διαβάστε το υπόμνημα στα "συνημμένα αρχεία" word ...

ΕΚΛΟΓΕΣ 2015, ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ... - Νέα ...
 1. https://www.facebook.com/permalink.php?id=202448216529334...

  ΕΚΛΟΓΕΣ 2015, ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ. See Translation. ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ ΝΕΑ. kithiraikanea.blogspot.com.

Πελοποννησιακά Θέματα: ΕΚΛΟΓΕΣ 2015, ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ
 1. athens-press.blogspot.com/2015/01/2015.html
  Πριν από 6 ημέρες - 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015 - Η ώρα της κάλπης και της Ελπίδας. ... Θέματα: ΕΚΛΟΓΕΣ 2015, ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛ. ... ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ, ...
  Έχετε επισκεφθεί αυτήν τη σελίδα 2 φορές. Τελευταία επίσκεψη: 23/1/2015

εκλογες 2015, υπομνημα του συλλογου επιστημονων ...
 1. www.axortagos.gr/ekloges-2015-ipomnima-tou-sillogou-epistimonon-el...

  Πριν από 6 ημέρες - ελαφονησου, συλλογου, υπομνημα, επιστημονων ... Εκλογές2015-Αλέξης Μητρόπουλος: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματευθεί με πυγμή ...

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ...
 1. www.rhodesblogs.gr/.../2015/.../ΥΠΟΜΝΗΜΑ_ΤΟΥ_ΣΥΛΛΟΓΟΥ_ΕΠ...

  Πριν από 6 ημέρες - Ρόδος, 18.01.2015 · Μόνιμη Διεύθυνση για 'ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥΣΥΛΛΟΓΟΥ ... ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ...

Ειδήσεις - Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων
 1. www.anovrilissia.gr/the-news/

  2015-01-21 16:19. Νομιμοποιείται μια ... Φοιτητικό επίδομα 2015: Ποιοι το δικαιούνται ... Εκλογές 2015, υπόμνημα του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου.

Νέα και Ανακοινώσεις των Κυθήρων & Αντικυθήρων
 1. kithiraikanea.blogspot.gr/?m=1

  Το απόγευμα του Σαββάτου 17 Ιανουαρίου ο Τοποκός Σύλλογος "ο Όμορφος ... ΕΚΛΟΓΕΣ 2015, ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ.

Πελοποννησιακά Θέματα: ΕΚΛΟΓΕΣ 2015, ΥΠΟΜΝΗΜΑ ...
 1. athensblogs.gr/.../2015/.../Πελοποννησιακά_Θέματα:_ΕΚΛΟΓΕΣ_2015,...

  Πριν από 6 ημέρες - Πελοποννησιακά Θέματα: ΕΚΛΟΓΕΣ 2015, ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛ...: ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΑΠΟ ...
  Επισκεφθήκατε αυτήν τη σελίδα στις 23/1/2015.


gavdos fm 88,8 (@gavdosfm) | Twitter
 1. kastri gavdos. © 2015 Twitter; About · Help · Ads info ..... @gavdosfm · Jan 18. ΕΚΛΟΓΕΣ 2015, ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ...

Το Βόιο: Tovoion TV
 1. tovoio.blogspot.com/p/tovoion-news-channel.html

  Γκερεχτές Λάζαρος - Monday, January 19, 2015 ... ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ - Sunday, January 18, 2015; Και με τη βούλα ...

Drama Blogs » Δοξατινά Νέα » Τα επιλεγμένα μπλογκ του ...
 1. www.dramablogs.gr/Δοξατινά_Νέα/

  ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΔΟΞΑΤΟΥ - 21 ΙΑΝ 2015 - ΦΩΤΟ. » Δοξατινά Νέα ... ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ.

Μεϊμαράκης: Συνεννόηση για την εκλογή Προέδρου της ...
 1. www.matiastanea.gr/.../Μεϊμαράκης:%20Συνεννόηση%20για%20την%20...

  ΕΚΛΟΓΕΣ 2015, ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ. 18-1-2015 7:00 AM | neakeratsiniou | σχετικά νέα. ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ...
  Έχετε επισκεφθεί αυτήν τη σελίδα 2 φορές. Τελευταία επίσκεψη: 23/1/2015

Να σταματήσει η πώληση της Ελαφονήσου - Pireas2Day
 1. www.pireas2day.gr/02,10,13530,00.aspx

  Ημερομηνία δημοσίευσης: 21/01/2015 ... Ο Σύλλογος σε ένα αναλυτικό υπόμνημα- παρέμβαση (για να το διαβάσετε ολόκληρο πατήστε εδώ) αναφέρει το ... Καταλήγοντας ο Σύλλογος Επιστημόνων Ελαφονήσου «καλεί όλα τα κόμματα να μην ...

