ΣΑΛΟΣ ΣΤΑ ΜΜΕ (ΔΙΑΔΙΚΤΙΟ, ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ, ΕΝΤΥΠΑ Κ.Α.) ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ  

(ΠΟΥ  ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ  200.000 ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ)

ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΣΙΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ.
ΑΦΩΝΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΙΜΟΚΤΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΒΕΒΗΛΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣΒΛΕΠΕ  ΕΠΙΣΗΣ:


ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 25-01- 2015. ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ ΚΑΙ ΕΠΙΛΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΡΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ
ΟΧΙ  ΣΤΟ  ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ  ΤΗΣ  ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
(Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ)  ΚΑΙ  ΤΟΥ  ΤΑΙΠΕΔ   ΓΙΑ  ΤΟ  ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ
ΤΗΣ  ΩΡΑΙΟΤΕΡΗΣ  ΠΑΡΑΛΙΑΣ  ΤΗΣ  ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ,

του Τροπικού και Σμιγοπέλαγου Σίμου της Ελαφονήσου

                              του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου


Ο Σμιλεμένος, Λευκοθώρητος, Τροπικός και Σμιγοπέλαγος Σίμος της Ελαφονήσου (Παραλίες Σίμου - Σαρακήνικου) Τον ξεπουλούν!!! Βγάζουν στο Σφυρί όλα τα κατάλευκα αμμογυάλια του και το σπάνιο κεδροδάσος .. και αφήνουν στους ντόπιους, στην Πελοπόννησο, στη Ν. Ελλάδα και σε όλους τους Έλληνες πολίτες τα βράχια και τα κατσάβραχα!!! (Πιστοί στο δόγμα: προνόμια για τους Ελαχίστους …και το προνόμιο των θυσιών για τους Πλείστους)

  Πώς θα αντιδρούσε ο επισκέπτης της Ελαφονήσου αν στερούνταν της ελεύθερης πρόσβασης στην μαγευτική παραλία του Σαρακήνικου-Σίμου; Πώς θα ένοιωθε ο κάτοικος του νησιού όταν στη θέση του σπάνιου κεδρόδασους και των εξωτικών αμμόλοφων έχουν ορθωθεί ακαλαίσθητοι όγκοι τσιμέντου; Αν τα παραπάνω ακούγονται εξωπραγματικά τότε προφανώς έχουν υποτιμηθεί οι καταστροφικές για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας μεθοδεύσεις της μνημονιακής συγκυβέρνησης. Το Νοέμβριο του 2013 η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, δηλαδή όλη η ελληνική κυβέρνηση, μεταβίβασε χωρίς αντάλλαγμα στην εταιρία ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. ) πλήθος ακινήτων κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου (βλ. ΦΕΚ 2883/2013). Ανάμεσα τους, όλη η έκταση του Σίμου – Σαρακήνικου Ελαφονήσου, της ομορφότερης παραλίας της Μεσογείου. Το ΤΑΙΠΕΔ, δημιούργημα των τελευταίων μνημονιακών κυβερνήσεων κατ' εντολή της τρόικας των δανειστών, πιστό στο όραμά του να μειώσει αποφασιστικά το δημόσιο χρέος, εντάσσει άμεσα στο χαρτοφυλάκιο των ακινήτων του το Σίμο – Σαρακήνικου.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι υπεύθυνοι του ΤΑΙΠΕΔ προτείνουν στους υποψήφιους επενδυτές να αξιοποιήσουν μια περιοχή υψηλής περιβαλλοντικής αξίας, μοναδικού φυσικού πλούτου, ιδιαίτερου φυσικού κάλους, χαρακτηρισμένη ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας του δικτύου NATURA 2000 (GR2540002), ανεγείροντας ... εξοχικές κατοικίες και ξενοδοχεία! Πού; Μα μέσα στο μοναδικό κεδρόδασος και τους αμμόλοφους του Σίμου και του Σαρακήνικου. Αυτή ακριβώς είναι η έκταση των 175 στρεμμάτων που “βγαίνει στο σφυρί”.


 Δεν «αξιοποιούν», για τα Δημόσια Έσοδα, το Άρθρο 4, παρ. 5 του Συντάγματος και αναζητούν ως «ισοδύναμο μέτρο»  την υπονόμευση του άρθρου 17 παρ. 1 και του άρθρου 24 παρ. 1 του Συντάγματος 

Το ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, για τα  «Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα» προβλέπει  στο Άρθρο 4, παρ. 5 τα εξής:«Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους»Εισάγει τοιουτοτρόπως τον αναλογικό και τον προοδευτικό τρόπο επιβάρυνσης και φορολόγησης (με βάση τη φοροδοτική ικανότητα έκαστου), επιβαρύνοντας περισσότερο τους  «έχοντες και κατέχοντες»  πολύ υψηλά εισοδήματα και πολυτελέστατα τεκμήρια διαβίωσης.Κι’ όμως πολύ εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι το ως άνω άρθρο, ιδιαίτερα για τα ληφθέντα  μέτρα των μνημονίων, ή δεν τηρείται σωστά, ή δεν λαμβάνεται ιδιαίτερα υπ’ όψιν ή εφαρμόζεται ακόμη και αντιστρόφως ανάλογα! 

Πιο αναλυτικά:

► Αύξησαν την Έμμεση φορολογία (Φ.Π.Α. κ.α.), καθιστώντας τουτέστιν περισσότερο άδικο το φορολογικό μας σύστημα, ιδιαίτερα για τα χαμηλά εισοδήματα.Η Έμμεση φορολογία στη χώρα μας είναι υψηλότερη κατά 41,2% της άμεσης φορολογίας (σύμφωνα με τα στοιχεία του Κρατικού προϋπολογισμού του 2012), υπονομεύοντας τοιουτοτρόπως σε υψηλό βαθμό τον προοδευτικό χαρακτήρα του φορολογικού μας συστήματος. 

Η Νέα Κοινωνία, η Νέα Ελλάδα:  «Των Κροίσων.. και των Κρισόπληκτων»

►  Απειλούν και επιβάλλουν χαράτσια σ’ όλα τα νοικοκυριά (σπίτια, χαμόσπιτα, αγροτεμάχια, σαράβαλα κ.α.) και ούτε ένα αποτελεσματικό μέτρο για κατόχους σύγχρονων παλατιών, θαλαμηγών, ελικοπτέρων, ιδιωτικών αεροπλάνων,  λοιπών  τεκμηρίων προκλητικού πλούτου κ.α. Ούτε ένα  μέτρο ακόμη και για  τα Νησιά τα οποία  κατέχουν Έλληνες Κροίσοι διεθνούς φήμης.!!

► Κατάργησαν φοροαπαλλαγές πλέον και σε τέκνα, σε μικροδανειστές, ανέργους, αδύνατους, αρρώστους, καρκινοπαθείς, παραπληγικούς, κ.α. και διατηρούν 58 φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές με το Νόμο  27/1975.

► Βομβαρδίζουν με  μέτρα  ετήσια εισοδήματα από 0 – 30.000 ευρώ, πλήττουν εισοδήματα ακόμη και κάτω των 5.000 ευρώ και ούτε ένα μέτρο για εισοδήματα από  200.000,  από 1.000.000, από 10.000.000  ….. από 1.000.000.000 ευρώ και άνω (κλιμακωτά)!!Την ακραία αυτή πολιτική δεν δείχνουν να την συμμερίζονται και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που ζήτησαν τη «στήριξη» του Δ.Ν.Τ.Π.χ. -Η  ανίσχυρη Λετονία ζήτησε πρώτιστα τη διασφάλιση των μισθών και των συντάξεων-Η  Ουγγαρία παίρνει μέτρα κυρίως για  τους πλούσιους-Η  Πορτογαλία επιβάλλει  μέτρα και για εισοδήματα  πάνω από τα 153.000 ευρώΗ ισχυρή Γαλλία, για να προλάβει  την κρίση,  πρότεινε  αύξηση των ήδη υψηλών συντελεστών φορολόγησης των πλουσίων, και φορολογεί με  75% τα εισοδήματα άνω του 1.000.000 ευρώ και η Ελλάδα των «πτωχευόμενων» πολιτικών, ούτε ένα επί πλέον 5% δεν επέβαλε ακόμη και για πολλαπλάσια εισοδήματα.Ποια επίσης δραστικά και αποδοτικά μέτρα έλαβαν – ως Ευρωπαϊκή χώρα- για τους καταχραστές του δημοσίου χρήματος,  τους φοροφυγάδες, τους  φοροαποφυγάδες, τους φοροαπαλλαγέντες, τους εισφοροφυγάδες, τους εξαγωγείς αφορολόγητων κεφαλαίων, τους εξαγωγείς κεφαλαίων που προέρχονται από  παράνομες δραστηριότητες κ.α. Και αν όλα αυτά προαπαιτούν, χρόνο, γνώση και ικανότητα, τι προαπαιτεί η αλλαγή του περίφημο νόμου 3126/2006 περί ευθύνης υπουργών (καθώς και λοιπών ασυλιών), όταν στη χώρα αυτή τιμωρούνται - χωρίς να ευθύνονται - οι νέοι … ακόμη και οι επόμενες γενιές;

►  Δεν αξιοποιούν λοιπόν το Άρθρο 4, παρ. 5 του συντάγματος που προβλέπει  την προοδευτική  φορολόγηση των πλουσιότερων κοινωνικών στρωμάτων και επιλέγουν ως «ισοδύναμα μέτρα» τον σφαγιασμό των συντάξεων και του εφάπαξ που ως γνωστό έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, δημιουργώντας πρωτότυπες πατέντες και  περίεργες επιλογές «Δημοσιονομικής Πολιτικής» διεθνώς. Επειδή όμως το μέτρο αυτό εξαντλήθηκε κατά κόρον, τα κόκκινα δάνεια εκτινάχθηκαν στα ύψη και το τραπεζικό σύστημα απειλείτο με κατάρρευση, βρίσκονται στη διαδικασία της αναζήτησης και εφαρμογής των «Νέων Ισοδυνάμων μέτρων».   Αντί να ενημερώσουν τον Ελληνικό Λαό, να λάβουν δραστικά μέτρα, να κάνουν αυστηρούς ελέγχους και να βάλουν χέρι στον υπερφυσικό και ανεξέλεγκτο φορολογικό παράδεισο των «Οφ-σορ» (Offshore)  εταιρειών στην Ελλάδα, επιλέγουν ως ισοδύναμο, να βάλουν χέρι στους τελευταίους φυσικούς Ελληνικούς παραδείσους.
Και οι Αιγιαλοί και Παραλίες να μην ανήκουν πλέον στους Πολίτες αυτής της Χώρας.Αλήθεια μέσα από τους  «Σιμοκτόνους Νόμους» και από τα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν μετά τις εκλογές (έχουνε γνώσιν οι φύλακες), κατά πόσον τηρούνται ευλαβικά τα παρακάτω άρθρα του Συντάγματος;Το  αρθρο 17 παρ. 1 που αναφέρει: H ιδιοκτησία τελεί υπό την προστασία του Kράτους, τα δικαιώματα όμως που απορρέουν από αυτήν δεν μπορούν να ασκούνται σε βάρος του γενικού συμφέροντος.Και του Αρθρου 24 παρ. 1. που αναφέρει:  Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξή του το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας.


Και η Ελαφόνησος διαθέτει σπάνιο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, αναγνωρισμένο διεθνώς. 

Τα Κόμματα της Συγκυβέρνησης «βγαίνουν στις Αγορές» με το ξεπούλημα του Τροπικού Σίμου και προετοιμάζουν το νέο «Πρωτογενές Πλεόνασμα» με το να βγάλουν στο σφυρί το Σμιλεμένο Σίμο και αρκετές ωραίες παραλίες της Πελοποννήσου!!!!!!    Στο σημείο αυτό αξίζει να παραθέσουμε απόσπασμα από το επίσημο ιστοχώρο του ΤΑΙΠΕΔ: “Το Διοικητικό Συμβούλιο (ενν. του ΤΑΙΠΕΔ) έχει πλήρη εξουσία σχετικά με τις αποφάσεις των αποκρατικοποιήσεων. Η διοίκηση του Ταμείου έχει την απόλυτη ευθύνη για τη λειτουργία του και εισηγείται τις αποκρατικοποιήσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο για τη λήψη αποφάσεων” .
  Έτσι ακριβώς αντιλαμβάνεται η συγκυβέρνηση την έννοια του Δημόσιου πλούτου και της δημοκρατίας. Εκχωρώντας την πλήρη εξουσία σε ένα Δ.Σ διορισμένο από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων να ξεπουλά κατά το δοκούν την άνευ ανταλλάγματος εκχωρηθείσα Δημόσια περιουσία.
 Το δεύτερο χτύπημα της κυβέρνησης έρχεται μεσούσης της προεκλογικής περιόδου με ένα νομοσχέδιο που τιτλοφορείται: «Οριοθέτηση, διαχείριση, προστασία αιγιαλού και παραλίας». Μέσω αυτού το υπουργείο Οικονομικών ουσιαστικά ιδιωτικοποιεί τις παραλίες καθώς ανοίγει τον δρόμο για την περιορισμένη και επί πληρωμή πρόσβαση σε αυτές χαρίζοντας τον αιγιαλό στα μεγάλα τουριστικά και οικονομικά λόμπυ.
   Το κατατεθέν νομοσχέδιο αποτελεί μνημείο πολιτικής προχειρότητας που καταμαρτυρά την αγωνιώδη προσπάθεια εξεύρεσης πόρων και την άνευ όρων διευκόλυνση των υποψηφίων επενδυτών και για λόγους σταθερότητας θα ψηφιστεί μετά τις εκλογές!!
Αίρονται όλοι οι περιορισμοί στις εκτάσεις του αιγιαλού που μπορεί να παραχωρηθεί, αίρονται όλες οι αναφορές στην υποχρέωση ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασης στον αιγιαλό, διευκολύνεται η δημιουργία μόνιμων κατασκευών από ιδιώτες για επιχειρηματικό σκοπό, επιτρέπεται η επιχωμάτωση (μπάζωμα) θαλάσσιου χώρου και δίνεται η δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών έναντι οικονομικού ανταλλάγματος.
΄   Επιπλέον με το άρθρο 14 του Εφαρμοστικού νόμου “Επείγοντα μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015”, με τίτλο «Παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας», επιτρέπεται η απευθείας παραχώρηση στον κύριο της επένδυσης της χρήσης αιγιαλού και παραλίας. Η παραχώρηση γίνεται για χρονικό διάστημα μέχρι πενήντα (50) χρόνια με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.Προβλέπει μάλιστα τον επανακαθορισμό των οριογραμμών αιγιαλού−παραλίας όταν αυτό είναι αναγκαίο.
    Κοντολογίς, ο υποψήφιος επενδυτής έχει το  δικαίωμα με Υπουργική Απόφαση να μπαζώσει τον αιγιαλό, να χτίσει πάνω στην παραλία και να εκμεταλλεύεται για 50 χρόνια (και βλέπουμε .. διότι τι θα γίνουν οι κατασκευές των επενδυτών μετά), αποκλειστικά και με αντάλλαγμα, την άλλοτε δημόσια και ελεύθερη παραλία.


  Οικολογική και οικονομική καταστροφή της Ελαφονήσου και τεράστιο κτύπημα για τη λαβωμένη οικονομία των Βατίκων, της Λακωνίας, της Πελοποννήσου και της Ν. Ελλάδας   

Ο συνδυασμός των παραπάνω δεδομένων αποτελεί το πλέον εφιαλτικό σενάριο για το μέλλον της Ελαφονήσου. Η εκποίηση της παραλίας του Σίμου – Σαρακήνικου σε μεγάλο επενδυτή ιδιωτικών συμφερόντων, η άνευ όρων εκμετάλλευση της έκτασης, η αλλοίωση του φυσικού τοπίου και η άρση της ελεύθερης πρόσβασης στην παραλία, ισοδυναμεί με ολοκληρωτική περιβαλλοντική καταστροφή. Ακυρώνει οριστικά την αναπτυξιακή πορεία του νησιού και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας και της Πελοποννήσου στον οικονομικό μαρασμό.Έλλειψη Υπηρεσιών και Υποδομών στην Ελαφόνησο   Ακόμη και η 3η χιλιετία βρίσκει το μοναδικό κατοικημένο νησί της Λακωνίας και της Πελοποννήσου, τη βιτρίνα της Ν. Ελλάδος, τη μαγευτική και φημισμένη Ελαφόνησο χωρίς καμιά στοιχειώδη υποδομή.Χωρίς νέους οικισμούς και επέκταση του παλιού και κορεσμένου οικισμού, χωρίς  Μουσείο (παρότι  διαθέτει την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο στο Παυλοπέτρι), χωρίς λιμάνι,  χωρίς αλιευτικό καταφύγιο, χωρίς αποχέτευση και σύγχρονη ύδρευση, χωρίς ακτοπλοΐα, χωρίς καμιά συγκοινωνία από το νησί, χωρίς καμιά συγκοινωνία μέσα στο νησί, χωρίς καμιά Δημόσια Υπηρεσία, χωρίς προστασία των Αρχαιολογικών της χώρων και του σπάνιου φυσικού περιβάλλοντος, χωρίς περιφερειακό δρόμο και χώρους στάθμευσης, χωρίς κανένα σύγχρονο Αθλητικό χώρο και παιδότοπο, χωρίς μια πλατεία, χωρίς πνευματικό κέντρο, χωρίς σύγχρονο ιατρείο, χωρίς την επέκταση του δικτύου της ΔΕΗ, χωρίς επαρκείς Διοικητικές και Επιστημονικές θέσεις εργασίας, και τόσα άλλα ! Δεν υπάρχει ούτε ένα νησί στην Ελλάδα με τις προδιαγραφές της Ελαφονήσου που να διαθέτει αυτή την άθλια υποδομή. Απεναντίας πολλά  νησιά (σχεδόν όλα) με μικρότερο πληθυσμό και πολύ λιγότερο τουρισμό,  διαθέτουν πολύ καλύτερες υποδομές.    Το ενδιαφέρον της  Κρατικής Εξουσίας και των σημερινών κομμάτων της Συγκυβέρνησης για την απομακρυσμένη Ελαφόνησο ήταν πάντοτε  «ευθέως ανάλογο» με την απόσταση απ’ αυτήν και για τις αποκεντρωμένες εξουσίες της Λακωνίας (και όπως διαφαίνεται και της Πελοποννήσου) «αντιστρόφως ανάλογο».
   Μόνο πρόσφατα θυμήθηκαν έντονα την Ελαφόνησο … για να τις υφαρπάξουν το Δήμο και το Σίμο (προσπάθειες και δράσεις, ως φαίνεται, με απόλυτη ενορχήστρωση και συνάφεια).  

Απούσα απ’ όλα τα προβλήματα της Ελαφονήσου η Περιφέρεια της Πελοποννήσου   

Η και «τυπικά απούσα» στο σύνολο των θεμάτων της Ελαφονήσου Περιφέρεια Πελοποννήσου διαισθανόμενη την επερχόμενη εκλογική ήττα αν εξακολουθούσε να κρύβει το σοβαρό αυτό θέμα κάτω από το χαλί,  εξέδωσε την ύστατη στιγμή ανακοίνωση με την οποία καλεί το ΤΑΙΠΕΔ να ανακαλέσει τις διαδικασίες εκποίησης. Προτείνει δε την παραχώρηση των παραλιών στην Περιφέρεια η οποία μέσω της εμπειρίας της στην προσέλκυση επενδυτών θα αναλάβει αυτή το ξεπούλημα.   Ποια  εξάλλου ήταν η θέση της Περιφέρειας και το ενδιαφέρον της και για τα υπόλοιπα  καυτά προβλήματα που ταλανίζουν το όμορφο νησί μας, όπως για:

 1. το πολιτικό πραξικόπημα και την προσπάθεια υφαρπαγής του Δήμου της Ελαφονήσου και του διαμελισμού του Δήμου της Μονεμβάσιας, εν μέσω προεκλογικής περιόδου και χωρίς καμιά διαβούλευση (Βλέπε: http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_1444.html)
 2. την έλλειψη Υπηρεσιών και Υποδομών, όπως προαναφέραμε
 3. Αρχαιολογικό  Μουσείο στο Νησί,  καθότι η Ελαφόνησος διαθέτει την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο στο Παυλοπέτρι κ.α. (Βλέπε: http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_2903.html)
 Κάλεσμα του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου   

Ο Σύλλογός μας καλεί τον Πρωθυπουργό, τον Αντιπρόεδρο και τον Υπουργό των Οικονομικών της Κυβέρνησης να παρέμβουν και τα κόμματα της συγκυβέρνησης, τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ να μην προχωρησουν στην σπίλωση και στην κατακρεούργηση του «Σπάνιου Ευρωπαϊκού Μνημείου Σύνθεσης Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος» (Μυθικές Οντότητες, προϊστορική θέση εποχής του Χαλκού, ναός του Απόλλωνα, πειρατεία, Βενετοτουρκικοί πόλεμοι, απόφαση για την απελευθέρωση της Ελλάδας στο Σαρακήνικο το 1827 κ.α.)
   Καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης,  τους αρχηγούς των κομμάτων και όλους τους Έλληνες βουλευτές του Κοινοβουλίου να στηρίξουν το δίκαιο αγώνα μας.
   Καλεί τους αναρίθμητους φίλους, επισκέπτες και λάτρεις της Ελαφονήσου και της Πελοποννήσου να στηρίξουν το αγώνα μας για: ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ.   Τέλος ο Σύλλογός μας καλεί το σύνολο των υποψηφίων για τα αξιώματα της τοπικής Αυτοδιοίκησης, (Α' και Β' βαθμού), να πάρουν σαφή θέση για το μείζονος σημασίας θέμα  των παραλιών της Ελαφονήσου και της Δημόσιας Περιουσίας της Πελοποννήσου.  Να δεσμευθούν ότι ο φορέας που θα εκπροσωπούν (Δήμος, Περιφέρεια) θα προσφύγει άμεσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας διεκδικώντας την μη εφαρμογή της καταστρεπτικής νομοθεσίας διασφαλίζοντας τον αναπαλλοτρίωτο χαρακτήρα της Δημόσιας γης και την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία.  Καλεί δε τους κατοίκους και ψηφοφόρους της Πελοποννήσου να εξάγουν τα συμπεράσματά τους για την εφαρμοζόμενη  πολιτική και τον αντικατοπτρισμό αυτής, δια μέσου των “δικών τους ανθρώπων”, στις περιοχές μας.
 Ι. ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ : http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.grΙΙ. FACEBOOK : https://www.facebook.com/sepistimonwnelafonisou, ΙΙΙ. EMAIL: sepistimonwnelafonisou@gmail.com                       Το Διοικητικό Συμβούλιο
                              του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου


ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΕΝΙΑΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ

ΕΝΤΟΝΗ  ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ  ΤΩΝ  ΕΛΑΦΟΝΗΣΙΩΤΩΝ
ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΕΝΙΑΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ
ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ

                        Από το Σύλλογο Επιστημόνων Ελαφονήσου ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΓΓΝΩΣΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΣΜΙΛΕΜΕΝΟ, ΓΛΑΥΚΟΘΩΡΗΤΟ, ΤΡΟΠΙΚΟ  ΚΑΙ ΣΜΙΓΟΠΕΛΑΓΟ ΣΙΜΟ (ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΙΜΟΥ - ΣΑΡΑΚΗΝΙΚΟΥ) 
Τον ξεπουλούν! Βγάζουν στο Σφυρί όλα τα κατάλευκα αμμογυάλια του και το σπάνιο κεδροδάσος των θαλασσόκεδρων... και αφήνουν στους ντόπιους, στην Πελοπόννησο, στη Ν. Ελλάδα και σε όλους τους Έλληνες πολίτες τα βράχια και τα κατσάβραχα. ΟΧΙ στην εκποίηση των Ελληνικών παραλιών. Στιγμιότυπο της Διαμαρτυρίας: Κάποια καΐκια του ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ - από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους στην Ελλάδα – έχουν προσορμίσει στο Σίμο και προσεγγίζουν στο Δύορμο αμμογυάλι της Διαμαρτυρίας (φωτ. Χρ. Κοντραφούρη)
ΞΕΚΙΝΗΣΕ  ΚΑΙ  ΕΠΙΣΗΜΑ  Ο  ΑΓΩΝΑΣ  ΤΗΣ  ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ
   Στο τριήμερο του Αγίου πνεύματος, 8η  Ιουνίου 2014, ημέρα Κυριακή και ώρα 10:00 ξεκίνησε και επίσημα ο αγώνας της Ελαφονήσου.
   Οι δημότες, φορείς και σύλλογοι της Ελαφονήσου, αντιδρώντας στις μεθοδεύσεις του ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό το ξεπούλημα της δημόσιας έκτασης του Σίμου και του Σαρακήνικου (από το Σαρακηνοί και όχι Σαρακίνικου όπως ανορθόγραφα και ανιστόρητα γράφει το ΤΑΙΠΕΔ)  κάλεσαν τους κατοίκους, τους επισκέπτες και τους λάτρεις της Ελαφονήσου σε παράσταση διαμαρτυρίας.

Φορείς που συμμετείχαν και στήριξαν τη Διαμαρτυρία:

- ΔΗΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ 


- ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ

- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ

- ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ

- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ

- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

- Α.Π.Ο. ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ»

- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΙΩΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ «Ο ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΣ»

- ΣΥΣΣΩΜΗ Η ΕΛΑΦΟΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

- ΛΑΚΩΝΕΣ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΟΙ, ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΑΠΟ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


   Τα αλιευτικά σκάφη του νησιού και τα υπόλοιπα Ελαφονησιώτικα πλοιάρια  αναχώρησαν στις 10:30 το πρωί για τον τροπικό  Σίμο και στις 11:00  ένωσαν τις δυνάμεις τους με τον κύριο όγκο των διαδηλωτών που τους περίμενε στο τροπικό Σίμο.