ΡΟΔΟΣυλλέκτης ΡΟΔΟΣ - Google+
 1. https://plus.google.com/112071778145014335251

  Τον Φεβρουάριο 2015 η μαύρη κωμωδία του Λάκη Μιχαηλίδη «Black Humor» Το Θέατρο ... ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης | myblogs.gr
 1. myblogs.gr/source/ροδοσυλλέκτης-ρουβήμ

  Το Θέατρο Νοτίου Αιγαίου θα παρουσιάσει τον Φεβρουάριο 2015 την μαύρη κωμωδία του ... ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ.

Στο Επιμελητήριο Πιερίας πολυπληθής επιχειρηματική ...
 1. dionisos892.gr/στο-επιμελητήριο-πιερίας-πολυπληθής/

  ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ .... του ΣυλλόγουΑλκυονίδα στον ξενώνα Ερατώ Ιανουαρίου 16, 2015; 5η Εθελοντική Αιμοδοσία ...

Ο αόρατος εραστής - SAHIEL
 1. www.sahiel.gr/2015/01/o-aoratos-erastis.html

  Πέμπτη, Ιανουαρίου 22, 2015 | Ετικέτες : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | Δεν υπάρχουν σχόλια : Ανθρωποι που είναι μόνοι, είτε από επιλογή είτε επειδή δεν βρήκαν ακόμη τον ...

Δείτε τι μπορεί να πάθετε από ένα μπουκαλάκι νερού | Νέα ...
 1. www.521news.com/δείτε-τι-μπορεί-να-πάθετε-από-ένα-μπουκαλάκι-νερού

  Πριν από 7 ημέρες - ΕΚΛΟΓΕΣ 2015, ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ · Άρθρο του ΥΕΘΑ Ν. Δένδια στην Εφημερίδα “Αξία”με τίτλ

- Ο Χρόνος

 1. www.xronos.gr/detail.php?ID=40709&phrase_id=430617


  ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ πριν από .... Καρά Χουσείν - Πρόεδρος Σκοπευτικού Κυνηγετικού Συλλόγου Πολιτών Κυνηγών Ν.

189 - Karditsa Blogs » Τα επιλεγμένα μπλογκ του νομού ...

 1. www.karditsablogs.gr/2008/https?page=188


  20 Μαρ 2014 - ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ...... πρώτος συμμετοχικός προϋπολογισμός για το 2015 του Δήμου Καρδίτσας.

119 - Karditsa Blogs

 1. www.karditsablogs.gr/Αα_-_Ωω/2103311652?page=118


  20 Μαρ 2014 - ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥΔιαμαρτυρία για τη ..... Το Διοικητικό Συμβούλιοτου Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου Ι. ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ..... Τελευταία Ανανέωση: 10.01.2015 10:22:22

120 - Karditsa Blogs

 1. karditsablogs.gr/Αα_-_Ωω/210-6985173?page=119


  20 Μαρ 2014 - ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥΔιαμαρτυρία για τη ..... Το Διοικητικό Συμβούλιοτου Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου Ι. ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ...... Τελευταία Ανανέωση: 11.01.2015 22:22:26

ΘΗΒΑ GR

 1. www.ebookxp.org/thivagr.blogspot.com/search?b=4


  εκοψε την Πιτα ο Πολιτιστικος Εξωραιστικος Συλλογος Λουτουφιου ... στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 και στην Εισαγγελία του Αρείου ...... ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ · Νέα από το Δήμο ...

Νεότερη ανάρτηση - Ελληνική Οδύσσεια

 1. www.ellhnikh-odysseia.gr/2013/10/blog-post_2569.html


  22 Οκτ 2013 - Δείτε απίστευτες φωτογραφίες - Η χαρούμενη φώκια κάνει τον γύρο του Διαδικτύου και σκορπάει χαμόγελα... Μοναδικές φωτογραφίες με μία ...

217 - ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ dictyo.gr


 1. dictyo.gr/index.php/component/k2/.../105-2014-09-03-05-50-41?start...
Σχετικά

Από το Blogger.