Το «Θεϊκό Νυφόστολο Πλεξούδι», στο Αισθητικό Σεργιάνισμα του Σμιγοπέλαγου Νότου .. έσμιξε και τις θαλάσσιες και χερσαίες δυνάμεις των εραστών του Γλαυκοθώρητου Σίμου

   Το σμιλεμένο αμμογυάλι, από τις θωπείες των λευκοθώρητων όρμων του Σίμου και του Σαρακήνικου,  που εποπτεύει τα ανεμοφιλήματα του Ιονίου, του Αιγαίου και του Κρητικού πελάγους και σμίγει τους Πρωτοελλαδικούς Πολιτισμούς του Νότου (Μινωικό, Κυκλαδίτικο και Μυκηναϊκό) … ήταν το σημείο παράσταση της διαμαρτυρίας.
   Συνθήματα γραμμένα σε πανό και στα σμιλεμένα αμμογυάλια του Σίμου, αποτύπωναν ανάγλυφα τα συναισθήματα και την αγωνία των παρευρισκομένων και όλων των Ελαφονησιωτών, των Λακώνων, των Πελοποννησίων, των Ελλήνων και των εραστών του σπάνιου φυσικού κάλλους για να μη χαθεί αιφνίδια, απρόσμενα και ασύγγνωστα και ο τελευταίος επίγειος παράδεισος του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Νότου.
  Εκδήλωσαν την οργή τους και την αγανάκτηση τους, όπως θα έπραττε κάθε Έλληνας και κάθε Νησιώτης που θα μάθαινε από τις αγγελίες των Διεθνών Αγορών, ότι πωλείται το Νησί του, χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά διαβούλευση και καμιά απολύτως ενημέρωση.. ούτε στις Τοπικές Αρχές !!
Γαλλικά, Γερμανικά κ.α. κανάλια ..πλην των Ελληνικών.. κάλυψαν τη Διαμαρτυρία
Από το Σάββατο βρίσκονταν στην Ελαφόνησο ρεπόρτερ του γαλλικού καναλιού ARTE και του γερμανικού ZDF όπως και δημοσιογράφοι της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.  Κανένα όμως ελληνικό κανάλι πλην του spirospero.gr και της τηλεόρασης του αρτ.
Στο Νησί κατέγραψαν τα σύγχρονα προβλήματα που ταλανίζουν την Ελαφόνησο όπως:
ü ΤΑΙΠΕΔ  (Βλ. http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_12.html)
ü  Τα χημικά της Συρίας στη Ν. Πελοπόννησο (Βλ. http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_1137.html)
ü  Προσπάθεια Υφαρπαγής του Δήμου Ελαφονήσου στη Βουλή, μεσούσης της Προεκλογικής περιόδου. Άραγε η προσπάθεια υφαρπαγής του Δήμου και του Σίμου σχετίζονται; ; (Βλ. http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_1137.html)
ü Έλλειψη δημοσίων Υπηρεσιών και Υποδομών στην Ελαφόνησο (Βλ. http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_12.html) και πολλά άλλα.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΛΟΣΧΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΣΠΑΝΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΔΙΕΘΝΩΣ
Ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στην Ελαφόνησο, που διαθέτει την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου στο Παυλοπέτρι. Η πολιτιστική, οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του νησιού θα αποφέρει  σημαντικά δημόσια έσοδα στο κράτος (Βλέπε: http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_2903.html)
   Το 1968 το πανεπιστήμιο του Cambridge τοπογράφησε και ανέδειξε τον σπάνιο προϊστορικό οικισμό, εποχής του Χαλκού, στο Παυλοπέτρι της Ελαφονήσου.
  Οι Άγγλοι, οι τελευταίοι κατακτητές της Ελαφονήσου, παρέδωσαν με υποδειγματικό τρόπο τα προϊστορικά αρχαιολογικά ευρήματα .. που από τότε παραμένουν στα «αζήτητα».  Αντ’ αυτού το Ελληνικό Κράτος, νοίκιαζε τον αρχαιολογικό χώρο του Παυλοπετρίου, αντί πινακίου φακής,  για πολλές δεκαετίες με αποτέλεσμα να καταστραφούν αρκετοί τάφοι της εποχής του χαλκού (βλ Δρ. Μέντης Κωνσταντίνος, 1993: Ελαφονήσι το Σμιγοπέλαγο Νησί, Πειραιάς, Εκδόσεις Λαφονησιώτικης Βιβλιοθήκης, Παυλοπέτρι σ. 15-29). Σε ποια άλλη χώρα θα μπορούσε να συμβεί κάτι ανάλογο; Και έρχεται το ίδιο το Ελληνικό κράτος να ολοκληρώσει αυτή τη βέβηλη πολιτιστική καταστροφή με μια ανήκουστη οικολογική και οικονομική καταστροφή!!

   Και πρόσφατα η Ελαφόνησος με τις υποβρύχιες έρευνες (με τα πλέον σύγχρονα μέσα) από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ (το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας, το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών,Βλέπε: http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_2903.htmlαπασχολεί την παγκόσμια Επιστημονική Κοινότητα, γίνεται η πρώτη ψηφιακά αναπαριστώμενη υδρόλυτη προϊστορική πόλη στον   κόσμο από το ΒΒC (http://www.dailymotion.com/video/x1h5e0d_b-b-c) και προβάλλεται διεθνώς  για το ΣΠΑΝΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (πανευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο προστασίας Natura 2000, Υγροβιότοποι Διεθνούς Σημασίας - Σύμβαση Ραμσάρ, Πανεπιστήμια  Cambridge, Nottingham κ.α., BBCΒρετανική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, BSABCHGuardianTripAdvisorGeo Saison κ.α.).

Η Ελαφόνησος αποτελεί: «Σπάνιο Ευρωπαϊκό Μνημείο Σύνθεσης Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος» και για τους Συγκυβερνώντες και τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ  πρέπει να αποτελέσει και τον ορισμό  του Αρθρου 24 παρ. 1. του Συντάγματος που αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:  «Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξή του το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας..». 
Κάλεσμα του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου


   Ο Σύλλογός μας καλεί τον Πρωθυπουργό, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και τους Υπουργούς των Οικονομικών, του Τουρισμού, του Πολιτισμού, της Ανάπτυξης να παρέμβουν και τα κόμματα της συγκυβέρνησης, τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ να μην προχωρήσουν  στην κατακρεούργηση του «Σπάνιου Ευρωπαϊκού Μνημείου Σύνθεσης Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος», αλλά και στην εκποίηση των Ελληνικών παραλιών.   Καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης,  τους αρχηγούς των κομμάτων και όλους τους Έλληνες βουλευτές του Κοινοβουλίου να στηρίξουν το δίκαιο αγώνα μας για: ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΓΑΘΑ – ΟΠΩΣ ΟΙ ΑΙΓΙΑΛΟΙ- ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ.

http://vima-politi.blogspot.gr/2014/06/blog-post_13.html


La Grecia vende i suoi gioielli: all'asta ​Elafonisos, paradiso protetto dall'Ue
​Il paradiso in vendita: anche la suggestiva isola greca di Elafonisos (Cervi in italiano), situata a soli 300 metri dalla costa meridionale del Peloponneso, sarà messa in vendita e la notizia ha già suscitato un'ondata di proteste. Lo riferisce il sito web
La Grecia vende i suoi gioielli: all'asta Elafonisos, paradiso protetto dall'Ue

GreekReporter secondo cui l'isola è stata inserita nella lista delle località che saranno privatizzate dall'Ente ellenico per la valorizzazione delle proprietà dello Stato (Taiped).

In particolare, come riferisce GreekReporter, il Taiped intende mettere in vendita 175 ettari delle due spiagge mozzafiato di Sarakiniko e Simos. I residenti e varie organizzazioni ambientaliste greche e internazionali protestano contro la vendita della bellissima isola sostenendo che l'area è sotto la protezione del programma europeo «Natura 2000» a causa delle numerose specie vegetali endemiche esistenti sulle spiagge dell'isola e in tutta la zona di Elafonisos. Abitanti ed ecologisti ritengono che lo sfruttamento turistico dell'isola distruggerà l'ambiente naturale. Il sindaco di Elafonisos, Panagiotis Psaromatis, in una lettera inviata al presidente del Taiped e al ministro delle Finanze greco, Yiannis Stournaras, ha espresso la sua opposizione ai piani del governo. «Continueremo a proteggere con tutti i mezzi a nostra disposizione il nostro unico e fragile ambiente naturale», ha scritto fra l'altro.

Lo scorso anno, il quotidiano britannico The Guardian mise Elafonisos al primo posto in una lista delle 10 migliori isole con le più belle spiagge della Grecia, mentre la rivista tedesca Geo-Saison ha definito l'isola «un paradiso sulla terra». Lo stesso sito ha scritto che l'emiro del Qatar, lo sceicco Hamad bin Khalifa Al-Thani, dopo il recente acquisto dell'isolotto greco di Oxia, nel Mare Ionio, sta pensando di acquistare altre sette isole situate nell'arcipelago delle Echinadi, sempre nello Ionio.

La famiglia dell'emiro ha già acquistato metà dell'isola di Petalas - la più grande delle Echinadi - e procederà presto ad acquistare tutta l'area.
Lunedì 19 Maggio 2014, 16:31 - Ultimo aggiornamento: 16:33
© RIPRODUZIONE RISERVATA        

http://www.ilmessaggero.it/SOCIETA/NOLIMITS/grecia_asta_isole_elafonisos_paradiso/notizie/698625.shtml
Governments buying Islands

Greece: Government Places Greek Island Up For Sale


Elafonisos Island looks set to become the latest casualty of Greece’s financial disaster, with government officials reportedly planning to put the picturesque island up for sale.
Simos Beach, Elafonisos Island - Photo Courtesy of Wikimedia
Simos Beach, Elafonisos Island – Photo Courtesy of Wikimedia
It seems much as changed since Private Island News reported on Greek tourism minister Pavlos Geroulanos’ point blank refusal to place any of his country’s islands up for sale. With no end in sight for the beleaguered country’s fiscal problems, Greek officials have been forced to place the picturesque island of Elafonisos up for sale.
Located towards the southern tip of the Peloppenese, 175 acres of Elafonisos’ pristine public beaches, Sarakiniko and Simos, look set to be sold as part of a privatization plan organized by the Hellenic Republic Asset Development Fund (TAIPED) and announced earlier this week.
The decision to sell off the beaches – which were voted amongst Greece’s best by British newspaper The Guardian earlier this year – looks certain to enrage locals and international environmental organizations alike, who claim that the sale of the island could jeopardize Elafonisos’ fragile environment.
Whilst the sale of the beaches is – in line with Article 14 of Law 3986/2011- set to be limited to a 50 year-long leasehold, the construction of a hotel or similar vacation development is permissible, provided the country’s strict environmental and legal guidelines are adhered to. But is this really enough to prevent the island’s exploitation?
Currently under the protection of the European-wide Natura 2000 program, Elafonisos forms part of a specially protected ecological network, and has already been singled out for special consideration by scientists due to the endemic fauna that exist on the island’s beaches and count amongst the Mediterranean’s 50 most endangered plants.
At the forefront of the growing wave of discontent is Elafonisos’ mayor, Panagiotis Psaromatis, who has expressed his anger at the decision in a frankly worded letter to both the President of TAIPED and Greece’s independent Minister of Finance, Yiannis Stournaras.
As reported in news blog The Greek Reporter, Psaromatis was quoted as follows: “The Municipality of Elafonisos is united in our opposition of the decision to sell Simos and Sarakiniko. We will by all means continue to protect our unique and sensitive natural environment.”
Stay tuned to Private Island News for the latest developments surrounding the sale of Elafonisos and head over to our social media pages (Facebook, Twitter and Google Plus) to have your say – is the Greek government right to put its islands up for sale?

http://www.privateislandnews.com/2014-may-23-greece-government-places-greek-island-up-for-sale/Αρχική

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Βγάζουν στο σφυρί τη μαγευτική Ελαφόνησο!

Ο «Guardian» την ενέταξε πέρυσι στην πρώτη θέση του top-10 με τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας, το ίδιο και το TripAdvisor (η μεγαλύτερη τουριστική σελίδα παγκοσμίως), που της έδωσε το καλοκαίρι του 2013 την πρωτιά ύστερα από ψηφοφορία των τουριστών που πέρασαν τις διακοπές τους στη χώρα μας. Τον περασμένο Φεβρουάριο το γερμανικό περιοδικό «Geo Saison», ένα από τα εγκυρότερα έντυπα τουριστικών προορισμών στην Ευρώπη, σε πολυσέλιδο αφιέρωμά του τη χαρακτήρισε «επίγειο παράδεισο» εντάσσοντάς τη στις «δέκα πιο ονειρεμένες παραλίες στον κόσμο, δίπλα στο Μπαλί, στη Χαβάη και τις Μαλδίβες».
«Θυμίζει Καραϊβική»

Ο Σίμος, η εξωτική παραλία της Ευρώπης που θυμίζει Καραϊβική, με τους δύο όρμους, τα κρινάκια της Παναγίας, τους τεράστιους χρυσαφένιους αμμόλοφους και τα τυρκουάζ νερά μπήκε για ξεπούλημα στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, ξεσηκώνοντας τσουνάμι αντιδράσεων από τους ντόπιους. Κάτοικοι και φορείς του μικρού παραδεισένιου νησιού της Πελοποννήσου βρίσκονται στα χαρακώματα, εξαιτίας του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών να βγάλει στο σφυρί τις διάσημες παραλίες του Σίμου και του Σαρακίνικου.
Το θέμα έχει προκαλέσει σάλο, με τις διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις να μιλούν για οικολογική καταστροφή σε μια περιοχή προστατευμένη από το δίκτυο Natura.

Το χαρτοφυλάκιο

Η Ελαφόνησος μπήκε στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο προσφέρει (σε κάθε ενδιαφερόμενο) 175 στρέμματα λευκής αμμουδιάς στο Σαρακίνικο και τον Σίμο (με «Property Code» ΑΒΚ 382). Σε συνδυασμό με το άρθρο 14 του Ν. 3986/2011 (εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου ΦΕΚ 152 Α), με την πώληση παραλίου ακινήτου μπορεί να αποκτηθεί από ιδιώτη το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για 50 χρόνια!
Οι προτεινόμενες αναπτυξιακές εγκαταστάσεις αφορούν ξενοδοχειακή μονάδα και παραθεριστικές κατοικίες, ωστόσο οι περιορισμοί είναι ιδιαίτερα αυστηροί και αφορούν περιβαλλοντικούς όρους, νομικά θέματα, ενώ λόγο έχει και το Δασαρχείο. Η συγκεκριμένη περιοχή μαζί με τρεις ακόμη στη Λακωνία (δύο στη Γλυκόβρυση και μία στο Σκουτάρι Γυθείου) συμπεριλαμβάνονται στη σύνοψη χαρτοφυλακίου ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ (Ομάδα Α' και Β') και δεν έχουν βγει ακόμη στο σφυρί. Η συγκεκριμένη λίστα περιέχει ακίνητα του Δημοσίου, τα οποία θα αξιολογηθούν και θα επιλεγούν προς εκμετάλλευση βάσει κριτηρίων και εμπορικών παραγόντων.
Ψήφισμα διαμαρτυρίας

«Η περιοχή είναι 100% προστατευόμενη και ενταγμένη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Natura 2000» λέει μιλώντας στην «Espresso της Κυριακής» ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου κι επιστημονικός συνεργάτης του δήμου Σταύρος Δεληγιαννίδης. «Ως σύλλογος έχουμε κάνει ψήφισμα διαμαρτυρίας σχετικά με τη μεταβίβαση ακινήτου στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο το προτείνει μάλιστα ως πιθανή επένδυση για τη δημιουργία εξοχικών κατοικιών και ξενοδοχείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΤΑΙΠΕΔ κάνει λόγο για τους περιβαλλοντικούς και νομικούς περιορισμούς, αλλά τίποτα δεν μας λέει ότι δεν μπορούν να τους παρακάμψουν». Οπως τονίζει ο ίδιος, ολόκληρη η Ελαφόνησος είναι σε επαγρύπνηση, ενώ έχει ενημερωθεί σχετικά και η Περιφέρεια Πελοποννήσου: «Ο Σύλλογος Επιστημόνων και οι κάτοικοι αντιδρούμε, δεν δεχόμαστε καμία επένδυση στον τόπο μας. Ολος ο τουρισμός μας και η αναγνωρισιμότητά μας βασίζονται ακριβώς σε αυτή την παραλία, την οποία προστατεύουμε σαν τα μάτια μας. Ο Σίμος είναι η γνωστή παραλία που θέλουν όλοι να δουν, είναι το σήμα κατατεθέν μας που έχει ψηφιστεί ουκ ολίγες φορές ως η ομορφότερη παραλία της Ευρώπης και της Μεσογείου, ενώ έχει ενταχθεί και στην καλύτερη δεκάδα του κόσμου».
«Οχι στο ξεπούλημα»

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγα 24ωρα ο Σύλλογος Επιστημόνων Ελαφονήσου κάνει λόγο για ξεπούλημα του σμιλεμένου, λευκοθώρητου, τροπικού και σμιγοπέλαγου Σίμου (παραλίες Σίμου - Σαρακίνικου) και τονίζει: «Βγάζουν στο σφυρί όλα τα κατάλευκα αμμογυάλια του και το σπάνιο κεδροδάσος και αφήνουν στους ντόπιους, στην Πελοπόννησο, στη Ν. Ελλάδα και σε όλους τους Ελληνες πολίτες τα βράχια και τα κατσάβραχα! Ο σύλλογος καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και όλους τους Ελληνες βουλευτές του Κοινοβουλίου να στηρίξουν τον δίκαιο αγώνα μας. Καλεί τους αναρίθμητους φίλους, επισκέπτες και λάτρεις της Ελαφονήσου και της Πελοποννήσου να στηρίξουν τον αγώνα μας».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ελαφονήσου Παναγιώτης Ψαρομμάτης έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και στον υπουργό Οικονομικών, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Ο Δήμος Ελαφονήσου, αλλά και σύσσωμοι οι κάτοικοι και φορείς του νησιού είμαστε κάθετα αντίθετοι στο ξεπούλημα του Σίμου, του Σαρακίνικου ή οποιασδήποτε άλλης δημόσιας έκτασης της Ελαφονήσου. Με κάθε τρόπο θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το μοναδικό και ευαίσθητο φυσικό μας περιβάλλον. Δεν αναγνωρίζουμε κανέναν επενδυτή που στο όνομα της όποιας "αξιοποίησης" ή οικονομικού ανταλλάγματος θα θίξει τον δημόσιο χαρακτήρα των μαγευτικών μας παραλιών».
Γιατί στο Natura
«ΟΙ ΑΜΜΟΘΙΝΕΣ και τα ενδημικά είδη χλωρίδας που εμφανίζονται αποκλειστικά στις παραλίες και την ευρύτερη περιοχή της Ελαφονήσου είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία που την εντάσσουν στο δίκτυο Νatura 2000» εξηγεί ο Δήμος Ελαφονήσου και συνεχίζει: «Στις εκτεταμένες παραλίες της Ελαφονήσου και πάνω στην άμμο το κυρίαρχο είδος είναι το θαλασσόκεδρο Juniperus oxykedrus ssp Marcocarpa, που είναι από τα πιο σπάνια του Αιγαίου και της Μεσογείου. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ενδημικά φυτά που βρίσκονται στην Ελαφόνησο, τα φυτά, δηλαδή, που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Ενα από αυτά είναι το φυτικό είδος Σαπονάρια των Γιάγκελ, που αναπτύσσεται στις αμμώδεις παραλίες στη δυτική πλευρά του νησιού, σε δύο απομακρυσμένους και περιορισμένους πληθυσμούς. Βρίσκεται δε στη λίστα των 50 νησιωτικών φυτών της Μεσογείου που κινδυνεύουν με εξαφάνιση και χρήζουν προστασίας».
Παράδεισος
ΣΤΟ νότιο τμήμα της Ελαφονήσου, στην περιοχή της Λεύκης, βρίσκεται η διεθνώς φημισμένη παραλία του Σίμου. Την παραλία χωρίζει το Σαρακίνικο δημιουργώντας δύο όρμους: εκείνον του Σαρακίνικου, που είναι η μεγάλη παραλία που εκτείνεται μέχρι τα Κουρνόσπηλα, και εκείνον του Φράγκου, που είναι η μικρή παραλία που φτάνει έως το Φράγκο. Η ατέλειωτη παραλία του Σίμου διαθέτει αμμουδιά με ψιλή χρυσαφένια άμμο και αμμόλοφους στο εσωτερικό της που φτάνουν σχεδόν τα 10 μέτρα ύψος. Το δάσος με τα θαλασσόκεδρα απλώνεται σε μεγάλη έκταση και ενώνει τις δύο ακτές. Η ξακουστή παραλία, με το ασύγκριτο φυσικό κάλλος που έκανε γνωστό το μικρό ψαρονήσι σε όλο τον κόσμο, πήρε το όνομά της από τον Καλύμνιο δύτη-σφουγγαρά Σίμο, ο οποίος πνίγηκε στην περιοχή κοντά στο Φράγκο.
Επιστολή WWF
ΕΝΤΟΝΕΣ ενστάσεις απέναντι στο σχέδιο νόμου του υπ. Οικονομικών για τους αιγιαλούς, το οποίο αναβλήθηκε για να συζητηθεί μετά τις ευρωεκλογές, εξέφρασε και η WWF Ελλάς. Με ανοιχτή επιστολή προς τους Ελληνες βουλευτές εξέφρασε τις σοβαρές αντιρρήσεις της ενάντια στο νομοσχέδιο, καλώντας τους να ασκήσουν κάθε πιθανή πίεση «ώστε αυτή η οικολογικά εγκληματική πρόταση να μην κατατεθεί στη Βουλή».
Ο κατάλογος όλων όσοι αιτούνται την απόσυρση του νομοσχεδίου ολοένα και μεγαλώνει, ενώ μέχρι στιγμής, πέρα από τη WWF, υποστηρικτές είναι τα CISD, SDMed, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ΕΛΚΕΘΕ, MoM και Μεσόγειος SOS. Από την άλλη, πολίτες έχουν κινητοποιηθεί δημιουργώντας δημοψηφίσματα σε μεγάλες διεθνείς ιστοσελίδες, όπως είναι το avaaz, όπου μέσα σε μία εβδομάδα συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 120.000 υπογραφές!

Εύα Παπαδάτου 
http://www.espressonews.gr/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF/%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF/%CF%81%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%B1%CE%B6/129267/%CE%B2%CE%B3%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%86%CF%85%CF%81%CE%AF-%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CF%86%CF%8C%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%BF
ΚΡΗΤΗ

Ειδήσεις

Οι επιστήμονες της Ελαφονήσου λένε όχι στο ξεπούλημα από το ΤΑΙΠΕΔ

Μία αιχμηρή επιστολή κοινοποίησαν οι Επιστήμονες της Ελαφονήσου με αποδέκτες τον πολιτικό ιστό της χώρας και θέμα το επικείμενο ξεπούλημα του πανέμορφου κι ιστορικού αυτού τόπου από το ΤΑΙΠΕΔ. Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:
ΕΝΤΟΝΗ  ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ  ΓΙΑ  ΤΟ  ΑΣΥΓΓΝΩΣΤΟ  ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ  ΕΓΚΛΗΜΑ  ΠΟΥ  ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ  ΣΤΟ  ΣΜΙΛΕΜΕΝΟ, ΓΛΑΥΚΟΘΩΡΗΤΟ, ΤΡΟΠΙΚΟ  ΚΑΙ  ΣΜΙΓΟΠΕΛΑΓΟ  ΣΙΜΟ  (ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΙΜΟΥ - ΣΑΡΑΚΗΝΙΚΟΥΤον ξεπουλούν!  Βγάζουν στο Σφυρί όλα τα κατάλευκα αμμογυάλια..............
http://www.ekriti.gr/article/oi-epistimones-tis-elafonisoy-lene-ohi-sto-xepoylima-apo-taiped


Διαβάστε Περισσότερα στο: http://www.ekriti.gr/article/oi-epistimones-tis-elafonisoy-lene-ohi-sto-xepoylima-apo-taiped#ixzz3P33sB87H 
Follow us: @ekriti_gr on Twitter | ekriti.gr on Facebook

Planned sale on Greek island raises uproar

First entry: 20 May 2014 - 00:13 Athens, 21:13 GMT
Last update: 20 May 2014 00:13 Athens, 21:13 GMTBusiness
Planned sale on Greek island raises uproar
Planned sale on Greek island raises uproar 
Greece’s plans to sell 175 acres on the Greek island of Elafonisos on the southern tip of the Peloponnese has raised an uproar, with opponents saying it will destroy local environment.
Greece’s Hellenic Republic Asset Development Fund (TAIPED), responsible for the country’s privatization programme, recently announced that a state-owned building and the surrounding area on Elafonisos are up for sale.
Potential buyers will acquire the building and the right to exploit the beach for 50 years.
The beaches of Simos and Sarakiniko, which are included in the plan, are known for their pristine turquoise waters and white sand and have been described by international travel guides and magazines as “heaven on earth.”
Locals as well as international environmental organizations warned that any development plans in the area, which is included in the European programme “Natura 2000”, will have devastating effects on the local plants.
The mayor of Elafonisos, Panagiotis Psaromatis with a letter to the president of TAIPED and the Greek finance minister, expressed his opposition to the government’s plans.
“We will by all means continue to protect our unique and sensitive natural environment,” he said.
TAIPED said the building has been included in its portfolio but has not been included yet in any sale plan.
“Any future development plan will be placed under public consultation,” it said.

Source: ANA-MPA
http://en.enikos.gr/economy/6193,Planned_sale_on_Greek_island_raises_upro.htmleirinika.gr

Πωλείται η Ελαφόνησος και οι θεϊκές παραλίες Σίμος και Σαρακίνικο: Η διαμαρτυρία του Δημάρχου και τι θέλει το ΤΑΙΠΕΔ!

Η Ελαφόνησος μπήκε στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο προσφέρει 175 στρέμματα λευκής αμμουδιάς στο Σαρακίνικο και τον Σίμο.
Η Ελαφόνησος μπήκε στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο προσφέρει 175 στρέμματα λευκής αμμουδιάς στο Σαρακίνικο και τον Σίμο.
http://www.eirinika.gr/article/32253/poleitai-i-elafonisos-kai-oi-theikes-paralies-simos-kai-sarakiniko-i-diamartyria-toy
 enet.gr

Privatisation fund offers assurances on beach leases

Uproar over the privatisation of pristine beaches on the idyllic island of Elafonisos

Locals and environmental groups are lobbying to block privatisations of the best beaches on the island of Elafonisos, which are protected under the EU Natura 2000 programme
Simos beach on the island of Elafonisos (Photo: Nikos Kanellopoulos/Wikimedia Commons) Simos beach on the island of Elafonisos (Photo: Nikos Kanellopoulos/Wikimedia Commons) The Greek state privatization fund is taking a step back from the planned privatisation of some of the country's most pristine and prized beaches after a strong local protests and a nationwide uproar.
The backlash involves a 50-year lease of the best beaches of Elafonissos island, Simos and Sarakinos, which locals stress are protected under the EU's Natura 2000 network of protected areas, as is the entire island, which is noted for its unique plant life.
The state-owned beachside properties to be exploited covers an area of nine hectares, and they are just two of the 13 beaches that the Hellenic Republic Asset Development Fund (Taiped) reportedly seeks to privatise.
The idyllic tourist resort, with virgin, white sand beaches, lies in the Laconian Gulf, near the eastern tip of the Peloponnese.

Though confirming that the fund owns the property, Taiped in a statement on Monday maintained that they have not yet incorporated it in any specific development programme, and when it is, there will be an official open dialogue, with normally includes input from private citizens, as well as civic, and environmental groups.
Taiped asserts that its plans for privatisation of prime seaside properties owned by the state provide for an "especially mild and ecological development".
Addressing one of the main complaints about the lease of state-owned prime, seaside properties, the fund says that its plans "strictly provide access of swimmers to beaches".
But based on a medium-term bailout deal passed by parliament in 2011, the real estate privatisation scheme provides that such 50-year leases will provide investors with exclusive use of the beaches and seashores.
The lease scheme was necessary due to legal complications in the sale of state-owned real estate.
The Papandreou government opted for the solution of long-term land leases in early 2011, so as to avoid future legal challenges to real estate privatisation. Papandreou had even spoken about passing a special law to forbid public land sales.
Beachside properties currently advertised on the Taiped website include Agia Triada near Thessaloniki, Asprovalta in Halkidiki, and the beach of Thermisia in Ermioni (Peloponnese).
Another beachside property that Taiped had put on the bloc in 2013 is Agios Ioannis in Sithonia, Chalkidiki, which has an area of 200,000 square metres and boasts a 2km beachline.
In an ongoing civil society campaign on the Avaaz website, over 131,000 citizens have signed a petition demanding that the European Parliament address the issue of the use of and free access to beaches.
"It sounds outlandish but this summer may be the last one that we can freely enjoy access to Greek beaches," the petition warns.
Taiped hopes to collect €500m in revenues from real estate leasing and development by year's end.    http://www.enetenglish.gr/?i=news.en.article&id=1948 PROTOTHEMA

Ελλάδα


Πολιτικός σάλος λίγο πριν τις εκλογές

ΤΑΙΠΕΔ: Ξεπουλάνε σε ιδιώτες 13 παραλίες

ΤΑΙΠΕΔ: Ξεπουλάνε σε ιδιώτες 13 παραλίες
http://www.protothema.gr/greece/article/380224/taiped-sto-sfuri-i-elafonisos/

Παρασκευή, 16 Μαΐου 2014


ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΣΙΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟ

ΟΧΙ  ΣΤΟ  ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ  ΤΗΣ  ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 
(Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ)  ΚΑΙ  ΤΟΥ  ΤΑΙΠΕΔ   ΓΙΑ  ΤΟ  ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ 
ΤΗΣ  ΩΡΑΙΟΤΕΡΗΣ  ΠΑΡΑΛΙΑΣ  ΤΗΣ  ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ, 
του Τροπικού και Σμιγοπέλαγου Σίμου της Ελαφονήσου 

Εικόνα

Ο ΣμιλεμένοςΛευκοθώρητοςΤροπικός και Σμιγοπέλαγος  Σίμος της Ελαφονήσoυ  (Παραλίες Σίμου - Σαρακήνικου 
Τον ξεπουλούν!  Βγάζουν στο Σφυρί όλα τα κατάλευκα αμμογυάλια του και το σπάνιο κεδροδάσος ... και αφήνουν στους ντόπιουςστην Πελοπόννησοστη Ν. Ελλάδα και σε όλους τους Έλληνες πολίτες τα βράχια και τα κατσάβραχα! (Πιστοί στο δόγμα: προνόμια για τους ελαχίστους …και το προνόμιο των θυσιών για τους πλείστους) 
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2014/05/blog-post_1275.htmlΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΙΩΤΩΝ ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΕΝΙΑΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ (ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ)

1 ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΕΝΙΑΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ_Page_1_Image_0001ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ

Από το Σύλλογο Επιστημόνων Ελαφονήσου


ΕΝΤΟΝΗ  ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ  ΓΙΑ  ΤΟ  ΑΣΥΓΓΝΩΣΤΟ  ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ  ΕΓΚΛΗΜΑ  ΠΟΥ  ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ  ΣΤΟ  ΣΜΙΛΕΜΕΝΟ, ΓΛΑΥΚΟΘΩΡΗΤΟ, ΤΡΟΠΙΚΟ  ΚΑΙ  ΣΜΙΓΟΠΕΛΑΓΟ  ΣΙΜΟ  (ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΙΜΟΥ – ΣΑΡΑΚΗΝΙΚΟΥΤον ξεπουλούν!  Βγάζουν στο Σφυρί όλα τα κατάλευκα αμμογυάλια του και το σπάνιο κεδροδάσος των θαλασσόκεδρων… και αφήνουν στους ντόπιους, στην Πελοπόννησο, στη Ν. Ελλάδα και σε όλους τους Έλληνες πολίτες τα βράχια και τα κατσάβραχα.    ΟΧΙ στην εκποίηση των Ελληνικών παραλιών.      Στιγμιότυπο της Διαμαρτυρίας: Κάποια καΐκια του  ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ -   από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους στην Ελλάδα – έχουν προσορμίσει στο Σίμο και προσεγγίζουν στο Δύορμο αμμογυάλι  της Διαμαρτυρίας  (φωτ. Χρ. Κοντραφούρη)
ΞΕΚΙΝΗΣΕ  ΚΑΙ  ΕΠΙΣΗΜΑ  Ο  ΑΓΩΝΑΣ  ΤΗΣ  ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ 
Στο τριήμερο του Αγίου πνεύματος, 8η  Ιουνίου 2014, ημέρα Κυριακή και ώρα 10:00 ξεκίνησε και επίσημα ο αγώνας της Ελαφονήσου.
Οι δημότες, φορείς και σύλλογοι της Ελαφονήσου, αντιδρώντας στις μεθοδεύσεις του ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό το ξεπούλημα της δημόσιας έκτασης του Σίμου και του Σαρακήνικου (από το Σαρακηνοί και όχι Σαρακίνικου όπως ανορθόγραφα και ανιστόρητα γράφει το ΤΑΙΠΕΔ)  κάλεσαν τους κατοίκους, τους επισκέπτες και τους λάτρεις της Ελαφονήσου σε παράσταση διαμαρτυρίας.
Φορείς που συμμετείχαν και στήριξαν τη Διαμαρτυρία:

-  ΔΗΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ 
-  ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ
-  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ 
-  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ
-  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ
-  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
-   ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
-  Α.Π.Ο. ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ»
-  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΙΩΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ «Ο ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΣ»
- ΣΥΣΣΩΜΗ  Η ΕΛΑΦΟΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- ΛΑΚΩΝΕΣ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΟΙ, ΑΘΗΝΑΙΟΙ  ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΑΠΟ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Τα αλιευτικά σκάφη του νησιού και τα υπόλοιπα Ελαφονησιώτικα πλοιάρια  αναχώρησαν στις 10:30 το πρωί για τον τροπικό  Σίμο και στις 11:00  ένωσαν τις δυνάμεις τους με τον κύριο όγκο των διαδηλωτών που τους περίμενε στο τροπικό Σίμο.

Το «Θεϊκό Νυφόστολο Πλεξούδι», στο Αισθητικό Σεργιάνισμα του Σμιγοπέλαγου Νότου .. έσμιξε και τις θαλάσσιες και χερσαίες δυνάμεις των εραστών του Γλαυκοθώρητου Σίμου

Το σμιλεμένο αμμογυάλι, από τις θωπείες των λευκοθώρητων όρμων του Σίμου και του Σαρακήνικου,  που εποπτεύει τα ανεμοφιλήματα του Ιονίου, του Αιγαίου και του Κρητικού πελάγους και σμίγει τους Πρωτοελλαδικούς Πολιτισμούς του Νότου (Μινωικό, Κυκλαδίτικο και Μυκηναϊκό) … ήταν το σημείο παράσταση της διαμαρτυρίας.
Συνθήματα γραμμένα σε πανό και στα σμιλεμένα αμμογυάλια του Σίμου, αποτύπωναν ανάγλυφα τα συναισθήματα και την αγωνία των παρευρισκομένων και όλων των Ελαφονησιωτών, των Λακώνων, των Πελοποννησίων, των Ελλήνων και των εραστών του σπάνιου φυσικού κάλλους για να μη χαθεί αιφνίδια, απρόσμενα και ασύγγνωστα και ο τελευταίος επίγειος παράδεισος του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Νότου.
Εκδήλωσαν την οργή τους και την αγανάκτηση τους, όπως θα έπραττε κάθε Έλληνας και κάθε Νησιώτης που θα μάθαινε από τις αγγελίες των Διεθνών Αγορών, ότι πωλείται το Νησί του, χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά διαβούλευση και καμιά απολύτως ενημέρωση.. ούτε στις Τοπικές Αρχές !!
Γαλλικά, Γερμανικά κ.α. κανάλια ..πλην των Ελληνικών.. κάλυψαν τη Διαμαρτυρία
Από το Σάββατο βρίσκονταν στην Ελαφόνησο ρεπόρτερ του γαλλικού καναλιού ARTE και του γερμανικού ZDF όπως και δημοσιογράφοι της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.  Κανένα όμως ελληνικό κανάλι πλην του spirospero.gr και της τηλεόρασης του αρτ.
Στο Νησί κατέγραψαν τα σύγχρονα προβλήματα που ταλανίζουν την Ελαφόνησο όπως:
üΤΑΙΠΕΔ  (Βλ. http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_12.html)
ü  Τα χημικά της Συρίας στη Ν. Πελοπόννησο (Βλ. http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_1137.html)
ü  Προσπάθεια Υφαρπαγής του Δήμου Ελαφονήσου στη Βουλή, μεσούσης της Προεκλογικής περιόδου. Άραγε η προσπάθειαυφαρπαγής του Δήμου και του Σίμου σχετίζονται; ;(Βλ. http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_1137.html)
üΈλλειψη δημοσίων Υπηρεσιών και Υποδομών στην Ελαφόνησο (Βλ. http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_12.html) και πολλά άλλα.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΛΟΣΧΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΣΠΑΝΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΔΙΕΘΝΩΣ
Ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στην Ελαφόνησο, που διαθέτει την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου στο Παυλοπέτρι. Η πολιτιστική, οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του νησιού θα αποφέρει  σημαντικά δημόσια έσοδα στο κράτος (Βλέπε: http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_2903.html)
Το1968 το πανεπιστήμιο του Cambridge τοπογράφησε και ανέδειξε τον σπάνιο προϊστορικό οικισμό, εποχής του Χαλκού, στο Παυλοπέτρι της Ελαφονήσου.
Οι Άγγλοι, οι τελευταίοι κατακτητές της Ελαφονήσου, παρέδωσαν με υποδειγματικό τρόπο τα προϊστορικά αρχαιολογικά ευρήματα .. που από τότε παραμένουν στα «αζήτητα».  Αντ’ αυτού το Ελληνικό Κράτος, νοίκιαζε τον αρχαιολογικό χώρο του Παυλοπετρίου, αντί πινακίου φακής,  για πολλές δεκαετίες με αποτέλεσμα να καταστραφούν αρκετοί τάφοι της εποχής του χαλκού (βλ Δρ. Μέντης Κωνσταντίνος, 1993: Ελαφονήσι το Σμιγοπέλαγο Νησί, Πειραιάς, Εκδόσεις Λαφονησιώτικης Βιβλιοθήκης, Παυλοπέτρι σ. 15-29). Σε ποια άλλη χώρα θα μπορούσε να συμβεί κάτι ανάλογο; Και έρχεται το ίδιο το Ελληνικό κράτος να ολοκληρώσει αυτή τη βέβηλη πολιτιστική καταστροφή με μια ανήκουστη οικολογική και οικονομική καταστροφή!!

   Και πρόσφατα η Ελαφόνησος με τις υποβρύχιες έρευνες (με τα πλέον σύγχρονα μέσα) από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ (το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας, το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, Βλέπε: http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_2903.html) απασχολεί την παγκόσμια Επιστημονική Κοινότητα, γίνεται η πρώτη ψηφιακά αναπαριστώμενη υδρόλυτη προϊστορική πόλη στον   κόσμο από το ΒΒC(http://www.dailymotion.com/video/x1h5e0d_b-b-c) και προβάλλεται διεθνώς  για το ΣΠΑΝΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (πανευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο προστασίας Natura 2000, Υγροβιότοποι Διεθνούς Σημασίας – Σύμβαση Ραμσάρ, Πανεπιστήμια  Cambridge, Nottingham κ.α., BBC, Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών,BSA, BCH, Guardian, TripAdvisor, GeoSaison κ.α.).

Η Ελαφόνησος αποτελεί: «Σπάνιο Ευρωπαϊκό Μνημείο Σύνθεσης Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος» και για τους Συγκυβερνώντες και τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ  πρέπει να αποτελέσει και τον ορισμό του Αρθρου 24 παρ. 1. του Συντάγματος που αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:  «Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξή του το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας..». 
Κάλεσμα του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου

Ο Σύλλογός μας καλεί τον Πρωθυπουργό, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και τους Υπουργούς των Οικονομικών, του Τουρισμού, του Πολιτισμού, της Ανάπτυξης να παρέμβουν και τα κόμματα της συγκυβέρνησης, τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ να μην προχωρήσουν  στην κατακρεούργηση του «Σπάνιου Ευρωπαϊκού Μνημείου Σύνθεσης Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος», αλλά και στην εκποίηση των Ελληνικών παραλιών.   Καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης,  τους αρχηγούς των κομμάτων και όλους τους Έλληνες βουλευτές του Κοινοβουλίου να στηρίξουν το δίκαιο αγώνα μας για: ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΓΑΘΑ – ΟΠΩΣ ΟΙ ΑΙΓΙΑΛΟΙ- ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ.

http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2014/06/blog-post_8790.html


Το διαβάσαμε από το: ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΙΩΤΩΝ ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΕΝΙΑΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ (ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ) http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2014/06/blog-post_8790.html#ixzz3P2d5zjUl

ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΩΡΑΙΟΤΕΡΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΩΡΑΙΟΤΕΡΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥΟΧΙ ΣΤΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
(Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ) ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ

ΤΗΣ ΩΡΑΙΟΤΕΡΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ,
του Τροπικού και Σμιγοπέλαγου Σίμου της Ελαφονήσου
Ο Σμιλεμένος, Λευκοθώρητος, Τροπικός και Σμιγοπέλαγος Σίμος της Ελαφονήσου (Παραλίες Σίμου - Σαρακήνικου)
Τον ξεπουλούν! Βγάζουν στο Σφυρί όλα τα κατάλευκα αμμογυάλια του και το σπάνιο κεδροδάσος ... και αφήνουν στους ντόπιους, στην Πελοπόννησο, στη Ν. Ελλάδα και σε όλους τους Έλληνες πολίτες τα βράχια και τα κατσάβραχα! (Πιστοί στο δόγμα: προνόμια για τους ελαχίστους ...και το προνόμιο των θυσιών για τους πλείστους)
Πώς θα αντιδρούσε ο επισκέπτης της Ελαφονήσου αν στερούνταν της ελεύθερης πρόσβασης στην μαγευτική παραλία του Σαρακήνικου-Σίμου;
http://www.2810.gr/index.php/news-diakritika/41806-oxi-sto-ksepoulima-tis-oraioteris-paralias-tis-mesogeiou
Δημόσια κοινή χρήση  -  17 Μαΐ 2014
Το ΤΑΙΠΕΔ κάνει τσιμέντο την παραλία Σαρακήνικου – Σίμου στην Ελαφόνησο
ΟΧΙ
ΣΤΟ  ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ  ΤΗΣ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ)  ΚΑΙ
ΤΟΥ  ΤΑΙΠΕΔ   ΓΙΑ
ΤΟ  ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ
ΩΡΑΙΟΤΕΡΗΣ  ΠΑΡΑΛΙΑΣ  ΤΗΣ
ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ, του Τροπικού και Σμιγοπέλαγου Σίμου της
Ελαφονήσου Ο
Σμιλεμένος, Λευκοθώρητος, Τροπικός και Σμιγοπέλαγος  Σίμος της Ε...ΤΟ  ΒΗΜΑ

Υπαναχώρησε για την Ελαφόνησο το ΤΑΙΠΕΔ

Δύο παραλίες μοναδικής ομορφιάς αλλά και σημαντικής περιβαλλοντικής αξίας
Υπαναχώρησε για την Ελαφόνησο το ΤΑΙΠΕΔ
47
εκτύπωση  

Η ξακουστή δίδυμη παραλία Σίμου και Σαρακίνικου στην Ελαφόνησο, στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου, με τα καταγάλανα νερά και τη χρυσή άμμο, προσελκύει κάθε χρόνο πλήθος τουριστών, Ελλήνων και ξένων.

Πρόκειται για δύο παραλίες μοναδικής ομορφιάς αλλά και σημαντικής περιβαλλοντικής αξίας, καθώς οι αμμοθίνες και τα ενδημική είδη χλωρίδας που εμφανίζονται και στην ευρύτερη περιοχή της Ελαφονήσου την καθιστούν προστατευόμενη περιοχή Natura 2000.
Κάθε χρόνο οι δύο παραλίες λαμβάνουν σημαντικές διακρίσεις από τα διεθνή μέσα και τα κοινωνικά δίκτυα. Ο «Guardian» μάλιστα το 2013 την ενέταξε στην πρώτη θέση με τις δέκα ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας, ενώ οι χρήστες του TripAdvisor την κατέταξαν στην πρώτη θέση.
«Ο,τι έχετε ακούσει, ό,τι φωτογραφίες έχετε δει, ναι, είναι αλήθεια. Το χρώμα είναι μοναδικό, το τοπίο επίσης, απλά πας και δεν θέλεις να φύγεις ποτέ. Την επισκέπτομαι εδώ και 20 χρόνια και δεν τη χορταίνω. Ιδανική αν έχεις παιδιά ή όπως και να είσαι. Είναι από τα μέρη που πρέπει να πας!» είναι ένα από τα πολλά σχόλια που δημοσιεύονται στο TripAdvisor.
Αλλος χρήστης-επισκέπτης τις συγκρίνει με τις εξωτικές Μαλδίβες: «Μου αρέσει η μαλακή άμμος και το σημείο όπου η μεγάλη Σίμος και η διπλανή παραλία ενώνονται μεταξύ τους. Μοιάζει σαν να είσαι στις Μαλδίβες».
Και όμως οι παραλίες αυτές, έκτασης 175 στρεμμάτων, έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ και έχουν δημοσιοποιηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του Ταμείου - μαζί με άλλα 109 ακίνητα του Δημοσίου ανά τη χώρα και ορισμένες από τις καλύτερες παραλίες - προς πώληση σε ιδιώτες με το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για το χρονικό διάστημα των 50 ετών. Μάλιστα στη σχετική ανάρτηση το Ταμείο αναγράφει και τους περιορισμούς που ισχύουν στην περιοχή, όπως αρχαιολογικοί, νομικοί, περιβαλλοντικοί και δασικοί.
Οπως επισημαίνει στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου και επιστημονικός συνεργάτης του δήμου του νησιού κ. Στ. Δεληγιαννίδης, «εν αγνοία μας(σ.σ.: της δημοτικής αρχής) με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, η οποία δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2013 στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (2883/14.11.2013), έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ μια έκταση 175 στρεμμάτων στην περιοχή του Σίμου και του Σαρακίνικου. Μέσα σε αυτή την περιοχή περιλαμβάνονται όλοι οι αμμόλοφοι και το κεδρόδασος Juniperus oxykedrus ssp Marcocapra, που είναι από τα πιο σπάνια του Αιγαίου και της Μεσογείου». 
Η δημοσιοποίηση της είδησης αυτής έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων τόσο στην τοπική κοινότητα της Ελαφονήσου όσο και από διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις. «Εχουμε μείνει άναυδοι. Πώς είναι δυνατόν να σχεδιάζουν πώς θα φτιάξουν σε μια τέτοια περιοχή που έχει κεδρόδασος με είδος προστατευόμενο άγριας πανίδας και χλωρίδας, όπου όλο το νησί είναι μια προστατευόμενη περιοχή Natura, ξενοδοχεία;» λέει ο κ. Δεληγιαννίδης, επισημαίνοντας ότι «λίγο το άρθρο 14 του Μεσοπρόθεσμου του 2011 περί "Παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλίας", λίγο αυτό το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών περί "Οριοθέτησης, διαχείρισης και προστασίας αιγιαλού και παραλίας" μπορεί να άρει τους περιορισμούς που και το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ αναγράφει στη σελίδα του, καθώς κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί πως εν μιά νυκτί τα ακίνητα αυτά θα περάσουν στα χέρια κάποιου ιδιώτη».


Απάντηση του ΤΑΙΠΕΔ
Επειτα από τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί και την επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε ο απερχόμενος δήμαρχος κ. Π. Ψαρομμάτης προς τον πρόεδρο του Ταμείου και τον υπουργό Οικονομικών, το ΤΑΙΠΕΔ με ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα 19 Μαΐου διευκρινίζει πως «αφενός η συγκεκριμένη έκταση δεν έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα αξιοποίησης, αφετέρου το όποιο μελλοντικό σχέδιο αξιοποίησής της θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και ανοικτό διάλογο με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος».
«Εξάλλου οι χρήσεις που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ είναι μόνο ενδεικτικές και σε κάθε περίπτωση αφορούν ιδιαίτερα ήπια και οικολογική ανάπτυξη, με ειδική μέριμνα για την προστασία των ευαίσθητων περιβαλλοντικά ή και προστατευόμενων δημοσίων ακινήτων. Επιπλέον η όποια αξιοποίηση παραθαλάσσιων εκτάσεων προβλέπει ρητά την ελεύθερη πρόσβαση των λουομένων στις παραλίες».
«Με αυτή την ανακοίνωση το υπουργείο προσπαθεί να κατευνάσει τις εντάσεις» σχολιάζει ο κ. Δεληγιαννίδης επισημαίνοντας: «Οποια συζήτηση και να γίνει η δική μας απάντηση θα είναι αρνητική. Πρόκειται για μια παρθένα περιοχή, ένα εξωτικό τοπίο. Αν τελικά προχωρήσει η πώληση, θα μιλάμε για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα» καταλήγει.
Παρ' όλα αυτά, η παραλία της Ελαφονήσου φιγουράρει στον κατάλογο με τις προς πώληση παραλίες, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και εδώ.
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Μεντής: "Το ΤΑΙΠΕΔ να

 αφήσει την Ελαφόνησο"

Τι είπε για την πώληση του "Σίμου" ο πρόεδρος του συλλόγου επιστημόνων

  

Ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου του συλλόγου επιστημόνων Ελαφονήσου, Κωνσταντίνος Μεντής, μίλησε στον Γιώργο Βούλγαρη και στην εκπομπή "Πρώτη Καλημέρα", ζητώντας από το ΤΑΙΠΕΔ να μην προχωρήσει στην πώληση του "Σίμου", αλλά η διάσημη παραλία να αξιοποιηθεί από το ελληνικό κράτος. 
Αναλυτικά οι δηλώσεις του στο Παραπολιτικά 90,1:
"Το πολιτιστικό περιβάλλον της Ελαφονήσου δεν είναι ευρύτατα γνωστό. Η Ελαφόνησος διαθέτει την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου (Παυλοπέτρι, Ελαφονήσου). Αυτό έγινε από το πανεπιστήμιο του Cambridge το 1968. Έχουν γίνει οι έρευνές έχουν παραδοθεί στο δημόσιο τα αρχαιολογικά εκθέματα και το ίδιο το δημόσιο δεν φρόντισε να τα αξιοποιήσει, ούτε καν να τα εκθέσει. Θα μπορούσε να κάνει ένα μουσείο επειδή έχει και υψηλή επισκεψιμότητα και να έχει και έσοδα  για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα δημοσιονομικά προβλήματα. Αντ’ αυτού έκανε το εξής τραγικό, νοίκιασε τον αρχαιολογικό χώρο αντί πινακίου φακής,  για ελάχιστα έσοδα, για μια ιχθυοκαλλιέργεια καταστρέφοντας πολλούς τάφους χαλκού.
Έχουμε μια απίστευτη πολιτιστική υποβάθμισή και παράλληλα με αυτή αντί να διορθώσουμε τα κακός κείμενα ερχόμαστε να την ολοκληρώσουμε με μια απίστευτα βάρβαρη βέβηλη ολική καταστροφή της Ελαφονήσου πολιτιστική και οικονομική.
Βεβαία πιστεύω ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει προβεί σε μια τέτοιά διαδικασία χωρίς καλά καλά να διερευνήσει, να γνωρίζει. Δεν είναι δυνατόν όταν προστατεύεται ο Σίμος από ευρωπαϊκά προγράμματα όπως είναι το NATURA, είναι πολυβραβευμένος στις 10 καλύτερες παραλίες του κόσμου η ωραιότερη της Μεσογείου και από εκεί και πέρα έρχεται το ίδιο το κράτος μέσω του ΤΑΙΠΕΔ να την βγάλει πρώτη παραλία στο σφυρί. 
Αυτή η  διαδικασία δείχνει και μια ανικανότητα διαχειριστική, ακόμα και να θέλεις ακόμα και να είναι στο ευρύτερο πρόγραμμά σου να ξεπουλήσεις παραλίες δεν βγάζεις την καλύτερη παραλία, πρώτη. Αν ήθελες να ξεπουλήσεις αρχαιολογικούς χώρους θα ξεκίναγες με τον Παρθενώνα;
Γι’ αυτό καλούμε όλους, τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς, τους Έλληνες βουλευτές να προστατέψουν αυτό το οικολογικό έγκλημα που πάει να συμβεί. Πιστεύω ότι κανείς δεν έχει να κερδίσει από αυτό. Ξεπουλιέται στην κυριολεξία ένα κομμάτι διεθνούς φήμης και παράλληλα δημιουργούμε τεράστιο πρόβλημα σε νοικοκυριά, στην νότια Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή στην Ελαφόνησο. Το κράτος έχει τεράστια έσοδα από την εκμετάλλευση αυτής της πηγής.
Το αίτημά μας είναι, άμεσά να διαγραφεί ο Σίμος, η Ελαφόνησος από το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, δεν είναι δυνατόν αυτό το κομμάτι να τίθεται με όρους αξιοποίησες". 
 http://www.parapolitika.gr/parapolitikablog/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%B1/%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%80%CE%B5%CE%B4-%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CF%86%CE%B7%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CF%86%CE%BF%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%BF

Τo ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση της Ελαφονήσου

Τo ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση της Ελαφονήσου

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 19 Μαΐου 2014, 21:

Σε ανακοίνωσή του, σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν στην αξιοποίηση της Ελαφονήσου, το ΤΑΙΠΕΔ διευκρινίζει ότι αφενός, η συγκεκριμένη έκταση δεν έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα αξιοποίησης, αφετέρου το όποιο μελλοντικό σχέδιο αξιοποίησης θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και ανοικτό διάλογο με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές με γνώμονα τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.

Εξάλλου, οι χρήσεις που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ είναι μόνο ενδεικτικές και σε κάθε περίπτωση αφορούν σε ιδιαίτερα ήπια και οικολογική ανάπτυξη, με ειδική μέριμνα για την προστασία των ευαίσθητων περιβαλλοντικά ή και προστατευόμενων δημοσίων ακινήτων. Επιπλέον, η όποια αξιοποίηση παραθαλάσσιων εκτάσεων προβλέπει ρητά την ελεύθερη πρόσβαση των λουόμενων στις παραλίες.................................
http://www.zougla.gr/money/article/to-teped-gia-tin-polisi-tis-elafonisouΣΤΑΡ

Ξεσηκωμός στην Ελαφόνησο: Στο σφυρί από το ΤΑΙΠΕΔ διάσημες παραλίες του νησιού!

Τσουνάμι αντιδράσεων για την «Καραϊβική της Ελλάδας»
Ξεσηκωμός στην Ελαφόνησο: Στο σφυρί από το ΤΑΙΠΕΔ διάσημες παραλίες του νησιού!
http://www.star.gr/Pages/Ellada.aspx?art=228178&artTitle=xesikomos_stin_elafoniso_sto_sfyri_apo_to_taiped_diasimes_paralies_tou_nisiou

17.05.2014 - 20.01

Τσουνάμι αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που βγάζει στο σφυρί τις πανέμορφες και διάσημες παραλίες του Σίμου και του Σαρακίνικου της Ελαφονήσου.

Οι πανέμορφες παραλίες μπήκαν στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, ξεσηκώνοντας τους ντόπιους και προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις να μιλούν για οικολογική καταστροφή σε μια περιοχή προστατευμένη από το δίκτυο Natura.

Το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ

Η Ελαφόνησος μπήκε στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο προσφέρει 175 στρέμματα λευκής αμμουδιάς στο Σαρακίνικο και τον Σίμο.

Σε συνδυασμό με το άρθρο 14 του Ν. 3986/2011 (εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου ΦΕΚ 152 Α), με την πώληση παραλίου ακινήτου μπορεί να αποκτηθεί από ιδιώτη το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για 50 χρόνια!

Ψήφισμα διαμαρτυρίας και επιστολή σε Στουρνάρα

«Η περιοχή είναι 100% προστατευόμενη και ενταγμένη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Natura 2000» λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου κι επιστημονικός συνεργάτης του δήμου Σταύρος Δεληγιαννίδης, ο οποίος τονίζει ότι ολόκληρη η Ελαφόνησος είναι σε επαγρύπνηση.

«Όλος ο τουρισμός μας και η αναγνωρισιμότητά μας βασίζονται ακριβώς σε αυτή την παραλία, την οποία προστατεύουμε σαν τα μάτια μας. Ο Σίμος είναι η γνωστή παραλία που θέλουν όλοι να δουν, είναι το σήμα κατατεθέν μας που έχει ψηφιστεί ουκ ολίγες φορές ως η ομορφότερη παραλία της Ευρώπης και της Μεσογείου, ενώ έχει ενταχθεί και στην καλύτερη δεκάδα του κόσμου» προσθέτει ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ελαφονήσου Παναγιώτης Ψαρομμάτης έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και στον υπουργό Οικονομικών, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Ο Δήμος Ελαφονήσου, αλλά και σύσσωμοι οι κάτοικοι και φορείς του νησιού είμαστε κάθετα αντίθετοι στο ξεπούλημα του Σίμου, του Σαρακίνικου ή οποιασδήποτε άλλης δημόσιας έκτασης της Ελαφονήσου. Με κάθε τρόπο θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το μοναδικό και ευαίσθητο φυσικό μας περιβάλλον. Δεν αναγνωρίζουμε κανέναν επενδυτή που στο όνομα της όποιας "αξιοποίησης" ή οικονομικού ανταλλάγματος θα θίξει τον δημόσιο χαρακτήρα των μαγευτικών μας παραλιών».

Επιστολή WWF

Έντονες ενστάσεις απέναντι στο σχέδιο νόμου του υπουργειου Οικονομικών για τους αιγιαλούς, το οποίο αναβλήθηκε για να συζητηθεί μετά τις ευρωεκλογές, εξέφρασε και η WWF Ελλάς.

Με ανοιχτή επιστολή προς τους Έλληνες βουλευτές εξέφρασε τις σοβαρές αντιρρήσεις της ενάντια στο νομοσχέδιο, καλώντας τους να ασκήσουν κάθε πιθανή πίεση «ώστε αυτή η οικολογικά εγκληματική πρόταση να μην κατατεθεί στη Βουλή».
http://www.star.gr/Pages/Ellada.aspx?art=228178&artTitle=xesikomos_stin_elafoniso_sto_sfyri_apo_to_taiped_diasimes_paralies_tou_nisiou

Πηγή : Espresso της Κυριακής
Δημοσίευση: 17.05.2014 - 20.01

Tags:«Πωλείται» η Ελαφόνησος σε ΚΡΗΤΗ 19 Μάι 2014 0

Στο σφυρί βγαίνει η μαγευτική Ελαφόνησος καθώς μπήκε στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ και οι ντόπιοι αντιδρούν έντονα γι αυτή την απόφαση. Οι διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις μιλούν για οικολογική καταστροφή σε μία περιοχή που είναι προστατευμένη από το δίκτυο Natura.
Το 2013, ο Guardian ενέταξε στην πρώτη θέση με τις δέκα ωραιότερες παραλίες της Ελλάδος την Ελαφόνησο, όπως επίσης και το TripAdvisor της έδωσε την πρωτιά μετά από ψηφοφορία τουριστών που πέρασαν τις διακοπές τους στη χώρα μας. Τον περασμένο Φεβρουάριο το γερμανικό περιοδικό «Geo Saison», ένα από τα εγκυρότερα έντυπα τουριστικών προορισμών στην Ευρώπη, σε πολυσέλιδο αφιέρωμά του τη χαρακτήρισε «επίγειο παράδεισο» εντάσσοντάς τη στις «δέκα πιο ονειρεμένες παραλίες στον κόσμο, δίπλα στο Μπαλί, στη Χαβάη και τις Μαλδίβες».
Αντιδράσεις από τους ντόπιους
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Espresso, ο Σίμος, η εξωτική παραλία με τους δύο όρμους, τα κρινάκια της Παναγίας, τους τεράστιους χρυσαφένιους αμμόλοφους και τα τυρκουάζ νερά, μπήκε για ξεπούλημα στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ.
Κάτοικοι και φορείς του μικρού παραδεισένιου σεισμού της Πελοποννήσου βρίσκονται στα χαρακώματα εξαιτίας του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών που θέλει να βγάλει στο σφυρί ένα από τα ωραιότερα μέρη της Ελλάδος, την παραλία του Σίμου και του Σαρακίνικου. Το θέμα έχει προκαλέσει σάλο με διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις να μιλούν για οικολογική καταστροφή σε μία περιοχή που είναι προστατευμένη από το δίκτυο Natura, όπως αναφέρει το koolnews.
Το χαρτοφυλάκιο
Η Ελαφόνησος μπήκε στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο προσφέρει (σε κάθε ενδιαφερόμενο) 175 στρέμματα λευκής αμμουδιάς στο Σαρακίνικο και τον Σίμο (με «Property Code» ΑΒΚ 382). Σε συνδυασμό με το άρθρο 14 του Ν. 3986/2011 (εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου ΦΕΚ 152 Α), με την πώληση παραλίου ακινήτου μπορεί να αποκτηθεί από ιδιώτη το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για 50 χρόνια!
Οι αναπτυξιακές εγκαταστάσεις που προτείνονται στον ενδιαφερόμενο, αφορούν την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας και παραθεριστικών κατοικιών, ωστόσο οι περιορισμοί είναι ιδιαίτερα αυστηροί και αφορούν περιβαλλοντικούς όρους, νομικά θέμα ενώ λόγο έχει το Δασαρχείο. Η εν λόγω περιοχή μαζί με άλλες τρεις στην Λακωνία (δύο στη Γλυκόβρυση και μία στο Σκουτάρι Γυθείου) συμπεριλαμβάνονται στη σύνοψη χαρτοφυλακίου ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ (Ομάδα Α” και Β’) και δεν έχουν βγει ακόμη στο σφυρί. Η συγκεκριμένη λίστα περιέχει ακίνητα του Δημοσίου, τα οποία θα αξιολογηθούν και θα επιλεγούν προς εκμετάλλευση βάσει κριτηρίων και εμπορικών παραγόντων.
Ψηφίσματα διαμαρτυρίας
«Η περιοχή είναι 100% προστατευόμενη και ενταγμένη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Natura 2000» λέει μιλώντας στην «Espresso της Κυριακής» ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου κι επιστημονικός συνεργάτης του δήμου Σταύρος Δεληγιαννίδης. «Ως σύλλογος έχουμε κάνει ψήφισμα διαμαρτυρίας σχετικά με τη μεταβίβαση ακινήτου στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο το προτείνει μάλιστα ως πιθανή επένδυση για τη δημιουργία εξοχικών κατοικιών και ξενοδοχείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΤΑΙΠΕΔ κάνει λόγο για τους περιβαλλοντικούς και νομικούς περιορισμούς, αλλά τίποτα δεν μας λέει ότι δεν μπορούν να τους παρακάμψουν».
Ο ίδιος τονίζει ότι ολόκληρη η Ελαφόνησος είναι σε επαγρύπνηση ενώ έχει ενημερωθεί για τα σχετικά και η Περιφέρεια Πελοποννήσου: «Ο Σύλλογος Επιστημόνων και οι κάτοικοι αντιδρούμε, δεν δεχόμαστε καμία επένδυση στον τόπο μας. Όλος ο τουρισμός μας και η αναγνωσιμότητα μας βασίζονται ακριβώς σε αυτή την παραλία, την οποία προστατεύουμε σαν τα μάτια μας. Ο Σίμος είναι η γνωστή παραλία που θέλουν όλοι να δουν, είναι το σήμα κατατεθέν μας που έχει ψηφιστεί ουκ ολίγες φορές ως η ομορφότερη παραλία της Ευρώπης και της Μεσογείου, ενώ έχει ενταχθεί και στην καλύτερη δεκάδα του κόσμου.
Οχι στο ξεπούλημα
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγα 24ωρα ο Σύλλογος Επιστημόνων Ελαφονήσου κάνει λόγο για ξεπούλημα του σμιλεμένου, λευκοθώρητου, τροπικού και σμιγοπέλαγου Σίμου (παραλίες Σίμου – Σαρακίνικου) και τονίζει: «Βγάζουν στο σφυρί όλα τα κατάλευκα αμμογυάλια του και το σπάνιο κεδροδάσος και αφήνουν στους ντόπιους, στην Πελοπόννησο, στη Ν. Ελλάδα και σε όλους τους Ελληνες πολίτες τα βράχια και τα κατσάβραχα! Ο σύλλογος καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και όλους τους Έλληνες βουλευτές του Κοινοβουλίου να στηρίξουν τον δίκαιο αγώνα μας. Καλεί τους αναρίθμητους φίλους, επισκέπτες και λάτρεις της Ελαφονήσου και της Πελοποννήσου να στηρίξουν τον αγώνα μας».
Ο δήμαρχος Ελαφονήσου, Παναγιώτης Ψαρομμάτης έστειλε επιστολή στο ΤΑΙΠΕΔ και στον υπουργό Οικονομικών αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Ο Δήμος Ελαφονήσου, αλλά και σύσσωμοι οι κάτοικοι και φορείς του νησιού είμαστε κάθετα αντίθετοι στο ξεπούλημα του Σίμου, του Σαρακίνικου ή οποιασδήποτε άλλης δημόσιας έκτασης της Ελαφονήσου. Με κάθε τρόπο θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το μοναδικό και ευαίσθητο φυσικό μας περιβάλλον. Δεν αναγνωρίζουμε κανέναν επενδυτή που στο όνομα της όποιας «αξιοποίησης» ή οικονομικού ανταλλάγματος θα θίξει τον δημόσιο χαρακτήρα των μαγευτικών μας παραλιών».
Γιατί η Ελαφόνησος είναι στο δίκτυο Natura
«Οι αμμοθίνες και τα ενδημικά είδη χλωρίδας που εμφανίζονται αποκλειστικά στις παραλίες και την ευρύτερη περιοχή της Ελαφονήσου είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία που την εντάσσουν στο δίκτυο Νatura 2000» εξηγεί ο Δήμος Ελαφονήσου και συνεχίζει: «Στις εκτεταμένες παραλίες της Ελαφονήσου και πάνω στην άμμο το κυρίαρχο είδος είναι το θαλασσόκεδρο Juniperus oxykedrus ssp Marcocarpa, που είναι από τα πιο σπάνια του Αιγαίου και της Μεσογείου. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ενδημικά φυτά που βρίσκονται στην Ελαφόνησο, τα φυτά, δηλαδή, που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Ενα από αυτά είναι το φυτικό είδος Σαπονάρια των Γιάγκελ, που αναπτύσσεται στις αμμώδεις παραλίες στη δυτική πλευρά του νησιού, σε δύο απομακρυσμένους και περιορισμένους πληθυσμούς. Βρίσκεται δε στη λίστα των 50 νησιωτικών φυτών της Μεσογείου που κινδυνεύουν με εξαφάνιση και χρήζουν προστασίας».
Επιστολή της WWF
Έντονες αντιδράσεις ενάντια στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τους αιγιαλούς εξέφρασε και η WWF Ελλάς. Με ανοιχτή επιστολή προς τους Έλληνες βουλευτές εξέφρασε τις σοβαρές αντιρρήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο και τους κάλεσε όλους να ασκήσουν κάθε πιθανή πίεση «ώστε αυτή η οικολογικά εγκληματική πρόταση να μην κατατεθεί στη Βουλή».
Την ίδια ώρα, πληθαίνουν εκείνοι που ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου και μέχρι στιγμής η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, ΕΛΚΕΘΕ, MoM, CISD, SDMed, Μεσόγειος SOS και η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Επίσης έχουν κινητοποιηθεί και πολίτες δημιουργώντας δημοψηφίσματα σε μεγάλες διεθνείς ιστοσελίδες, όπως είναι το avaaz, όπου μέσα σε μία εβδομάδα συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 120.000 υπογραφές.
Πηγή: Espresso της Κυριακής
http://www.cna.gr/crete/polite-to-elafonisi/


Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2014


ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΙΩΤΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΕΝΙΑΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ
ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ

                   
Στιγμιότυπο της Διαμαρτυρίας: Κάποια καΐκια του  ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ -   από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους στην Ελλάδα – έχουν προσορμίσει στο Σίμο και προσεγγίζουν στο Δύορμο αμμογυάλι  της Διαμαρτυρίας  (φωτ. Χρ. Κοντραφούρη)
                     ΕΝΤΟΝΗ  ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ  ΓΙΑ  ΤΟ  ΑΣΥΓΓΝΩΣΤΟ  ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ  ΕΓΚΛΗΜΑ  ΠΟΥ  ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ  ΣΤΟ ΣΜΙΛΕΜΕΝΟ, ΓΛΑΥΚΟΘΩΡΗΤΟ, ΤΡΟΠΙΚΟ  ΚΑΙ  ΣΜΙΓΟΠΕΛΑΓΟ  ΣΙΜΟ  (ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΙΜΟΥ - ΣΑΡΑΚΗΝΙΚΟΥΤον ξεπουλούν!  Βγάζουν στο Σφυρί όλα τα κατάλευκα αμμογυάλια του και το σπάνιο κεδροδάσος των θαλασσόκεδρων... και αφήνουν στους ντόπιους, στην Πελοπόννησο, στη Ν. Ελλάδα και σε όλους τους Έλληνες πολίτες τα βράχια και τα κατσάβραχα. ΟΧΙ στην εκποίηση των Ελληνικών παραλιών.  

ΞΕΚΙΝΗΣΕ  ΚΑΙ  ΕΠΙΣΗΜΑ  Ο  ΑΓΩΝΑΣ  ΤΗΣ  ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ
http://orionhellas.blogspot.gr/2014/06/blog-post_12.html?m=1

  ΕΝΤΟΝΗ  ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ  ΤΩΝ  ΕΛΑΦΟΝΗΣΙΩΤΩΝ
  ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΕΝΙΑΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ
  ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ

                  Από το Σύλλογο Επιστημόνων Ελαφονήσου


                       ΕΝΤΟΝΗ  ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ  ΓΙΑ  ΤΟ  ΑΣΥΓΓΝΩΣΤΟ  ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ  ΕΓΚΛΗΜΑ  ΠΟΥ  ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ  ΣΤΟ  ΣΜΙΛΕΜΕΝΟ, ΓΛΑΥΚΟΘΩΡΗΤΟ, ΤΡΟΠΙΚΟ  ΚΑΙ  ΣΜΙΓΟΠΕΛΑΓΟ  ΣΙΜΟ  (ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΙΜΟΥ - ΣΑΡΑΚΗΝΙΚΟΥ)  
  Τον ξεπουλούν!  Βγάζουν στο Σφυρί όλα τα κατάλευκα αμμογυάλια του και το σπάνιο κεδροδάσος των θαλασσόκεδρων... και αφήνουν στους ντόπιους, στην Πελοπόννησο, στη Ν. Ελλάδα και σε όλους τους Έλληνες πολίτες τα βράχια και τα κατσάβραχα.    ΟΧΙ στην εκποίηση των Ελληνικών παραλιών.      Στιγμιότυπο της Διαμαρτυρίας: Κάποια καΐκια του  ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ -   από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους στην Ελλάδα – έχουν προσορμίσει στο Σίμο και προσεγγίζουν στο Δύορμο αμμογυάλι  της Διαμαρτυρίας  (φωτ. Χρ. Κοντραφούρη)
  http://lamiatimes1.rssing.com/chan-15448510/all_p218.html

  Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2014


  Σύλλογος Επιστημόνων Ελαφονήσου: ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ 

  ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΕΝΙΑΣ  ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ

  ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΙΩΤΩΝ
  ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΕΝΙΑΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ
  ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ

  Από το Σύλλογο Επιστημόνων Ελαφονήσου
  ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΓΓΝΩΣΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΣΤΟΣΜΙΛΕΜΕΝΟ, ΓΛΑΥΚΟΘΩΡΗΤΟ, ΤΡΟΠΙΚΟ ΚΑΙ ΣΜΙΓΟΠΕΛΑΓΟ ΣΙΜΟ (ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΙΜΟΥ - ΣΑΡΑΚΗΝΙΚΟΥΤον ξεπουλούν! Βγάζουν στο Σφυρί όλα τα κατάλευκα αμμογυάλια του και το σπάνιο κεδροδάσος των θαλασσόκεδρων... και αφήνουν στους ντόπιους, στην Πελοπόννησο, στη Ν. Ελλάδα και σε όλους τους Έλληνες πολίτες τα βράχια και τα κατσάβραχα. ΟΧΙ στην εκποίηση των Ελληνικών παραλιών. Στιγμιότυπο της Διαμαρτυρίας: Κάποια καΐκια του ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ - από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους στην Ελλάδα – έχουν προσορμίσει στο Σίμο και προσεγγίζουν στο Δύορμο αμμογυάλι της Διαμαρτυρίας
  http://sociologyalert.blogspot.gr/2014/06/blog-post_372.html


  11 ΙΟΥΝΊΟΥ 2014


  ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΕΝΙΑΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ

  ΕΝΤΟΝΗ  ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ  ΤΩΝ  ΕΛΑΦΟΝΗΣΙΩΤΩΝ
  ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΕΝΙΑΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ
  ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ

                                   Από το Σύλλογο Επιστημόνων Ελαφονήσου

  ΕΝΤΟΝΗ  ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ  ΓΙΑ  ΤΟ  ΑΣΥΓΓΝΩΣΤΟ  ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ  ΕΓΚΛΗΜΑ  ΠΟΥ  ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ  ΣΤΟ  ΣΜΙΛΕΜΕΝΟ, ΓΛΑΥΚΟΘΩΡΗΤΟ, ΤΡΟΠΙΚΟ  ΚΑΙ  ΣΜΙΓΟΠΕΛΑΓΟ  ΣΙΜΟ  (ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΙΜΟΥ - ΣΑΡΑΚΗΝΙΚΟΥ) Τον ξεπουλούν!  Βγάζουν στο Σφυρί όλα τα κατάλευκα αμμογυάλια του και το σπάνιο κεδροδάσος των θαλασσόκεδρων... και αφήνουν στους ντόπιους, στην Πελοπόννησο, στη Ν. Ελλάδα και σε όλους τους Έλληνες πολίτες τα βράχια και τα κατσάβραχα.    ΟΧΙ στην εκποίηση των Ελληνικών παραλιών.      Στιγμιότυπο της Διαμαρτυρίας: Κάποια καΐκια του  ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ -   από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους στην Ελλάδα – έχουν προσορμίσει στο Σίμο και προσεγγίζουν στο Δύορμο αμμογυάλι  της Διαμαρτυρίας.

  http://ithominews.blogspot.gr/2014/06/blog-post_3436.html


  1

  Ξεπουλάνε το βαρύ πυροβολικό της ελληνικής ομορφιάς ! Σειρά τώρα έχει η Ελαφόνησος…  Στο σφυρί βγαίνει η μαγευτική Ελαφόνησος καθώς μπήκε στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ ….
  …. γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στους ντόπιους. Διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις μιλούν για οικολογική καταστροφή σε μια περιοχή προστατευμένη από το δίκτυο Natura….
  Ο «Guardian» την ενέταξε πέρυσι στην πρώτη θέση του top-10 με τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας, το ίδιο και το TripAdvisor (η μεγαλύτερη τουριστική σελίδα παγκοσμίως), που της έδωσε το καλοκαίρι του 2013 την πρωτιά ύστερα από ψηφοφορία των τουριστών που πέρασαν τις διακοπές τους στη χώρα μας. Τον περασμένο Φεβρουάριο το γερμανικό περιοδικό «Geo Saison», ένα από τα εγκυρότερα έντυπα τουριστικών προορισμών στην Ευρώπη, σε πολυσέλιδο αφιέρωμά του τη χαρακτήρισε «επίγειο παράδεισο» εντάσσοντάς τη στις «δέκα πιο ονειρεμένες παραλίες στον κόσμο, δίπλα στο Μπαλί, στη Χαβάη και τις Μαλδίβες».
  7026.elaf lefki.bmp-550x0262887_467846953247175_1500301448_nelafonisos2011-600_163624_035G0I

  ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΜΕ ΤΗ ΨΗΦΟ ΣΑΣ !


  http://www.triklopodia.gr/xepoulane-vari-pirovoliko-tis-ellinikis-omorfias-sira-tora-echi-elafonisos/